II. Haldorádó - horgászkuckó Homokmégyen 2017

II. Haldorádó - horgászkuckó Homokmégyen 2017

A 2017. évi homokmégyi falunap alkalmával ismét kiváló lehetőségem nyílt arra, hogy néhány kezdő és gyermek horgászt a Haldorádó horgászkuckóba invitáljak, ahol a vidám és jó hangulatú időtöltés keretein belül az alapvető horgászattal kapcsolatos praktikákat ismertethettem a látogatókkal. Természetesen az ajándékok sem maradhattak el, melyekkel máris elkezdhették horgász pályafutásukat.

Második alkalommal került megrendezésre a Haldorádó - horgászkuckó Homokmégyen. Köztudott, hogy a Haldorádó mindig is kiemelt figyelmet fordított a gyermekhorgászok, az utánpótlás segítésére, támogatására. A Haldorádó ezúttal is önzetlen támogatását biztosította, melyet a gyermekek nevében ezúton is köszönünk!
A sátor berendezését még az éjszaka folyamán elvégeztem, így minden adott volt, hogy a látogatók számára megnyissa kapuit a 2017. évi, II. Haldorádó - horgászkuckó. A nyitást megelőzően egy horgászversenyen vettem részt, majd egy számomra kötelező jellegű program, a véradás következett. Így az előzetes tervekhez képest egy kicsit csúszott a megnyitás. A falunapon a délelőtt folyamán egyébként számos gyermekprogram zajlott, így nem volt könnyű a sátorba invitálni őket, a kánikulai hőség tovább nehezítette a helyzetet. Manapság ráadásul a számítógépek, okostelefonok annyira lefoglalják a gyermekek idejét, hogy szinte lehetetlenség őket a természetbe vagy a vízpartra csábítani. Sokan azzal is óriási hibát követnek el, hogy megpróbálják „ráerőltetni” gyermekeikre a horgászatot, ráadásul a tapasztalt horgászoknak való komolyabb felszerelésekkel még igazi horgászélményeket sem tudnak szerezni. Ahhoz, hogy gyermekeink megszeressék a horgászatot, és a jövőben ezt örömmel és eredményesen folytassák, rendkívül türelmes munka és odafigyelés szükséges. A legalapvetőbb dolgok elsajátításában kell legelőször segíteni őket, mint például a horgászat célja, egyszerű kötések, különféle csalik és etetőanyagok ismertetése, illetve a horgászbot és egyéb kiegészítők használata.

A horgászkuckó berendezése során a különféle csalik, etetőanyagok, aromák mellett…
… sokféle kiegészítő is helyet kapott
A horgászkuckó elkészült, délelőtt ez a látvány fogadta a látogatókat
A megnyitás előtt egy horgászversenyen vettem részt, ahol sikerült az első helyen végeznem

Az első látogatóim Zalán és Zolna, majd rövidesen csatlakozott hozzánk Dorottya is, aki már tavaly is itt volt velünk a horgászkuckóban. Zalánnal egyébként a mai horgászversenyen is találkoztam, így bizonyára számára kevesebb volt itt az újdonság, ellenben Zolnával, aki még csak most ismerkedik a horgászattal. Elsőként néhány mondatban a horgászat célját, a szabadidő kellemes és hasznos eltöltését próbáltam elmagyarázni, majd megismertünk néhány olyan halfajt is, melyekkel a leggyakrabban találkozhatunk a hazai vizekben. Ezek életmódját, táplálkozási szokásait, élőhelyeit is megismerhettük. A gyakorlati résznél, a horogkötéssel a gyermekek némi nehézségekbe ütköztek, ám hamarosan segítőim is érkeztek. 

Zalánnal és Zolnával most találkoztam először, míg Dorottya már tavaly is ellátogatott a Haldorádó horgászkuckóba
Az alapvető horgászattal való ismerkedés, illetve néhány fontos elméleti téma elsajátítása után a gyakorlati rész következett
A horogkötés sok kezdő horgásznak nehézséget okoz, de kellő türelemmel könnyen elsajátítható

Horgászbarátom, Zoli és párja, Saci a horgászverseny után tiszteletüket tették nálam, így ők is bekapcsolódtak a munkába, majd rövidesen Evelin is megérkezett. Ha nehezen is, de végül mindenki sikerrel járt, így a következő lépésként megpróbáltunk közösen felszerelni egy-egy spiccbotot. Éppen néhány újdonságot próbáltam bemutatni a látogatóknak, mikor a horgászkuckó „passzív” látogatói között egyszer csak megjelent korábbi tanítványom és horgászbarátom, Bálint. Ő tavaly éppen itt sajátította el a legalapvetőbb praktikákat. Alig egy év elteltével már önállóan horgászik, mi több, közös horgászataink során igencsak szép fogásokra tett szert azóta, melyet egy következő írásomban szeretnék ismertetni…

Horgászbarátom, Zoli és párja, Saci is betértek hozzánk, majd lelkesen bekapcsolódtak a munkába
Evelin is megpróbálkozott a horogkötéssel, a nőies körmök ellenére meglepően sikeresen!
Zoli és Saci segíti a legifjabbakat, Dorottyának már önállóan is megy
Egy sikeres horogkötés. A horog hegyét elővigyázatosságból egy picit lecsíptem, az esetleges baleseteket megelőzve
Mindenki sikeresen megoldotta a feladatot, következik az újabb kihívás

Következett a „piszkos munka”, az etetőanyagok összeállítása, bekeverése. A tapasztalataim szerint talán ez volt az egyik legizgalmasabb rész, ahol a lelkesedés legjobban megmutatkozott, itt igazán ki lehetett bontakozni!

Az etetőanyagok bekeverése során mindig akad lehetőség kibontakozni
Lelkesedésben nem volt hiány
A horgászat néha „piszkos munkával” jár, de valakinek ezt is meg kell csinálni
Természetesen a megfelelő állag eléréséhez alaposan át is rostáljuk

A horgászkuckóban természetesen ezúttal sem maradhatott el a tudáspróba, ahol a mai napon elhangzott témák közül kellett 5 kérdésre felelni, melynek végén a helyesen válaszolók ajándékcsomagot kaptak. Nem kell mondani, hogy talán ez volt a nap legjobban várt pillanata. Az ajándékcsomagokban megtalálható volt minden olyan kiegészítő, mellyel a gyermekek megkezdhetik horgász karrierjüket. Az előzetes tervek szerint egyébként a vízparton folytatódott volna tovább a program, szerettem volna néhány praktikát, alapvető dolgot bemutatni, majd egy kicsit horgászni is közösen, azonban a 37 fok körüli rekkenő hőség miatt ennek mellőzése mellett döntöttem. Semmiképpen nem akartam kitenni a gyermekeket a napszúrás és a napégés veszélyeinek. A horgászkuckóban az érdeklődés – a rendkívüli hőség miatt – ugyan egy kicsit elmaradt a tavalyitól, ám így sem panaszkodhattam, hiszen jó néhány kérdésben igyekeztem segítségére lenni azoknak, akik ellátogattak a délelőtt és a kora délutáni órák folyamán, akár aktív, akár passzív résztvevőként. Bízom benne, hogy az itt megszerzett tapasztalatokkal, valamint az ajándékokkal minden gyermek gazdagodott, és a jövőben csatlakoznak majd a horgászok népes táborához.
Találkozunk jövőre!

A nap talán legjobban várt pillanata, az ajándékok kiosztása
Ez a mosoly a világ minden kincsénél többet ér
A Haldorádó nagylelkű hozzájárulása is kellett ahhoz, hogy ismét jó néhány gyermek arcára mosolyt csaljunk
Az idei Haldorádó - horgászkuckó legügyesebb, leglelkesebb látogatói, akik immáron a horgászok népes táborát bővítik. Találkozunk jövőre!

Írta: Holler Imre
Fotók: Holler Imre, Bagó Evelin

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.