„Ajándék” kakukkfüves süllő à la Bajzi

„Ajándék” kakukkfüves süllő à la Bajzi

Az egész recept kezdődhetne úgy, hogy fogjunk egy süllőt. Nos, az én esetemben a recept úgy kezdődik, hogy kapjunk ajándékba egy süllőt. Még Józsi barátom tett egy felelőtlen kijelentést egykor, ami egy süllő nekem való feláldozására vonatkozott. A legfinomabb halnak tartom én is, csakhogy nagyon ritkán horgászom rá. Józsi mindent elkövetetett, hogy megszeressem a süllőzést. Néhány kellemes és kellemesen veszélyes kaland árán megtapasztalhattam, süllőt fogni nem mindig fenékig tejfel. Az íze viszont fenséges! A süllő mellé barátom egy receptet is mellékelt. Mivel az ezzel elkészített halat rendkívül ízletesnek találtam, gondoltam, megosztom a Haldorádó portál látogatóival. Igyekszem sok fotóval, lépésről lépésre bemutatni, hogyan készül az „ajándék” kakukkfüves süllő à la Bajzi.

Vegyünk, kapjunk ajándékba, (ügyesebbeknek:) fogjunk egy 1,5-2 kilós süllőt
Szükségünk lesz: sóra, borsra, fokhagymára, kakukkfűre…
… bacon szalonnára, sajtra
A süllőt ujjnyi távolságban irdaljuk be
A fokhagymát aprítsuk vékony szeletkékre
A szintén vékonyra szelt bacon szalonnából vágjunk 10 centis csíkokat
Ha szárított kakukkfüvet tudunk vásárolni, egy kis olívaolajjal öntsük nyakon…
… és 10-15 percig hagyjuk állni, hogy egy kicsit „kiázzanak” az illatok
A süllőt előtte sózzuk be, és egy kicsit hagyjuk állni
A beirdalt süllőt tűzdeljük meg fokhagyma szeletekkel…
… és bacon szalonna csíkokkal
Ezt a hal mindkét oldalán végezzük el
Az olívaolajban áztatott kakukkfűvel alaposan kenjük be a süllő hasüregét
A tepsiben ágyazzunk meg bacon szalonnával
A megvetett ágyra fektessük le a fokhagymás-baconos pizsamába bújtatott süllőt
A tepsit takarjuk le alufóliával, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percig süssük
Amíg halunk sül, reszeljük le a sajtot
20-30 perc elteltével vegyük le az alufóliát, és toljuk vissza a sütőbe kb. 10 percre
Miután a süllő megpirult, vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg reszelt sajttal
A reszelt sajttal megszórt süllőt már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt szépen ráolvad
Pirított burgonyával köríthetjük, és finom száraz fehérbort kortyolhatunk hozzá. Jó étvágyat!

A receptet lejegyezte: Polyák Csaba (csabio)
Fotók: Polyák Csaba (csabio)

Product catalogue

Haldorádó
Cataloque

The Haldorádó 2025 product catalog has been published, turn to it!

Visit Cataloque
2021 Széchenyi napelem

10seconds until we redirecting you to the payment page.