Szerző írásai

A sült márna

Dajnics Ferenc 2014-12-20 07:00:00
Nemcsak horgászni szeretek márnára, hanem olykor-olykor az asztalra is kerül belőlük. No, nem viszek haza minden általam kifogott márnát, pusztán csak néhányat. Kétféleképpen szoktam elkészíteni a márnát: halászléként vagy sültként fogyasztom. Sokan átlag folyóvízi halnak és átlagos ízűnek tartják a márnát. Véleményem szerint különleges ízű hal, igazi ínyencség! Ebben az írásomban bemutatom, hogy miként készítem el a sült márnát. Egy nagyon egyszerű, otthoni sütési módot fogok bemutatni, amely nem vesz sok időt igénybe, így a hal bármikor, nagyon rövid idő alatt elkészíthető!

A Vénasszonyok, az Öreglány és a Márnák

Dajnics Ferenc 2014-11-05 07:00:00
Az év nagy részében szinte alig találkoztam márnával. Ennek az oka legfőképpen az, hogy a módszerem nagy márnára van kalibrálva. Egy átlagos, kilós-másfeles méretű marcinak nincs esélye nálam. Sokat vártam a kapitális egyedekre, de nem jöttek, és már kezdett frusztrálni a dolog. Stratégiát váltottam. Beköszöntött közben a vénasszonyok nyara és varázsütésre elkezdtem fogni őket. Az Öreglány - vagyis a Duna - megmutatta a halasabbik arcát! Szinte majdnem mindent úgy csinálok, mint akkor, amikor betlizgettem, csak most mégis márna van a végszerelékem horgán. Előző írásomban temettem az évet, most viszont következzék pár fogás! Az október eleji horgászatok valamennyire feledtették az idei keserves időszakot. Szeptemberben még nem hittem volna, hogy ennyire megváltozik minden azokon a helyeken, ahol horgászni szoktam.

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 7. rész - Halak a lábunk alól

Dajnics Ferenc 2014-10-26 07:00:00
Manapság szinte minden horgász a parttól távoli horgászatot részesíti előnyben. Mindenki száz méter fölötti vagy hasonló távolságba akarja bevetni a végszerelékét, mert mindenki hisz benne, hogy csak onnan lehet jó zsákmányra szert tenni. Én is így horgászom számtalan alkalommal, mert a fogások azt bizonyítják, hogy ez a célszerű, hiszen több nagytestű hal kerül így a horogra. De...!

Az ínséges esztendő

Dajnics Ferenc 2014-10-18 07:00:00
Ősz dereka van, még javában benne vagyunk a márnaszezonban. Ezért optimista is lehetnék az év hátralévő részét illetően, de be kell vallanom, sajnos nem vagyok az. Ennyire márnában szegény szezont én talán még akkor sem produkáltam, amikor „kezdő” voltam és azt sem tudtam, hogy mit csinálok. Eddig boldogan, nagy örömmel osztottam meg veletek azt, amikor eredményes voltam. Most pedig következzen az árnyoldal, a horgászat sötét oldala. Erről az úgynevezett szakírók nem szeretnek írni, mert rontja az összképet az addig felépített imázsukról. Én nem akarom veletek azt elhitetni, hogy mindig nagy márnát fogok és azt sem, hogy mindig fogok. Az viszont igaz, hogy mindig akarok fogni és többnyire nagyot! Bizonyára sokan lesznek, akik nem fognak a soraimmal egyetérteni, de ez most mellékes, én csak leírom azt, amit valójában tapasztaltam. Számomra az a fontos, hogy közösen megoldjuk a problémákat, mert véleményem szerint van néhány olyan tényező, amik miatt ínséges lett ez az év.

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 6. rész - A Mányi Horgásztó rejtélye

Dajnics Ferenc 2014-08-16 07:00:00
Van egy kis tó a lakóhelyemhez egész közel, amelyről nagyon ellentmondásos információkat halottam mostanában. Ez a tó nem más, mint a Mányi Horgásztó. Néhány horgászcimborám szerint nem lehet itt halat fogni, az egyikük betlit betlire halmozott ebben az évben is és a tavalyi szezonban is. Viszont sok más ismerősöm legendás fogásokról beszél, nagy pontyokról, nagy amurról, compóról! A betli és a nagy ponty között nagyon nagy a szakadék. A beszámolók meghallgatása után elhatároztam, hogy megnézem a tavat a saját szememmel is, kipróbálom magam ezen a vízterületen! Compót még soha sem láttam a horgomon, már ezért is megérte beélesíteni a két Nevis Envy feederbotomat, hátha horogra akad majd egy!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 5. rész - Nevis Envy 390H vs. Nevis Envy 360H

Dajnics Ferenc 2014-07-06 07:00:00
Nagyon élvezem a feederbotos módszerben azt, hogy megfelelő helyen és időben, alkalomhoz illő felszerelés használata mellett viszonylag rövid idő alatt sok halat lehet fogni. Az utóbbi jó pár horgászatomon már csak a feederbotommal horgásztam, de ez olykor kevésnek bizonyul. Elérkezettnek láttam az időt egy újabb feederbot beszerzésére. A Nevis Envy 390-es botot már sok alkalommal, különböző helyzetekben próbáltam ki és nagyon elégedett voltam vele. Úgy hozta a sors, hogy belebotlottam ebből a bottípusból a 360-as méretűbe, és ha már rátaláltam, meg is vásároltam. E jeles alkalmon ezzel a két bottal horgásztam úgy, hogy két különböző helyzetet teszteltem egy adott időpontban, sajátságos módon, abszolút nem megszokott, egyedi megoldásokkal.

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 4. rész - Egy képzeletbeli verseny történései

Dajnics Ferenc 2014-06-15 07:00:00
Figyelemmel kísérem a feeder versenyeket már elejétől kezdve, amióta hazánkban is rendeznek ilyeneket. Érdekelnek az ottani kulisszatitkok. A beszámolókat is mindig elolvasom. Azt gondolom, hogy nagyszerű lehet részt venni egy országos bajnokságon, esetleg egy világversenyen hazánkat képviselni vagy megmérkőzni hazánk legjobbjaival egy nívós hazai derbin! Eddig én soha nem indultam komoly horgászversenyen, egyszer vagy kétszer voltam talán „kocapecaversenyen” a durungokkal, de semmi eredményt nem értem el. Az egyik versenybeszámoló olvasása után felszökött bennem az adrenalin és elővettem a feederbotomat, gondoltam kipróbálom magam egy képzeletbeli horgászversenyen. Egy egyfordulós, ötórás horgászatot terveztem, apait-anyait beleadva azért, hogy minél több halat fogjak, a körülményekhez képest minél jobb eredményt érjek el!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 3. rész - Nagy pontyok feederrel

Dajnics Ferenc 2014-05-31 07:00:00
2013 második felében a Haldorádó jóvoltából hosszú idő után ismét belekóstolhattam a feederezés rejtelmeibe. Szép emlékeim vannak azokról a horgászatokról! Egészen másfajta élményben volt részem, mint a klasszikus fenekező horgászat űzése közben. Bevallom, kacérkodom a gondolattal, hogy egy időre félreteszem a régimódi felszereléseimet és csak feederbottal fogok a továbbiakban horgászni. Sok lehetőséget látok ebben a stílusban, új kapukat nyit meg előttem ez a módszer. Nem beszélve arról, hogy amennyi időt a vízparton tudok tölteni, ahhoz pont ez a módszer az ideális. Ez az én elhatározásom, de úgy tűnik, mintha a sors is ezt akarná…

A margitszigeti márnás placc titkai

Dajnics Ferenc 2014-03-01 07:00:00
Sokáig nagy dilemmát okozott számomra az, hogy titokban tartsam-e a kedvenc márnafogó helyemet, vagy inkább rántsam le a leplet a számomra oly kedves helyszínről. Néhány írásomban, aki jól megfigyelte a márnákról készített képeket, talán könnyen beazonosíthatta a helyszínt. Nem tagadom, hogy hosszú ideig nagyon titokban tartottam az itteni fogásaimat. Ez azért történt, mert végre kínkeservesen találtam olyan helyet, ami kevésbé látogatott és még márnát is lehet fogni. Csak azt tudja igazán értékelni az ember, amit nehezen szerez meg! Sokak számára bizonyára nem újdonság, hogy a Vadvízi kalandok 18. részében Döme Gáborral ezen a helyszínen horgásztunk, forgattunk. Az volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt is elárultam titkaimat. A filmben sok mindent láthattatok, és elhangzott jó néhány dolog a hellyel kapcsolatban. A forgatás rövidsége miatt viszont nem derülhetett mindenre fény. Ezeket a dolgokat szeretném most veletek megosztani és lerántani a leplet a kedvenc helyemről!

Miért pont a horgászat? Miért pont a márna? - avagy hogyan vált a horgászat az életem részévé?

Dajnics Ferenc 2013-12-23 07:00:00
Az ismerőseim sokszor megkérdezik tőlem, hogy miért horgászom. Mi értelme van szétfagyni, elázni, a napon összeaszalódni egy kapás, egy fogás vagy egy hőn áhított fotó kedvéért? Mindig roppant egyszerű a válaszom: „azért, mert élvezem a halfogás minden pillanatát, legyen az pozitív vagy negatív élmény! Jól érzem magam horgászat közben, ha nem így lenne, biztosan nem ücsörögnék a parton!”.

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 2. rész - Teszthorgászat folyóvízen

Dajnics Ferenc 2013-11-17 07:00:00
Az előző részben állóvízi körülmények között szerzett tapasztalataimról számoltam be. Elégedett voltam a tavi teszttel, de egy ilyen kaliberű botot vétek lett volna nem kipróbálni folyóvízen is! Helyszínnek a Dunát választottam. Oly sok szép élményben volt részem ezen a folyón az utóbbi néhány évben, hogy nem hagyhattam ki a tesztből a jó kis márnás pecákat sem! Szándékosan nehéz pályát választottam. Úgy voltam vele, ha ez tényleg olyan jó bot, mint ahogyan azt a tavi pecákon tapasztaltam, akkor ezt is bírnia kell. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy egy hozzám hasonló megrögzött fenekező horgászban, aki a klasszikus nehéz fenekezés művelője, milyen benyomást tud kelteni vadvízen, horgászat közben egy ilyen feederbot. Lássuk hát, akkor a folyóvízen szerzett tapasztalataimat is!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 1. rész - Teszthorgászat állóvízen

Dajnics Ferenc 2013-11-16 07:00:00
Az utóbbi években kizárólag a klasszikus fenekező módszert részesítem előnyben horgászataim során, azon belül is a kemény vonalat képviselem folyóvízen és tavi körülmények között is egyaránt. Ez a stílus áll a szívemhez a legközelebb. Egy ideje már viszont tudom, hogy ez a fajta horgászat nem minden esetben és helyzetben eredményes. Régóta tervezgettem már egy feederbot beszerzését, mert meggyőződésem lett, hogy ez a módszer nagyon sok helyzetben verhetetlen. Ezért óriási öröm volt számomra, hogy engem választott ki a Haldorádó Team e feederbot tesztelésére! Nagy-nagy várakozással vettem kézbe a botot. Úgy gondoltam, hogy egy-két peca nem elég egy horgászbot letesztelésére, megismerésére, ezért kipróbáltam a botot tavon és folyóvízen több alkalommal is. Ebben az írásomban a tavi tapasztalataimat osztom meg veletek.

A nyári márnakalandok folytatódnak

Dajnics Ferenc 2013-08-21 07:00:00
Már jócskán benne vagyunk a nyárban. Rendkívül meleg időszak a mostani! Azokon a helyeken, ahol én horgászom, továbbra is jól foghatóak a márnák, szép számmal akadnak a horgomra. Sokan azt mondják, hogy könnyű neked, hiszen Budapesten viszonylag egyszerű megközelíteni a helyeket és az ingyen kaja ott tartja a halakat. Nos, aki ezt gondolja, nem jól gondolja. Most eloszlatom a tévhiteket, mert a helyzet az, hogy nem így van. Itt is meg kell küzdeni minden egyes megszákolt marciért. Nagyon céltudatosan és kitartóan kell keresni a márnákat. Ez viszont nem olyan egyszerű, mint azt oly sokan gondolják és állítják.

Márnafogások nyáron

Dajnics Ferenc 2013-08-12 07:00:00
Őszi halunk a márna! Állítjuk ezt mi, horgászok. Hiszen mindenki azt gondolja, hogy ősszel lehet a legtöbbet horogra csalni belőlük. Éppen ezért az év más szakaszaiban a pecások nagy része nem is horgászik célzottan erre a halfajra. Ha valakit megkérdezek, hogy próbálkozott-e már idén, akkor a többség mindig ezt mondja, hogy nem, majd szeptembertől nagyobb lesz az esély. „Biztos, hogy így van ez?”, tettem fel minap a kérdést magamnak. Minél jobban elmerülök a márnahorgászat rejtelmeiben, annál inkább azt tapasztalom, hogy bizonyos szakaszokon nem az ősz a legjobb márnázó időszak. Sőt, azt kell mondanom, bizonyos helyeken a tilalom utáni nyári hetekben sokkal több márnát lehet elcsípni az őszi időszakhoz képest!

Hosszú az út a márnákig 2. rész - A tilalom utáni márnadömping

Dajnics Ferenc 2013-08-04 07:00:00
Az előző részben megtudhattátok, micsoda szenvedésben volt részem a tavalyi év utolsó heteiben. Az új év első napjaiban összekapartam spórolt pénzemet és kiváltottam az éves engedélyt. Megszállottként kezdtem keresni a márnákat. Csak azon járt az eszem, hogy hogyan tudnám horogra keríteni őket. Az év első próbálkozásai még balszerencsésebben kezdődtek, mint ahogyan a tavalyi évet befejeztem. Nem adtam fel, még erősebben küzdöttem! Semmi sem tudott eltántorítani a célomtól, a márnafogástól. A végén rájuk találtam és olyan örömökben volt részem, amelyek megismételhetetlenek!

Hosszú az út a márnákig 1. rész - Bottal ütöm a márnák nyomát

Dajnics Ferenc 2013-08-03 07:00:00
A szeptemberi márnafogások után optimista voltam az ősz hátralévő részét illetően. Azt gondoltam, hogy a marcikat majd jól lehet fogni a továbbiakban. Sajnos nem így lett. Ami a fogásokat illeti, a mennyországból a pokol mély gödreibe zuhantam. Pedig nagyon lelkes voltam, jártam erre-arra, megpróbáltam minden tőlem telhetőt. Így, utólag úgy látom, hogy a teremtő azt akarta, hogy ismét érezzem át az élet keserves oldalát, hogy utána a még általam soha nem látott, át nem élt fantasztikus élményekben, fogásokban legyen részem.

A befejezetlen ügy

Dajnics Ferenc 2013-07-15 07:00:00
Az utóbbi időben nem horgászom tavon. A dunai márnafogások olyan élvezetet nyújtanak, amelyek megismételhetetlenek! Egy halfaj sem tudta még felülmúlni azt az érzést. Idén azonban az év első felében ismét elkerültek a márnák, ezért a tilalom alatt nem látogattam a Dunát. Sőt megérkezett a valaha látott legnagyobb árvíz is. Fiam olyan sokszor elmondta, hogy menjünk ki a közeli tóra sétálni, hogy beadtam a derekamat. Semmi pecabot, csak úgy egy kis séta, fagyi meg szendvics, üdítő - amolyan kirándulásféle. Kimentem vele szétnézni, aztán a fene se gondolta volna, hogy több mint hat hétre ott ragadok.

Szeptemberi márnák

Dajnics Ferenc 2012-10-14 07:00:00
Vége a nagy melegnek, ezzel együtt a nyárnak is. Végre az időjárás egy kicsit hűvösebbre fordult, a fákon a falevelek elsárgultak, szép lassan lehullnak. A betakarítás, a szőlőszüret is gőzerővel zajlik. Olykor már a kályha is elkéri a napi tűzifa betevőjét. Nem kétséges, megérkezett az ősz. Már éppen ideje volt. Egész évben ezekre a napokra készültem. A szeptember, az október, a november az esztendő legtöbb márnával kecsegtető időszaka. A Dunán is megkezdődik a márna bandákba verődése, becserkészése. Amikor csak tudtam, kint voltam a vízen. Eme írásommal a szeptemberi élményeimet szeretném megosztani veletek.

Márnázás az ország közepén

Dajnics Ferenc 2012-10-05 07:00:00
Budapest az ország közepe, még ha földrajzilag nem is, de mégis így ivódott be a köztudatba. Az ország központja, motorja. Magyarország teljes lakosságának húsz százaléka végül is ebben a városban lakik, sőt napközben majdnem ennyi ember jár be dolgozni a közeli kisvárosokból, községekből. Ennek megfelelően nagy a zsúfoltság, nagy a nyüzsgés. Még éjszaka sem lehet csendről és nyugalomról beszélni. Mindenhol beton, aszfalt, kőrengeteg, autóhegyek és bűz. A levegő szennyezett. Az emberek többsége nem vigyáz a városra, semmilyen értelemben. De Budapestnek van egy ritka kincse, ami nem más, mint a Duna folyó, mely szó szerint kettészeli a várost. Én ezen a vízterületen horgászom elsősorban. Célhalam a márna.

Az átok megtört

Dajnics Ferenc 2012-09-29 07:00:00
Hiszek abban, ha az ember keményen megdolgozik valamiért, annak előbb-utóbb beérik a gyümölcse. Így vagyok én a márnahorgászattal is. A nehéz, végigszenvedett pillanatokat - amit én tanulóidőszaknak hívok - egy idő után siker koronázza, és a szerencse is a horgász mellé szegődik! Ez történt velem is. A kitartás és a szerencsés véletlenek kombinációja meghozta számomra az áttörést, végre elkezdtem megint sorozatban márnákat fogni! Hosszú idő után eredményes horgászatokat tudtam produkálni.

Márnák nyomában

Dajnics Ferenc 2012-09-10 07:00:00
A márnahorgászat nem egyszerű dolog, pedig van, amikor annak tűnik. Amikor a márnabandák összeverődnek ősszel, akkor némi helyismerettel és rutinnal néhány hét alatt többet lehet fogni belőlük, mint az év más szakaszaiban együttvéve. Na de mi történik akkor, amikor nem bandáznak? Erre a kérdésre én is szerettem volna választ kapni, ezért az esztendő eddig eltelt napjaiban is őket kerestem. Szeretném veletek megosztani az így szerzett élményeimet, tapasztalataimat!

Márnahorgászat sajtkockával

Dajnics Ferenc 2012-01-18 07:00:00
Számomra a folyóvízi horgászat egyet jelent a márnahorgászattal. Egyszerűen imádom ezt a halat! Fantasztikus érzés fárasztani még a kisebb méretűeket is. A kapása is olyan, mintha villám csapna a botba, ha nem figyelünk eléggé, a botunk könnyen vízben landol. De ha minden rendben működik és sikerül elcsípni a halat, bevágás után olyan élményekben lehet részünk, amely örökre emlékezetes marad. Az az érzés leírhatatlan, amikor a márna elindul folyásnak felfelé, szól közben a fék, érzi az ember a kezében a hal erejét! Aki még nem horgászott soha életében márnára, annak ajánlom figyelmébe, hogy mindenképpen próbálja ki a horgászat e műfaját, mert garantálom, hogy nem fog csalódni.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.