PontyShow 2009. november 14-15. - Beszámoló

PontyShow 2009. november 14-15. - Beszámoló

Két napra Budapestre, a Budakalászi Sportcsarnokba költözött a világ és a hazai pontyhorgászat elitje. Kevesen gondolták a rendezvény előtt, hogy a már ismert és jól bevezetett horgászesemények (Horgászsport Szakkiállítás és Vásár, FeHoVa) mellett lesz még érdeklődés egy harmadik iránt. A PontyShow után néhány nappal elmondhatjuk, hogy az esemény messze meghaladta a várakozásokat, köszönhetően a példás rendezésnek, valamint annak a kereskedő- és horgászbarát szemléletnek, mely a nyitás percétől a zárásig meghatározó volt.

Szerencsés egybeesés, hogy a hazai horgászat elitje többnyire meghatározó az itthoni horgászcikk kereskedésben is, aki pedig éppen nem kereskedő, az valamelyik rangos nagykereskedés munkatársa. Kracsál Ferencnek, a Carplove cég tulajdonosának és Bujáki Gézának, a Pontyvilág főszerkesztőjének érdeme elsősorban, hogy az Európa más országaiban már nagy sikert arató PontyShow Budapesten is megrendezésre került. E sorok írója részt vett az esemény sajtóügyeinek megszervezésében. Belsősként tudom, hogy mennyi költség és munka van abban, hogy itthon üdvözölhettünk olyan világsztárokat, mint Michael Komucki osztrák horgász szakíró, fejlesztő és teszthorgász. Frank Warwick személyében azt a horgászt üdvözölhettük, aki a Dynamite Baits, a Century, PB Products, Enterprise cégeknél hosszú ideje részt vesz a fejlesztő munkában. Az Enterprise cég különleges csalijai és a sötétben világító csalik is az ő nevéhez fűződnek. Frank leleménye az első műanyag dobócső, a marker (jelölő) úszó, és az etetőrakéták is az ő ötletei nyomán kerültek sorozatgyártásra.

A bojlis pontyhorgászat híres külföldi sztárvendégei közül sokan itt voltak Budapesten

Jó néhány horgászbot - melyek közül a leghíresebb talán a Century Full Metal Jacket FMJ pontyozó bot - is az ő fejlesztőmunkájának eredménye. Távdobó technikája világhírű, a legnagyobb mért dobása pontyozó bottal 227 yard (207 méter), Beachcaster (távdobó) bottal pedig 254 yard (232 méter). Eddig ő az egyetlen olyan horgász, aki egy Bécsben megrendezett kiállításon több ezer néző előtt átdobta a Dunát. Nem volt véletlen, hogy az Omszki-tavon megrendezett bemutatóján annyian voltak, mint egy rangosabb futballmeccsen!

Frank Warwick távdobó bemutatóját óriási érdeklődés kísérte

Jason Cann a „cserkeléses” és a víztetőn történő pontyhorgászat egyik legnagyobb szaktekintélye. Tíz éve vesz részt angliai pontyhorgász versenyeken, amelyek közül nem egyet meg is nyert. Frank Warwick oldalán tagja volt a 2009-es World Carp Classic szektorgyőztes Carplove csapatának. A hazai PontyShow egyik kedves vendége szerény, közvetlen ember, akit lépten-nyomon megállítottak az érdeklődők.

Ardy Veltkamp Hollandiából érkezett. A világjáró horgászra mindenki felfigyelt

Ardy Veltkamp Hollandiából érkezett. Első látásra nehézsúlyú ökölvívónak vagy pankrátornak gondolná az ember, de aztán hamar kiderül, hogy a fantasztikus izmok alatt csendes pontyos szív dobog. Világjáró horgász, aki privát munkája mellett (egy hágai fitneszterem tulajdonosa) olyan neves cégek teszthorgásza, mint az Enterprise Tackle, Century, Dynamite Baits és az Ultima. Legnagyobb pontya 31 kilós volt, de készséggel áll elébe a még nagyobb kihívásoknak.

Ross Honay, a World Carp Classic versenyek atyja is előadást tartott. Jövőre már hazánkban is lesz selejtezője a világ legrangosabb pontyfogó versenyének

Ross Honay személyében a World Carp Classic versenyek kitalálóját tisztelhetjük. Olyan versenyt hozott létre, amely manapság a pontyhorgászok legnagyobb világeseménye. Ahogy a muzulmánok elzarándokolnak minden évben Mekkába, úgy készülnek a világ pontyhorgászai a World Carp Classic versenyre, amelynek jövőre már Magyarországon is lesz selejtezője.

Christian Schlott, a bojlis horgászat hazai nagykövete, és a legismertebb személyisége is jelen volt. Minden mozdulatát, praktikáit százak lesték

Hazai nagyságokat is felvonultatott a rendezvény. Christian Schlott hajdanán az osztrák versenyhorgász ifjúsági válogatott csapat tagja volt, amit aztán a mai napig is tartó bojlis horgász szerelem követett. Óriási érdemei vannak a hazai bojlis horgászsport fejlesztésében, nem túlzás azt mondani, hogy a jelenlegi bojlis élmezőny az ő keze alatt nevelkedett. Christian standján óriási volt a forgalom. Éltek a látogatók az alkalommal, hogy tippeket, szerelékkészítési furfangokat, recepteket lessenek el tőle.

Döme Gábor előadását és a finomszerelékes pontyhorgászatban alkalmazott mesterfogásait is óriási érdeklődés kísérte
A Haldorádó standja előtt mindig óriási volt a nyüzsgés

A finomszerelékes (feeder) pontyhorgászat hazai nagyjai közül Döme Gábor szereplését kísérte a legnagyobb érdeklődés. Ami nem véletlen, hiszen filmjeivel iskolát teremtett, szakírói munkásságával sokaknak adott és ad útmutatást, versenyzői kvalitásai közismertek. Mindez átjön a képernyőn is, nem véletlen, hogy ma egyike a legnépszerűbb horgászattal foglalkozó szakembereknek. Előadásán telt ház volt, de ez nem is csoda, hiszen már a Haldorádó standján is annyian voltak nála, hogy alig lehetett elférni mellettük.

A tombola fődíja egy Energofish gumicsónak…
… és két sellő egy éjszakára… (ezt sokan szerették volna… :)

Kinn a szabadban mindkét napon látványos dobóbemutatók zajlottak, Jankovich Krisztián feederbottal csinált csuda dolgokat, Honyák Gábor töréstesztekkel borzolta a kedélyeket. A programok között óránként ajándéksorsolás örvendeztette meg a látogatókat. Vastapssal köszönte meg a közönség Straub Dezső és Józsa Imre színművészek élvezetes produkcióját. Tanulságos volt Papp József finomszerelékes nagyponty-fogó előadása és Ivan Juricka bemutatója, aki társával a „Horogpaszták a pontyhorgászatban” címmel tartott érdekes tájékoztatót.

Kiváló termékek az Energofish standjáról…
… amelyeket persze meg is lehetett - akciós áron - vásárolni!

Örömteli volt a balatonalmádi Horgász- és Vízimúzeum kiállítása. Le a kalappal a szenvedélyes gyűjtő, Gönci György előtt, aki időt, pénzt, fáradságot nem kímélve gyűjti a különleges relikviákat.

A Horgász- és Vízimúzeum kiállítása igazi kuriózum volt

Számos rangos pontyos horgásztó is jelen volt a kiállításon a Háromfai-tározótól a Palotási- tározóig. Nagyon sokan keresték fel az Adventure Fishing standját, akik rövid idő alatt a legrangosabb és a legmegbízhatóbb horgászutazási irodát hozták létre. A jövő évi Pó és az Ili folyóra szervezett harcsafogó túráik iránt volt a legnagyobb érdeklődés, de szép számmal fizettek be a svéd- is és írországi csukafogó túráikra is.

Ha külföldi horgásztúrára vágyik, forduljon ennek nagymesteréhez, az Adventure Fishing-hez!

Sellők izgatták a férfiszemeket a nemrégen indult, de máris népszerű új horgász-vadász csatorna, a PV TV jóvoltából. Ritkán látni ennyi lelkes férfihorgászt, aki a testfestékkel színezett sellőkkel akarna fényképezkedni. A PV TV tovább erősíti hazai horgászműsorait, decemberben már látható lesz a havi rendszerességgel megjelenő Sikeres Sporthorgász magazin is.

A PV TV - a horgászok és vadászok csatornája - egy csapásra ismertté vált Magyarországon is

A rendezvény természetesen mit sem ért volna vásárlási lehetőség nélkül. A kiállítók 10-40% árengedménnyel kínálták a pontyhorgászat minden szükséges kellékét. Sokan éltek a páratlan vásárlás lehetőségével és már itt bebiztosították a felejthetetlen karácsonyi ajándékot.

Írta: Zákonyi Botond
Videó: PV TV

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: