A 2021. év legszebb fogásai 2. rész – egyéb halak – Szavazz az év fogására!

A 2021. év legszebb fogásai 2. rész – egyéb halak – Szavazz az év fogására!

Ma a Fogási naplónkból a 2021. évi „egyéb” halak közül válogatott fogásokat mutatjuk be. Kérésünk ugyanaz, mint tegnap: nézzétek meg e halakat és megfogásuk körülményeit, majd válasszatok! Szavazzatok arra a horgászra és fogására, akinek szívesen átnyújtanátok a „2021. év fogása – egyéb hal kategóriában” díjat! Válasszuk ki az év fogását!

A szavazásra bocsátott „nemes” halak kiválogatása után az „egyéb” kategóriába sorolható halfajok bejelentéseit vizsgáltuk át, itt az ennek eredményeként kiemelt fogások szerepelnek. 
Immár nyolcadik éve vannak érvényben azok a szabályok, amelyek kissé átalakították a korábban sokáig változatlan „nemes-egyéb” felosztást, hiszen több korábban csak napi súlykorlátozással védett halfaj kapott egyedi méretkorlátozást és napi darabszám-kvótát. E változástól függetlenül, a hagyományosnak mondható felosztást megtartva kezeljük a „nemes” (mint elsőrendű haszonhal) és az „egyéb” (mint másodrendű haszonhal) kategóriát.
Célunk e szavazással – azon túl, hogy e kategóriában is megjutalmazzunk egy horgászt – továbbra is kifejezetten az, hogy népszerűsítsük az „egyéb” halak fogását, bemutatva ennek szépségét és elismerve ennek értékét, valamint hogy így e fogások bejelentését is szorgalmazzuk. A Fogási napló 2021. évi bejegyzéseit átnézve azt tapasztaltuk, hogy egyes nem is ritka fajokhoz ezúttal hazai fogásról bejegyzés nem érkezett. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy 2022-ben töltse fel szép képekkel illusztrált fogásait az egyéb halakról is a Fogási naplóba!
Az itt bemutatott horgászok közül a győztes jutalma egy „2021. év Fogása – egyéb hal kategóriában” kupa, emellett 2022-ben lehetőséget adunk arra, hogy egy írás keretében bemutatkozzon a horgász, amelyben megismertetheti velünk kedvenc módszerét és horgászhelyét is. A listába sorolt horgászok (halak) bármelyike méltó lehet a díjra, ezért arra kérünk titeket, hogy válasszátok ki, melyik legyen az a fogás, amely szerintetek a legkiemelkedőbb ebben a kategóriában.
A szavazást 2022. január 10. (hétfő) 08:30-kor zárjuk le! Mindenki egy szavazattal rendelkezik. Csak az láthatja a szavazás aktuális állását, aki már szavazott!
Íme, az általunk kiválasztott, szavazásra bocsátott „egyéb” halak ábécérendben:

Bodorka
Listánkat ismét a bodorka nyitja, Bollam horgásztársunk halára lehet majd szavazni.
Fogás ideje: 2021-03-13
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Tisza-tó
Súly: 0,7 kg
Csali: pellet
Módszer: feeder
Részletek: Tavasszal, egy sekély kubikban sikerült horogra csalnom ezt az igazán szép bodorkát method feeder módszerrel.

Fajának tekintélyes példánya ez a 70 dekás egyed

Compó
A 2021. évi fogások közül újra lehetőségünk volt compót is a listára tenni, így Krist0f horgásztársunk desedai fogására lehet voksolni.
Fogás ideje: 2021-05-29
Időjárás: Felhős
Napszak: Szürkület
Fogás helye: Deseda
Súly: 2 kg
Csali: pellet
Módszer: feeder
Részletek: Határozott kapás. Gyors, de kíméletes fárasztás. 

Kétkilós compó a Desedából
… és a visszaengedés

Dévérkeszeg
A dévérek közül ezúttal egy Rábából származó példányt választottunk: szavazni Cser_Martin94 horgásztársunk halára lehet majd.
Fogás ideje: 2021-05-07
Időjárás: Felhős
Napszak: Szürkület
Fogás helye: Rába
Súly: 3,5 kg
Csali: giliszta + csontkukac
Módszer: feeder
Részletek: Finom feeder felszereléssel, céltudatosan vettem üldözőbe a Rába „péklapát” dévéreit. Viszonylag nagy alapozó etetést követően 1-2 órán belül jelentkeztek kisebb keszegek, majd kis „csend” után 19 óra körül a szeles, frontos időben egy igazán „piszmogós” kapással jelentkezett az öreg dévér. Öt perc után szákba is tereltem, a közös fotózkodás után pedig természetesen visszanyerte szabadságát.

Hatalmas dévér éhezett meg az élő csalira
Igazán szép hal a Rábából

Domolykó
A 2021. évi domolykókat egy tólakó egyed, Atti030 (Hruskó Donát) horgásztársunk fogása képviseli a listán.
Fogás ideje: 2021-01-15
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Liget Horgásztó
Súly: 2,5 kg
Csali: wobbler
Módszer: pergetés
Részletek: Sziasztok! Hruskó Donát vagyok, váci horgász. A fogásom történetét itt olvashatjátok: Felraktam egy viszonylag kicsi, 5 cm-es wobblert, gondoltam, rápróbálok a tó maradék, nem befagyott részén. Első dobásra meg is érkezett ez a gyönyörű, nagy domolykó egy elég agresszív kapással. Mérés után természetesen visszaengedtem. Fogás helye nincs benne pontosan a listában, ezért itt adom meg: a váci Ligeti-tó volt.

Téli domi wobblerre

Ezüstkárász
Ez inváziós halfaj továbbra sem számít ritka zsákmánynak, így jelen listánkban is szerepel, ez alkalommal Bollam halára lehet szavazni.
Fogás ideje: 2021-03-06
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Tisza-tó
Súly: 0,8 kg
Csali: pellet
Módszer: feeder
Részletek: Az előző napok sikerein felbuzdulva mára egész napos horgászatot terveztem egy sekély vizű horgászhelyen, a visszaeső hőmérséklet miatt azonban nem volt egyszerű dolgom. Folyamatosan cserélgettem a csalikat és az aromákat, mire megtaláltam a mai nyerő kombinációt. A nap legnagyobb hala ez a szép ezüstkárász volt.

Termetes ezüstkárász a Tisza-tóból

Leánykoncér
E védett halfaj folyamatos szereplője szavazólistánknak, és ez idén sincs másként. Ezúttal Jsinka990 horgásztársunk egyéni rekordját jelentő halára lehet majd szavazni.
Fogás ideje: 2021-01-30
Időjárás: Viharos
Napszak: Nappal
Fogás helye: Visegrádi-öböl
Súly: 2,5 kg
Csali: csonti + pinki
Módszer: picker
Részletek: Az előrejelzés alapján szép időt (10 fokot) ígértek szombatra… Helyette viharos szél, eső és kapástalanság volt az első 5 órában. Rohamosan emelkedett a víz, a nap folyamán négyszer kellett feljebb költözni. Csináltunk egy kevés alapot és bőségesen adtuk a kajába csontit, pinkit. Finom cuccal horgasztunk, 10-30 grammos pickerbottal, fonott zsinórral, 14-es horoggal és 16-os előkével. Az első kapás olyan 13 óra körül jött, persze amikor nincs a bot mellett a horgász… Szerencsére, bár lerántotta a botot, nem vitte el. Ezután elkezdtek jönni a kapások, és sikerült 2 koncért fogni. A nagyobb 2.505 grammos és 47 cm hosszú volt. Összességében jó peca volt, 8-9 kapással és 2 szép hallal.

Csodaszép leánykoncér a Dunából

Menyhal
Végre ismét listánkra vehettük e halfajt, és bízunk benne, hogy a következő években újra egyre több bejelentés érkezik majd a menyhalfogásokról. Szavazni Ribarmartin95 horgásztársunk bodrogi fogására lehet.
Fogás ideje: 2021-11-06
Időjárás: Tiszta
Napszak: Éjszaka
Fogás helye: Bodrog folyó
Súly: 0,3 kg
Csali: csalihal élő
Módszer: rablóhalas fenekező
Részletek: Egész nap nem jöttek a keszegek, majd úszós csalihalfogás után gondoltam, rablóhalazok egyet. Más halat nem fogtam, de az erőteljes, mohó kapása kárpótolt mindenért. A 7-8 cm nagyságú élő küszt gond nélkül lenyelte. A horog a csalihal farkába volt akasztva, így a menyhal a horogszabadítás után gond nélkül elúszott. :)

Küszfaló menyhal a Bodrogból

Sügér
Aktuális válogatásunkban – szokás szerint – ismét Bollam horgásztársunk sügérfogását ajánljuk figyelmetekbe.
Fogás ideje: 2021-05-16
Időjárás: Tiszta
Napszak: Nappal
Fogás helye: Jászsági-főcsatorna
Súly: 0,62 kg
Csali: csalihal élő
Módszer: rablóhalas fenekező
Részletek: A kora délután elállt eső utáni kitisztult időjárás kicsalogatott a vízpartra, egy fenekező süllőzésre. Süllőt sajnos nem sikerült fognom, viszont a horgászat egyetlen halaként ez a szép, nem mindennapi méretű sügér tette tiszteletét. Élő vörösszárnyú keszeg csalit vett fel, meglepően agresszív, folyamatos húzós kapással jelentkezett.

Komoly méretű sügér a Jászsági-főcsatornából

Vörösszárnyú keszeg
Bollam
horgásztársunk fogás-feltöltési aktivitásának köszönhetően idén ismét lehetőségünk volt az egyik tán legszebb keszegfélénket is szerepeltetni, így ismét lehet szavazni vörösszárnyú keszegre is. A szép hal a Tisza-tavon került horogra.
Fogás ideje: 2021-03-04
Időjárás: Borult
Napszak: Szürkület
Fogás helye: Tisza-tó
Súly: 0,6 kg
Csali: pellet
Módszer: feeder
Részletek: A Tiszán levonuló áradás miatt a Tisza-tó az eddigi évekhez képest szokatlanul korán érte el a nyári vízszintet. Ezt kihasználva egy eredményes, munka utáni, pár órás finom feederezés reményében felkerestem egy általam kedvelt, de általában csak áprilistól horgászható helyet. A korábbi tapasztalataim alapján, illetve a nagyobb méretű halak szelektálása érdekében a method módszer mellett döntöttem. 6-8 mm-es csalikkal horgásztam. Eleinte elég sokat kellett várni a kapásokra, de a kiakasztott zsinóros horgászatnak köszönhetően hamarosan kialakult egy 15 perces ütem, amivel főleg bodorkákat, valamint ezt a gyönyörű vörösszárnyú keszeget sikerült egy fotó erejéig szákba terelnem.

Szép színekkel és komoly testmérettel rendelkező vörösszárnyú a Tisza-tóból

Szavazni bejelentkezett Google fiókkal lehetséges. Minden a Google-ban regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik, melyet az alábbiakban adhat le. A szavazást 2022. január 10. (hétfő) 08:30-kor zárjuk le.

Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.