A 2019. év legszebb fogásai 1. rész – nemes halak - Szavazz az év fogására!

A 2019. év legszebb fogásai 1. rész – nemes halak - Szavazz az év fogására!

Szokás szerint az év végén áttekintettük a Fogási napló tavaly összegyűlt bejegyzéseit, hogy kiválasszuk a legszebbnek tartható fogásokat. Szavazásra biztatjuk olvasóinkat: válasszátok ki a jelöltek listájából a nektek leginkább tetsző halakat, fogásokat! A „legszebb fogás” címet látogatóink választása alapján kaphatja majd meg az egyik jelölt. Ma a „nemes” hal kategóriára kerül sor, holnap pedig az „egyéb” halak válogatott fogásaira lehet majd szavazni. Nézzétek meg és szavazzatok arra, ami számotokra a legszebb!

E címmel – és a vele járó díjjal – az is a célunk, hogy még jobban ráirányítsuk a figyelmet az országban egyedülállóan gazdag és változatos adatbázisunkra. Ezt is kizárólag nektek, azaz az oldalt látogatóknak köszönhetjük. Itt, a nagy nyilvánosság előtt köszönjük meg mindenkinek a rengeteg értékes és színvonalas bejelentést, élménybeszámolót.
Szokás szerint most is kiemeljük, hogy Fogási naplónk nem rekordlista, épp ezért nincs is benne alsó súlyhatár. Célunk ezzel a szolgáltatással nem a hazai horgászok rekordfogásainak begyűjtése volt, hanem az, hogy így szinte naprakész információval szolgálhassunk arról, hogy éppen mit, mivel és hol lehet fogni. Sokan szívesen böngészik a bejelentéseket, amelyek között nagyon érdekes halfajokra és fogási körülményekre is bukkanhatnak – ez adja a Fogási napló igazi értékét.
Immár hatodik éve vannak érvényben azok a szabályok, amelyek kissé átalakították a korábban sokáig változatlan „nemes-egyéb” felosztást, hiszen több korábban csak napi súlykorlátozással védett halfaj kapott egyedi méretkorlátozást és napi darabszám-kvótát. E változástól függetlenül, a hagyományosnak mondható felosztást megtartva kezeljük a „nemes” (mint elsőrendű haszonhal) és az „egyéb” (mint másodrendű haszonhal) kategóriát.
Idén 6 „nemes” halfajból választottunk ki 1-1 példányt, amely megfelelt elvárásainknak, és – reményeink szerint – a Ti elvárásaitoknak is megfelel majd. A Fogási napló 2019. évi bejegyzéseit átnézve azt tapasztaltuk, hogy egyes közkedvelt és gyakori zsákmánynak számító fajokhoz ezúttal hazai fogásról bejegyzés nem érkezett. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy 2020-ban töltse fel szép képekkel illusztrált fogásait a Fogási naplóba!
A kiválasztás szempontjai ezúttal is a következők voltak:

  • Kizárólag a 2019-ben kifogott halak jöhettek számításba.
  • Nem volt meghatározó, hogy mindenképp az adott halfaj legnagyobb egyedét válasszuk – ezzel is jelezni kívánjuk, hogy nem okvetlenül rekordokat, hanem inkább átlagostól eltérő, szép fogásokat kívánunk díjazni.
  • A halról készült jó fotó(k) is számított(ak).
  • A részletes, élményeket átadó és/vagy a fogás körülményeit, a felszerelést részletező beszámoló előnyt jelentett.
  • Meghatározó volt a hal későbbi (megfogás utáni) sorsa. A visszaengedést bizonyító fotók további jó pontokat jelentettek!
  • Kizárólag hazai, Magyarországon fogott halakat vettünk figyelembe.
 

Mindezekre tekintettel alakítottuk ki a lent megtalálható ajánlati listát, amivel az ismert „nemes” halakat mutatjuk be, amelyek bármelyike méltó lehet a „2019. év Fogása – nemes hal kategóriában” díjra. Kérünk titeket, hogy válasszátok ki, melyik legyen az a fogás, amely szerintetek a legkiemelkedőbb ebben a kategóriában!
A szavazást 2020. január 13. (hétfő) 08:30-kor zárjuk le! Mindenki egy szavazattal rendelkezik. Csak az láthatja a szavazás aktuális állását, aki már szavazott!
Az itt bemutatott 6 hal, illetve horgász közül a győztes jutalma egy „2019. év Fogása – nemes hal kategóriában” kupa. Emellett 2020-ban lehetőséget adunk arra, hogy egy írás keretében bemutatkozzon a horgász, amiben megismertetheti velünk kedvenc módszerét és horgászhelyét is. (Bár úgy véljük, hogy az e válogatásban szereplő horgászok már mindannyian nyertek, hiszen olyan szép fogási eredményük volt 2019-ben, amelyre joggal lehetnek büszkék!) Ezt a díjazást minden évben szeretnék odaítélni az általatok legjobbnak tartott fogásnak, hogy egyre több és szebb fogás kerüljön be a Haldorádó Fogási naplójába. Talán ez a rangos díj, ezek a szép fogások, a halakhoz és megfogóikhoz méltó fotók még több embert ösztönöznek fogásaik feltöltésére.
Íme, az általunk kiválasztott „nemes” halak ábécérendben, amelyekre szavazni lehet:

Amur
A 2019. évi amurok közül Bela_racz horgásztársunk fővárosi Dunán horogra kerített halát jelöljük szavazásra.
Fogás ideje: 2019-08-06
Időjárás: Felhős
Napszak: Nappal
Fogás helye: Duna
Súly: 12 kg
Hossz: 87 cm
Csali: pufi
Módszer: feeder
Részletek: Hihetetlen bőkezű volt ma a Duna. Délelőtt 10 órára értem le a partra, nem sok reményt fűztem a pecához. Csontival indítottam, és hihetetlen módon evett a hal! Röviden, 6 db márna, 1 db balin, 5 db szilva. Ezek után jött egy fárasztás, melynél azt gondoltam, egy 1,5-2 kg-os leánykoncér, de meglepetésemre egy 12 kg-os amur lett. Nagy élmény volt a mai nap!

Gyönyörű amur a fővárosi Dunából

Balin
A 2019. évből Zovik88 horgásztársunk balinját figyelmetekbe.
Fogás ideje: 2019-10-19
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Duna
Súly: 2,4 kg
Csali: wobbler
Módszer: pergetés
Részletek: Kisfiammal kimentünk dobálni egy párat a Dunára, magam sem gondoltam, hogy eddigi legnagyobb balinomat fogom meg, és rögtön kettőt is. :)

Hatalmas balin a fővárosi Dunából

Csuka
A csukák közül szokás szerint az egyik nagyobb – bár nem a legnagyobb – példányt választottuk, amit ráadásul egy hölgyhorgász fogott meg egy titokban tartott vízterületen: Asuna szép halát jelöljük szavazásra.
Fogás ideje: 2019-06-16
Időjárás: Felhős
Napszak: Hajnal
Fogás helye:
Súly: 9,3 kg
Hossz: 88 cm
Csali: twister
Módszer: pergetés
Részletek: Sziasztok! A mai napon reggel 06:40-kor megakasztottam és kifárasztottam életem eddigi legnagyobb pergetett halát! A csuka súlya 9,30 kg, 88 cm a hossza, a farka végéig 100 cm! Amikor helyet váltottunk a Férjemmel, ötödik dobásra ránehezedős kapásnak vágtam be, és kb. 5 perc kemény fárasztás után merítőbe tereltük ezt a nem mindennapi, gyönyörű halat. Ekkora halnak nem a konyhaasztalon a helye, mindenki vigyázzon rájuk, hogy máskor is bárki megfoghassa! A hal természetesen visszaengedésre került. ;) Felszerelésem:
Bot: Delphin Toxic 240 cm 10-35 g
Orsó: Mitchell 300
Zsinór: Kamasaki Super Braid 0,14 mm
Előke: Climax Kevlar 9 kg
Csali: 8 cm twister méz színben
A képen a halat a Férjem tartja!

Gyönyörű csuka!
Legnagyobb pergetett halnak is igen komoly eredmény!

Harcsa
A 2019-es harcsák közül egy rendhagyó módon, feederbottal partra segített egyedet, Imre_kanizslai horgásztársunk fogását választottuk.
Fogás ideje: 2019-08-18
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Magyarlukafa
Súly: 10 kg
Hossz: 100 cm
Csali: gumikukorica
Módszer: feeder
Részletek: A hal a végszerelékre rabolt rá kicsévélés közben. A felszerelésem bírta a strapát! A bot egy By Döme Team Feeder Power Fighter 390 MH, az orsóm pedig egy By Döme Team Fedder Pearl Carp 5500 volt, amelyen 25-ös Power Fighter főzsinór, illetve 20-as Braxx Pro Long Cast dobóelőke volt. A végszerelékem lelke egy 35 grammos By Döme Team Feeder Vario Method kosár volt, alatta egy 10 centis előkével, 8-as horoggal + 7 mm-es csalitüskével. Az etetőanyag Ready Method Fusion, a csali pedig egy szem Vajsav + Mangó BlendeXCorn volt.

A gumikukoricát kapta el
Feeder felszereléssel szép eredmény!

Márna
A márnák közül ismét Engilaci fogására, egy szép dunai példányra lehet voksolni.
Fogás ideje: 2019-10-17
Időjárás: Felhős
Napszak: Nappal
Fogás helye: Duna
Súly: 2,5 kg
Hossz: 54 cm
Csali: csontkukac + pufi
Módszer: feeder
Részletek: Horgásztársammal az első helyen nem volt egy kapás sem másfél órán át. Helyváltás után második dobásra jött ez a csodás fogás. Nagy élmény volt több tíz méteren látni a halat a sekély, tiszta Dunában. Ezen a halon kívül még hat kapásunk volt, abból két hal jött a partig.

Szép dunai márna
Vaskos példány!

Ponty
Legnépszerűbb halunkból 2019-ben is sok jelöltet töltöttek fel az eredményes horgászok a Fogási naplóba. Ezek közül egy hölgyhorgász (Galbrigi) által megfogott, komoly méretű tükrösre esett a választásunk.
Fogás ideje: 2019-06-26
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Horgász: galbrigi
Fogás helye: Csaba tó
Súly: 20,4 kg
Csali: pellet
Módszer: feeder
Részletek: By Döme Team Feeder Pro Method Feeder 360M bottal, Pearl Carp 5000-es orsóval, 20-as monofil főzsinórral és 10-es méretű horoggal sikerült „megküzdeni” ezzel a gyönyörű, 20,4 kg-os tükrössel. Eddig is imádtam a felszerelésem, de azt hiszem, most bizonyított igazán! Kicsit talán én is kellettem hozzá, de gyönyörűen megbirkózott ezzel a behemóttal. Persze, ilyenkor véletlenül sincs senki hallótávolságon belül a parton, így megmeríteni egyedül kicsit izzasztó volt ebben a 38 fokban, kis merítő fejjel, de végül sikerült. A method kosárba Haldorádó Fluo Energy - Chilis Tintahal került, 6 mm-es Aqua Garant pellettel dúsítva, csaliként pedig a Haldorádó Oldódó Fluo Lebegő Pelletet kínáltam fel Édes Ananász ízben, 16 mm-es méretben.

Feeder felszereléssel hatalmas eredmény egy ekkora potyka!
Szabadon elúszhatott…

Szavazni bejelentkezett Google fiókkal lehetséges. Minden a Google-ben regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik, melyet az alábbiakban adhat le. A szavazást 2020. január 13. (hétfő) 08:30-kor zárjuk le.

Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.