Egy téma, amely fontosabb, mint valaha - A halvédelmi eszközök

Egy téma, amely fontosabb, mint valaha - A halvédelmi eszközök

Nagyon sok témával foglalkoztunk már, de talán az egyik és legfontosabb dologról még nem nagyon, vagy csak kevésszer esett szó. Ez nem más, mint a halvédelem, és halkímélő eszközök használata. Sokaknak ezt nem kell bemutatni, de tapasztalataim szerint nagyon sokan nem fektetnek rá elegendő hangsúlyt, vagy nem kellően foglalkoznak a halkímélés témával.

Ebben az írásban részletesen bemutatom azokat a halkímélő eszközöket, melyek segítségével és helyes használatával elkerülhetjük a nagytestű halak sérüléseit a szákolásnál, mérlegelésnél, illetve a fényképezésnél.

Most már jöhetnek a halak!

Merítő szák

Az első, ami minden nagy halra pályázó C&R horgásznál alap dolognak kell lennie, az nem más, mint egy nagyméretű merítő szák. Sajnos nagyon sokan még mindig a nagy lyukú hálókat használják, pedig ezek okozzák a legnagyobb sérüléseket. Az ilyen szákok használatánál törhet meg a mellúszók úszósugarai vagy a bognártüske, illetve a háló anyaga a farokúszóba is könnyen belevághat, főleg a kiemelésnél.

A kíméletes merítés érdekében

Milyen a jó merítő szák? Extra mély, sűrű szövésű, nagyon puha háló, mely olyan anyagból készült, ami nem sérti meg a halak testét borító nyálkaréteget. A háló puhaságának nagy szerepe van, hogy ne okozzon sérülést a hal számára. Használatával épségben tudjuk a halakat meg meríteni, miközben a sűrű szövésnek köszönhetően a hal úszóiban nem keletkezik bevágás. A merítést követően nagyon ügyeljünk rá, hogy ne ugráljon halunk a merítőben, mert ez tovább fokozhatja a sérülés esélyét! Ha van rá lehetőség, akkor csak egy mérlegelő segítségével emeljük ki a megfogott halunkat a vízből.

Csak kellő odafigyeléssel maradnak sérülésmentesek barátaink

Mérlegelő zsák

A mérlegelő zsák tartalmaz egy merev, erős vezető rudat, mely tartást ad a zsáknak, ezáltal mérésénél és mozgatásnál a hal nem tud megtörni.

A biztonságos mérlegelés elengedhetetlen kelléke

Erős hevederei a biztos emelést garantálják. Manapság már a legtöbb mérőzsák pontyzsákként is használható, köszönhetően a merevítésen lévő szivacsos anyagnak. A jó minőségű mérőzsákoknál is az a legfontosabb, hogy sűrű hálós legyen az aljzat. A visszaengedésénél is nagy szerepe lehet a merev mérlegelőnek, mivel segítségével a lehető legkönnyebben tudjuk szabadon engedni a megfogott halunkat. Amire minden esetben figyelni kell, hogy a két oldala be legyen zipzárazva, ami 100%-osan kizárja, hogy a hal kiessen mozgatás közben.

Pontyzsák

Versenyeken szükségessé válhat, hogy a megfogott halainkat ideiglenesen pontyzsákban tároljuk. De milyenben? És hogyan? Nagyon sok esetben lehet látni nagyon rossz pontyzsákokat, melyeknek legnagyobb problémája a silány anyagminőség, illetve a nagy szemméretű háló. Rengeteg pontyzsákfajta és méret van jelenleg a piacon.

Az ilyen pontyzsákban „karcmentes” marad a halunk

De mik is azok a kritériumok, amiknek meg kell felelnie egy jó pontyzsáknak? Az első a mérete: minimum 120 cm x 80 cm az, amiben még a legnagyobb pontyok is kényelmesen elférnek. A második, hogy anyaga mindenképpen finomszövésű legyen, és a háló lehetőleg minél sűrűbb szövésű legyen.

Csak rajtunk múlik, hogy pontyaink ilyen „karcmentesek” legyenek

Mi az, amire a pontyzsák használatakor figyelni kell? Csak előre benedvesített pontyzsákba tegyük a halat, ellenkező esetben megsérthetjük a hal testét borító nyálkaréteget, sőt a bőrét is. Amire még figyelni kell, lehetőleg minimum 1 méteres vízben helyezzük el a pontyzsákunkban lévő halat, de nyári melegben, ha lehet, akkor még mélyebb vízben. Illetve ha köves, vagy kavicsos a part, akkor ne a parthoz kössük, hanem használjunk leszúrót a kikötéshez. Csak így tudjuk minimálisra csökkenteni halaink sérülésének valószínűségét.

A pontyzsák a halak ideiglenes tárolásra szolgál, ezért csak a lehető legrövidebb ideig tartsuk benne a megfogott halakat, mielőbb mérlegeljük le és engedjük vissza őket! Ne feledjük, hogy a hatályos jogszabályok szerint a megtartani nem kívánt halat a fogás után haladéktalanul el kell engedni, egy jobb fényviszonyok mellett készítendő fotó kedvéért sem szabad fogságban tartani! A megtartani nem kívánt halak azonnali visszaengedésének elvárása alól csak a halgazdálkodási hatóság által versenyekre kiadott felmentés jelent kivételt.

A fényképezéssel ne késlekedjünk, intézzük nyomban a hal megfogása után!

Pontymatrac, pontybölcső

A halvédelem legfontosabb eleme a pontymatrac vagy a manapság egyre nagyobb teret hódító pontybölcső. Az pozitívum, hogy egyre többen használnak pontymatracokat a vízpartokon, de milyet? Még a bojlis versenyeken is csodálkozva néztem a drága felszereléssel érkező csapatokat, milyen olcsó és semmire való 1 centi vastag pontymatracokkal érkeznek. Na, ez az, amin sokaknak változtatni kellene!

A pontybölcső jelenleg a legtökéletesebb halvédelmi eszköz. A bölcső egy erős, masszív fémvázra függesztett „pontymatrac”, mely nem érintkezik a talajjal - ez gondoskodik arról, hogy a hal a parton ne sérüljön meg. Fontos tulajdonság, hogy a beöblösödő „bölcső” kialakításnak köszönhetően a hal nem tudja elrúgni magát, mivel ehhez a talaj felett függő anyag nem ad megfelelő támasztékot. Még az ugrándozós halak is csak átfordulnak benne és nem ütik meg magukat.

A Nash Carp Cradle pontybölcső mindig velem van

Ez az íves, bölcsőszerű kialakítás gondoskodik az egyenletes súlyelosztásról, így kevésbé nyomódnak meg a nagy halak belső szervei. A bölcső a fémváznál extra párnázottságot kapott, hogy minden esetben a halat óvja. Ráépített takarókkal a virgonc halakat le tudjuk takarni, így azok hamarabb megnyugszanak. A bölcső teleszkópos lábaival minden terepen stabilan használható.

A pontybölcsőt egyre többen használjuk

Arra mindenképpen figyeljünk - legyen szó pontymatracról vagy bölcsőről -, hogy mielőtt a halat rátesszük a felületre, mindenképpen vizezzük azt be, illetve nyáron, kánikulában hűtsük is le.

Kellően benedvesített eszközök

Fontos, hogy halunk lehetőleg ne maradjon 5 percnél többet a parton, fotózása és mérlegelése közben pedig folyamatosan locsoljuk.

Folyamatosan locsoljuk a pontyokat!

Gondoljunk csak bele, ha fordítva lenne, tehát minket vinnének le a pontyok a víz alá fényképezni, lehet, hogy kibírnánk 5 percig, de abban biztos vagyok, hogy nem nagyon éreznénk jól magunkat közben!

A Nash kiváló termékekkel van jelen a piacon immáron 30 éve!

Pontyaink védelme érdekében ne viseljünk karkötőt, órát vagy gyűrűt a mérlegelés és a fényképezés alatt, mert ezek mind sérüléseket okozhatnak barátainknak. És ha halunkat mindenképpen magunkhoz szeretnénk ölelni, azt kizárólag vizes ruhában tegyük! És ami a legfontosabb, NE ÁLLJUNK FEL A HALLAL!

A pontybölcsők egyre nagyobb teret hódítanak

Száj- és sebfertőtlenítő

Ez az a termék senki táskájából nem hiányozhat! A különleges összetételű sebfertőtlenítő azonnal megállítja a vérzést, hámosít és gyorsítja a gyógyulást. Nem csak horog ütötte sebekhez ajánlott, mivel elősegíti a szövetek regenerálódását, ezáltal biztosítja, hogy a halak egészségesek maradjanak.

A horog ütötte és egyéb sebek kezelésére

Bízom benne, hogy írásommal tudtam segíteni azoknak a horgászoknak, akiknek pikkelyes barátaink épsége a legfontosabb, és akik még évek múlva is olyan kapitális pontyokat szeretnének fogni, amik nincsenek összeverve, nem szakadt vagy törött úszókkal szelik a vizeinket.

Egy jó mérlegelő segíti a sérülésmentes visszaengedést
Hibátlan összkép

Egy hibátlan, karc- és sérülésmentes hal a fotóalbumunkban is szebben mutat! Tartsuk észben: csak rajtunk múlik, hogy ilyen halakat foghassunk!

Így teljes a kép, minden egy helyen
Ügyeljünk rá, hogy a ponty kopoltyúja alá véletlenül se nyúljunk soha!

A jelszó: fogd ki és engedd vissza, ne öld meg a jövőt!

Csörgő Tamás
Nash Team Hungary

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.