Method Suli 21. rész – Május

Method Suli 21. rész – Május

Májusban végre minden kizöldül, és szinte pezseg az élet a vízparton. Melegednek a vizek, és éjjel sem hűl már le az idő, így minden adott ahhoz, hogy végre az amurok is aktivizálják magukat. E hal horgászata igazi nyári elfoglaltság, viszont nem annyira összeegyeztethető a method technikával. Ennek oka, hogy a torpedóhorgászat legfontosabb pontja, hogy sok kaja kell hozzá! Ez töltögetős módszerrel nem kivitelezhető, vagy mégis?

Nos, ha abból indulunk ki, hogy a method egy keresőhorgászat, akkor bizony az amurfogás csak a szerencsén múlik, ha ezt a technikát választjuk – már ha igazi vaskalaposak vagyunk. De miért ne lenne érdemes a módszerek közt némi átmenetet válazstani a cél érdekében? Most ezt fogom tenni.

A Palotavárosi Felső-tó legendás amurállománnyal rendelkezik
A tó végei ideális lakóhelyet biztosítanak a növényevő torpedók számára
Napsütés, kellemes meleg és tükörvíz. Ideális amurozó idő!

Etetés
Egy szó, mint száz, az amurnak kaja kell, méghozzá sok. Olyan sok, hogy azt method kosárral képtelenség bejuttatni, főleg, hogy a takarmány nagy része szemes anyag. Ha eredményesen akarunk torpedóra vadászni, akkor mindenképp etetésen kell azt tenni. Ha nagy távolságban kell ezt művelni, akkor etetőrakétával, spombbal lehet bejuttatni az amurcsemegét, ha pedig közelre, akkor egy nagyobb hengeres kosár ajánlott hozzá. Ahol most vagyok, az a székesfehérvári Palotavárosi Felső-tó, ahol versenyeken is jut szerep a torpedóknak, mert rövid idő alatt is lehet belőlük komoly mennyiséget fogni. E tavon a dolog kulcsa, hogy nem a pontyok közt kell az amurokat keresgélni, hanem közvetlenül a part mellett, hiszen kint járőrőznek szinte a stéglábak alatt. Ennek oka, hogy itt találnak bőségesen táplálékot. Egyrészt vízi növényzetet, nádat, másrészt a horgászok által beszórt tengerit. Tehát a távolság 10 méter, ezt kell folyamatosan etetni.

Etetésem alapját a natúr, főtt magvak alkotják ebben az időszakban
Csábító összeállítás ez a nagytestű pontyok és amurok számára
Egy csomag FermentX Additive - Tejsavas Micro Mag Mix bőven elegendő ahhoz, hogy kissé savanykás legyen az eledelünk

Alapozó etetés
Mivel érdemes etetni? Természetesen szemes takarmánnyal. Nyáron ez lehet már tisztán erjesztett mag, azonban ilyenkor még inkább vegyesen érdemes a főtt kukoricát, búzát, csemegekukoricát, főtt tigrismogyorót adni kiegészítve kevéske erjesztett maggal.
Ebből kell a horgászat elején néhány kosárnyit beszórni, majd félóránként még rádobni 2-3 adagot. Ahogy megjelennek a torpedók, lehet emelni az adagszámot, mert ezek a bestiák habzsolnak ám!

A Method OB szabályzata szerint kizárólag open end kosárral juttatható be a szemes takarmány
Közelre jól dobható ez a kosár, és nem kell etetőanyag ahhoz, hogy összefogjuk vele a magvakat

Kosaras keverék, plusz aroma
Nyáron, ha már igazán meleg a víz, egyértelmű, hogy a FermentX kajákat érdemes az etetésre dobni. Ilyenkor még azonban azt kicsit erősnek érzem. Én előszeretettel használom a vajsavas etetőanyagokat ebben az átmeneti időszakban. Most az új TORNADO Method MIX - N-Butyric & Ananász változatot kevertem a Gold Feeder - Champion Corn etetőanyaggal. Ez a kukoricás, aromás egyveleg az amurok számára nemcsak az ízével, de a látványos oldódásával is csábító. Ha mégis szeretném a tejsavas etetőanyag előnyét élvezni, akkor egyszerűen csak nyomok a kosár tetejére a FermentX Activator Gel aromák valamelyikéből. Sokszor egy kis tuning hozza meg a halak kapókedvét.

Kosaras keverékemet is leginkább a visszafogott ízvilág jellemzi
A keverés után mindenképpen rostáljuk át az anyagot! Jól látható a különbség a még csomós, és a már homogén kaja közt
Ha mégis úgy érezzük, hogy kell valami plusz ízesítés, használjuk a FermentX Activator Gel aromákat, melyek nemcsak ízükkel keltik fel a torpedók figyelmét, hanem tejsavas mivoltukkal is
Ezen a napon nekem a Tejsavas Mézes Pálinka ízesítés működött a legjobban
A kosár tetejére nyomtam, majd így dobtam be az etetőkosaram

Csali
A nagytestű halak horgászatánál kulcsfontosságú a csali, főleg akkor, ha etetésen horgászunk. Az amurok, ha beállnak, annyira vehemensen táplálkoznak, hogy a kis falatokat észre sem veszik. Érdemes nagyobb csalit alkalmazni, ráadásul olyat, amelynek felhajtóereje is nagy, így kiemeli a fenéken található sok-sok szem közül. Erre való a 2022-ben debütáló N-Butyric Pop Up család Method változata. Ezek 9 és 11 mm-es golyócskák, melyek erőteljes lebegőképességgel bírnak, így használatukhoz mindenképp érdemes vastaghúsú, nehezebb horgot választani és normál vastagságú, 10 mm-es csalitüskét felkötni. E csali négyféle ízesítésben található meg a kínálatban. Ezek a Vajsav Natural, amely fehér színű, a Vajsav + Sajt (fehér és narancs), a Vajsav + Méz (fehér és sárga), a Vajsav + Szilva pedig fehér és lila színezeteket kapott.

A nyári horgászatok favorit csalija az N-Butyric Pop Up termékcsalád, methodosok számára a 9-11 mm-es méretű Method változat javasolt
Mind a Method, mind a Big Carp méret látványos, osztott színezetekben és 4-4 ízváltozatban érhető el a kínálatban
A Vajsav + Méz változat amurhorgászatok során nálam mindig a TOP 1
Csalitüskén érdemes felkínálni, mert a 10 mm-es normál tüske kicsit megzabolázza az amúgy nagy felhajtóerőt és optimális pozíciót biztosít a fenéken

Felszerelés
Mivel a meghorgászandó távolság nem nagy, elég rövidebb botot és kisebb orsót választani. Én a Gold Serie 360M botját raktam össze a hozzá passzoló orsóval. Zsinórból viszont mindenképp használjunk erősebbet, mert a nagytestű halakhoz szükség lehet rá. Ez nálam 0,22 mm-es Method Mono Main Line. Etetni mindenképpen hasonló hosszúságú bottal kell, hogy az pontos legyen, így a 3,6 méteres Power Fighter XH botra szereltem fel a Wire Bait Up kosaram.

A Gold Serie 360M bot lágysága és rugalmassága nagy segítség az amurok fárasztása során
A lágy bot miatt az amurok sokszor csak a merítő előtt vették észre, hogy egyáltalán horgon vannak

Végszerelék
A method végszerelék összeállításának módja semmiben sem tér el a megszokottól, talán az tűnhet fel, hogy hiányzik a vezetőszár a Dart Metal 35 grammos, L-es méretű kosárról. A többi teljesen ugyanolyan, mint a már megszokott végszerelékek.
A horogelőke e hal horgászatánál lehet kicsit rövidebb, mint pontyozáskor, és lehet erősebb is. 0,22 mm alá nem érdemes menni, és nagyon fontos, hogy erős, masszív, vastaghúsú horgot kössünk fel rá! A Korum Grappler Barbless ideális választás!

A 0,22 mm-es Method Mono Hook Line már elég erős ahhoz, hogy rövidre szabva is bírja az amurok erőteljes fejrázását!
Erős, vastaghúsú horog ajánlott az amurok célzott horgászatához
A horog mellé mindenképp normál vastagságú, 10 mm-es csalitüskét kell kötni, hogy stabilan tartsa, és lesúlyozza a nagy, pop-up csalikat is

A horgászat menete
A horgászat sikere a már bemutatott etetésen áll vagy bukik. Ha jól csináljuk, akkor a kapásra nem kell sokat várni, és aktív, pörgős a peca. Amennyiben ott van az amur vagy a nagy ponty, látványos elhúzós kapásoknak és izgalmas fárasztásoknak örülhetünk. Ha nincs ott jó testű hal, akkor pedig a keszegek, kárászok, apróhalak folyamatos jelenléte dolgoztat minket.

Az garantált, hogy az első vendégek keszegek, kárászok lesznek az etetésen…
… majd jönnek a pontyok, melyek elképesztő vehemenciával rohannak ki megakasztás után!
Minden dobás után ki kell akasztani a klipszet, különben pórul járhatunk!
A csalizó ernyő megvédi a csalijainkat, etetőanyagunkat a tűző napsütéstől
Amikor bevágsz, a bot karikában, és jön a két-három komótos bólintás, akkor biztos lehetsz benne, hogy amur van a horgon!

Legyen akármennyi torpedó is egy vízben, szinte kizárt, hogy egész nap ütemesen lehet őket fogni. Ezen a horgászaton a kora délelőtti és a délutáni órák voltak inkább amuros órák, a déli időszakban viszont még keszeget, kárászt sem nagyon lehetett fogni. Minden víznek megvan a maga ritmusa, tempója. Hiába akarjuk mi ráerőltetni az akaratunkat a lakóira, a legtöbbször ők jönnek ki győztesen ebből a taktikai párharcból.

A sérülékeny halakat mindenképp mérlegelő zsákkal mozgassuk, nehogy megsérüljenek!
Ha ott van a hal, akkor egymás után lehet fogni őket!
Amennyiben továbbállnak a torpedók, jöhetnek a pontyok

Mindenesetre a variálás az ilyen horgászatok során is jót tesz. A csalikkal, aromákkal, kosártöltés módjával, az etetés túldobásával is érdemes próbálkozni, de a jellemző az, hogy ha ott van az a hal, amelyre pályázunk, akkor gyorsan megmutatja magát!

A kosár töltésének módján is érdemes variálni. Hová kerüljön a csali, milyen erősen nyomjuk össze a töltetet stb.
Lehet, hogy a natúr kaja kell nekik?
Vagy, kell egy kis plusz íz?
Minden változtatás magában hordozza a siker lehetőségét!
Újabb torpedó!
Fantasztikus horgászat volt ez is! Próbáljátok ki és szerezzetek új élményeket!

A horgászatról természetesen fim is készült, amelyben az összes tananyag megtekinthető!

Írta: Sipos Gábor
Fotó: bank Bálint
Videó: Bank Bálint, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.