Vigyázz rám!

Vigyázz rám!

A bojlis horgászoknak sokkal többet köszönhetünk, mint azt gondolnánk! Mondom mindezt úgy, hogy nem is bojlizok…! A halakkal való kultúrált és kíméletes bánásmód, az ehhez kötődő számos segédeszköz használata, megismertetése és mind szélesebb körben való elterjesztése, egyértelműen nekik köszönhető. Az évek folyamán a „golyósok” számos eszköze és technikája átszivárgott más horgászmódszerbe is. Ezek közül a legnagyobb elismerés a bojlis horgászokra nézve, hogy - horgászmódszertől függetlenül - már Magyarországon is nagyon sok vízterületen kötelező a pontymatrac, pontyzsák, pontymerítő és sebfertőtlenítő használata. Mind többen belátják, hogy ezek használatával sokszorosára nő a kifogott és visszaengedett halak túlélési esélye. A tavak törzsállományának védelme MINDEN HORGÁSZ kötelessége!!! Szerencsére, ha lassú léptekben is, de fejlődik a magyar horgászkultúra, egyre több ember számára természetes ezen eszközök használata.

Aktív horgászversenyzőként és feederhorgászként megdöbbenve látom a vizek partját járva, hogy mennyire felelőtlenek az emberek, mennyire nem törődnek a kifogott hallal. Sok helyen már méretkorlátozással védik a törzsállományt (a tó kapitális, nagytestű halait), és egy bizonyos méret felett tilos azokat megtartani, hazavinni. Jó néhányszor szemtanúja voltam olyan esetnek, amikor szinte visszarugdalta a kifogója a vízbe a kapitális halat, mondván, úgysem lehet elvinni… Szörnyű ilyenkor azzal szembesülni, hogy az emberi butaság és nemtörődömség mennyire káros. Több tízezer vagy százezer forintot érő hallal bánnak úgy, mint egy fadarabbal. Az ilyen embereket legszívesebben örökre eltiltanám a horgászattól!!!

Szóval kedves Tógazdák és Horgászegyesületi vezetők, a méretkorlátozás önmagában mit sem ér, ha ahhoz nem párosul a halakat védő eszközök KÖTELEZŐ használata! Ez az írás néhány alap halvédelmi eszközt és használati praktikát kíván bemutatni annak érdekében, hogy előbb vagy utóbb MINDEN HORGÁSZ kelléktárában kötelezően legyen pontymatrac és sebfertőtlenítő is!

A halakkal való kíméletes bánásmód minden horgász kötelessége!!!

Pontymatrac

A kifogott halat a legtöbben - pontymatrac hiányában - a földre vagy kövezésre teszik. A partra vetett hal pedig, mint a mondás is tartja, vergődik. Ekkor kopoltyúfedő lemeze alá por, piszok kerülhet, sérül a hal testét borító pikkely és nyálkaréteg. A kemény talajon vergődve bevérzések keletkezhetnek testén, beszakadhatnak uszonyai. Ezek mindegyike drámai módon csökkentheti a hal túlélési esélyeit! Pontymatrac segítségével azonban szinte nullára csökkenthetők ezek a kellemetlen sérülések. Számos különböző méretű, felépítésű pontymatrac kapható kereskedelmi forgalomban. Némelyik alig foglal helyet, ezzel sem növelve jelentősen a horgász-kelléktár méretét.

Három olyan pontymatracot választottam, amelyek három különböző szintet képviselnek. A Carp Academy Basic pontymatrac kifejezetten az „átlaghorgászoknak” készült. Három egyenlő részre hajtható, így szállítási hossza mindössze 33 x 48 cm, míg kiterítve 95 x 48 cm. Vékony szivacs bélése és speciális halbarát borítása már jelentősen csökkenti a várható sérülések kialakulását. Olyan horgászoknak ajánlom, akik leggyakrabban átlagos, 2-4 kilós halakkal találkoznak.

A Carp Academy Basic pontymatrac ideális az átlagos méretű halakhoz

Ha nem ritkák a nagyobb, akár 5-10 kilós halak sem, de még mindig fontos szempont a könnyed szállíthatóság, akkor az X2 Medium Carp pontymatrac remek választás. Szintén három egyenlő részre hajtva ez is minimális helyet (35 x 62 cm) foglal, mégis lényegesen nagyobb (105 x 62) cm kiterítve.

Az X2 Medium Carp már több hal vagy termetesebb egyedek biztonságos tárolását is biztosítja
A kifogott halat SOHA NE a földre vagy kövezésre rakjátok! A pontymatrac megvédi a parton vergődő halat

Akik autóval járnak horgászni, így a minimális szállítási méret nem létkérdés náluk, ugyanakkor szívükön viselik a halak sorsát (mérettől függetlenül), azoknak az X2 Prof Carp pontymatracát ajánlom. Ez a 120 x 80 cm-es matrac több hal biztonságos fotózását, mérlegelésre történő előkészítését és ideiglenes tárolását is biztosítja. Vastag pereme meggátolja a hal(ak) lecsúszását és megtartja ráöntött vizet. Bélése nem szivacs, hanem hungarocell golyócskák, amely azért jó, mert ha esetleg víz kerülne a bélésanyagba (pl.: kiszúrja a hal bognártüskéje a külső réteget), akkor sem penészesedik be. Továbbá rendkívül jól elnyeli, tompítja az esetleg vergődő hal mozdulatait, amely előbb megnyugszik. Kettőbe hajtva 62 x 80 cm-es méretben szállítható.

Több hal és kapitális egyedek sérülésmentes fotózásához kizárólag profi matracot használjatok! Az X2 Prof Carp minden igényt maximálisan kielégít
A pontyzsákban tárolt, fotózásra elrakott halakat se a földre, hanem pontymatracra helyezzétek, amíg meg nem nyugszanak
A száraz, hőségben felhevült pontymatrac semmit sem ér! Használatbavétel előtt nedvesítsétek meg, sőt a ráhelyezett halat is célszerű meglocsolni
A hal visszaengedése is rendkívül egyszerű és garantáltan sérülésmenetes (nem esik ki a kezünkből) pontymatrac segítségével

Horogszabadító

Időnként a hal mélyre nyeli horgunkat, vagy az olyan csontos, porcos részre akad, ahonnan kézzel szinte nem lehet kifordítani. Ekkor megfelelő eszköz hiányában hosszú perceken keresztül kínozzák a horgászok szerencsétlen halat, miközben két hasznos, de nélkülözhetetlen eszközzel ez csupán néhány másodperc! A normál műanyag horogszabadítók tömkelege kapható a piacon, amelyek többsége már csomóbontó tűvel is rendelkezik, ami segít az összegubancolódott szerelék kibogozásában is. Ezen egyszerű eszköz legfőbb funkciója azonban a mélyre nyelt a horog eltávolítása. A horogszabadító szakszerű használata nem igényel főiskolai végzettséget, kézbe véve szinte adja magát.

A mélyre nyelt horgot kizárólag horogszabadító segítségével lehet könnyedén eltávolítani

Időnként a műanyag horogszabadító sem elegendő a horog gyors és biztonságos eltávolítására. Ha csontos, porcos részbe akadt, kizárólag fogóval lehet azt kifordítani a hal szájából. Erre a célra a legalkalmasabbak az érfogók, amelyek a horgászüzletekben is megvásárolhatók 1-2.000 forintért. A görbített és egyenes fejjel ellátott érfogók használata nélkülözhetetlen a rablóhalak horgászata során, amikor a horogszabadítás más eszközzel szinte kivitelezhetetlen.

A porcos, csontos részbe akadt horgot érfogóval lehet a legkönnyebben kifordítani

Sebfertőtlenítő

A hal sebeinek gyógyulása jelentősen meggyorsítható sebfertőtlenítő alkalmazásával. A piacon kapható legjobb a Kryston Klin-iK, amely megvédi a halakat a baktériumos és a vízi penész okozta betegségektől, illetve a sebek, fekélyek elfertőződésétől. Regeneráló és gyulladáscsökkentő hatású elsősegély szer. A halak kisebb sérüléseinek - elvesztett pikkelyek, horgok okozta sebek, nyálkaréteg-sérülések - gyógyítására kiválóan alkalmas. Ez az antibakteriális szer jól tapad, így gyógyító hatóanyagai legalább 36 órán át hatnak. Nem hiányozhat egyetlen halakért aggódó, felelősségteljesen gondolkodó horgász táskájából sem!

A Kryston Klin-iK a legjobb sebfertőtlenítő szer, amely segít a horog ütötte seb gyors begyógyulásában…
… sőt, a kisebb nyálkaréteg- és pikkelysérülések fertőtlenítésében és gyógyításában is

Írta: Döme Gábor
Fotók: Döme Gábor, Csapi Károly

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.