Az év hala 2012. Szavazz!!!

Az év hala 2012. Szavazz!!!

Bizonyára emlékeztek, hogy minden évben lehet szavazni az év halára. A nemes kezdeményezés mögött a Magyar Haltani Társaság áll. 2011-ben a szavazatok alapján a kősüllő vitte el a pálmát. Nem véletlen, hiszen a horgászok egyik kedvelt hala. A győztes jutalma az volt, hogy ebben az évben kiemelt figyelmet szentelt neki a Társaság. Itt, a portálon is sok tanulságos érv és ellenérv hangzott el, amire figyeltek a tudós társaság tagjai, így számít a véleményetek! Már most lehet szavazni a 2012-es év halára. Csak egy kattintás, és máris tettünk valamit hazánk egyik olyan haláért, ami megérdemel több figyelmet. Lássuk, mely fajokra lehet szavazni az idén!

A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére 2010 óta választják meg hazánkban az év halát. A természetes vizek kutatói által kezdeményezett akció célja, hogy felhívja a figyelmet őshonos, természeti értéket képviselő halainkra. Első alkalommal a nyúldomolykó, 2011-re a kősüllő nyerte el a kitüntető címet, s kapott általa nagyobb publicitást. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon sokan az itt megjelent felhívást követően látogattak el a Társaság honlapjára és tették le voksukat. Említést érdemel az a tény is, hogy az íráshoz kapcsoló hozzászólásokban sokan fejtették ki érveiket vagy ellenérveiket kedvenceik mellett. Ezek közül kettő a Magyar Haltani Társaság honlapján is megjelent, bizonyítva azt, hogy figyelnek a horgászok véleményeire is. Arra buzdítok mindenkit, hogy ebben az évben is segítsük a társaság munkáját azzal, hogy szavazunk a 2012. év halára.

A jövő évre három jelöltet állított a társaság, a széles kárászt, a lápi pócot és a szilvaorrú keszeget. Mindhárom faj őshonos a Kárpát-medencében, és mindhárom megkülönböztetett figyelmet érdemel.

A széles kárász a növényekkel gazdagon benőtt állóvizekben néhány évtizede még tömegesen élt, de élőhelyeinek túlnyomó többségéről már kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász.

A széles kárász

A hajdan ugyancsak tömeges előfordulású lápi póc megfogyatkozásának elsődleges oka az élőhelyét adó mocsarak lecsapolása volt, de megmaradt állományait is veszélyezteti egy napjainkban terjedő konkurens faj, a betelepült amurgéb.

A lápi póc

A szilvaorrú keszeg - ellentétben az előbbiekkel - a folyóvizek lakója. Korábban sem tartozott gyakori halaink közé, de élettere a víz áramlását lassító vízlépcsők hatására egyre szűkül, ezért a veszélyeztetett európai fajok között tartjuk számon.

A szilvaorrú keszeg

Bármelyik nyeri is el az év hala címet, méltó természeti értékünk kerül a közfigyelem homlokterébe. A Magyar Haltani Társaság a hazai és külföldi halbarátokat egyaránt arra biztatja, hogy a honlapján (haltanitarsasag.uw.hu) elérhető szavazatszámláló segítségével vegyenek részt a jövő év hala kiválasztásában.

http://haltanitarsasag.uw.hu/azevhala_hu.php

Szavazz és mondd el érveid a fórumon, mert számít a véleményed!

Haldorádó Team
Fotók: www.haltanitarsasag.uw.hu, Pintér Károly: Magyarország halai (Akadémiai Kiadó Budapest)

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: