Kora tavaszi pontyos praktikák

Kora tavaszi pontyos praktikák

Vizeink épphogy csak kiolvadtak, a hidegvíz ellenére nem kell lemondanunk az eredményes horgászatról, pontyfogásról! Nagy előnyben részesítem ebben az időszakban a kisebb kiterjedésű, (gyorsabban felmelegedő) sekélyebb tavakat, ahol jó eséllyel foghatunk pontyot, pontyokat, ha kellően felkészültek vagyunk. Ebben a cikkben éppen egy ilyen vízre látogattam el, ahol jó néhány fogós praktika kerül terítékre. Tartsatok Velem és mutatom is a szóban forgó horgászat legfőbb eseményeit…

Régi ismerős vízterület számomra a Mezőhegyesen található Békás-tó

Remek halállománnyal rendelkező, kis kiterjedésű, sekély víz, amelynél jobb helyszínt el sem tudnék képzelni az év első horgászataihoz. Apró, de hasznos kiegészítés ehhez a képhez: fontos, hogy ne becsüljük le ezeket a vizeket, a kitanult, rutinos pontyokat nem egyszerű ám becsapni! Mutatom is, hogy én mivel készültem erre a horgászatra.

A tó számtalan nádtorzsával tarkított, alig 60-70 centis vízzel borított része napos időben jól felmelegedő, kellemes tartózkodási helyet biztosít a halaknak

Érdemes itt próbálkozni, és ezt a részt meghorgászni. Sok az éhes száj, ezért kezdésnek 2-3 marék Nagy Ponty aromában úszó csemegekukoricával készültem a pontyoknak.

Az aromázott kukoricát egész egyszerűen marékba fogva, dobva juttattam a vízbe

Imádják a Békás-tó pontyai a tömény, édes ízeket. Ne feledjük, alig pár fokos a víz, ezért fontos a mértékletesség. Ne etessünk sokat, éppen csak egy keveset, de azt pontosan tegyük meg, és pontosan is horgásszuk meg a későbbiekben!

Csendesen indult a horgászat, de nagyon bíztam a sikerben

Kifejezetten sok csali és aroma változattal készültem, csak ki kellett találnom, hogy pontosan mi is fogja meghozni a sikert.

Az első kíváncsi és falánk ponty már közelít is a szák felé – a merítés még hátra van, de az mindenképpen biztató, hogy rövid időn belül eljutottam az első kapásig
Micsoda pazar kezdés!

Kicsattan az erőtől és az egészségtől ez a szép tőponty. A Békás-tó lakói nagyon jó erőben lévő „harcosok”, és mint ahogy a kép is bizonyítja, látványra sem nyújtanak utolsó látványt.

Sorban érkeztek a szebbnél szebb pontyok, ékes bizonyítékul arra, hogy az alkalmazott technika és az elgondolt csalogatóanyagok működnek
A tükörpontyok színe, látványa egyszerűen hibátlan

A horgászat előtt elgondolt elmélet – miszerint a halak kiállnak a napsütötte, sekély, nádas részhez – bevált. Ha ilyen jellegű vízen horgásztok, ezeket a részeket kora tavasszal semmiképpen ne hagyjátok ki, egyszerűen rá kell próbálni, imádnak ott portyázni és táplálkozni a halak!

A tavasz jelei szinte mindenhol felfedezhetők: az elszáradt falevelek alól az élet utat tör magának, nagyon látványos ilyenkor a vízparton lenni, a természet éledése horgászszívet megdobogtató látvány!
Nádtorzsákkal tarkított, sekély és a hosszú napsütötte óráknak köszönhetően jól felmelegedő részt választottam meghorgászandó területnek, és mint a fentebb bemutatott halak illusztrálják, működött

Szóval, megvan a helyszín, a meghorgászott rész, de vajon milyen csalikkal, csalogatóanyagokkal érdemes próbálkozni ilyenkor?

Stílszerűen – még ha korai is – a Tavasz variánsra esett a választásom a Haldorádó 4S Method Pellet Mixből

Egyszerűen, gyorsan és nagyon hatékonyan alkalmazható ez a Pellet Mix. Teljesen naturálisan, csak vízzel állítottam be a pelletek optimális állagát, viszont minden egyes dobás előtt, Legend Max Jam - Édes ananász attraktorral kezeltem le két lépésben is a Dart L method kosarat. Ami a csalit illeti, bár próbálkoztam több mindennel is, a pontyok ezúttal a Tornado Sipi 1 csalit húzták leginkább.

A Dart L method kosár kétlépcsős kezelése során először a kosár közepén elhelyezkedő csali köré nyomtam a Legend Max Jamből, majd erre az aromában úszó csalira jött egy újabb réteg pellet

Ez már így, önmagában is egy nagyon tömény, attraktív töltet volt, de egy további apró trükkel még jobban felgyorsítható volt a kapások kialakulása.

Második kezelésként a kosár tetején szétkentem egy újabb adag Legend Max Jamet

Az Édes Ananász variáns egy nagyon édes, intenzív aromával ellátott attraktor, amely nagyon fogósnak bizonyult. A mély bányatavak esetén nem szoktam alkalmazni ezt a felső réteg aromázást, de itt ugye sekély vízről van szó, és tényleg, nagyon látványos volt az eredményessége ennek az apró trükknek, technikának!

A Dart method kosár nagy kedvencem azokban a helyzetekben, amikor hajszálpontosan kell 40-50-60 méterre horgászni

Ezzel a kosárral halkan és pontosan tudtam bejuttatni a csalogatóanyagokat a nádtorzsák közé etetett csemegekukorica közé. Apró, de hiszem, hogy kulcsmomentuma volt a sikernek ez a kosár.

A halak gyorsan és látványosan reagáltak a csalogatóanyagokra, a pontos dobások rendre halfárasztásokkal folytatódtak

Ezen a horgászaton By Döme Team Feeder Royal Method Carp feederbotokkal horgásztam, amelyek kellően lágyak, de az akasztás pillanatában méltatlankodó erős pontyoknak bizony meg kellett mutatni a kiutat a nyílt víz felé. Ilyenkor jól jön a botokban rendelkezésünkre álló erőtartalék.

Ha minden apró részlet összeáll(t), akkor a siker szinte garantált és pontyokban lesz mérhető!
Tükörpontyok és tőpontyok szinte váltva jöttek, a fárasztások szinte folyamatossá váltak

Ebben a rövid cikkben megismerhettétek e horgászat rövid, képes beszámolóját, az összes működő csalogatóanyaggal és az eredményes technikával megfűszerezve. Egy remek, pontyos, kora tavaszi peca volt ez, amihez ráadásul elegendő volt alig pár óra a vízparton. Hasonló, pontyokban gazdag horgászatot kívánok a kedves Olvasóknak!

Írta: Bugyinszki Gábor
Fotók: Betkó Tamás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.