Új lehetőség: turista állami horgászjegy!

Új lehetőség: turista állami horgászjegy!

A horgászattal kapcsolatos friss jogszabályok egy vadonatúj horgászati lehetőséget is biztosítanak az alkalmi horgászoknak és azoknak, akik határozott elkötelezettség nélkül ki szeretnék próbálni a horgászatot - ez a turista állami horgászjegy. Egyszerűsített kiváltása lehetőséget teremt a horgászvizsgával, egyesületi tagsággal nem rendelkező állampolgároknak és külföldieknek egyaránt, így teljesíthető az új jogszabályok által megkövetelt feltétel is, miszerint bárhol az országban csakis állami horgászjegy birtokában horgászhatunk legálisan.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényben (Hhvtv.) foglaltak szerint Magyarországon a horgászathoz állami horgászjegy megléte szükséges, aminek kiváltása több feltételhez kötött. Ezt egyszerűsíti le nagymértékben a turista állami horgászjegy, hiszen ennek kiváltásához nem kell személyes megjelenéssel letett állami horgászvizsga, nem kell belépni horgász egyesületbe, valamint az Interneten keresztül, on-line banki átutalással fizetéssel bárhonnan megvásárolható. A turista állami horgászjegyet - akárcsak az állami horgászjegyet - kiváltó személy jogosulttá válik arra, hogy az ország bármely vizére területi jegyet vásárolva horgásszon. Tehát a turista állami horgászjegy is halfogásra jogosító okmány, mely nem ruházható át más személyre.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) honlapján részletes tájékoztatás és az on-line rendszer elérését biztosító link is megtalálható

A Hhvtv. és a végrehajtásáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet részletesen megadta, milyen módon, milyen formában működhet majd a turista állami horgászjegy. Mivel az adminisztráció erős csökkentését az on-line rendelhetőség révén kívánták biztosítani, szükség volt némi időre, hogy a megfelelő informatikai háttér működőképes szintet érhessen el. A turista állami horgászjegy így 2014-ben a fő horgászszezon elejére elérhetővé válik, azaz 2014. május 1-jétől igényelhető. A turista állami horgászjegy érvényességét a halászati őrök és a társadalmi halőrök annak titkosított QR-kódja alapján, egy okostelefon alkalmazással és a dekódoláshoz szükséges jelszó alapján tudják ellenőrizni, így az on-line felületen igényelt jegy bárhol kinyomtatható.

Fontos tudni, hogy a turista állami horgászjegy csak a kiváltásától számított 90 napig érvényes és - a megfelelő területi jegy birtokában - kizárólag egy horgászbottal (1 bot max. 3 horoggal + 1 db max. 1 négyzetméteres csalihalfogó emelőháló) való horgászatra jogosít fel. Tehát a „turista horgászoknak” - akárcsak a „rendes” horgászoknak - a vízterületet hasznosító által kibocsátott területi jegyet is meg kell váltaniuk, horgászatuk csak így lesz legális.

A turista állami horgászjegyet a jogszabályi előírásnak megfelelően alapvető szabály- és fajismeret igazolását követően lehet kiadni, ezért az on-line értékesítési felület egyben ennek ellenőrzésére is szolgál. A gyakorlatban on-line, elektronikus vizsgát kell tennie a turista állami jegyet igénylőnek. Amíg ez a teszt nem sikeres, a rendszer nem engedi tovább a jegy megváltásához. Bár a teszt csak a legalapvetőbb horgászati szabályok, korlátozások ismeretét, valamint a halfelismerést kéri számon, természetesen a turista horgászjeggyel rendelkezőkre is vonatkozik minden olyan elvárás, amit a jogszabályok, illetve az adott vízre a helyi horgászrendek előírnak. A teljes horgászvizsga tananyag (az on-line teszthez kapcsolt e-learning anyag ennél jóval szerényebb!) ITT érhető el (frissített, a halfaj-leírásokban fotóval is kiegészített változat).

A horgászatba turista állami horgászjeggyel belekóstolók is dönthetnek úgy, hogy „rendes” horgászként kívánják folytatni e hobbit. Ilyen esetben jó észben tartani, hogy ha turista állami horgászjegyük érvényességi ideje alatt leteszik az állami horgászvizsgát és horgász egyesületi tagságot szereznek, akkor a turista állami horgászjegyüket díjmentesen állami horgászjegyre cseréltethetik a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságánál, így onnantól teljes jogú horgászként folytathatják e tevékenységet.

A turista állami horgászjegy igénylésének módja

A NÉBIH honlapján (http://nebih.gov.hu) meg kell keresni a „TUHIR - Turista horgászjegy kiadási és információs rendszer” oldalt (közvetlen link: https://tuhir.nebih.gov.hu/). Itt először regisztrálni kell, amihez a megfelelő adatok megadása és egy aktív e-mail cím szükséges.

Az on-line rendszer nyitólapja, ahol…
… első dolgunk a regisztráció
A regisztrációt a megadott aktív e-mail címre érkező levélben kapott linkkel aktiválhatjuk, így már be is jelentkezhetünk
Bejelentkezve az on-line rendszer e lehetőségeket nyújtja

Itt letölthető a horgászati szabályok rövid - az on-line teszt sikeres teljesítéséhez szükséges -, összefoglaló, ún. „e-learning” tananyag is. Ennek áttanulmányozása és memorizálása után könnyen kitölthető az on-line horgász vizsga.

Az oldalról letölthető az on-line teszt sikeres kitöltését segítő tananyag…
… ami egy rövid „e-learning” segédlet
Az egyszerűsített anyag könnyen memorizálható ikonokkal is…
… segíti az ismeretek megszerzését

A rendszer csakis a teszt sikeres kitöltése után teszi lehetővé a jegyváltást, aminek természetesen feltétele a turista állami horgászjegy díjának on-line banki átutalással történő rendezése is.

Az on-line teszt szigorú szabályok szerint, egyetlen „etapban”, időre teljesítendő, de nem csak egyszer lehet próbálkozni

A regisztrációkor megadott adatok alapján kiállított turista állami horgászjegy a megjelölt e-mail címre érkezik, és mivel a titkosított QR-kód révén minden jegy egyedileg azonosítható, bárhol ki is nyomtatható.

Sikeres vizsgát követően van lehetőség turista állami horgászjegyet igényelni

A kinyomtatott turista állami horgászjeggyel a „turista” horgász már szabályosan válthat a horgászboltokban vagy egyéb jegyárusító helyeken területi jegyet minden olyan vízre, ahol horgászni szeretne. A területi jegyből megismerhetők a speciális helyi szabályok, emellett ajánlatos az országos szabályok átismétlése is, mert ha ezek megsértése esetén a „turista” horgász ugyanolyan megítélés alá esik, mint az állami horgászjegyesek. Általánosan javasolható, hogy ha a horgász olyan halat fog, amelynek meghatározásában nem biztos, kérje a horgásztársak, halászati őrök segítségét, ill. lehetőség szerint vegye igénybe az on-line is elérhető határozókat (pl.: Magyarország halfaunája). Ha a dilemma így nem oldható fel, akkor a horog kíméletes eltávolítása után a hal haladéktalan visszaengedése a megoldás - ez csak az inváziós fajok esetében jelentene szabálytalanságot, e fajok többségét azonban igen könnyen el lehet különíteni a többitől.

A turista állami horgászjegyhez kapcsolt (szintén e-mailben megküldött, kinyomtatható) fogási naplót a turista állami horgászjegy érvényességének lejártát követő 30 napon belül kell megküldeni a NÉBIH-nek, ami az on-line értékesítési rendszeren keresztül is teljesíthető. Ha valaki a fogási napló leadási kötelezettségét nem teljesíti, akkor a következő évben nem válthat turista állami horgászjegyet!

NÉBIH-TUHIR ügyfélszolgálat

E-mail:tuhir@nebih.gov.hu

Telefon: +36/70/436-0415

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.