Vékonyíts!

Vékonyíts!

A pontyhorgászat és ezzel együtt a feederezés elképzelhetetlen fonott előke használata nélkül. A rövid, alig 10 centiméteres horogelőkékhez a monofil zsinórok alkalmatlanok, ugyanis ekkora hosszban nem képesek nyúlni, ezért szakítószilárdságuk erősen lecsökken. Nem úgy a fonott zsinóré, ami egészen rövidre szabva is tudja azt a szakító értéket, ami rá van írva. E tulajdonságának hála akár 0,06 és 0,04 mm-es méretekben is használhatjuk a Braxx Pro előkezsinórt!

Milyen zsinór is a Braxx Pro?
A Haldorádó Braxx Pro egy professzionális süllyedő fonott feeder előkezsinór. A legfontosabb jellemzői a méretpontosság és a magas szakítószilárdság! Hihetetlenül vékony, mégis megdöbbentően erős. Zöld színe beleolvad a környezetébe, a halak számára szinte „láthatatlan”.

Immár 9 méretben, 0,04 mm-től 0,20 mm-ig elérhető a Braxx Pro

A nagy szakítószilárdságon felül van még egy előnye a fonott előkezsinórnak a monofillal szemben, mégpedig az, hogy a vízben ellágyul. Sokkal természetesebben tud a csali mozogni a segítségével, mint egy merevebb zsinóron. Joggal merül fel a kérdés, hogy egy élettelen csali, mondjuk egy pellet vagy egy minibojli hogyan mozog? Nem olyan mozgásra kell gondolni, mint mondjuk a csontinál, ám ha a hal észreveszi a finom falatot, és odaszív neki, akkor a vízben ellágyult fonott előkén és hajszálelőkén rögzített csali ellenállás nélkül tud belibbenni a hal szájába.

A Braxx Pro fonott előkezsinórok színe sötétzöld

Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy áramló vízben is hatékonyan használható a fonott horogelőke. Többször előfordult már velem, hogy márnázás közben váltanom kellett fonottra, mert a csali természetes mozgását sokkal jobban lehetett imitálni vele, mint monofillal.

A Braxx Pro előkezsinórral a csali természetes mozgását sokkal jobban lehetett imitálni, mint monofil zsinórral
Márnázásnál is jó szolgálatot tehet a vékony fonott előkezsinór

Mikor melyik méretet érdemes választani?
A Braxx Pro teljes méretsora immár 9 tagot számlál. 0,20 mm-től egészen 0,04 mm-es átmérőig lehet találni fonott előkezsinórt a kínálatban. A legvastagabb méretek inkább azoknak valók, akik kemény terepen horgásznak, ahol a megakasztott halat mielőbb „irányba” kell tenni! A leggyakrabban használt méretek a 0,10 – 0,12 – 0,14 mm. Az átlagos pontyos feederezők ezekre kötik a leggyakrabban a horgaikat. Megfelelő fárasztási technikával és kellő türelemmel, na meg erre alkalmas felszereléssel tulajdonképpen bármekkora hal megfogható velük.

Íme, a család legújabb tagjai, a 0,04 és 0,06 mm-es méretek

A method horgászok kedvence a 0,08-as méret, mert a legtöbbször ez elegendő szokott lenni a gyors horgászatok közben fogott 2-5 kilós pontyokig. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezzel a mérettel ne lehetne akár 10+-os halakat kifogni, de nagy halak horgászata során ez az előkeátmérő már csak hideg vízben szokott előtérbe kerülni.

A fonott előkezsinór ereje a finom horgászatokhoz is biztonságot kölcsönöz

Mire jó az extra vékony Braxx Pro?
A család legújabb tagjai, a 0,04 és 0,06 mm-es változatok leginkább a finomszerelékes horgászoknak kedveznek, köztük is a könnyű method módszert alkalmazóknak. A 2,91 és 3,82 kg szakítószilárdsági mutatóval bíró előkezsinórokat nem a kapitális halak legyőzésére szántuk, inkább a finnyás halak horogra csalása a legnagyobb erényük.

A leheletfinom method horgászathoz ideálisak a Braxx Pro család legvékonyabb tagjai
A finom, kisméretű csalikat sem nehezíti el ez az előkezsinór!
A mesterien felkínált method csalikhoz ajánlott a lehető legvékonyabb Braxx Pro fonott előkezsinórok használata
A kisméretű, füles horgok csalitüskés megkötéséhez nincs jobb alternatíva, mint a Braxx Pro 0,04 mm-es változata

E vékony fonott előkék súlya ugyanis már szinte észrevehetetlen a vízben, és még a legapróbb, legfinomabb csalikat sem nehezítik el. Legyen akár az 5 mm-es Pro Method Pellet egy pici 12-es horgon felkínálva, az garantált, hogy a 0,04 mm-es Braxx Pro előkére kötve a legfinomabban táplálkozó halakban sem kelt gyanút.

Finom csali, könnyű horog! Miért pont a horogelőke lenne a „vastag” a végszerelékben?
Minimális „befektetés”, maximális hatékonyság!

Persze ne feledkezzünk meg azokról sem, akik nem bajszosokra, hanem keszegfélékre horgásznak method végszerelékkel. Számukra is jó választás lehet ez a vékonyka zsinór. Gyakran tapasztalható jelenség egyébként, hogy azokon a vizeken, ahol a keszegfélék jól vannak tartva, a nagy etetés helyett a kis method kosárba tömött aprócska csalival sokkal gyorsabban lehet ezeket a halakat is megfogni.

A method horgászat immár a finomszerelékes horgászok kedvenc műfaja!
Ezt a módszert is lehet pontosan, „helyhez kötötten”, kiakasztott klipsszel űzni
1-2 perc, és gazdára talál a pillekönnyű csali!
A C1 METHOD bottartó fej ideális az egybotos, pörgős pecákhoz
A legjobb, hogy még a csalit is visszahozta!

Persze azért ne skatulyázzuk be a 0,04 és 0,06 mm-es Braxx Pro előkezsinórt gyengének, mert a legtöbb intenzíven telepített tóban bizony nincs túl sok olyan tereptárgy, ami ne tenné lehetővé a türelmes fárasztást. Így aztán akár nagy nyomású, kis kiterjedésű tavakon, nagyobb pontyok horgászatakor is érdemes elővenni ezeket a vékony kis „madzagokat”.

Fotók: Simon Zoltán, Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.