Hideg téli estékre

Merényi István 2016-02-13
Zsibbadtan bambulom a képernyőt. Délután meglátogattam kedvenc helyeimet, hogy el ne felejtsenek. Mélyen aludt mindenki, de azért jó volt bekukkantani. Csak úgy, ahogy kislányomra kukkantok be este, nem takarta-e ki magát. A holtág már jégdunnába burkolózott, és jó volt látni az öreg Dunát, hogy végre belehízott a medrébe. Az idén aggasztott a soványsága. Most is csak annyit hízott, hogy a normális nyári formáját hozza. Aggasztó. „Hol vagy, víz?”, sóhajtom… egy hang riaszt meg hirtelen.

„Szemétszüret”

Sipos Gábor 2012-09-22
A Fővárosi kalandozások 9. részében az Újpesti-öbölben próbáltam szerencsét. Azonkívül, hogy megállapítottam, milyen remek horgászvíz ez az eldugott „öbölvég”, ismét szembesültem azzal, mennyi szemét hever a vízpartokon. Elkeseredésemnek hangot is adtam az írásban, és lám, nem maradt reakció nélkül a mérgelődésem. Néhányan azt javasolták, javasoltátok a fórumon, hogy ideje lenni nekünk is tenni valamit a kesergés helyett, menjünk, és takarítsuk ki az alig 300 méter hosszú pecahelyet! Általában az ilyen kezdeményezések nem élik meg a csecsemőkort sem, és nem marad más, csak a puszta diskurzus arról, mit is kéne csinálni. Kíváncsian vártam a folytatást, mi lesz ebből, vagy inkább, lesz-e valami ebből az ötletelésből!?

Mi akadt a horgomra?

Polyák Csaba 2012-02-12
Egy nap furcsa levél várt a postafiókomban. Egy kedves horgásztársunk fordult hozzám tanácsért. A dolog érdekessége az volt, hogy nem konkrét horgászmódszer felől, esetleg fogós etetőanyag recept iránt érdeklődött, hanem egy számára ismeretlen hal meghatározásához kérte a segítségemet. Mivel én is sokat bújom a halak határozásával foglalkozó szakkönyveket, azt gondoltam, hogy mi sem könnyebb ennél? A csatolt fotót kibontva azonban meglepődtem. Egy olyan hal nézett vissza rám, amelyik bármelyik horrorfilmben elnyerhette volna a főszerepet. Lapozgattam a könyveimet, de teljes bizonyossággal nem tudtam beazonosítani a kis „szépséget”…

Széles kárász az év hala

Polyák Csaba 2012-01-22
Lezárult „Az év hala - 2012” címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett. Nyertese azonban három van, ugyanis a második lápi póc és a harmadiknak befutó szilvaorrú keszeg is olyan publicitást kapott, amilyenre e nélkül nem lett volna esélye - összegezte a Kárpát-medence őshonos halainak népszerűsítését célzó akció eredményét Harka Ákos, a társaság elnöke. Külön öröm, hogy a Haldorádó horgászportál közönsége is aktívan részt vett az eredmény alakulásában. Kedves tanárom leveléből idézve: „Amíg rá nem találtam friss cikkedre a Haldorádón, azt hittem, hogy valaki meghackelte a szavazatszámlálónkat.”

Az év hala 2012. Szavazz!!!

Haldorádó Team 2011-11-17
Bizonyára emlékeztek, hogy minden évben lehet szavazni az év halára. A nemes kezdeményezés mögött a Magyar Haltani Társaság áll. 2011-ben a szavazatok alapján a kősüllő vitte el a pálmát. Nem véletlen, hiszen a horgászok egyik kedvelt hala. A győztes jutalma az volt, hogy ebben az évben kiemelt figyelmet szentelt neki a Társaság. Itt, a portálon is sok tanulságos érv és ellenérv hangzott el, amire figyeltek a tudós társaság tagjai, így számít a véleményetek! Már most lehet szavazni a 2012-es év halára. Csak egy kattintás, és máris tettünk valamit hazánk egyik olyan haláért, ami megérdemel több figyelmet. Lássuk, mely fajokra lehet szavazni az idén!

Melyik faj legyen az év hala 2011-ben?

Polyák Csaba 2010-12-04
A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó, vizeinkért és halainkért tenni akaró személyek közös szervezete. Társaságuk célja a kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatások ösztönzése, az eredmények és tapasztalatok közkinccsé tétele, a természetes vizek halállományának megóvása és jobbítása. Feladatuknak tekintik továbbá a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, valamint a kulturális hagyományok és a magyar haltani szaknyelv ápolását.

Volt, van, volt… lesz? - A Marcal katasztrófája a vörösiszap-szennyeződés után

Tóth Gábor 2010-10-12
Ha létezik szerelem első látásra, akkor köztem és a Marcal között az volt. Még mindig magam előtt látom azt a vadregényes tájat, őzeket, szarvasokat, ami az első találkozásnál fogadott. Hallom a madarak énekét, a harkályok kopácsolásait, a csukák és balinok rablását és annak a pár hattyúnak a szárnycsapásait, akik odatévedtek. De sajnos már ez mind a múlté, mert a pár napja történt vörösiszap-katasztrófa elpusztított és megölt mindent…

A természet rendje

Nagy Csaba 2010-04-01
Tavasz van, tavasz. Elolvadt a tavainkat hosszan rabságban tartó jég, zöldellnek már a vízparti füzek, bontják lombjukat a nyárfák. A gyorsan növekvő nádszálak közt récepárok és szárcsák keresgélnek. Keresik a költésre alkalmas helyeket, és már megérkeztek a csérek is. Szemünkkel újra és újra végigpásztázzuk a friss színekben pompázó természet minden részletét - egészen az apró öblök rezgő víztükréig. Tüdőnk rekeszeit feltöltjük friss, földszagú levegővel, fürdünk a tavaszélmény mámorában. Aztán…
Videóval

10 éve pusztított a cián…

Kátai Róbert 2010-02-15
A cianidmérgezés óta tíz év telt el. Ez idő alatt a Tisza halállománya és tápláléklánca nagyjából regenerálódott, de az elpusztult élőlények hiánya mind a mai napig érezhető. Egyes fajoknak jelentősen megváltozott az állománynagysága, és néhány halfaj korosztály-piramisa a mai napig sem a normális képet mutatja. Ebből mi, horgászok leginkább csak azt érezzük, hogy lehet ugyan halat fogni, de egyre többet kell tenni érte, és talán a nagy fogás, vagy a kapitális hal is ritkább, mint régen…

I. PKT szemétszedő verseny

Kiss Gábor 2009-04-14
Februárban, márciusban többször jártam horgászni, néha csak sétálni, fényképezni a Szeged mellett található Algyői-főcsatornán. A természet szépségei és megnyugtató csendje mellett sajnos szembesülnöm kellett az emberi gyarlóság szembetűnő nyomaival is, köbméterszám tornyosult mindenfelé a szemét. Barátaimmal úgy döntöttünk, nem szemléljük tétlenül, és április 5-re megszerveztük az első Pannon Kenguru Team szemétszedő versenyt.

Mit csinálunk mi?

Miklós Czender 2009-04-06
Valószínűleg mindannyian, akik most ezt az írást olvassák, szeretnek horgászni. Lévén egy horgászportálon vagyunk, ez nem is annyira meglepő. Ha most egyenként megkérdeznék mindenkit, hogy horgászként fontosnak tartja-e őshonos halfajaink, vizeink, környezetünk védelmét, igennel válaszolna a nagy többség. Ez is rendben. A kérdés csupán az, vajon hétköznapi tetteink is alátámasztják-e ezt? Nyilván a legtöbbek esetében igen. Persze az ember elgondolkozik néha, hogy egy kis országban több mint háromszázezer, a vizek, a természet iránt elkötelezett állampolgár követhet-e el mégis hibát?

Dunaföldvári szeméthegyek - meddig tűrjük?!

Papp József 2008-07-21
Horgász vagyok, szeretem a környezetemet, vigyázok rá, és ezt elvárom másoktól is, akár horgász, akár nem. Elönt a méreg és a tehetetlen düh, amikor a vízparton szeméthegyek fogadnak, legyen ez a vízpart valamelyik folyónk partja vagy valamelyik tópart, teljesen mindegy. De amikor a Duna partját Dunaföldváron, a városban nem lehet a szeméthegyektől megközelíteni, az már mindennek a teteje. Történt mindez a múlt hónap 21-én, amikor is egyik kedvenc dunai horgászhelyemre, a dunaföldvári híd alatti részre igyekeztem.

Környezetünk védelmében

Döme Gábor 2008-05-29
A jó idő beköszöntével erdőink, mezőink és tavaink emberekkel népesülnek be. Ezzel egy időben megkezdődik az intenzív horgászat, a pihenés és a sütés-főzés, mely táptalaja lehet a szemét megszaporodásának is. Az időszerű témák közül két dolgot emelnék ki, ami a legközelebb áll hozzám: az egyik tavaink, míg a másik halaink védelme. Ezt a rövidke írást e két rendkívül fontos témakörnek szentelem. Bár nem csak beszélni kell róla, hanem tenni is érte!

Földünk édesvíz-készlete

Döme Gábor 2007-10-08
Ha elhasználjuk a cipőnket, veszünk egy másikat! Ha elromlik a telefon akkumulátora, szintén veszünk másikat, de a törött horgászbotot és a meghibásodott orsót is valószínűleg előbb vagy utóbb így pótoljuk. Mindannyian tudjuk, hogy semmi sem tart örökké, és ezt el kell fogadni! De mi a helyzet azokkal a dolgokkal, amelyek pótolhatatlanok? A következő rövid kis cikkel természetesen nem az a célom, hogy rossz közérzetet okozzak, de sajnos nemcsak a horgászokat, hanem a Föld minden lakosát érinti ez a kényes és sokkoló téma! Megpróbáltam összeszedni egy-két hitelesnek vélt információt a világhálóról. Lehet, hogy egyáltalán nem valósak a számok és adatok, de ha csak a fele igaz annak, ami le van írva, akkor azt kell, hogy mondjam, nagyon nagy a baj! De nézzük, hogy mi is a valóság!

Hová tartunk???

Takács Péter 2007-03-01
Az utóbbi időben egyre több környezetszennyezéssel kapcsolatos hír kap szárnyra. Mindennapossá váltak a vízszennyezésekről szóló információk. A legfrissebb, ami eljutott hozzám egy újabb halpusztulásról innen, a Fórumból származik: „Vélhetően szennyező anyag kerülhetett pénteken a Miskolcon keresztül folyó Szinva-patakba, a víz haltetemek sokaságát viszi magával. Miskolc kiliáni városrészében figyeltek fel a lakosok arra, hogy a városon keresztül folyó Szinva igen sok haltetemet visz magával…” De nem ez volt idén az első, ami a hazai horgászok kedélyét borzolta.

Hova tovább?

Benyhe János 2007-01-02
Becslések szerint tízezer éve még alig ötmillió ember lakta a Földet. A Homo sapiens abban az időben már a ma élő fajtársakkal - vagyis velünk - azonos lény volt, ugyanolyan képességekkel, ösztönökkel és hajlamokkal. Akkoriban még nem lógott ki ennyire a bolygót benépesítő számtalan faj közül, de már mutatkoztak előjelek arra nézve, hogy rendkívüli pályafutás előtt áll. Különleges képessége, a gondolkodás révén nagyon hamar túlszárnyalta a többi emlőst. Fajtársaival magas fokon kommunikált, eszközöket készített, közösségeket alkotott, ezzel megsokszorozta túlélési esélyeit, és sikeresen terjeszkedett a planéta minden részén. A Föld arculatát ekkor még a természet határozta meg, de eleink már megtették az első lépéseket annak átformálására. Kisebb-nagyobb területeken kiirtották a természetes növényzetet, és megkezdték egyes állatfajok háziasítását is.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.