Egy őszi nap a Zala folyón

Egy őszi nap a Zala folyón

Rövidülő nappalok, ködös reggelek és hűvös éjszakák. Bizony, véget ért a nyár! Egy horgász számára viszont mindig nagy öröm, ha ősszel több napig kellemes az idő. Amíg tart a „vénasszonyok nyara”, szívesen látogatok el a Zala folyóra. Ilyenkor a víz már nem olyan zavaros, mint nyáron, és sokszor a vízállás is kedvező egy jó horgászathoz. Vajon ősszel sikeres lehet egy peca ezen a gyönyörű, de szeszélyes vadvízen? A következőkből kiderül!

A Zala folyó egy igazi vadvíz! A telepített tavak egyesek szerint ehhez képest igazi horgászparadicsomok. Engem mégis magával ragad ez a gyönyörű folyó, hiszen van egyfajta varázsa. Kedves emlékek fűznek ehhez a vízhez, gyermekkoromban sokat bicikliztünk errefelé. Már akkor az járt a fejemben, hogy ha horgász leszek, többször is ellátogatok majd ide. Egy kellemes őszi napon is így tettem. Este bekevertem az etetőanyagokat, összepakoltam a felszereléseket, majd egy kiadós alvás után útnak indultam. Mivel kísérletező kedvű horgász vagyok, három különböző etetőanyagot állítottam össze, valamint két botot vittem magammal, egy feedert és egy spiccbotot.

Egy aroma nélküli keveréket készítettem a spiccbotos horgászathoz
Egy halas alapú etetőanyagot kevertem a kiakasztott zsinórklipszes technikához
Végül pedig egy édes-halas kaját szántam a method kosárba

A naturális jellegű kaja jól passzol a spiccbotos módszerhez, hiszen folyamatosan fejti ki a hatását. Ha megtalálják, a halak hosszú ideig a közelben maradnak. Némi plusz aroma persze minden etetőanyagot fogósabbá tehet, de ez nem feltétlenül szükséges. Bizonyos esetekben az aromaszegény vagy aromamentes változatokkal érhetünk el sikereket. A keveréket fél zacskó TOP1 Bream etetőanyagból és fél kg saját készítésű pörkölt etetőanyagból állítottam össze. Ez a két változat jól kiegészíti egymást.
A halas jellegű kaja a szebb keszegek és a pontyok horgászatához ideális. Fél zacskó Maximum Green, egy kevés darált halibut pellet és némi tonhalliszt adta az alapot, amit ásványvízben feloldott Japán Krill adalékkal kevertem be.
Az édes-halas változat pár marék Citromos Vanília etetőanyagból, darát tökmag pelletből és hallisztből állt össze. Ezt a kaját kiegészítettem még egy kevés Nagy Hal Carp Syruppal és Fekete Erő Fluo Flavor aromával.

Aki ősszel korán kel, gyakran ködöt lel!
A aromamentes és a halas etetőanyagot kiegészítettem még némi csemegekukoricával, forrázott csontkukaccal és kőzúzalékkal

Főtt kendermagot is vittem magammal, ami egy igen hatékony adalék a természetes vizeken. Legyen tavasz, nyár vagy ősz, ezt a fogós aprómagot szinte mindig belekeverem az alapozásra szánt etetőanyagba. Kipakolás után felszereltem a botokat és elkezdtem az etetést. A spiccbotos horgászathoz a legtöbben úgy etetnek, hogy gyúrnak néhány gombócot, majd ezeket az úszó köré dobálják. Ez azonban nem a legpontosabb megoldás, folyóvízen az áramlatokra is figyelni kell, a gombócok csobbanása pedig elzavarhatja a halakat egy időre. Én egy műanyag csőből készített eszközt használok a spiccbotos horgászat alapozó etetéséhez. E cső elkészítése egyszerű, a megfelelő méretűre kell vágni, majd több helyen kifúrni, végül pedig drótból elkészíthető rá egy fülecske. Ebbe a fülecskébe szoktam kötni egy arasznyi hosszúságú fonott zsinórt, majd rá egy végfület. A spiccbotos szerelék végére mindig egy előkerögzítő gyorskapcsot szerelek, ebbe rögzíthető a végfül. Az etetés után, a gyorskapocsnak köszönhetően a horogelőke felszerelése csak néhány másodperc.

Ezzel a kis eszközzel pontosan és csendesen lehet etetni. Nekem nagyon bevált!
Úgy kell megtölteni, mint a hagyományos feederkosarakat
Csak a megfelelő helyre kell „lógatni”, majd a mederfenékre süllyeszteni. Pár másodperc múlva kiüríthető a tartalma

Ez a kis csőből készült „kosárka” évek óta ott lapul a szerelékes ládámban. Egy maréknyi kaját be lehet etetni a segítségével, és a mélységet is meg lehet vele mérni. Miután a mederfenékre ért, a lyukakon át egyből beszivárog a víz és megkezdődik az etetőanyag oldódása. Egy határozott, de nem túl erős, bevágásszerű mozdulattal kiüríthető a tartalma, az etetőanyag pedig oda kerül, ahol lennie kell! Egy olcsó, kompozitból készült spiccbotot szoktam használni az etetéshez, ez gond nélkül elbírja a megtöltött „kosárkát”.

A kendermagot célszerű vízben tartani és mindig annyit kivenni belőle, amennyire éppen szükség van
A halas keveréket kiakasztott zsinórklipszes technikával juttattam be a túlparti gyékényes elé

Miután végeztem az etetéssel, feltettem a spiccbotos szerelékre a horogelőkét, majd néhány szem csontit tűztem a 12-es méretű Gamakatsu Maggot Pro horogra. Az előttem lévő vízi növényzet mellé etettem és közvetlenül az etetés felett horgásztam a spiccbottal. A feeder szerelék egy method kosárral, egy gyorskapoccsal, vékony fonott zsinórra kötött mikro szakállas horoggal, csalitüskével és SpéciCorn csalival lett teljes.

Pár perc múlva megfogtam az első keszeget
Az egyik legolcsóbb spiccbottal is élvezetes lehet a horgászat
A képen látható módon szoktam rögzíteni a spiccbotos szereléket

Érdemes a spiccbot végére egy arasznyi hosszúságú, vastagabb monofil zsinórt vagy erőgumit kötni. Ezzel az egyszerű megoldással el lehet kerülni a nemkívánatos gubancokat. A szerelék egy karabineres forgóval könnyen rögzíthető. A spiccbotos szereléket 18-as zsinórból kötöttem. A bot teljes, 7 méteres hosszára nem volt szükség, ezért az utolsó két tagot levettem, így egy 5 méteres pálcával tudtam horgászni.

5 g-os úszót…
… és hagyományos sörétólmokat használtam
A vízi növényzet környéke jó haltartó hely
Újabb keszeg a horgon!

A naturális jellegű etetőanyag hamar felkeltette a kisebb keszegek érdeklődését, néhány perc után már mozdult is az úszó. A feederbot spicce egy darabig nem rezdült. A halas etetésre az édes-halas method etetőanyagot dobtam, bízva abban, hogy a különböző ízeket vegyítő keverék érdekes lehet majd a halak számára. Szerencsére nem kellett sokat várni a kapásra! Az édes kukoricás SpéciCorn gazdára talált.

A halliszt tartalmú etetőanyag és a nagyobb csali szelektáló hatású
Hibátlan zalai karika! A megfelelően felkínált csali hamar gazdára talált, még az etetőanyag sem tudott kioldódni a kosárból
A dévérkeszegek és karikakeszegek után megjelentek a kárászok is

Úgy gondolom, nem volt rossz ötlet két különböző horgászmódszerrel készülni. A spiccbottal szép számban lehetett fogni a kisebb keszegeket és a tenyeres kárászokat. A feederbotra nyeletőfékes orsót szereltem, így ha esetleg egy nagyobb hal vette volna fel a csalit, az sem okozott volna gondot.

A kisebb keszegeket mindig visszaengedem. Nőj nagyra!
A déli órákban, ahogy néha lenni szokott, a spicc mozdulatlan maradt
A kapástalan időszakban mindig készítek pár képet. Ahhoz képest, hogy beköszöntött az ősz, nagyon kellemes idő volt
Igaz, hogy a feederbotos horgászat megszállottja vagyok, de szívesen viszek magammal spiccbotot, ha megfelelő a vízállás
A kárászok szerencsére elég aktívak voltak
A fenéken felkínált csali kevésbé volt kelendő
A Special Pellet Feeder botra egy Carp Fighter LCS 4000-es orsó került

Ez a feeder felszerelés megfelelő a kiakasztott zsinórklipszes technikához és a method feederes horgászathoz, a bot végébe helyezett gyengébb spicc pedig a keszegkapásokat is jól közvetíti. A fenéken kevésbé voltak aktívak a halak, de ezt egy cseppet sem bántam, hiszem az úszót folyamatosan elhúzták a keszegek és a kárászok. A method szereléken frissítettem a csalit és újra bedobtam. Nagyjából fél óra múlva hangos beszélgetésre lettem figyelmes. Először azt hittem, hogy kerékpáros turisták…

Két kenu zavarta meg a csendet

A Zala folyón nem csak horgászatra van lehetőség, időnként a kenuzást és a kajakozást is kipróbálhatják az idelátogatók. Kedvelt időtöltés az evezés, az etetésem felett végigszáguldó csapat is láthatóan jól érezte magát. Én már kevésbé örültem a helyzetnek, ugyan is az összes halat elzavarták a környékről. A Zala már csak ilyen, itt szinte mindig történik valami! Morfondírozhattam is azon, hogy miként csalogassam vissza a halakat!

Kellemes, édes illatú SpéciCorn csalikat vittem magammal

Az édes kukoricás változat már adott egy szép karikakeszeget. Később kipróbáltam az epreset is, ami szintén nagyon jó csali, de nem sikerült vele kapást kicsikarnom. Maradt végül az ananászos, feltűztem a csalitüskére és bedobtam. Eltelt némi idő, de kedvenc gumikukoricám ismét bizonyított!

A természetes vízben élő halak érzékenyek a zavarásra, de az ananászos SpéciCorn segítségével sikerült horogra csalni egy újabb zalai karikát, majd valamivel később egy másikat
Legyen szó mesterséges vagy természetes vízről, ez a csali sokszor kihúzott már a slamasztikából!
A kisebb keszegek és a kárászok is eltűntek a kenus csapatot követően. Egy rák akadt horogra nem sokkal később, majd ment vissza otthonába

A Zala folyó alsó szakaszán a spiccbotos módszer több szempontból is ideális lehet az őszi időszakban. A növényzettel borított partközeli részeken könnyebb becserkészni a halakat egy úszós szerelékkel, és a táplálékot kereső példányokat vízközt is meg lehet fogni. Az ereszték hossza ezen a vízen azonban meghatározhatja a sikeres horgászatot. A majdnem fenékig érő, hosszabb ereszték nem jó, mert ha az élő csali a mederfenékre vagy annak közelébe kerül, legtöbbször egy rák húzza el az úszót. A túl rövid ereszték sem az igazi, mert ha sok küsz van a vízben, folyton azok kapják el a felcsalizott horgot. Eddigi tapasztalataim szerint akkor a legjobb a spiccbotos szerelék eresztéke, ha kb. 20-30 cm-rel a mederfenék felett van a horog. Így lehet a legjobban elkerülni a túlzottan apró halakat és a rákokat. A kecskerákok a Zala folyó alsó szakaszán rendkívül gyakoriak. Sok horgász haragszik ezekre az ártalmatlan élőlényekre, mert megnehezítik az itteni horgászatot. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy többféle praktikával is ki lehet őket kerülni! Ők is a vízi élővilág részei, jelenlétük a jó vízminőségre utal és a kisebb példányok a kapitális keszegek, pontyok és harcsák táplálékául szolgálnak. A legfontosabb talán az, hogy a kecskerák védett, ezért a horogra akadt példányt óvatosan ki kell szabadítani és vissza kell engedni!

Idővel azért visszatértek a keszegek, majd később a kárászok
Kedvelem a spiccbotos horgászatot hatékonysága és egyszerűsége miatt. A szerencsésebb napokon csontkukaccal csalizva több kiló halat is meg lehet fogni ezzel a módszerrel
A darált vaníliás cukor és fahéj keverékével „ízesített” csonti az egyik legfogósabb csali a Zalán

A mostani horgászat igazán tanulságos volt! A feederbot sajnos nem dolgozott annyit, mint máskor, 3 szép karikakeszeget tudtam fogni a fenéken felkínált gumikukoricákkal. A spiccbotot viszont csak a kapástalan időszakban tudtam letenni a kezemből! Kilószámra lehetett vele fogni a keszegeket és a tenyeres kárászokat. Kárászokkal ritkán szoktam találkozni a Zalán, lehetséges, hogy a közeli faluban található halastóból jutottak a folyóba, de a Kis-Balatonból is felúszhattak. Egy azonban biztos, megtalálták az etetést és ízlett nekik a felkínált csalogatóanyag!

Délután végül befejeztem a horgászatot. Mivel nem vittem sok cuccot, szinte minden kisebb kellék elfért a szögletes vödörben

Egy igazán mozgalmas horgászatban volt részem! Nagyon örültem annak, hogy több halfaj is horogra akadt. A karikakeszegek, dévérkeszegek és kárászok mellett egy bodorka, valamint egy törpeharcsa tette változatossá a fogást. Nagyon elégedett voltam, a fogott halak súlya biztosan meghaladta az 5,5-6 kg-ot.

Az összes keszeget visszaengedtem
A kárászokat és a törpeharcsát hazavittem. Idegenhonos halak, ezért nem jó, ha jelen vannak egy természetes vízben
Több mint 3 kg jött össze a kárászokból és a törpeharcsából, úgy gondolom, hogy nem lehet okom panaszra!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.