Recept úra I., Kákafoki holt-Körös, Békésszentandrás

Recept úra I., Kákafoki holt-Körös, Békésszentandrás

Néhány tapasztalatomat, gondolatomat osztom meg most veletek, amelyekkel igyekszem - talán - szép és hasznos pillanatokat szerezni magunknak, a környezetünknek, nektek. Ezek azok a receptek, amiket nem az orvosok írnak fel, mégis „gyógyítanak”! Ne ijedjetek meg, nem az észt jöttem osztani, ebből a kevésből még kinek is adhatnék? Nem nyitogatok titkos ajtókat, hogy is tehetném, hisz én sem ismerem azok kódjait! Arra kérlek, kedves olvasó, fogadd el pár receptemet, amiket a horgászéletem írt, ahogy és amit én tapasztaltam egy-egy helyszínen!

Először is - mintegy tisztázásképpen - kijelentem, hogy ez nem reklámcikk, annak ellenére, hogy elkerülhetetlen néhány márkanév megemlítése és a receptek összetevőinek neveiben, a képeken esetlegesen megjelenő márkákban rejlő reklámérték, ezek nélkül azonban nehezen lenne hiteles, és még ennyire sem sikerülne értelmezhetőt írnom! Nem szponzorok által támogatott sorozatot tervezek ezzel elindítani, ezért kérlek benneteket, nézzétek el nekem, ha több helyen feltűnnek majd márkanevek az élet több területéről, és természetesen végig prioritást élveznek az írásaimnak mindvégig „szállást adó” Haldorádó Horgászportál saját termékei! Hangsúlyozom, mindent, amit itt láttok, olvastok, már jóval ezelőtt megvásároltam, nem kaptam, tehát nem egy tesztírást láttok…

Vittem pár dolgot, nem bíztam a véletlenre

Olvasgatva a profi horgászok beszámolóit - hogyan, mivel és mennyi halat fogtak egy-egy vízen -, és látva az ezekre a beszámolókra érkező reakciókat, felötlött bennem a gondolat, hogy tényleg, miért is nem próbálom meg ugyanazokat a praktikákat a másik oldalról, az amatőrök oldaláról? Talán kicsit lebutítva, közelebb hozva a - hozzám hasonló - „közpecás” szintjére. Írjátok Döme Gábornak, hogy vajon azokkal a csalikkal, etetőanyagokkal sikerülne-e egy halban esetleg szegényebb vízben is ugyanilyen mesteri szinten produkálnia magát? Vagy vajon az amatőröknek is ugyanúgy sikerélményeik lehetnének ugyanazokkal a horgászcuccokkal? Megjegyzem halkan, anélkül, hogy túlzott naivságba esnénk, amelyik vízben nincs hal, ott Gabi sem tudna fogni, természetesen!

Nos, a gondolatot tett követi… szabadidőm és főleg pénztárcám (nem az enyém, nejemé, de közös a kassza, közös a teher, közös a siker is) adta lehetőségeken belül megpróbálkozom a lehetetlennel!

A természet sarjadt már a földön…
… és az ágakon is

Előrebocsátom: mint sok mindenben, a hétköznapi (és főleg a horgász-) életben, ebben sincsenek lebetonozott törvényszerűségek, ha vannak is, én azokat - sajnos - nem ismerem! Úgy értsétek, hogy nekem akkor, ott és úgy működött vagy nem működött, tehát ne vegyétek készpénznek, hogy ez akár ugyanott, ugyanúgy működhet még egyszer másnak is! És vica versa, ennek fordítottja is igaz! Lehet, hogy egy hasonló helyzetben egy kis változtatással másnak tökéletes is lehet, sőt még nagyobb sikereket érhet el velük! Ami -hát, ismerjük el - a végeredmény tudatában, nem is lenne nagy teljesítmény… de ne a végén kezdjük!

Kezdjük egy békésszentandrási pecahétvége receptjével! A történetem ez év április elsején és az azt követő 3 napon zajlik.

A madarak is bontogatták szárnyaikat és kíváncsiskodtak jöttünkre

Úgy általánosságban mi is kell egy négynapos, kellemesen eltöltött horgászathoz? Íme, a mi receptünk:

Hozzávalók:

 • Megfelelő előkészítés Interneten, telefonon, szóban, írásban, olvasásban. Ez nagyon lényeges hozzávaló, hiszen ezek az információk segítenek a döntésedben!Javaslat: ha nincs más információforrásod, a Google legyen a barátod vagy a Haldorádó fóruma, ahol sok érdekeset tudhatsz meg sok mindenről! A Kákafoki-holtágról, az ottani pihentető időtöltésről még sok hasznos dolgot tudhattok meg a [h,”http://www.korospartonnyaralunk.hu”,”_blank”]www.korospartonnyaralunk.hu oldalon! De azért elsődleges segítség a döntésben egy megbízható barát, ismerős, aki már járt ott és meg is volt elégedve…
 • Kellő időtartamú, megfelelő időjárás. Ez is nagyon lényeges, mert ebből tudod eldönteni, hogy milyen dolgokkal készülj, mire számíts az ott tartózkodásban és az oda-, illetve visszaúton! (Ez, mint később kiderült, Békésszentandrás Keresztháti üdülősora tekintetében nem annyira lényeges, mert viszonylag jól megközelíthető az aszfaltozott töltésen, igaz, az út minősége Szarvas felől hagy „némi” kívánnivalót!)

  Recept, illetve jó tanács: mindig tájékozódj jó előre, hogy ne felkészületlenül és a helyszínen érjenek a meglepetések! A [h,”http://www.idokep.hu”,”_blank”]www.idokep.hu vagy a [h,”http://www.koponyeg.hu”,”_blank”]www.koponyeg.hu (és persze, még több, „rendkívül megbízható” jóslatokkal kufárkodó) oldalakon előre megnézhető a várható időjárás, igaz, ritkán tökéletesek, de az időjóslás már csak ilyen!

A leendő horgászhelyem a jakuzzival

 • Csipetnyi szerencse, de inkább megfontoltság, bölcs előrelátás, hogy családod minden tagjának essen ekkorra az iskolai szünet, legyen a munkahelyen is szabadság! És persze, főleg legyen kedve mindenkinek egy pihentető, együtt töltött hétvégéhez, amikor ráértek egymással, az addig esetleg elfeledett, félretett, elodázott gondjaitokkal (is) foglalkozni!

  Javaslat: tisztázd jó előre velük, hogy senkinek semmi sem kötelező, de jobb, ha mindenben rád bízzák a döntést, ez megkönnyítheti a tervezgetést! Plusz érdemes tudatni velük, hogy csak miattuk, az ő pihenésük érdekében mentek, ez meglágyítja még a legkeményebben tiltakozó szíveket is… aztán majd ráérsz útközben tisztázni, hogy te azért egy „picit” horgászni is szeretnél!

 • Szükség lesz még a jól bevált horgászfelszerelésre. Ha valami hiányzik, azt idejében kell pótolni, nehogy a parton derüljön ki, hogy nincs damil az orsón, vagy csak damil van, orsó nincs!

  Recept, javaslat: ha nem szeretnél sokat utánajárni, vesződni, tegyél fel pár kérdést a Haldorádó Horgászportál Fórumának megfelelő topikjaiban, és ha kapsz választ, akkor azt mérlegelve, ha nem kapsz (neked megfelelő) választ, akkor igyekezz okosan, mindenre figyelve dönteni és akár az itteni webáruházból megrendelni a hiányzó dolgokat! Békésszentandrás, Szarvas környéke erős jól felszerelt horgászboltból, ezért a fogyóeszközöket, élő csalikat ott is megveheted, de a békésszentandrási boltban például nem láttam egy fia Haldorádós terméket sem, erre számítsatok!

A vízről nézve

Ezek a hozzávalók eddig - az utóbbi kivételével (de ezt csak nekünk szabad tudni, hogy mi mennyiért van, nem okozva ezzel nagy fejtörést a párunknak) - relatíve ingyen vannak, de most jöjjön az elkészítés, amihez már kinek-kinek igénye és lehetősége szerint szükség lesz némi anyagi forrásra is:

 • Telefonon, e-mailben vedd fel a kapcsolatot a nyaralót kiadó hirdetőkkel! Jelezd az érkezésetek és távozásotok várható idejét, igényeiteket előre tisztázd, ne ott érjen csalódás, hogy „… nem úgy, nem olyan, nem ott van, ahogy az a hirdetésben szerepel”! (A fentebb belinkelt hirdető esetében maximális korrektséget tapasztaltam, azt adják és annyiért, amit és amennyiért ott leírták! Nincs utólagos fejvakarás és panasz sem…) Küldjük el a foglalót, várjuk a visszaigazolást, közben oltogassuk a családot a várható élményekkel!

  Jó tanács: mi már régóta tervezgettünk wellness hétvégét, így olyan nyaralót béreltem, amiben van jakuzzi, ezzel megfogtam a család érdeklődését is, két legyet is ütöttem egy csapásra! Nekünk nagyon bejött…

 • Agyalj sokat, hogy vajon milyen ízek a menők horgászügyileg ilyenkor! Hívj fel pár nagymenőt, hogy mit ajánlanak… aztán a fejedben lévő hatalmas káoszt oszlasd el, és mégis egészen mást vigyél, mint, amit kellett volna!

  Javaslat: 3 helyet etettem, egyet főzött magos etetőanyagos mixszel (amiről mindjárt részletes receptet is írok), két túlparti nád melletti akadós öblöt magokkal, darabolt bojlikkal, pelletekkel, egy stéghez közeli, ún. feederes, pickeres horgászhelyet pedig etetőanyagos, magos mindenféle finomsággal.

A kifolyó környéke, ahol napokig próbálkozhattam

Akkor most jöjjenek a receptek, ahogy és amennyit a három nap horgászat alatt használtam!

Összetevők:

 1. Fél kg keksz ledarálva + fél kg sózott, pörkölt földimogyoró ledarálva, ezek összekeverve.
 2. Két kg Haldorádó Ponty Sárga + egy kg Haldorádó Nagy Ponty összekeverve.
 3. 2,5 kg csemegekukorica.
 4. Áztatott, főtt búza (kb. 1 kg-ot áztattam be).
 5. Áztatott, főtt kukorica (kb. 2 kg-ot áztattam be).
 6. Pirított, áztatott, főtt kender (kb. 1 kg-ot áztattam be).
 7. Fél kg finom kukoricadara, mikróban megfőzve.

Magok szárazon és áztatva, megfőzve
Mikrózott kukoricadara, mogyoróliszt és kekszőrlemény

Az etetőanyagos, közelebbi bóját - amit feederrel, pickerrel horgásztam meg - a következő keverékkel etettem:

0,5 kg 1. + 1,5 kg 2. + 0,5 kg 3. + 0,25 kg 4. + 0,5 kg 5. + 0,2 kg 6. + 0,5 kg 7. + báb + csonti.

Ezt a mennyiséget két adagban kevertem be a 3 nap alatt és folyamatosan etetgettem, egyre nagyobb területet és egyre nagyobb pánikban, amit nem szabadott volna, mert a végén túl nagy területen forrt a víz előttem, meghorgászni meg nem tudtam kellően eredményesen!

Etetés, bójázás, etetés

Magos etetés: (Ezt szórtam a bójára is és a bojlis etetésekre is):

1 kg szarvasi tilápia pellet + 0,5 kg csemegekukorica + 0,5 kg főtt kukorica + 0,2 kg főtt búza + 0,2 kg főtt kender + 2 dl édes, gyümölcsös CSL + 1 dl folyékony melasz.

Bojlis etetés:

1. 1 kg szarvasi tilápia pellet + 0,5 kg vegyes, darabolt édes bojli aszalt szilvás pellettel + 0,5 kg vegyes magmix (3. + 4. + 5.+6.) + 3 dl édes CSL.

2. 1 kg szarvasi tilápia pellet + 0,5 kg vegyes darabolt büdös bojli halibut pellettel + 0,5 kg vegyes magmix (3. + 4. + 5. + 6.) + 3 dl frankfurti kolbászos CSL.

Remélem, hogy minden érthető volt, mert én nem biztos, hogy kívülállóként érteném…

Tán nincs dolgotok? Mindig csak az a pihenés…

Visszatérve az elkészítés fázisára, néhány fontos jó tanács:

 • Párodat folyamatosan idegesítsd, hogy „de aztán minden ruha ott legyen ám!”, majd kényelmesen nézd végig, ahogy egyedül összepakol. Ilyenkor már nem szabad mással foglalkoznod, transzba kell esned, amivel a halfogásra tudsz csak koncentrálni!
 • Pénteken kora reggel már készen legyen minden felszerelés, a járművet nyomja azok súlya és türelmetlenül várd a családodat, hogy azonnal indulhassatok! Ajánlott reggel 6-kor, az autóban ülve még felhívni a lakásból éppen lecuccoló nejedet, hogy biztosan jönnek-e? Ez biztosan megadja a reggel alaphangulatát…
 • Figyelmesen vezess az odavezető úton, nehogy egy baleset akadályozza meg a hétvégi programodat! Ezzel nem érdemes bekerülni a lapok hasábjaira, lesz erre még lehetőség más vonatkozásban is… remélhetőleg! Ugye, a reményhal?!
 • Szakszerűen pakolj ki, persze csak azt, ami a horgászatodhoz neked kell, hogy mindent megtalálj akár még éjszaka is a fejlámpa fényénél. Mert ugye ilyenkor még optimista az ember és hiszi, hogy éjszaka óránként újra kell csalizni, annyi kapása lesz…
 • A többi cuccot majd a család, magára maradva a kipakolásban, szépen behordja a szálláshelyre… ne lepődj meg, ha elégedetlen hangok érkeznek az épület és az autód felől!
 • Hamar szerelj össze pár bevethető botot, állj neki keverni, kavarni, evezz be, etess be, húzd be, vagy inkább dobd be a szerelékeidet és várd a csodát!

  Javaslat: ha radart viszel és persze csónak is rendelkezésre áll, akkor könnyű a dolgod, feltérképezed a lehetséges helyeket, hogy hova etess. Ha valamelyik nincs meg, mondjuk a radar, akkor egyéb mélységmérő eszközökkel, vagy akár az evezővel próbáld megvizsgálni a reménykeltő helyek mélységét és a meder állagát. Keresd a halfordulást, pezsgést, azok környéke lehet jó horgászhely is! Ügyelj a fenék milyenségére, iszapos-e, kagylós-e, mert ezek a felfedezések alapjaiban határozhatják meg a sikereidet!

„Hozzávalók” a teljesség igénye nélkül
Ugye, hogy egyik se reped(t)?

Itt már - ha túl vagy az el(ő)készítés fázisán - dőlj hátra, remélve, hogy a család többi tagja már szintén elvégezte a dolgát és a te kényeztetéseddel kezd innentől foglalkozni! Add át magad minden kellemes pihenést biztosító, komfortérzetet adó lehetőségnek! Szóval egyél, igyál, fürödjél, pihenjél! Na és persze várd a halakat! Esetemben ez - szokás szerint - eléggé kitolódott, egészen addig, amíg nem volt dolgom bent a nyaralóban (de csak pár percnyi), ami közben nejem ügyesen megfogta odakint az első halat, mondhatni a halát, az általam alapos gondossággal beetetett helyre rendkívül precízen bevetett csalimmal. Very az élet, very happy…

Készen, még mindig épen
Bemártva, bevetésre várva
Persze, hogy ezt se én fogtam!

Persze örülni kell más örömének is, és reményt is ad a dolog, van hal a vízben és megtetszett az általad feltálalt etetés és csali! Nosza, rajta, vágjunk bele!

Közben az éhség erősödött bennem, hiszen a sok előkészületben, csónakázásban, horogkötésben nagy mennyiségű energiát veszítettem, amit táplálékkal kell pótolni! Nosza, sürgessük csak meg azt az ebédet! Nehogy már a női személyzet egy pillanatig is elmélázzon az élete könnyedségén mellettem!

Amíg készül a finom étkek sora, éljünk a lehetőségekkel, mondjuk, csobbanjunk a stég melletti jakuzziban!

A csajos és egyéb élvezetek oltára

Nézzünk most pár olyan kajareceptet, ami nekem „bevált”, nehogy éhen maradjunk! Páran tudjátok, akik nem, annak írom, hogy az idei évet a fittség, pontosabban a fittebbé válás jegyében kezdtem és jelenleg is abban töltöm. Tehát diétázok, fogyok… és egyre csinosabbá válok. Azonban ebben a 90 napos diétában, ami szétválasztja a napi elfogyasztható ételeket, nem a mennyiség, hanem összetevők milyensége szerint - hogy a gyomorban keletkező enzimek maradéktalanul és könnyedén bonthassák le annak tartalmát - van fehérjenap, keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap. Igyekszem betartani, de van, hogy bűnözésre kényszerülök, hogy ehessek finom húslevest cérnametélttel, vagy rántott húst sült krumplival.

Nos, ezen a hétvégén az alábbi étkeket készítettük a melléjük adott (hevenyészett) receptek alapján magunknak.

Húsleves à la Jeszyné receptje

Hozzávalók: húsos sertéscsont, marhacsont, csirke végtagok (úgymint láb, szárnyvégek, nyak, fej), sárgarépa, zöldség, karalábé, karfiol, zeller. Először a csontokat, húsokat sós, borsos vízben kell feltenni, majd kevéssel a forrás után bele a zöldségeket, befűszerezni ízlés szerint, és közben feltenni főni a cérnametéltet. Amíg ezek főnek, elkészítjük a májgombócot (én levesbojlinak hívom, ez nálam már ártalom): májkrémet, tojást, zsemlemorzsát, petrezselyemzöldet és fűszereket összegyúrunk, rollerezzük és kifőzzük.

Rántott csirkemell filé

Hozzávalók szép mellfilé ellenőrzött helyről beszerezve, de ha erre nincs lehetőség, akkor is lehetőleg bizalomgerjesztő külsővel rendelkezzen! A felszeletelt filéket sokan klopfolják, én nem szeretem a papírvékony húst, ezért az én adagomat nejem nem szokta agyonverni. Szóval a hússzeleteket besózzuk, majd kicsit hagyjuk, hogy átjárja a só, közben a hagyományos panírhoz előkészítjük a lisztet, tojást és a zsemlemorzsát (igény szerint lehet még egy tálkában szezámmagot is, attól látványosabb és finomabb is lesz), vagy aki párizsiasan (is) szereti, az a zsemlemorzsát kihagyhatja és a lisztes-(tejes)tojásos mártogatást többször is elvégezheti. Lehetne ezt még fokozni sörbundás megoldással is, de nem hergellek benneteket, ennyitől is jól lehet lakni! A hasábburgonya megfelelő köret ehhez és a frissen elkészített fokhagymás uborkasaláta sem rontja el!

Diétás kaják, ilyenekkel fogytam az idén 20 kilót

Tárcsán sütött csirkecombok, szárnyak à la Jeszy

Hozzávalók: gondosan megtisztított alsó- és felsőcombok, szárnyak, só, bors, rostált Vegeta és - a kényelem érdekében bolti - sültcsirke-grillfűszer. A húsokat alaposan átforgatjuk az előre gondosan összekevert fűszerben és állni hagyjuk. Pár óra pácolódás után egy tárcsában felforrósítunk bőséges mennyiségű étolajat és abban kisütjük, folyamatosan ügyelve-forgatva a husit, nehogy nyers maradjon, de véletlenül se legyen szenes! Köretként karikára vágott és a maradék fűszerben átforgatott burgonyát, valamint durvára karikázott (ízlés szerint lisztben megforgatott) hagymakarikákat sütünk a tárcsán.

Én is kivettem és kiszedtem a részem

Na de nem (csak) enni jöttünk, térjünk vissza a horgászatra! Szorgosan próbálkoztam a picker- és feederbotjainkkal, körbedobáltam a bóját, de semmi komoly kapásom nem volt. Volt egy leakadásom szákolás előtt (ha jól láttam, egy termetesebb kárász volt), majd a következő kárászt elcsíptem, aztán estig semmi! Mikor eldöntöttem, hogy módszert váltok, egy „elemi erejű” kapásom volt a pickerboton, rohanás és reménykedés után egy kisujjnyi törpét bírtam partra emelni, nem voltam felhőtlenül boldog…

Estére a szemközti magos-bojlis-pelletes etetéseimre húztam be a könnyű bojlis szerelékeimet, egyiken édes bojlival, a másikon fűszeres-halassal.

A kárász, ami meglett…
… és a törpe, ami este hozta rám a szívbajt

Este rá bírtam beszélni a csajaimat, hogy hagyják magukat elverni römiben, ez sikerült is, nagyon jól játszották, hogy nem tudnak játszani, mert nyertem, többször is! Bár az is lehet, hogy tényleg valamihez legalább jobban értek másnál is!

Ha valaki esetleg igényli, leírom a römi (az általunk játszott változat) lényegesebb szabályait: két pakli francia kártya kell hozzá, amiből kivesszük a jokereket, maximum 3 darabot hagyunk benne az élvezetekért. Alapos keverés után az osztó utáninak 15 lapot, a többi játékosnak 14 lapot osztunk és a többit, az osztást megelőző emeléskor felnézett és felfelé fordítva letett „handlapra” rátesszük, majd elkezdődhet a játék. Az osztó utáni első játékos eldob egy számára felesleges lapot, amit az első körben a következő felvehet anélkül, hogy le kellene pakolnia. Addig kell a lapokat felhúzni, a feleslegessé válókat eldobni, a terceket, sorokat rakosgatni, amíg össze nem jön 51 pontnyi lerakható kártya a kézben, Ekkor elkezdhetjük a lepakolást és a többi játékos által lepakolt tercekbe, sorokba is szúrhatunk egészen addig, amíg el nem fogy a kezünkből a lap, ekkor nyertünk. Létezik még a „hand”, amikor az összes laptól egy lepakolás alkalmával szabadulunk meg, ekkor -50 pontot írhatunk, ha „szúrt hand”, tehát a másikak lapjai közé is teszünk, az -20 pont, éppen annyi, mintha simán pakoljuk el a lapjainkat és nyerünk. A vesztesek pedig a kezükben maradt lapok összegének megfelelő pontot kapnak, ha joker marad bent, akkor +100 pont, handnál +200 pont. Ha minden lap a kézben marad, akkor 100 pont, handnál +200 pont.

Ez nyilván hand lesz

Egész éjszaka néma maradt a rádiós távjelzőm, senki sem bántotta a csalikat, így alaposan kialudhattam magam, pedig nagy terveket szövögettem az éjszakai fárasztásokra, újracsalizásokra, behúzásokra… de megmenekültem! Sebaj, reggel visszaálltam a finomkodásra és újabb csalárdságokkal próbáltam becserkészni a halakat az etetéseimről. Első „vendégként” egy törpe érkezett, jobbra számítottam!

Miután megtaláltam a tuti és nyerő csalikombinációt, egyre-másra jöttek a kárászok, keszegek és persze a törpék is, majd beköszöntött két ponty is! Igaz, a picurkákból, de mégiscsak bajszos halak voltak, örültem nekik!

No comment
Egy kis tükrös
Ez volt a tuti! Egy vörös démonhill oldódó két mandulás kukorica között
Ő értékelte is

Így ment ez egész nap, miközben fürödtem, pezsegtettem magam a horgászbotjaim mellett, néha kiugrottam a medencéből a halakat lecseréltem friss csalira a horgokon, ettem, ittam, pihentem. Délután nagy örömömre meglátogatott a helyi nagytekintélyű halőri szerv, Kondacs György a technikai csoda csónakjával, amiben kamera, fényképezőgép, távcső is van a hiteles dokumentálás érdekében! A csónakja kétféle meghajtással rendelkezik, egy gyorsbevetésre kész benzines és egy lopakodó üzemmódra alkalmas elektromos motorral. Miután leellenőrzött - természetesen rendben talált mindent -, sztorizgattunk és sokat megtudtam a helyi állapotokról, a küzdelmeikről. Ekkor el is döntöttem, hogy ha legközelebb jövök, mindenféleképpen nagyobb teret hagyok egy írásomban nekik! Nagy örömemre a beszélgetésünk sem riasztotta el a halakat a közelből, mert közben is jöttek a keszegek. György ment a dolgára, mint ahogy a közben fogott halak meg vissza a vízbe!

Javaslat: minden esetben tájékozódj, akár a napijegyből, akár a rutinosabbaktól, hogy van-e valami extra helyi szabály, amit az egyébként is meglévő szabályok mellett be kell tartani, nehogy az ellenőrzésen legyenek kellemetlen pillanataid, mert jóhiszeműséged és jóindulatod ellenére egy kisebb hiba is egészen más képet alakíthat ki rólad, mint amit valójában képviselni szeretnél. Arról nem is beszélek, aki eleve rossz szándékkal áll neki horgászni… ő inkább el se induljon, mindenki jobban jár!

A halak őrzője
Ez nem került bele a fogási naplóba

Estére kelve ismét a bojlis cájgokat húzgáltam át a kifolyó torkolatba, reménykedve, hátha most éjszaka megjön életem hala! Alaposan meglocsoltam a csalikat löttyökkel, alaposan és gondosan behúztam, a zsinórt süllyesztőólommal a mederfenékre lesüllyesztettem, hogy gond ne legyen a vízközt lebegő főzsinórból. Jöjjön, aminek jönnie kell… egyszer biztosan!

Diétás vacsora (sonka, kolbász, szalámi) után a - manapság őrültségemmé vált - Való Világ párbaj megtekintése következett, egy éjszakai pezsgőfürdőzés, majd ismét egy zavartalan alvással töltött éjjel jött.

Kora reggel felüvöltött a rádióm a szobában, amit rendkívül gyorsan lereagáltam… fájós derekammal, a falban támaszkodva lebócorogtam a földszintre, kinyitogattam az ajtókat, majd a még mindig sivító rádióval (nem is értem, miért nem kapcsoltam ki ekkor?!) a kezemben igyekeztem a partra. Az egész távolság nem volt több 20 méternél, de nekem komoly erőfeszítés volt félálomban, beállt gerinccel! És a zsinórom csak ment, fogyott… a jelzőmet le szoktam némítani, így a parton már csend volt. Azonnal bevágtam… a szemközti pergető horgásznak is ugyanekkor lett egy komoly kapása, milyen véletlen? Neki nem tűnt fel, hogy amikor én pumpálom a botomat, akkor neki is jobban húz a hala! Nekem hamar leesett, bizony, ő csinálta nekem a kapást! Nem értek a pergetéshez, de a teljesen a mederre fektetett főzsinóromat nem tudom, milyen műcsalival sikerült ilyen precízen felszednie?! Amennyit láttam belőle, nem gyári volt a cucca, valami hármashorog lógott ki valami nagyobb és súlyosabb valamiből, no komment! Nem vádolok senkit semmivel, főleg megalapozatlanul… mindenesetre nekem gyanús volt a dolog! Miután szétakadtunk és kitekertem a maradék szerelésemet, ő nagy bőszen rádobott a másik bevetett készségemre is, amit szintén összeszedett… ekkor odaszóltam: „nem unod még, öregem?” Még majdnem neki állt feljebb!

Mindegy, ezt a bojlis technikát már nem húztam vissza, inkább visszaálltam a finomkodásra.

Javaslat: hasonló, zűrös eset kapcsán őrizd meg hidegvéred, mert bár legszívesebben nyakon pattintanád az illetőt, de ez egyrészt nem old meg semmit, sőt saját magadat sodorhatod bajba, másrészt észérvekkel, határozottsággal, verbális fölénnyel nagyobb sikert érhetsz el!

Ezen a napon délig horgásztam, közben összepakoltam a rengeteg mindent, amit szinte feleslegesen cipeltem le, hiszen alig pár dolgot kellett volna vinnem, de ezt még otthon nem tudtam! Fogtam pár halacskát is, de olyan, amikből pár a környékemen fordult és nagyon szerettem volna közelebbről is megismerkedni velük, nem jött már! Sőt olyan se, amiről elterveztem, hogy konyhakészen hazautazik velem, hogy majd a közeli napokban otthon is emlékezhessünk egy halászleves ebédnél erre a pár napra!

A délelőtti zsákmány

Elbúcsúztunk a nyaralótól és megígértük neki, hogy az idén még találkozunk! Hazafelé jövet meglátogattuk a híres duzzasztót, mert kíváncsi voltam rá. Nem semmi építmény…

Aztán hazatértünk, hogy már az úton tervezgethessük a következő helyszínt, ahova feltétlenül menni fogunk!

Pihenten, nyugalomban telt el ez a pár nap, jó volt a családdal, a hobbival kényelemben eltölteni egy hosszú hétvégét. Szép emlékek fognak emlékeztetni erre mindnyájunkat! Köszönjük, Kákafok!

Pár érdekes adat
Az emberi elme és a kéz remekműve

Mint az elején is írtam, nem akartam észt osztani, csak kicsit leültetni mindenkit, kicsit kikapcsolni más gondolatokat. Jelentkezem még pár helyszínről néhány értékelhető és némelyeknek tán felesleges, másoknak viszont hasznos recepttel. Remélem, sikerült rövid időre a képernyő elé ültetnem, esetleg felvidítanom, elgondolkodtatnom pár olvasót.

Végezetül fogadjatok el egy jó tanácsot, mintegy életreceptet tőlem, nagy bölcs gondolkodótól! Olyan keveset élhetünk, ráadásul csak egyszer és egyszer halhatunk csak meg, ahogy mindössze csak egyszer születhetünk, a kettő esemény között eltöltött időnket számunkra szép, örömteli és persze hasznos (nem feltétlen anyagias értelemben) dolgokkal töltsük el - természetesen a lehetőségeinkhez igazított igényeinkhez mérten! A horgászat és a családdal, barátokkal való együttlét pedig pont ilyen!

Írás, fotók: Jeszy

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.