Method suli 2. rész – Az alap feeder felszerelés összeállítása, a megfelelő bot kiválasztása

Method suli 2. rész – Az alap feeder felszerelés összeállítása, a megfelelő bot kiválasztása

Egy horgászboltba belépve nyomasztóan sokféle feederbotot lehet az állványokon látni. A megfelelő kezdő horgászbot kiválasztásánál az ár/érték arány mellett millió más fontos dolgot is figyelembe kell venni. Ebben az epizódban az ország egyik legjobban felszerelt horgászüzletébe, a Haldorádó Centrumba látogatok el, ahol a tengernyi pecabot közül kiválasztom azt, amelyik egy kezdő horgász számára racionális választás lehet. Tartsatok velem, és tegyük meg együtt a feederhorgásszá válás első lépését!

Már említettem, de még egyszer kihangsúlyozom, hogy egy kezdő method feederhorgász számára a legjobb tanulópályák a kicsi vagy közepes méretű, intenzíven telepített tavak, így ezekhez a vizekhez kell alkalmas botot találni.

A Haldorádó Centrum az ország egyik legjobban felszerelt horgászboltja, itt mindenki a kedvére válogathat!
A kis és közepes kiterjedésű, intenzíven telepített tavak ideálisak a method technika elsajátítására
Az ilyen átlag méretű pontyokkal jól gyakorolható a megfelelő fárasztási technika

Sokan úgy gondolják, hogy mindössze az ár az, amit egy kezdő horgásznak érdemes néznie. Nem vitatom, ez fontos szempont, ám a pénztárca nem mindenki számára egyformán vastag. Bizonyára van olyan, aki kezdő létére is megengedhetné magának a legdrágább feederbotot. Azonban azon kívül, hogy egy értékes bottal ülhetne le a vízparton, más előnyét nem látná a dolognak.

A kínálat nagyon széles, ezért nehéz kiválasztani a megfelelő botot
Amennyiben személyesen szeretnétek botot venni, kérjetek szakképzett segítséget, hisz egy jól felszerelt boltban könnyű belezavarodni a rengeteg botba

A kínálat azért olyan széles a feederbotoknál, mert a gyakorlottabb vagy esetleg profi horgászok a botok azon tulajdonságait is ki tudják használni, amit egy avatatlan szem észre sem vesz. Első körben lássuk nagy vonalakban azokat a feederbot csoportokat a By Döme TEAM FEEDER szériából, amelyek bizonyos módszerhez lettek specializálva.

Vannak a By Döme TEAM FEEDER kínálatban olyan magas minőségű botok, amelyek különleges tulajdonságokkal bírnak, ám ezeknek előnyeit egy kezdő pecás még nem tudná kamatoztatni

Royal Method Carp
Ezek a pálcák a TEAM FEEDER széria csúcsbotjai. Profi method botok, amelyek rengeteg olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek megkönnyítik ezt a fajta horgászatot. Egy kezdő horgász számára ez a magas árfekvésű horgászbot azonban semmiféle pluszt nem tud nyújtani, ugyanis nincs meg az a technikai tudás, amely életre kelthetné azt a pluszt, ami ezt a botot a kínálatunk csúcsára helyezi.

A Royal Method Carp botok a By Döme TF széria csúcsát képezik

Master Carp Pro
Ezek a feederek pontyhorgászathoz lettek specializálva. Haladó horgászoknak ajánlottak, akik már tudnak bánni a feederbotokkal és akár nagyobb testű halak horgászatára is vágynak.

A Master Carp Pro széria minden tagja a céltudatos pontyhorgászathoz készíült

Master Carp Pro Long Cast 
Ezek a botok azoknak a horgászoknak valók, akik a lehető legnagyobbat szeretnék dobni feederbottal. Különleges anyag-összetételű, hosszú botok, amelyek csak hozzáértő kezekben tudják tenni a dolgukat. Egy kezdő horgász számára semmiféle előnyt nem jelent a használatuk, sőt a hosszú nyél miatt kényelmetlen, és esetlen lenne velük a horgászat.

Ez a bot a nagy dobások záloga

Pro Method Feeder
A fehér színezetű, kifejezetten method horgászathoz kifejlesztett horgászbot a haladó szintű feederesek egyik kedvelt típusa. Annyira rugalmas a bottest, hogy szinte lehetetlen benne kárt tenni, mégsem ajánlom kezdő pecásoknak, mert a nagyon érzékeny, lágy spicc sérülékeny, emiatt az ügyetlenebb dobásoknál könnyen eltörhet.

A Pro Method Feeder botok a haladó method horgászok kedvencévé vált az elmúlt évben

Fine Carp
A Fine Carp botszéria elsősorban a profi és versenyszerű módon horgászóknak lett kifejlesztve. Nagyon jó botok, de egy avatatlan kezű horgász több kárt tenne bennük, mint amennyi örömét lelné ezekben a karcsú pálcákban.

Finomszerelékes horgászok és versenyzők számára lehet jó választás a Fine Carp

Big River
Az előbbi vékonyka pálcának az ellentéte ez a bot, amely a folyóvizek meghorgászásának hatékony fegyvere. E bot forgatásához komoly gyakorlatra van szükség. Ebben szinte képtelenség kárt tenni, de állóvízi körülmények közt az átlagos méretű halak megfogása nem túl élvezetes vele.

A Big River a gyors folyású vizek meghorgászására való

Power Fighter Feeder
Szándékosan a végére hagytam azt a botcsaládot, amelyből egy kezdő is megtalálhatja azt, amely jó tanulóbot lehet. Ezek a kedvező árfekvésű horgászbotok erősebb anyagból készültek, mint az eddig bemutatott pálcák legtöbbje, ám pont emiatt alkalmasak arra, hogy a kezdeti ügyetlenkedéseket is tolerálják. Ugyanakkor rugalmasak és pontyhorgászathoz lettek optimalizálva, ami jó, mert ebben az esetben pont ez a célhalunk. Ezek a botok széles méretválasztékban állnak rendelkezésre, de mindössze két bot szükséges ahhoz, hogy belevethessük magunkat a methodozás rejtelmeibe.

A Power Fighter sorozat széles méretválasztékban elérhető, így mindenki talál magának megfelelőt
Kezdők számára a 360 cm-es botok az ideálisak
Annak ellenére, hogy kiváló ár/érték arányú botcsaládról van szó, elképesztő tulajdonságokkal van felvértezve

Ez a botcsalád is többféle méretből és különböző erősségű modellből áll, így azt kell kiválasztanunk, amely alkalmas az általunk kinézett horgászvizek vallatására. Szinte minden város határában van már egy jól telepített, pontyokkal teli, közepes vagy kis kiterjedésű horgásztó (kockató), amely gyors és élménydús horgászatokat tesz lehetővé. Ezek a tavak tökéletesek a dobástechnika elsajátítására, valamint a halfárasztás gyakorlására.

Ezek a botok jól tűrik a megfelelő dobástechnika elsajátítása során bekövetkező esetleges „baleseteket”

Túlságosan hosszú bot a dobások bizonytalansága miatt még nem kell, de a túl rövid sem célravezető, mert azzal a halfárasztás lenne nehézkes. A 360 cm-es modellek azok, amelyek különösebb gyakorlat nélkül is könnyen forgathatóak

A Power Fighter botok a hétköznapi horgászatok hatékony fegyverei

Az erősséget tekintve a „H” és az „XH” jelzésű változatok azok, amelyekben a kezdeti ügyetlenkedések a legkevesebb kárt tehetik, ugyanakkor a pontyok fárasztását ezekkel könnyedén el lehet sajátítani. A Power Fighter feederek technikai paraméterei sokatmondóak, ám a botok terén kevésbé jártas horgászok számára leginkább érthetetlenek. Így aztán inkább a funkcionalitás elvét követve nézzük, melyek azok a tulajdonságok, amelyek ezeket a botokat alkalmassá teszik a kezdő method feeder horgászok számára.

E botok használati értéke sokszorosa az árnak

Maga a bottest erős, mégis könnyű, így a fiatalok számára sem jelent elviselhetetlen terhet. A nyél nem vállalhatatlanul hosszú, így nem lesz útban, valamint anyaga parafa, így csúszásmentes. A boton végig futó gyűrűsor erős, strapabíró, így a szállítás közben esetlegesen fellépő traumákat is bírja. A bothoz három különböző erősségű spicc jár, amelyeken a kapások jól észrevehetőek. A piros spicc a legerősebb, a narancsszínű a közepes, míg a zöld a leggyengébb. Mindegyik spicc végén olyan gyűrű található, amely dupla alátámasztást kapott, így dobás közben nem hajlik vissza. Ez akkor különösen fontos, amikor még csak próbálgatja a dobás erejét a kezdő horgász, és nem mindig sikerül megfelelő időben elengedni a zsinórt. Ekkor egy gyengébb spiccgyűrű lehajlik, rosszabb esetben letörik.

A method technika elsajátítására a 360-as botok bőven elegendőek, ezekkel könnyedén el lehet sajátítani a dobást és a halfárasztást egyaránt

Egy szó, mint száz, első feederbotnak tökéletes választás lehet ez a kettő:

  • By Döme TEAM FEEDER Power Fighter Feeder 360H 
  • By Döme TEAM FEEDER Power Fighter Feeder 360XH
 

Bízom benne, hogy tudtam segíteni kicsit eligazodni a horgászbotok közt, azonban ezek a botok önmagukban még kevesek ahhoz, hogy vízpartra menjünk velük. Szükség van még olyan orsókra, amelyek illenek a botokhoz. A következő részben megmutatom, hogy milyen feeder orsók találhatóak a kínálatban, és ezek közül melyiket érdemes egy kezdő pecásnak beszerezni.

Videó: Method suli 2. rész - Az alap feeder felszerelés összeállítása, a megfelelő bot kiválasztása

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.