A 2017. év legszebb fogásai 2. rész – egyéb halak Szavazz az év fogására!

A 2017. év legszebb fogásai 2. rész – egyéb halak Szavazz az év fogására!

Fogási naplónkból válogatott 2017. évi „egyéb” halak közül ma 7 fogást mutatunk be. Kérésünk ugyanaz, mint tegnap: nézzétek meg e halakat és kifogásuk körülményeit, majd válasszatok! Szavazzatok arra a horgászra és fogására, akinek szívesen átnyújtanátok a „2017. év fogása – egyéb hal kategóriában” díjat! Válasszuk ki az év fogását!

A szavazásra bocsátott „nemes” halak kiválogatása után az „egyéb” kategóriába sorolható halfajok bejelentéseit vizsgáltuk át, itt az ennek eredményeként kiemelt fogások szerepelnek. 
Immár negyedik éve vannak érvényben azok a szabályok, amelyek kissé átalakították a korábban sokáig változatlan „nemes-egyéb” felosztást, hiszen több korábban csak napi súlykorlátozással védett halfaj kapott egyedi méretkorlátozást és napi darabszám-kvótát. E változástól függetlenül, a hagyományosnak mondható felosztást megtartva kezeljük a „nemes” (mint elsőrendű haszonhal) és az „egyéb” (mint másodrendű haszonhal) kategóriát.
Célunk e szavazással – azon túl, hogy e kategóriában is megjutalmazzunk egy horgászt – továbbra is kifejezetten az, hogy népszerűsítsük az „egyéb” halak fogását, bemutatva ennek szépségét és elismerve ennek értékét, valamint hogy ezáltal e fogások bejelentését is szorgalmazzuk. A Fogási napló 2017. évi bejegyzéseit átnézve azt tapasztaltuk, hogy egyes nem is ritka fajokhoz ezúttal hazai fogásról bejegyzés nem érkezett. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy 2018-ban töltse fel szép képekkel illusztrált fogásait az egyéb halakról is a Fogási naplóba!
Az itt bemutatott horgászok közül a győztes jutalma egy „2017. év Fogása – egyéb hal kategóriában” kupa, emellett 2018-ban lehetőséget adunk arra, hogy egy írás keretében bemutatkozzon a horgász, amiben megismertetheti velünk kedvenc módszerét és horgászhelyét is. A listába sorolt horgászok (halak) bármelyike méltó lehet a díjra, ezért arra kérünk titeket, hogy válasszátok ki, melyik legyen az a fogás, amely szerintetek a legkiemelkedőbb ebben a kategóriában.
Szavazni 2018. január 7. (vasárnap) 24:00 óráig lehet! Minden regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik.
Íme, az általunk kiválasztott, szavazásra bocsátott „egyéb” halak ábécérendben:

Bagolykeszeg
Ismét volt lehetőségünk e halfajt is listánkra venni. Szavazni Balazs-betti fogására lehet majd.
Fogás ideje: 2017-06-10
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Hármas-Körös
Súly: 0,32 kg
Hossz: 27 cm
Kerület: 21 cm
Csali: giliszta
Módszer: fenekező
Részletek: Múlt hét szombaton ismét jó idő volt, így ott volt a helyem a vízparton. A legkisebb bagolyka a kezdés után szinte azonnal horogra került, így jól indult a peca. Ő még csontira jött. Na, amilyen jól indult, olyan rosszul folytatódott! Egyre kevesebb kapás, egy leakadó ponty (vagy kilós kárász) és egy beszakadás is okot adott a bosszúságra! A csontikra még csak-csak érkezett reakció, de a kukorica nem nyerte el a halak tetszését. Olyan 8 óra táján hívtam az öcsémet, hogy hozzon már nekem pár kisebb gilisztát. 20 perc múlva már az új csalikkal folytattam, és milyen jó döntés volt! A 2. legkisebb hal már az első dobásra megérkezett! Utána jött egy ezüstkárász szépséges egyede, majd 9 óra tájékán a 2 nagy bagoly! Ilyen nagy baglyokat még idén nem sikerült fogni, bár lehetett volna nagyobb is, lévén a bandanagy nagyon soványka volt! Az etetőanyag Professional fűszeres-mézes volt, a csalit pedig 10-es horgokon kínáltam.

Szép bagolykeszegek a Hármas-Körösből

Dévérkeszeg
A dévérek közül ezúttal egy dunai példányt választottunk: szavazni Pajtsan halára lehet majd.
Fogás ideje: 2017-08-03
Időjárás: Tiszta
Napszak: Hajnal
Fogás helye: Szigetköz
Súly: 2,85 kg
Hossz: 51 cm
Kerület: 43 cm
Csali: giliszta
Módszer: feeder
Részletek: Ragyogóan tiszta, meleg időben fogtam, lassan áramló vízben.

Hatalmas dévér a Szigetközből…

Részletek: https://akvariumipecas.wordpress.com/2017/09/01/madarlesen/

Wobblerrel sikerült megfogni…
… a termetes domolykót

Karikakeszeg
Végre ismét szerepeltethetjük listánkon e fajt –gyakorisága ellenére sajnos ritkán töltenek fel róla fogást a horgászok. Ezúttal Balazs-betti fogására lehet szavazni.
Fogás ideje: 2017-05-27
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Hármas-Körös
Súly: 0,24 kg
Hossz: 18 cm
Kerület: 17 cm
Csali: csontkukac
Módszer: fenekező
Részletek: Egy nem túl eredményes május végi horgászat egyetlen hala. Pedig az időjárás és a felszerelés alapján több eredményben reménykedtem, de a Körös kunszentmártoni szakasza ezen a napon nem adta a halat! Sebaj, majd legközelebb! :) Mivel ő volt az egyetlen fogás, és még úgysem fogtam idén karikát, visszanyerte szabadságát!

A horgászat egyetlen hala :)

Leánykoncér
E védettsége miatt nem kifogható (megtartható), de termetesre megnövő és csodaszép folyami halunkról minden évben érkeznek bejelentések, így volt ez 2017-ben is. Listánkra Engilaci dunai fogása került fel.
Fogás ideje: 2017-11-22
Időjárás: Borult
Napszak: Nappal
Fogás helye: Duna
Súly: 2,42 kg
Csali: csontkukac
Módszer: feeder
Részletek: Másfél órás horgászatba belefért: első dobásra egy 2,3 kg-os márna, második dobásra egy 1,8 kg-os leánykoncér, ötödik dobásra pedig az eddigi egyéni rekord 2,4 kg-os leánykoncér jött. November végén számomra ez több mint elfogadható eredmény! :)

E csodaszép hal egyben a horgász egyéni rekordját is jelentette

Sügér
Nagy örömünkre ismét listánkon szerepeltethetjük e színpompás ragadozót. A bejelentett sügérek közül Davidpanzer fogását ajánljuk figyelmetekbe.
Fogás ideje: 2017-07-22
Időjárás: Borult
Napszak: Nappal
Fogás helye: Balaton
Súly: 0,2 kg
Hossz: 22 cm
Kerület: 10 cm
Csali: csontkukac
Módszer: spicc
Részletek: Balatoni nyaralás ideje alatt spiccbotoztunk egy kicsit. A fogásra reggel került sor, a balatonfüredi kikötőben, a móló mellett.

Balatoni sügér

Vörösszárnyú keszeg
A 2017. évi fogások szavazólistáján megint jelen lehet ez a csodaszép halfaj, hála listánkhoz két másik fogást is biztosító Balazs-betti bejelentőnknek. Ezúttal e fogásra lehet majd szavazni.
Fogás ideje: 2017-06-15
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Szőrfüves-csatorna (Cserkeszőlő)
Súly: 0,1 kg
Hossz: 13 cm
Csali: csontkukac
Módszer: spicc
Részletek: A Cserkeszőlő melletti kis csatornában is megindult az élet! Fejembe vettem, hogy feltérképezem a kis csatornák élővilágát. Eddig 4 barangoláson vagyok túl. Eddig láttam csukát (~20 cm), (kő)süllőre hajazó ivadékokat (3 db, ~10-12 cm), kárásznak tűnő ivadékot (6-7 db, ~7 cm), valamilyen keszegivadékot, emellett fogtam már küszt, sügért, vörösszárnyút, naphalat, és sajnos a törpeharcsa is jelen van, amit szándékozok megritkítani! Egyébként a vöröskék éppen most ívnak, és érdekes dolog megfigyelni őket! Valamennyi halat spiccbottal és csontival fogtam, és a törpék kivételével vissza is kerültek éltető elemükbe! Némelyik közülük elég szép méretű, a viszonyokhoz képest, így ők lesznek közzétéve! A vörösek közül nem egy gyönyörű, élénk nászruhában pompázik!

Színpompás halunk a vörösszárnyú keszeg

A szavazáshoz kérjük, hogy lépj be a Google Fiókodba.
A szavazást 2018. január 7. (vasárnap) 24:00 órakor zárjuk le.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.