Hosszú az út a márnákig 1. rész - Bottal ütöm a márnák nyomát

Hosszú az út a márnákig 1. rész - Bottal ütöm a márnák nyomát

A szeptemberi márnafogások után optimista voltam az ősz hátralévő részét illetően. Azt gondoltam, hogy a marcikat majd jól lehet fogni a továbbiakban. Sajnos nem így lett. Ami a fogásokat illeti, a mennyországból a pokol mély gödreibe zuhantam. Pedig nagyon lelkes voltam, jártam erre-arra, megpróbáltam minden tőlem telhetőt. Így, utólag úgy látom, hogy a teremtő azt akarta, hogy ismét érezzem át az élet keserves oldalát, hogy utána a még általam soha nem látott, át nem élt fantasztikus élményekben, fogásokban legyen részem.

Nem akartam a hidak környékét ott hagyni és elzarándokolni Budapest külső kerületeibe. Bíztam a helyeimben egészen addig, ameddig jöttek a márnák. Aztán amikor túl voltam pár betlin, mégiscsak útra keltem. Úgy gondoltam, hogy nekem kell megkeresnem a cimboráimat. Sok olyan helyszínen jártam, ahol előtte sohasem. Pár hely kiakasztott idegileg, de a közmondás is úgy tartja, hogy „ami nem öl meg, az megerősít”!

A gébeket nem volt nehéz megtalálni, hiszen mindenhol ott vannak
A gébcsorda elkerülése végett kiszárítottam a sajtkockáimat, kedvezve ezzel…
… a kényelmes márnáknak is!

Vártam rájuk, csak vártam… de nem voltak kíváncsiak rám és a sajtomra a haverjaim…

Bezzeg a tolvaj galambnak jó volt a sajt!
Ha olyan ügyes voltál, hogy elloptad, akkor jó étvágyat hozzá!

Jó híreket hallottam egy bizonyos helyről, ahol az enyémnél sokkal finomabb felszereléssel horgásznak az ottaniak, és csontival csaliznak. Nem akartam odatolakodni „huszadiknak”, így ismét felkerestem a kedvenc helyemet és nekiláttam csontival becserkészni a márnákat, de…

… a vége ez lett!
8-10 géb után, hogy úgy mondjam, kevésbé voltam lelkes

Elkezdtem olyan helyeken is szerencsét próbálni, ahová azelőtt még csak el sem sétáltam.

Alkalmi rod-podom
Az új helyen ez volt a zsákmányom
Egy másik helyen meg ez…
Sok rongyot fogtam és kezdett kicsúszni a lábam alól a talaj, kezdett betelni a pohár…
Miért hagytatok el? Mit vétettem ellenetek?
Ezt a csúfságot természetesen mindenhol sikerült fogni!

Kifogtam olykor nagyon kemény, nehéz pályákat. Kopott a felszerelésem rendesen. Megszabadultam jó néhány cuccomtól az elmúlt őszön.

Ezen a képen van két számomra nagyon fontos dolog, amelyre mindig oda figyelek…

… ezt a végszereléket egy kegyetlen akadós helyről cincáltam ki. A horog eltörött. Ha ilyet tapasztalok, rögtön a kukában landol az egész csomag, nem érdekel, hogy mennyibe került. Inkább hajoljon ki, mintsem hogy eltörjön. A másik fontos dolog számomra az ólom vagy etetőkosár karabineres forgókapcson történő rögzítése. Ezt úgy választom meg, hogy a forgókapocs szakítószilárdsága kisebb legyen, mint a fonott főzsinóré, méghozzá a halak érdekében. Fárasztás közben, ha a kövek közé akadna az ólom, akkor csak rántok egyet, és folytatódhat a fárasztás. Egy ólom oda így, de a hal biztosan megéri azt az egy-kétszáz forintot!

Bottörés is volt, nem tagadom…

… a medveölőm az örök horgászmezőkre költözött. A bottörés oka én voltam, kétszer akkora súlyokat dobáltam vele, mint ami optimális lett volna. Eleinte bírta a feszített tempót, de kinyírtam sajnos. Én már több teleszkópos botot eltörtem az utóbbi néhány évben. Fárasztás közben soha sem történt semmi, dobás közben viszont annál inkább. Egyszerűen túlfeszítettem a húrt. De legalább megtudtam a bot terhelhetőségének a határait.

Telt-múlt az idő, betlit betlire halmoztam, fogalmam nem volt arról, hogy miben hibázok, mit csinálhatok rosszul. Azt tudtam, hogy valami történt a folyón, amibe én beleszólni nem tudok, amivel szemben tehetetlen vagyok. Néhány hete még tudtam halat fogni, most meg nem. Csak azért is mentem tovább, hiszen láttam a halakat! Bent a mederben mozogtak, de nem jöttek partközelbe, dobástávolságba. Miért? Később rájöttem.

Az meg micsoda ott?
Csak nem egy kárókatona?
Bizony azok voltak! Összeállt a kép, most már minden világos lett számomra! Vége a szezonnak, ebben biztos voltam
Ez egy a hajóknak kihelyezett bója a zátonyok miatt, a kormorán pedig ott halászik. Ilyen messzire partról bedobni lehetetlen. Ha sikerülne is, a halakat szerintem csak sötétedés után lehetne horogra csalni, az más kérdés, hogy hogyan jönne ki onnan a partra a hal…

Volt még az évből egy kevés idő, csak tovább próbálkoztam. Láttam néhány meleg vizes kifolyónál horgászokat. Gondoltam, felkeresek egy ilyen helyet. Már hideg volt, csak nem viccből ülnek ott…

Meleg vizes kifolyó. Tiszta víznek tűnt, de a szaga csavarta egy kissé az orromat…

Félek az ilyen helyektől, mert azt gondolom, hogy elkapok valamit. Később kiderült, hogy nem is alaptalanul…

Az egyik menő fürdő kifolyója. Mi az a fehér izé? Csak nem…
De! Az bizony „barna mackó” és budipapír!
Méghozzá szemérmetlen mennyiségben!

Hiába a szennyvíztisztító, hiába a sok duma, hogy ilyen meg olyan tiszta a Duna vize, csak kerül a folyóba mindenféle illegális hulladék. Többször éreztem már a szennyvíz szagát, de fotók a legjobb bizonyítékok arra, hogy a gyanúm nem volt alaptalan. Sajnos. Túl nagy az isten állatkertje.

Horgásztam hajók között…
Horgásztam horgászok által gyakran látogatott helyeken… Kedves spori! A szemetedet máskor vidd magad után, légyszi’!)
Horgásztam hajdan nagy csatákat látott helyeken is
De mindig egyedül voltam. Ezen a helyszínen, ha lett volna hal, akkor valószínűleg nem tudtam volna horgászni sem a nagyszámú konkurencia miatt
Pedig etettem becsülettel…
Még a fonott zsinóromat is otthon hagytam a fogás reményében…

… azt gondoltam, a márnák gyanútlanabbak a monofil zsinórral szemben. Így, utólag arra a megállapításra jutottam, hogy a márnát nem érdekli különösebben a főzsinór milyensége, ha kedvét leli a csaliban! A monofil horogelőke (jelenlegi ismereteim szerint) szükséges!

Cserbenhagytak kedvenceim az év hátralévő részében
Minden helyen kinevettek a gébek
Decemberben meg már más hobbit űztem

Mindent összevetve, azért nem volt olyan rossz a 2012. esztendő! Voltam a fellegekben is. Igaz, év végére nyomorultul éreztem magam, de a megpróbáltatások megerősítettek. Nem így terveztem, de az élet ilyen! Egyszer fent, egyszer lent! Alig vártam, hogy január legyen, hogy ki tudjam váltani az engedélyt az új szezonra! Új év, új célok, új remények! Hogy sikert értem-e el? Az a folytatásban, a második részből kiderül!

Írta: Dajnics Ferenc(deferi08)
Fotók: Dajnics Ferenc és Ifj. Dajnics Ferenc és járókelők, turisták

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.