Nagy csali, nagy hal?!

Nagy csali, nagy hal?!

A címben felállított tézissel alapvetően nem értek egyet, viszont a közelmúltban egy horgászatom újfent rávilágított, hogy bizony vannak olyan vízterületek és szituációk, amikor a siker érdekében szükség van a nagyméretű csalikombinációkra. E horgászatom legizgalmasabb pillanatait szeretném megosztani veletek és azokat az ötleteket, megoldásokat, amik végül eredményhez vezettek!

Nagyon kedvelem azokat a tavakat, ahol nagy dobásokkal lehet termetes pontyokat fogni. Egy ilyen horgászat reményében választottam a derekegyházi tórendszer jelenleg horgászható legnagyobb tavát. Ez a vízterület „L” alakú, 14 ha alapterületű és kifejezetten sekély. Egy tipikus alföldi tó, ami gyönyörű halakat rejt. 2019 tavaszától lehet ezen a tavon horgászni, a másik három, lényegesen kisebb tó mellett. Megvallom őszintén, tavaly tavasszal rápróbáltam erre a tóra, de nem voltam lenyűgözve. Hemzsegtek az apró pontyok, amik szinte mindent azonnal felfaltak. Csak nagyon nehezen sikerült egy-két szebb halat szákba terelnem. A megfelelő és hozzáértő halgazdálkodásnak köszönhetően viszont az elmúlt egy évben nagyon sokat fejlődött a tó halállománya. A közösségi oldalakat böngészve egyre több szép fogással találkoztam, amitől újfent kedvet kaptam, így tettem ismét egy próbát.

A derekegyházi tórendszer jelenleg horgászható legnagyobb taván próbáltam szerencsét…
… ahol igényesen kialakított horgászhelyek várják a horgászokat
A tó legbelső oldalán választottam ki a horgászhelyemet

A tó méretéből és adottságaiból kifolyólag a siker érdekében mindenképpen nagy távolságba kell horgászni. Ezt erősíti, hogy az „L” alakú tó hosszabb, külső ívén lehet csak horgászni, a belsőn tilos. A halak ösztönösen húzódnak egyre beljebb és beljebb a horgászható parttól távoli, úgynevezett nyugalmi zónába. Nem kérdés, hogy az lehet itt igazán eredményes, aki minél távolabb, ehhez a zónához legközelebb tudja a végszerelékét bejuttatni. Ennek fényében állítottam össze a felszerelésemet.

By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 420LC és Royal Method Carp 420H feederbotokkal…
… és a hozzájuk leginkább illő Long Cast 5500 LCS és Fine Carp 6000-es orsókkal…
… vettem fel a küzdelmet a tó termetes pontyaival

Ragyogó napsütés és igazi kora nyári idő fogadott reggel. A szél is alig fújt, érezhető volt, hogy meleg nap lesz. A halőr, Misi bácsi, jó szokásához híven napijegyváltás közben ellátott a legfrissebb információkkal és tanácsokkal. Ő azon kevesek egyike, akinek tanácsai valóban értékesek, így minden itteni horgászatom előtt kikérem azokat és igyekszem megfogadni őket. „Dobj jó messzire és nagy csalikat rakj fel!”, jött a segítő útmutatás. Mint később kiderült, a siker kulcsa valóban ez volt.
Segítőm tanácsait megfogadva 100 méter körüli dobásokkal és egy nagyméretű csalikombinációval kezdtem a horgászatot. Némiképp magam is meglepődtem, amikor a bedobástól számítva alig negyedóra elteltével ellentmondást nem tűrő, vehemens kapás jelentkezett a balos botomon. A bevágás pillanatában az is egyértelművé vált, hogy mindjárt elsőre egy igazán nagy pontyot sikerült akasztanom. Ahogy hosszas fárasztás után szákba tudtam terelni ezt a halat, a másik botom is rögtön elsült. Ez a hal sem ígérkezett rossznak, nem adta könnyen magát, de végül, alig fél óra horgászat után két termetes ponty feküdt a matracon.

Micsoda kezdés, egy gyönyörű töves…
… és egy hibátlan tükrös az első két bedobás eredménye!
Természetesen a közös kép sem maradhatott el…
… majd ahogy érkeztek, úgy is távoztak együtt

Jó néhányszor megtapasztaltam már, hogy egy remek kezdés után gyorsan „belaposodott” a horgászat, így csak remélni mertem, hogy most nem így történik. Szerencsére a halak partnerek voltak egy jó pecában, így nem sokat kellett várnom az újabb kapásokra.

Ha egyszer valami beindul, nincs megállás!
Újabb gyönyörű tükrös került matracra
Nem mindennapi méretű mellúszó!
Íme, teljes nagyságában
Visszadobni sem volt időm, a másik végszerelékem is gazdára talált…
… ismét egy töves volt az elkövető

Ez egy olyan horgászat volt, amikor jó időben voltam jó helyen, ráadásul tökéletesen sikerült eltalálnom a halak éppen aktuális ízlését is. Ilyen az, amikor minden 100%-osan összeáll. Nézzük, mi is kellett mindehhez!

Etetőanyag keverékem összetevői. A két doboz Pellet Packot 1:1 arányban kevertem össze, majd ehhez adtam hozzá 3 marék Big Feed C6 Pelletet
A SpéciAdditive Darált rák kivonatot csak a bedobások előtt, a kosárba szánt mennyiséghez…
… kevertem hozzá frissen
A nagyméretű csalikombinációt egy Oldódó Fluo Lebegő Pellet Tüzes Ponty és egy Red Halibut Carp Pellet Fekete Tintahal alkotta
Method kosaras végszerelékkel kínáltam fel ezeket a csalogatóanyagokat
Kedvenc nagy pontyos horogelőkémhez szükséges kiegészítők
A method kosarat először a felcsalizott horog nélkül töltöttem meg…
… majd 3/4-ig töltöttem a töltőszerszámot etetőanyaggal és erre helyeztem rá a csalit…
… a már egyszer megtöltött kosarat újfent a töltőszerszámba préseltem, így kaptam meg ezt az óriási gombócot…
… amit minimálisan 100 méteres távolságba kínáltam fel

Természetesen ezt az óriási gombócot csak a Master Carp Pro 420LC feederbotommal tudtam eldobni. A Royal Method Carp 420H feederbot method kosarát a hagyományos módon töltöttem meg. Azonban a horgászat végére egyértelművé vált, hogy a duplán töltött kosár sokkal jobban működött és lényegesen több halat is adott. A halfogás üteme állandósulni látszott, a bedobások után 20-25 perccel már görbültek is a spiccek.

Feszülten figyeltem, hiszen bármelyik pillanatban érkezhetett a kapás…
… és kezdetét vette egy kőkemény fárasztás
Minden megfogott halam szájában ugyanaz a nyerő csalikombináció virított…
… micsoda különleges szépség…
… megérdemelte a kíméletes bánásmódot
Egyértelműen a „nagy gombócos technika” működött jobban és az a feederbot, amivel ez tökéletes kivitelezhető volt
Egymást követték a matracon…
… a termetes, gyönyörű pontyok
Minden porcikájuk hibátlan volt

Ez egy olyan remek horgászat volt, amiben titkon mindig bízom és reménykedem. Ezen a napon tökéletesen működött minden elképzelésem és ötletem, illetve nyilvánvalóan óriási szerencsém is volt. 12 db pontyot sikerült a nap végéig fognom, amivel nagyon elégedett voltam. A kíváncsiságom persze nem hagyott nyugodni, így a nap folyamán rápróbáltam a kisebb méretű csalikra is, de be kellett látnom, hogy ezek itt nem igazán működnek. Rendszerint egy átlagos vagy egy egészen kicsi ponty szájában kötöttek ki ezek a falatok. Bár a derekegyházi tórendszer egyáltalán nem ismeretlen számomra, ez a tó mégis egy új kihívás és egy megfejtésre váró titok volt, és mint kiderült semmiben nem hasonlítható a tórendszer többi tavához. Teljesen más stratégiára volt szükség a sikeres horgászat érdekében. Ugye, milyen érdekes?!

Írta: Borbiró Ádám
Fotók: Szatmári Kata

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.