Apa, csináljunk busafasírtot!

Apa, csináljunk busafasírtot!

Az ember egyik legősibb tápláléka a hal, amióta van víz, azóta van hal. Mára azonban a halfogyasztás nagyban megváltozott. A távol-keleti és skandináv országokban mai is rengeteg - a hazai átlagfogyasztás többszörösét kitevő - halat esznek. Pedig a hazai halak is ízletesek, és a mai rohanó világban nem utolsó szempont, hogy gyors, egyszerű az elkészítésük.

Tényszerűen a hazai, egy főre eső halfogyasztás 3-4 kilogramm évente, míg a távol-keleti és skandináv országokban hetente 3-4 alkalommal kerül hal az asztalra. Kevésnek tűnhet a Magyarországra jellemző mennyiség, persze ez az ország átlaga, egyes részeken, például Baja környékén kiugróan magas a hazai halfogyasztás.Miért is jó nekünk, ha sok halat eszünk? Sok érv szól mellette, a legfontosabb talán az, hogy a halhús könnyen emészthető. Nagy a fehérjetartalma, miközben nincs benne ín, kevesebb a kötőszövet, a zsírszövet felépítése is alapjaiban más. Itt kell még megemlíteni, hogy rengeteg vitamint (D, E, A, B12), nyomelemeket (magnézium, vas, cink, szelén, jód), esszenciális aminosavakat és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.A felsoroltak közül talán a legutolsóról tudunk legkevesebbet. Az omega-3 zsírsavat az emberi szervezet nem tudja előállítani. Pedig ez fontos a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, az immunrendszer megerősítésében. Ezeket a (többszörösen telítetlen) zsírsavakat a tengeri halak húsa tartalmazza nagyobb mértékben, azonban van két hazai halfaj is, melyben aránylag nagy mennyiségben megtalálható. Ez a busa és a kecsege.

Most szeretnék egy olyan receptet átadni, ami nálunk a gyerekek kedvence. A szálkáktól mentesített halat bátran eszi a legkisebb is. Ez csak egy aprócska lépés, hogy a gyerekek táplálkozását a helyes mederbe tereljük. Ezenfelül a legegészségesebb vasárnapi, vagy akár hétköznapi ebéd is készülhet ilyen egyszerűen.

Lássuk, mi kell a busafasírthoz

,"s","75%","k"]Technikai szempontból:

  • Éles filéző kés, vágódeszka
  • Húsdaráló közepes rostával
  • Különböző keverőtálak
[-doboz]

,"s","75%","k"]Amiből a fasírt lesz:

  • Busa (egyszerűség kedvéért filé)
  • Vöröshagyma, fokhagyma, fűszerek, tojás, zsemlemorzsa
  • Tejben vagy vízben áztatott kenyér
  • Olaj a sütéshez
[-doboz]

Gyerünk, csináljunk busafasírtot!

A friss hal ismérvei: ruganyos tapintású hús, fényes bőr. A filéről vágjuk le az uszonyok maradványait!
A filéket oldalankét a lehető legtöbbször be kell irdalni, én ezt mindig kb. 30 fokban csinálom (ahogy a kés áll). Ez oldalanként akár több száz vágást is jelenthet, ez alapozza meg a szálkamentességet
A halat ezután felcsíkozzuk…
… majd kockákra vágjuk, és egy edénybe rakjuk
Egy másik edénybe a kenyeret áztatjuk be
Előkészítjük a hozzávalókat: pirospaprika, bors, köménymag, tengeri só, vöröshagyma, fokhagyma, tojás és zsemlemorzsa
A vöröshagymát közepes kockákra vágjuk, a fokhagymát is felaprítjuk
… és egy tálba tesszük a húskockákkal, majd jól elkeverjük. Ezek után ledaráljuk a húst a fűszerekkel és a hagymákkal együtt. Miután ezzel készen vagyunk, a kinyomkodott kenyeret is átdaráljuk
A ledarált masszát összekeverjük egy kevés zsemlemorzsával, és a tojásokkal
Gombócokat formázunk, megforgatjuk zsemlemorzsában
Sütésre várakozó gombócok, amíg a szem ellát…
Közepes lángon és annyi olajban sütjük ki, amennyi épp ellepi
Jó étvágyat kívánunk! Vagy mondhatnám stílusosan: Egészségünkre!

Írta: Kocsis László
Fotó: Kocsis László,Kocsis Lászlóné Timi

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.