Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztábor  II. rész - Beetetés

Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztábor II. rész - Beetetés

…! Ó!, IÓ!, CIÓ!, ÁCIÓ!, AKÁCIÓ!, VAKÁCIÓ! Lassan felkerülnek a tanév végét jelző várva várt betűk a táblára, s az iskola falait a szerencsés diákok felcserélhetik a természet szabadságára, a pihenésre, a kikapcsolódásra - talán közületek többen sok-sok horgászásra.

Előző, bevezető írásomban arról írtam, hogy én mit is kaptam a gyerekkoromban átélt vízparti élményekből, a család férfitagjaival áthorgászott órákból. Azt hiszem, leginkább emberséget, a természet tiszteletét és a csend befelé forduló, merengő varázslatát, ami akkor is élvezetessé tette a vízparton töltött időt, ha a halak nem kívántak találkozni velem.

Hol van már ez a világ?

A számítógépek, a tabletek, a mobiltelefonok és a bennünket körülvevő technikai újítások lassan feleslegessé tesznek bennünket is saját életünkben. Elrabolják figyelmünket az életről, a természetről, az emberi kapcsolatokról, a rabszolgájukká tesznek bennünket. A saját magam által is átélt tapasztalatok ellenére mégis azt állítom, hogy találtunk egy természetközeli világot, igyekszünk építgetni és szépítgetni azt, hogy annak, aki el akar egy kicsit szakadni high-tech valóságtól, legyen hová visszahúzódnia.

Ez a világ nekünk a Tisza-tó, s ennek egyik leghangulatosabb települése - Sarud - az Élményfalu (www.elmenyfalu.hu).

2014-ban úgy gondoltuk, hogy megtöltjük élettel ezt a települést, hogy az egyre több üres és eladó ház nyomasztó hangulatát vidám gyerekzsivaj töltse be. Így fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy legyünk játszótársai, cimborái azoknak, akik egy hétig kibírják Facebook és webes játékok nélkül, akik szívesen töltenek időt a természetben, akik szeretnek/szeretnének horgászni. Egy kedves sarudi barátom, Kassa Gyula személyében felfedezni véltem Matula bácsi vonásait. Rövid beszélgetést követően egymás kezébe csaptunk, úgy döntöttünk, hogy Sarudon bizony életre keltünk egy különleges gyerekhorgász-bázist. Így született meg a Matula Gyerek Horgásztábor gondolata.

Szerencsére tanári diplomámnak köszönhetően nem okozott nehézséget a tábor engedélyeztetése s véletlenül egy frissen alapított cég is azt várta, hogy legális keretet biztosítson egy különleges gyerektábor elindításához. Éppen nem voltak barátaink a felújított parasztházunkban, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy ideális bázist építünk belőle 10 gyerek és 2 fő táborvezető számára.

Megvoltak tehát az alapfeltételek ahhoz, hogy belevágjunk és felépítsünk egy élménydús programmal színesített horgásztábort az ország második legnagyobb tavának, a Tisza-tónak a partján. Miként egy jó receptet, így szedtük mi is össze a Matula Gyerek Horgásztábor programjának építőelemeit:

Alapanyagok:

A horgászathoz: víz, szálláshely, ellátás, közlekedési eszköz (emberi erővel hajtott :)), Matula bácsi és segítője, horgászeszközök, csalik, vízparti bázis, támogató kikötő tulajdonos retró horgászeszköz gyűjteménnyel, versenyhorgász- sziget, csónakok, motorok, elektromos motorok, segítőkész horgászboltosok Poroszlón, akik darabokra szedik a boltjukat a gyerekek kedvéért, támogató vízkezelő - a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. -, aki biztosítja a gyerekek engedélyeit.

A biztonsághoz: orvosi háttér, mentőmellények, helyismeret, a vízirendőrök oktatása (hajózás velük :)).

A tanuláshoz: különleges természeti adottságok - állatok, növények (amiket a Gál Lajos úr, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mindentudó munkatársa mutat be számunkra); fokozattan védett természetvédelmi területek (pl. Óhalászi Holt-Tisza); tanösvények (Poroszló, Tiszaörvény); Tisza-tavi Ökocentrum (Európa legnagyobb édesvízi akváriuma és egyedi játszótere).

A szórakozáshoz: strand, sportpálya, szabadtéri és társasjátékok, vetélkedők és kézműves programok, kerékpárok, sporteszközök (kajak, kenu, sárkányhajó, Optimist vitorlások). S egy kis „tengerparti” szórakozás - banánozás, motorcsónakázás.

Az egyediséghez: egységes formaruha a táborozók számára.

Ezekkel az adottságokkal egyetlen hazai tábor, egyetlen hazai vízfelület sem versenyezhet.

Kicsit nagyképűen mondhatnánk, hogy a siker a Tisza-tóba és Sarudba van kódolva, hiszen a majdnem a Tisza-tó középpontjában található faluból a csodálatos vidék minden érdekes attrakciója gyorsan elérhető. A Sarudi-medence nyílt felülete a vízi sportok számára biztosít teret, míg egy nádfallal elválasztva már kezdődik a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területe. Kerékpárút vezet a gátkoronán, amin nincs emelkedő, s egy olyan vízi világ várja a gyerekeket, ahol szinte áll a folyó, és folyik a tó.

Ezekre az adottságokra építettünk fel a 2015. évre három különleges tábort annak érdekében, hogy mindenki megtalálhassa a tudásának/tapasztalatának és érdeklődésének legmegfelelőbb szórakozást:

  • Matula Alaptábor: kezdőknek, az alapokkal ismerkedőknek.
  • Matula Ragadozó Tábor: a ragadozó halak horgászatának alapjaival megismerkedni vágyóknak.
  • Matula Bojlis Tábor: akik a nagy halra vágynak és van türelmük kivárni, megkeresni a pontyokat.

Ebből a programkínálatból mazsolázzuk össze a csoportok összetételének és az időjárásnak megfelelően a táborok programját.

A Matula Gyerek Horgásztábor nem kiképző bázis. A gyerekeket tanítva és vigyázva biztosítjuk számukra a tapasztalatszerzés és a hibázás lehetőségét is. Nem mesterhorgászokat nevelünk. Az alapokat tanuljuk meg, és azt gyakoroljuk. Nem mindig fogunk halat, de ami halat fogunk, annak egy részét meg is esszük. Nem véd meg bennünket senki a természet ránk leselkedő „veszélyeitől”… csípni fognak a szúnyogok, égetni fog a nap és bizony el is ázhatunk. Fel fogunk kelni hajnalban, és biztosan lesz, amikor kinn éjszakázunk a vízparton. Horgászunk partról, a bázisunkról, de fogunk horgászni csónakból is. Rendezünk majd versenyeket, de a helyezés helyett a közös élményeké lesz a főszerep.

S igyekszünk a legtöbb élményt meg is örökíteni. Az egyénre szabott fényképalbum remélhetőleg halat is fog tartalmazni, de kellemes élményként elevenítik majd fel a fotók a Sarudon eltöltött 5 napot.

Ebben a táborban nincs költőpénz. A gyerekek között nem szeretnénk vagyoni helyzet miatti különbséget. A szülők megfizetik előre azt az árat, hogy a gyerekeknek mindig jusson valami meglepetés, desszert vagy gyümölcs. Nincs szükség zsebpénzre.

S ha a gyerekek telefonos élménybeszámolója után a szülők is kedvet kapnak, nyugodtan eltölthetnek együtt egy hétvégét nálunk vagy barátainknál.

Kedves barátaink, a Pájer ikrek (Berci és Vili) így foglalták össze a tábori élményeiket (3 velünk töltött hét után):

A tavalyi sarudi horgásztáborban nem volt semmi élmény. Az egész volt egy nagy élmény. Mind a kettő. Mert az első csapatból páran akartunk másodikat is. És lett is második tábor. Folyton horgásztunk. Parton, nádasban, csónakból, kishalra, pontyra, harcsára. Nagyon nagy halunk nem volt, de nagy halunk igen. Kilósak is. És sok kisebb, mindenki minden nap fogott legalább tíz halat. Volt éjszakai horgászat éjfélig, na, akkor bealudtunk. Volt hajnali horgászat, fél hatkor keltünk, ez is jó volt egyszer. Peca közben figyeltünk, csaliztunk, izgultunk. Azonkívül meg hülyültünk, sokat nevettünk. Csónakáztunk másik partra, biciklitúráztunk másik városba, fürödtünk, fánkoztunk. Este tábortűz, foci, kártya és móka. Mindenki jó barátunk lett. Pénteken a szüleinket halászlével vártuk. Biztosan jövünk megint.

Pájer Albert és P. Vilmos

A következő beszámolóban időutazást hajtunk végre és meghívunk mindenkit a tavalyi táborunkba - a hangulat átadása céljából.

A TÁBOR NÉVADÓ TÁMOGATÓJA ÉS ESZKÖZPARKJÁNAK BIZTOSÍTÓJA A HALDORÁDÓ.

Tábor helyszíne: Tisza-tó, Sarud - az Élményfalu
Tábor időpontja:
- alaptábor: egész nyáron
- tematikus tábor: weboldalon megadott időpontokban
Turnusok: hétfőtől péntekig
Életkor: 6 - 14(16)
Csoportlétszám: 10 (12) fő
Tábor díja:
- alaptábor: 55.000 Ft
- tematikus tábor: 65.000 Ft

Bővebb információ: http://www.elmenyfalu.hu/taborok

(X)
Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.