III. Maconkai Gyermek Horgásztábor

III. Maconkai Gyermek Horgásztábor

Vitathatatlanul vége a nyárnak, és ezt nem csak onnan érzem, hogy reggel azon tűnődöm, elég lesz-e egy pulcsi, vagy vegyem magamhoz a kabátot is. Ma is 7 fokra ébredtünk, és esik. Tulajdonképpen tegnap óta esik. Ezekre a szomorkás napokra, illetve az időjárás okozta depi elkerülésére van egy módszerem. Reggel azzal kezdem a napot, hogy a gépemen tárolt pár száz kép közül kiválasztok néhányat, ami szuper nyári emlékhez kapcsolódik. 5 percet szánok a képek nézegetésére, és közben teljesen elmúlik az őszi letargia. Ma reggel is így kezdtem, és megakadt a szemem egy különösen kedves emléket felidéző mappán: 2010_Maconka_gyermektábor.

Bár már évek óta szeretnénk hosszabb időre is csatlakozni a tábor lakóihoz, sajnos idén is csupán egy napot tudtunk velük tölteni. Ez az egy nap igen kevés arra, hogy mindent átbeszéljünk, bemutassunk. Ám a tanítás feladata nem csupán ránk hárul, egy már felkészült kis csoport fogadott minket a Maconkai-víztározó halőrházánál, így számunkra nem maradt más, mint a horgászathoz szükséges eszközök bemutatása, használatuk átbeszélése. És persze a kötelező közös horgászat!

Gyönyörű környezetben tölthettek egy hetet a gyerekek
24 vidám gyerkőcnek sikerült örömet szereznünk

Mindenkinek fontos a sikerélmény, ez a gyerekeknél azonban hatványozottan jelentkezik. Hiába minden szó, ha elmarad a siker édes íze. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy mindent gyorsan átbeszéljünk.

Hogy ne legyen unalmas, látványos bemutatókkal tarkítottuk mondanivalónkat
Nagy érdeklődéssel figyelte mindenki az előadásokat
A szerelék összeállításáról Marci beszélgetett a gyerekekkel

Külön szó esett a horogszabadításról, hogy elkerülhessék a nemkívánatos károkozást a halállományban. Mindenkinek jutott egy-egy horogszabadító, melynek használatát részletesen átbeszéltük és segédeszközök segítségével gyakoroltuk is kicsit.

Hatalmas sikert aratott Marci ólomleszedő csipesze, ami nem csak a gyerekek számára volt újdonság!
A horogszabadító használatára külön hangsúlyt fektettünk!

A horgászat alapjait talán a spiccbotos horgászattal a legkönnyebb elsajátítani. A módszer egyszerre egyszerű, praktikus és hatékony. A fiatalabb korosztály is magabiztosan használhatja. Nem okoz gondot számukra a spiccbot kezelése. Hogy ne csak itt, hanem a jövőben is egész biztosan sikeresek legyenek, számos hasznos tanáccsal láttuk el őket, ami szerint össze tudják majd válogatni felszerelésük alkotóelemeit. Persze a szerelékek összeállításáról is szó esett az úszó formájától az ólmozáson keresztül a horog kiválasztásáig.

A szerelésből mindannyian kivettük a részünk

A gyors, mégis könnyed elméleti felkészítés után következhetett a közös szerelgetés. Együtt átnéztük mindenki felszerelését, korrigáltuk az esetleges hibákat, pótoltuk a hiányosságokat, hogy mindenki a lehető legjobb eséllyel vegyen részt a délutáni horgászaton.

A fiúk között egy lány is üldözőbe vette a halakat

Gyors ebéd következett, kellett az energia a délutáni órákra. Nagy haldömping volt várható! A közös horgászat célja az volt, hogy a megfelelő eszközök sikeres használatát is elsajátítsák, hogy tisztában legyenek a folyamat egészével, a horgászhely elfoglalásától a hal szákba tereléséig.

Az egész napot jó hangulat jellemezte

Az indulás előtt csupán egy dolog maradt hátra. Az etetőanyag keverés.

A közös etetőanyag keverés sem maradhatott el
A megfelelő csalogatóanyag a siker egyik alapja

Itt is a mértékletesség, és az egyszerűség volt a cél. Csoportokra bontva, közösen kevertük be a délutáni horgászatra szánt etetőanyagot. A gyerekek maguk is részt vettek a folyamatban. És most már tényleg nem maradt más hátra, irány a vízpart!

A gyerekek teljesen körbeülték az egyik kis tavat
Vidáman, jó hangulatban várták a halakat a barátok
Itt sem maradtak magukra a srácok, próbáltunk minél többet segíteni nekik

Először megtanulták, miként rakhatnak össze maguknak egy eredményes horgászfelszerelést, majd megtapasztalhatták, miként bánjanak a megfogott hallal.

Egymást segítve tettek szert egyre több és több tapasztaltra
Jellemzően spiccbottal…
… kárászokat fogdostak
Zsivány mosoly két hal között
Vajon, most mi van a horgomon?
Volt, aki számára már a match botos horgászat sem volt idegen

Hatalmas érdeklődés övezett minden egyes testesebb halat.

Együtt izgult az egész part
Az odafigyelés, és a kitartó tanulás eredménye ez a gyönyörű tükörponty

A nap végére szinte mindenki fogott halat. Kisebbet, nagyobbat. Jó volt látni a sikerélményt a gyerekek arcán. Remélem, találkozunk jövőre is!

Csapatban az erő!
Találkozunk jövőre is!

Írta: Szabó-Petró Henriett
Képek: Futó Márton (marci88), Szabó-Petró Henriett

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.