Felszíni úszós pontyhorgászat

Felszíni úszós pontyhorgászat

A legmelegebb kánikulai napokon gyakorta megfigyelhető jelenség, hogy a mederfenéken (bármilyen módszerrel) felkínált végszerelék horga érintetlen marad. Miért nincs kapás, hová tűntek a halak?

A halak továbbra is szeretett vizünkben vannak, de a meleg nyári napokon gyakorta felemelkednek a középső és legfelső vízrétegekbe, amelyek lényegesen melegebbek és oxigéndúsabbak, mint az mederfenék közelében. A helyzet tovább fokozódik, amikor a vízfelszín kisimul és meg se rezzen. A szél, a hullámzás valamelyest átforgatja a vizet, összekeveri a hőrétegeket, de amikor tükörsima víz fogad minket, akár 5-8 Celsius-fok különbség is kialakulhat (vízmélységtől függően). 

A vizet kémlelem, vajon hol vannak a halak?

A legtöbben a nyári kánikulai napokon napközben nem horgásznak, hiszen a hagyományos módszerekkel eredménytelenek, no meg a tűző napot is nehezen viselik. Pedig a halak ekkor is horogra csalhatók, csak nem a mederfenéken, hanem a vízfelszín közelében. Ja, és ehhez nem kell 5-10 méteres vízmélységgel rendelkező kavicsbánya tó, a legtöbb teljesen átlagos, 1,5-2 méter mélységű tóban is kiválóan működik a felszíni úszós pontyozás vagy más néven a Pellet Waggleres horgászat. 

A legtöbb teljesen átlagos, 1,5-2 méter mélységű tóban is kiválóan működik a felszíni úszós pontyozás vagy más néven a Pellet Waggleres horgászat. Én ezt a Kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrumban alkalmaztam eredményesen

Természetesen, mint a legtöbb úszós módszer, ez is Angliából származik. Számos filmet megnéztem már erről a módszerről és szentül meg voltam róla győződve, hogy az csak ködös Albionban működik hatékonyan. Három éve a Kiskunhalasi Ezüst-tó Horgászcentrum gazdái vagyunk, sokat horgászom itt, elsőszámú teszttavammá vált. Ahogy fokozódott a nyári meleg, egyre nehezebben lehetett a bevált method feeder módszerrel halat fogni, sőt egyik délután, amikor tükörsima volt a tó, ijesztően sok hal volt a vízfelszín alatt. „Vajon ezek a pontyok az oxigénhiány miatt „pipálnak”, vagy táplálék után kutatnak?”, tanakodtam. Majd eszembe jutott az angol videókban látott, szintén vízfelszín alatt úszkáló pontyok képe és a rájuk céltudatosan horgászó specialisták. Eljött az én időm!

Úszó pelletet lőttem a vízre
Ezzel próbáltam a víztetőre felcsalni a halakat
Nem kell sok…
… de azt folyamatosan lőni kell!
A vízbe csapódó pelletek hangja felcsalja a pontyokat a víztetőre

Beszereztem mindent, ami a módszer eredményes gyakorlásához kellhet. Másnap kísértetiesen hasonló körülmények vártak rám, bár ekkor időnként enyhe szellő borzolta a tó egyes részeit. Már akkor feltűnt, hogy a hullámzó víztükör alatt egyetlen halat sem láttam (erre még később visszatérek!). Mint említettem, a körülmények hasonlóak voltak, mint előző nap, bár csak 1-2 „kóbor” halat láttam a vízfelszín közelében, de azok is nagyon óvatosak voltak, ahogy az árnyékom rávetődött a vízre vagy gyorsabban mozogtam a kelleténél, azonnal eltűntek.

A vízfelszíni pontyhorgászathoz kifejlesztett speciális úszók már a Haldorádó kínálatában is megtalálhatók három különböző változatban
Egyszerű és hatékony végszerelék, fontos, hogy a zsinóron ne legyen egyetlen pici ólom sem!
Szép pontyokat ad a módszer

Gyorsan beláttam, hogy ez csak lopakodó üzemmódban művelhető, amikor nem (vagy csak nagyon nehezen) vehetnek észre a halak. A tó egyik szélvédett sarkában kezdtem lőni az úszó, 6 mm-es halas pelletet. Nem lőttem sokat, alkalmanként 4-6 szemet, de ezt folyamatosan. Talán 2-3 perc telt el, amikor megjelent a vízfelszín alatt egy ponty és egyértelműen az úszó pelletek felé vette az irányt. Nemcsak jól látható, de jól hallható is volt, ahogy szürcsölte a vizet és ügyesen, egyik pelletet a másik után szippantotta be. Ahogy fogyott a pellet, úgy nőtt az őt követő pontyok száma. Hamarosan ketten, négyen, majd nyolcan és végén már megszámolni sem tudtam, hogy hányan voltak. Lenyűgöző látvány volt, ahogy a semmiből elém került egy hatalmas pontycsapat. Nem tudom, hogyan üzennek egymásnak, de a riadólánc nagyon gyors volt, mert egyre több vizet szürcsölgető pontyszájat láttam. Időnként megriadtak (nem tudom mitől), ekkor egyszerre eltűnt az összes, majd a folyamatosan vízre potyogó pelletekre újfent megjelentek.

Szilikon karikában kell a kemény, úszó pelletet a horog mellett felkínálni
Ehhez van egy hasznos kis eszköz, a szilikonkarika-tágító
Így azért könnyebb a csalit a karikába fűzni
Ellenállhatatlan lebegő falat

Kötöttem több olyan kisméretű (maximum 12-es) pontyos horgot, amelyek mellé egy szilikon karikát is rögzítettem. Ebbe fűztem bele ugyanazt a lebegő pelletet, mint amivel a halakat is a víztetőre csalogattam. A csali bejuttatásában nélkülözhetetlen az erre a célra kifejlesztett Pellet Waggler, amely egy kisméretű önsúlyos úszó. Nagyon fontos, hogy a zsinórra nem szabad egyetlen pici ólomot sem tenni, minden terhet az úszónak kell viselni. A jobb minőségű úszókban az önsúlyt réz lamellák képezik, amelyekkel tetszés szerint állítatjuk, hogy mennyi látszódjon ki az úszóvégből. Ezek a tömzsi, rövid, látszólag dorong úszók nagyon pontosan dobhatók akár nagy(obb) távolságba is, miközben szinte hangtalanul csapódnak a vízbe. A halak csak akkor ugranak el tőle, ha véletlenül rádobjuk a hátukra, egyébként nem zavarja őket.

Nagyon izgalmas és látványos módszer…
… ugyanis itt látjuk a halakat, látjuk azt a pontyot, amely bekapja a csalit! Itt éppen az úszóval ismerkedik
A finom bottal…
… hatalmas élmény a halak fárasztása!
A módszer minden apró részletét egy látványos filmben is megörökítettük
Élveztem ennek a horgásznapnak is minden percét!

A lebegő pellet fent tartja a kis horgot is, de nem az idők végezetéig, mert átázva már lesüllyed, így 5-10 percenként ezt frissíteni kell! A horog és az úszó távolsága 60-80, maximum 100 cm legyen, nekem ez vált be. Az úszó köré lőtt szemekre egyre több hal gyűlik össze és előbb vagy utóbb, ha jól van felkínálva a csalink, az is gazdára talál. Nagyon izgalmas és látványos, amikor a ponty egyszer csak bekapja a horgunkat, majd víz alá rántja az úszónkat is. Fontos, ekkor nem szabad kapkodni!!! Meg kell várni, amíg megfeszül a zsinór, vagy már szól az orsó fékje is. Nagyon sok kapást elszúrtam azzal, hogy azonnal bevágtam, ahogy beszippantotta a ponty a csalit. Ezek rövid fárasztás után távoztak. Szóval a türelem pontyot terem!

Ha nem kell nagy távra horgászni, megteszi a legkisebb Pellet Waggler Mini úszó is

Ez a módszer nagyon izgalmas és látványos. Amikor a mederfenéken horgászunk, csak sejtjük, hogy mi történik, itt viszont LÁTJUK! Hasonló, mint a legyezés, amikor látja a horgász, hogy milyen hal jön fel a műlégyért.

Ha feltámad a szél, vagy ha hosszabb ideig nincs egy helyen kapás, gondolkodás nélkül helyet kell váltani!
Az új hely néhány percen belül újra halat adott!
Hibátlan, szép ponty

Mekkora halakra lehet számítani? MINDEN méret és korosztály feljön a víztetőre csemegézni, időnként akkora pontyszájakat láttam, hogy a döbbenettől megszólalni sem tudtam. Sőt, feljönnek az amurok és a nagyobb kárászok is. De mint korábban írtam, abban a pillanatban, ahogy feltámad a szél, ahogy a legapróbb hullámzás borzolja a vízfelszínt, eltűnnek a halak. Ha ez nem enyhül, ne legyünk restek helyet változtatni. Ehhez a módszerhez nagyon kevés cucc kell, ezt kézbe véve gondolkodás nélkül célozzuk meg a tó szélcsendes sarkát, ahol ha vannak halak, 5-10 percen belül megmutatják magukat. Ha 20-30 perc elteltével sem fogtunk a legígéretesebbnek tűnő helyen sem halat, akkor viszont nincs mire várni, ismét helyet kell váltani!

A módszer egy hozzá illő bottal válik teljessé. A képen látható felirat nélküli 3,6 m hosszú tesztbot egy új Pellet Waggler botom, amely egy nagy gyűrűkkel szerelt úszós pálca. Keményebb, mokányabb, mint egy átlagos matchbot, de nagyon rugalmas és erős!
Próbáljátok ki ti is ezt a módszert és fogjatok a legmelegebb napokon is hasonlóan szép pontyokat!

Mozgalmas, nagyon látványos és jó horgászat ez! Amikor mindenki a mozdulatlan spicceit nézi, akkor ezzel a módszerrel, a legmelegebb napokon is komoly mennyiségű halat lehet partra segíteni. Nem tagadom, hogy ez lett most a kedvenc nyári módszerem, jobban szeretem, mint a feedert!

Próbáljátok ki ti is, jó szívvel ajánlom!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.