A 2020. év legszebb fogásai 2. rész – egyéb halak – Szavazz az év fogására!

A 2020. év legszebb fogásai 2. rész – egyéb halak – Szavazz az év fogására!

Ma a Fogási naplónkból a 2020. évi „egyéb” halak közül válogatott fogásokat mutatjuk be. Kérésünk ugyanaz, mint tegnap: nézzétek meg e halakat és megfogásuk körülményeit, majd válasszatok! Szavazzatok arra a horgászra és fogására, akinek szívesen átnyújtanátok a „2020. év fogása – egyéb hal kategóriában” díjat! Válasszuk ki az év fogását!

A szavazásra bocsátott „nemes” halak kiválogatása után az „egyéb” kategóriába sorolható halfajok bejelentéseit vizsgáltuk át, itt az ennek eredményeként kiemelt fogások szerepelnek. 
Immár hetedik éve vannak érvényben azok a szabályok, amelyek kissé átalakították a korábban sokáig változatlan „nemes-egyéb” felosztást, hiszen több korábban csak napi súlykorlátozással védett halfaj kapott egyedi méretkorlátozást és napi darabszám-kvótát. E változástól függetlenül, a hagyományosnak mondható felosztást megtartva kezeljük a „nemes” (mint elsőrendű haszonhal) és az „egyéb” (mint másodrendű haszonhal) kategóriát.
Célunk e szavazással – azon túl, hogy e kategóriában is megjutalmazzunk egy horgászt – továbbra is kifejezetten az, hogy népszerűsítsük az „egyéb” halak fogását, bemutatva ennek szépségét és elismerve ennek értékét, valamint hogy így e fogások bejelentését is szorgalmazzuk. A Fogási napló 2020. évi bejegyzéseit átnézve azt tapasztaltuk, hogy egyes nem is ritka fajokhoz ezúttal hazai fogásról bejegyzés nem érkezett. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy 2021-ben töltse fel szép képekkel illusztrált fogásait az egyéb halakról is a Fogási naplóba!
Az itt bemutatott horgászok közül a győztes jutalma egy „2020. év Fogása – egyéb hal kategóriában” kupa, emellett 2021-ben lehetőséget adunk arra, hogy egy írás keretében bemutatkozzon a horgász, amiben megismertetheti velünk kedvenc módszerét és horgászhelyét is. A listába sorolt horgászok (halak) bármelyike méltó lehet a díjra, ezért arra kérünk titeket, hogy válasszátok ki, melyik legyen az a fogás, amely szerintetek a legkiemelkedőbb ebben a kategóriában.
A szavazást 2021. január 11. (hétfő) 08:30-kor zárjuk le! Mindenki egy szavazattal rendelkezik. Csak az láthatja a szavazás aktuális állását, aki már szavazott!
Íme, az általunk kiválasztott, szavazásra bocsátott „egyéb” halak ábécérendben:

Aranykárász
Ritkán találkozunk ezzel a halfajjal, sajnos tipikus élőhelyei zömét elvesztettet, kevés helyen található meg – nem véletlen, hogy „nem fogható” státuszú. Szavazni Liverfler horgásztársunk halára lehet majd.
Fogás ideje: 2020-02-16
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Kecel Natura Horgász és Pihenő Park
Súly: 0,1 kg
Hossz: 12 cm
Csali: bojli
Módszer: feeder
Részletek: Az új Pro Method 360M és a hozzá való Pro Method 6000-es orsó tesztelése közben akadt ez az aranykárász / széles kárász / „aranyhal”. (Ritka és veszélyeztetett.) Champion Corn és az ananászos Tornado tetszett meg neki.

Csodaszép hal, kár, hogy csak ritkán találkozunk vele

Dévérkeszeg
A dévérek közül ezúttal is egy dunai, pontosabban a Visegrádi-öbölből származó példányt választottunk: szavazni Jsinka990 horgásztársunk halára lehet majd.
Fogás ideje: 2020-09-24
Napszak: Éjszaka
Fogás helye: Visegrádi-öböl
Súly: 3,23 kg
Csali: gumikukorica
Módszer: feeder
Részletek: Fura módon ugyanazzal a kukoricával fogtam még délelőtt 8 pontyot (1,8-3 kg-ig), utána jött ez a dévér és még egy kb. 2 kg-os.

Hatalmas dévér éhezett meg a gumikukoricára

Domolykó
A 2020. évi domolykókat egy Rábából származó egyed, Zsezse97 horgásztársunk fogása képviseli a listán.
Fogás ideje: 2020-03-28
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Rába
Súly: 1,5 kg
Csali: kukorica (ízesített csemege)
Módszer: fenekező
Részletek: Pár apró húzás után vehemens kapással jelentkezett. Pár percnyi küzdelem utáni gyors fotózás, majd természetesen visszanyerte szabadságát.

Szép domolykó a tavaszi Rábából

Ezüstkárász
Listánkat ezúttal ezüstkárász is színesíti. Igaz ugyan, hogy inváziós státusza amiatt nemkívánatos halfaj természetes vizeinkben (ha megfogjuk, nem is szabad visszaengedni!), horgászzsákmányként ettől még megbecsült lehet, különösen akkor, ha olyan rendkívüli méretű példány akadt horogra, mint amilyet Face sporttársunk fogott.
Fogás ideje: 2020-10-17
Időjárás: Esős
Napszak: Nappal
Fogás helye: Prodi Horgásztavak
Súly: 4,56 kg
Hossz: 50,5 cm
Csali: bojli + pellet
Módszer: feeder
Részletek: Erőteljes, húzós kapásra emeltem rá a bottal. Kb. 10 percnyi küzdelem után merítettem meg ezt a gyönyörű halat. Amikor ráfektettem a matracra, akkor szembesültem vele, hogy egy kárászt fogtam, amire végig azt hittem, hogy ponty. Nagy élmény volt ekkora kárászt fogni, korábban még csak nem is láttam ekkorát.

Egy brutálisan nagy ezüstkárász!
Hatalmas, érintetlen száj
Ritkán látni ekkora ezüstkárászt…

Leánykoncér
2020-ban azonban csak egyetlen bejelentést kaptunk e védettsége miatt nem kifogható (megtartható) szép folyami halunkról, ami eddig is rendszeresen szerepel listánkon, így ezúttal e fajt Tomi9206 (Putz Tamás) horgásztársunk szép dunai fogása képviseli.
Fogás ideje: 2020-10-09
Időjárás: Tiszta
Napszak: Szürkület
Fogás helye: Duna
Súly: 1 kg
Hossz: 32 cm
Csali: csontkukac
Módszer: feeder
Részletek: Október elején, egy film forgatása során, a budafoki Dunánál jártam. Egy ideje már a kamera másik oldalán tevékenykedem, de a horgászat semmiképpen nem maradhat(ott) el! :-) Miután végeztünk a film nyersanyagának legyártásával, egy kis idő még maradt sötétedésig, így kihasználtam a lehetőséget és pecáztam, amíg tudtam. Egyszerű, River Feeder kosaras, hosszúelőkés végszereléket használtam 12-es horoggal. Kb. 250-es víznél horgásztam, viszonylag erős is volt a sodrás, bizony elkélt a nagy (150 grammos) kosár (ez már szépen megállt). Eleinte néhány paducot fogtam, majd a nap utolsó halaként érkezett ez a gyönyörű leánykoncér. A leánykoncér csak a Duna vízrendszerében él, én pedig ritkán horgászom ezen a folyón, így ezzel a fogással egy új halfajt jegyezhettem fel a listámra, életemben először tarthattam a kezemben ilyet. Természetesen minden hal visszanyerte szabadságát, viszont külön kiemelném, hogy a leánykoncér védett faj (!) Magyarországon és kifejezetten sérülékeny, érzékeny is, ezért érdemes vele fokozott óvatossággal bánni! :-)

  • Bot: By Döme TEAM FEEDER Big River 390RXH
  • Orsó: By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 6000
  • Zsinór: By Döme TEAM FEEDER Super Sensitive Line 0,22 mm + 20-as fonott dobóelőke
  • Kosár: HALDORÁDÓ River Feeder 150 g
  • Előke: HALDORÁDÓ Method Mono Hook Line 50 m - 0,18 mm
  • Horog: GAMAKATSU A1 Team Feeder Fine Feeder 12
  • Etetőanyag: HALDORÁDÓ BIG RIVER - Fürge Márna
  • Aroma: HALDORÁDÓ Aroma Tuning Scobar / Paduc, Márna
  • Csali: Magic Maggot csontkukac - vegyes 0,5 l
 

Egy gyönyörű leánykoncér a fővárosi Dunából

Sügér
Mindig örömmel üdvözöljük e szépséges halfajt a szavazási listánkon. A 2020. évben – immár mondhatjuk, hogy szokásos módon – ismét Bollam horgásztársunk sügérfogását ajánljuk figyelmetekbe.
Fogás ideje: 2020-09-13
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Jászsági-főcsatorna
Súly: 0,3 kg
Hossz: 23 cm
Csali: gumihal
Módszer: pergetés
Részletek: Egy közeli nádöböl mellett szétugró kishalakra lettem figyelmes, majd a pontos dobást követően szinte azonnal rá is vágott az 5 cm-es gumihalra. A 0,3-3 g dobósúlyú UL boton remekül küzdött, majd egy gyors fotó után elúszott.

Szép sügér a Jászsági-főcsatornából

Szavazni bejelentkezett Google fiókkal lehetséges. Minden a Google-ben regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik, melyet az alábbiakban adhat le. A szavazást 2021. január 11. (hétfő) 08:30-kor zárjuk le.

Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.