Method suli 35. rész – március

Method suli 35. rész – március

A kora tavaszi horgászatok helyszínéül sokan választják a kis kiterjedésű tavakat, mivel ezek gyors melegedése kedvez a pontyok kapókedvének. E vizek meghorgászása nem tűnik bonyolult feladatnak, hiszen sem a dobótávolság, sem pedig a mederszerkezet nem gördít túl nagy akadályokat elénk, és az is valószínűsíthető, hogy pontyok is bőséggel élnek a vízben. Ebben a részben egy ilyen könnyed, egyszerű pecát szeretnék bemutatni, mely inkább kedvcsináló, mintsem tanulságos horgászbemutató lesz. Persze, azért 1-2 érdekesség lesz az írásban, úgyhogy érdemes velem tartani most is!

Helyszín
A megyeszékhely gyönyörű belvárosától csupán egy könnyű sétányi távolságra esik a Csónakázó-tó. Területe 6,1 hektár, átlagos vízmélysége 1-1,2 méter. A tó környéke parkosított, azonban központi fekvése miatt szerves részét képezi a városnegyednek, több a járókelő. Gépjárművel a tó partjára tilos beállni, a parkolóból kell a felszerelést a horgászhelyre behordani.
Az, hogy az adott helyen épp hova kell horgászni, arról érdemes a helyi horgászokat kifaggatni, nekem Kiss Sanyi csapattársam segített ebben, hisz ő sokat jár ide. Ha nincs, aki felvilágosítást adjon, akkor a reggeli – itt helyben elvégezhető – napijegyváltást követően érdemes a halőrrel elbeszélgetni.

Népszerű kirándulóhely a székesfehérvári Csónakázó-tó
Parkosított környezet várja a látogatókat
Kényelmes horgászhely
Kiss Sanyi csapattársam segített a hely megismerésében

Csalogatóanyag és csali, aromahasználat
Számos olyan csalogatóanyag van már a kínálatunkban, amely a hasonló, jól telepített tavakon működhet. Ebben az esetben a 2024-es újdonságot, a Top Method Feeder Pellet Box - White Carp változatot hoztam magammal, amely ízesített pelletkeverék. Édeskés, vaníliás íze elsősorban az átlagos méretű pontyok horgászatához teszi alkalmassá. Ezt érdemes kiegészíteni a Top Method Feeder - White Carp etetőanyaggal. Ez a kaja nagyon jó felhősítő tulajdonságának köszönhetően a zavaros, sekély tavakban is nagy feltűnést kelt, így gyorsan magára vonja a környéken úszkáló pontyok figyelmét. Elsősorban a pelletkeverék sapkázásához érdemes használni.

A januári Method Suli részben már részletesen bemutattam a Top Method Feeder termékcsaládot
A három változat közül ezúttal a pontyoknak szánt finomságot vettem elő
Mindössze 1 doboz TMF Pellet Box - White Carp és fél csomag TMF - White Carp került a tálcára
A White Carp ízesítés csali és aroma formában is elérhető
A White Carp Wafter csali fekete-fehér, azaz osztott színű

Természetesen a termékcsalád mérsékelt felhajtóerejű csaliváltozata is hordozza magán az édes-tejszínes ízvilágot, színe pedig osztottan fehér és fekete. A dobozban 7, 8, 9 és 10 mm-es csalik találhatók meg dumbell és golyó formában, így tudunk alkalmazkodni a halak ízléséhez.
A Gel és Spray állagú aromák is kellemes, édeskés jellegűek, színük pedig fehér, ami szintén a figyelemfelkeltést szolgálja. A sűrű változatot a töltet belsejébe, míg sekély vízben a spray tartalmát a töltet tetejére érdemes használni.

A szél most is vadul fújt, de ezúttal nem nehezítette magát a horgászatot
Néha beborult, néha pedig kisütött a nap, igazi változékony kora tavaszi, szeszélyes idő volt

Felszerelés
E tó meghorgászásához nem érdemes hosszú botokkal nekiesni. Elsősorban a finomszerelékes horgászoknak ideális ez a vízterület, mivel a dobástáv nem túl nagy. Horgászhelyemen a 30 és 50 méteres zónát találtam megfelelőnek. Ezekre a távokra húztam ki a botjaimat. A rövidebb távra a Fine Max 350 ML, míg kicsit bentebb a 360 M botot szántam. Az orsó természetesen a Fine Carp, melyre a már megszokott Camou Blue került felcsévélésre, méghozzá 0,22 mm-es vastagságban.

A rövidebb távra a Fine Max 350 ML botomat szereltem fel
A 360 M változatot a bentebbi távhoz használtam
A dobástávolságok nagyjából 25 és 40 méter voltak

 

Felváltva pecáztam a két bottal
Ezekkel a botokkal igazi élmény a kisebb pontyok fárasztása is
A Fine Carp orsó a lágy horgászbotok méltó társa
Kifejezetten jól terhelhetők a Fine Max család rövidebb változatai is
Szép, egészséges halak lakják a tavat

Végszerelék
A method suli keretein belül eddig kizárólag az inline jellegű kosarakat használtuk, mivel a nemzetközi versenyszabályzat ezt követeli meg. Azonban van egy olyan változat is, amelynek segítségével nagyon le lehet finomítani a horgászatot, ez pedig a gumis változat. Ennek jellegzetessége, hogy fix rendszerű, és a vezetőszáron belül egy rugalmas gumi húzódik, mely aktívan részt vesz a fárasztásban. Mielőtt azonban ezt bedobjuk, győződjünk meg róla, hogy a tó szabályzata engedélyezi-e a fix kosárral történő horgászatot. Amennyiben igen, érdemes kipróbálni, mert önakasztós kivitele segíti a halak megfogását, miközben rugalmassága elősegíti a fárasztás biztonságos kivitelezését.
A Haldorádó QC Method Feeder kosarakhoz kapható egy gumis szár, így ezek a változatok gyorsan gumissá tehetők. Ezen a horgászaton a kis dobástáv miatt én a 30 és a 40 grammos kosarakat használtam.
A kosarat egy karabiner segítségével érdemes a főzsinórhoz csatlakoztatni, így nemcsak egyszerű maga a végszerelék, de nagyon gyorsan össze is állítható.

Ezúttal nem inline végszerelékkel horgásztam, hanem gumis szárral szerelt method kosárral
A kosár alján lévő forgóba kell hurkolni a horogelőkét
A kosár testét érdemes a száron egy gumigyűrűvel fixálni
A kosárhoz kapott gumikúpból egy darabka éppen elegendő a feladatra
A QC Method Feeder kosár teste cserélhető
Erről a végszerelékről csak le kell húzni a kosarat, és feltenni egy másikat
A szár felső végébe lehet beleakasztani a főzsinór végére kötött karabinert
Nagyon egyszerű a végszerelék elkészítése
Tökéletes, gumizott method végszerelék
A merítés előtti pillanatokban is nagy segítség a gumi
A hirtelen fordulásokat, fejrázásokat is kirugózza
Tökéletes akadás, és a rugalmasságnak – no meg a vastaghúsú, szakáll mentes horognak – hála minimális seb
Fantasztikusan szép halak vannak a Csónakázó-tóban

Horgászat menete
Az ilyen kis kiterjedésű, sekély tavakon gyakran előfordul, hogy a megakasztott hal vergődése egyszerűen elzavarja a többieket, és időbe telik, míg visszamerészkednek az etetésre, vagyis a horgászott helyre. Éppen ezért érdemes két helyet felváltva pecázni. Annyit érdemes tenni, hogy az éppen elhagyandó helyre dobni kell egy kosárnyi pelletet, hogy a visszaérkező halak találjanak valamit, amit eleszegethetnek, míg visszatérünk. A másik helyre kajával lesapkázott, aromázott pellet mixet célszerű dobni, és lefogni az ott bóklászó halak közül a legéhesebbet, majd ide is mehet az etetés, és lehet visszaváltani az előző helyre. Persze, csak az etetés után.
Remek taktika ez, mellyel folyamatosan sikeressé tehetjük horgászatunkat, mivel lecsökkentjük a kapásra várás idejét. Versenyeken is gyakran alkalmazott módszer ez. A lényeg csak annyi, hogy pontosak legyünk, különben a kis mennyiségű etetéssel nem tudunk kialakítani állandó érdeklődést.

A töltőszerszám aljába került kevéske etetőanyag, arra pedig a sűrű aromából egy borsónyi
Majd következhetett a csali, mely így egy aromaágyban kerül bevetésre
A töltőformát érdemes színültig tölteni pellettel
A préselésnél nyugodtan lehetünk erőszakosak
A kosártöltés utolsó mozzanata a töltet tetejének ízesítése a spray aromával

Fárasztás optimalizálása
A gumis kosárral kicsit más a halak fárasztása is. Pumpálni ebben az esetben nincs sok értelme a halat, mert a gumi azt úgyis kidolgozza. Az egyetlen feladatunk, hogy állandóan feszesen tartsuk a zsinórt és húzzuk a halat. Lehetőleg a vízhez minél közelebbi spiccel fárasszunk, a halat így nem fogja megijeszteni a felfelé húzó erő, ezért a fenéken maradva közreműködőbb lesz. Majd, mikor már merítő távon van a hal, akkor egy határozott mozdulattal húzzuk fel a pontyot, és mielőtt feleszmélne, csapjuk is alá a merítőt. Ezzel a technikával rendkívüli módon felgyorsíthatjuk a horgászatot anélkül, hogy erőszakosan fárasztanánk a halakat.

Ha jó a módszer és a technika, akkor a folyamatos fárasztás garantált
Az ilyen jellegű horgászatokhoz csak ajánlani tudom a gumizott szárral kombinált method kosarat

Írta: Sipos Gábor
Fotó, videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.