Döme praktikák 14. rész - Fox Easy Mat, egy igazán praktikus pontymatrac!

Döme praktikák 14. rész - Fox Easy Mat, egy igazán praktikus pontymatrac!

Egy modern pontyhorgász kelléktárának manapság már kötelező darabja a megfelelő méretű és minőségű pontymatrac. A hal védelme legalább olyan fontos, mint annak kifogása, és szerencsére ezt az elvet egyre többen osztják. Hosszú évek teltek már el, mióta első matracomat szétterítettem a vízparton. Azóta jó pár típusú és méretű matracot, bölcsőt használtam, ám mint minden, ez a horgászeszköz is folyamatosan fejlődött. egyre praktikusabb, strapabíróbb, a halnak kényelmesebb modellek láttak napvilágot, és immár bemutathatom azt a típust, amely számomra minden szempontból a legjobbnak bizonyult.

A Fox Easy Mat két méretben létezik, a standard méretű elsősorban a feederbotos horgászoknak való. A 108 cm-es hosszúságú és 50 cm-es széles matracban könnyedén elférnek akár a kapitális méretű pontyok is, ám az XL méretű modell a maga 119 X 66 cm-es méretével igazán gigászi darab. Ebben a valódi óriások is sérülés nélkül bírják a fotózás fáradalmait.

A Fox Easy Mat standard mérete feederbotos horgászoknak való, míg az XL-es igazi gigászi darab

Mindkét modell oldalfala megfelelően magas ahhoz, hogy még véletlenül se tudjanak a halak kicsúszni, és az alul elhelyezkedő 5 cm vastag habszivacs is kellő védelmet nyújt az alkalmi vendégének. Fontos megemlíteni, hogy a szivacs alatti rész hálós, így a víz könnyedén ki tud belőle folyni, és ha szükséges, ebből vissza is lehet engedni a pontyot.

Az 5 centi vastag szivacs megvédi a halat a sérülésektől
A matrac alja hálós, így a víz ki tud folyni

Egy pontymatrac feladata, hogy a halak védelmét tökéletesen ellássa, és a fentiek alapján az Easy Mat erre alkalmas. Ám én nem érem be ennyivel! Ami miatt igazán a szívembe lopta magát ez a matrac, az a könnyű szállíthatóság. Az egész matrac (standard méret), a kerettel együtt egy mindössze 52 x 56 x 13 cm méretű „kofferba” belefér, így könnyen szállítható.

Amilyen nagyra nyithatóak ezek a matracok, olyan kicsi a szállítási méretük

Hogyan fér bele egy ekkora csomagba ez a hatalmas matrac? Egyszerű. A rugalmas alapanyagú műanyag keret olyan elven van összecsomagolva, mint az úgy nevezett „szétdobós” sátrak. Tulajdonképpen a keret egy mozdulattal szétnyitható, és ebbe könnyedén bele lehet hajtani a vastag szivacsot.

A keret összecsukva
A keretet elengedve, az magától szétugrik
Tulajdonképpen csak el kell engedni a keretet, és egy pillanat alatt ez lesz belőle
A szivacsot belehajtva készen is vagyunk

Az Easy Mat nagyon hasznos alkatrésze a halra ráhajtható takaró, amely az oldalfalakkal együtt olyan védelmet nyújt a pontynak, hogy egész egyszerűen képtelen a matrac belsejéből kiugrani. A takarót a halra helyezve időt nyerhetünk, amíg előkészülünk a méltó fénykép elkészítéséhez. Ezenkívül a letakart hal a sötétben megnyugszik, védve van az erős napsugaraktól, és vízzel leöntve sérülésmentesen tudja átvészelni a parton töltött időt.

Ezzel a takaróval biztosíthatjuk, hogy a hal ne ugorjon ki a matracból

A horgászat végeztével a pontymatrac amilyen gyorsan szétszedhető, olyan gyorsan össze is csomagolható. A szivacs kivétele és összehajtása után a keretből egy tekeréssel karikát lehet formázni, majd azt a szivacsban lévő zsebbe csúsztatva fixálni lehet. Végül nem marad más hátra, mint az egészet a tartótáskába visszahelyezni, és már mehet is a csomagtartóba.

Ha a keretet összecsukva becsúsztatjuk a matrac zsebébe, akkor fixáljuk azt, és már lehet is csomagolni
Nekem kényelmesnek tűnik, de a lényeg, hogy kapitális halaink ne sérüljenek meg benne!

A halak védelme közös érdekünk! Minden horgász felelőssége, hogy az általa megfogott hal sértetlenül kerüljön vissza éltető elemébe, hiszen a parton, kiszolgáltatott állapotában a legsérülékenyebbek kedvenceink. Vigyázzunk rájuk!

Szinte észrevétlen, de elmaradhatatlan társam ez a pontymatrac minden tavi horgászatom során…
… de a nehezen megközelíthető folyóvíz-partokról horgászva sem hagyom SOHA otthon. Gondoljatok bele, ha ez a hal kiugrana a kezemből, mennyi esélye lenne a túlélésre a kövekre esve? Így nem kérdés számomra, hogy a használata itt is KÖTELEZŐ!!!

Írta: Döme Gábor
Fotó, videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.