8X a fejlődés útján

8X a fejlődés útján

Esetünkben a címben szereplő 8X, nem a nyolcvan éves korba lépést jelenti, hanem a nyolc szálas zsinórok fejlődését. Mint részben termékfejlesztő, elég jól ismerem a horgászcikk-ipar e szegletét is, így elég jó rálátásom van a jelenlegi piacra. A fonott zsinórok fejlődése egy picit megtorpant ugyan, de a lelassult fejlődés nem egy helyben toporgást jelent, így most elérkezett nálam is a váltás ideje.

Nem állítom, azt, hogy kizárólag a saját márkás zsinórjaimat használom állandóan – ez óriási hiba lenne, mert nem lenne viszonyítási alapom, éppen ezért nyitott szemmel járok, a legújabb fejlesztéseket is szem előtt tartom és ki is próbálom. Vannak ígéretes zsinórok, amelyek közül vannak már szinte megfizethetetlen árúak is, azonban itt is elmondható – mint az orsók csapágyszámánál is –, hogy van egy bizonyos határ, amely értelmes, és azon túl már csak a jó hangzat jellemzi a termékleírókat. A fonott zsinóroknál ez határ a jelen technológia szerint a 8 szálas zsinórokban testesül meg.

Jelenleg a legjobb zsinórok a 8 szálasak közül kerül ki

A gyártásról kevesen tudják, hogy két út létezik. Az egyik az, amikor olyan vastagságúra szövik a zsinórt, amely a végfelhasználóknak kell (ez a drágább, vagyis minél vékonyabb zsinórt állítanak elő, annál drágább lesz a zsinór, ez hasonlít a lehető legjobban az áhított kör keresztmetszetthez). A másik – leggyakoribb – az, amikor elkészítenek egy fonatot, amit a megfelelő technológiával nyújtanak tovább a kívánt vékonyság eléréséig. Nos, ez a nyújtás a zsinórgyártás egyik sarkalatos pontja, ugyanis nem tudnak kilométereket egyben nyújtani, hanem rövid szakaszokat, vagyis valahol megfeszül, megtörik a zsinór. Ez a törés okozza a zsinór ellaposodását. Éppen ezért figyelhető meg az a fejlődés, hogy egyre kevésbé érezhető, hogy nem tökéletesen kör keresztmetszetűek a fonott zsinórok.

Már szinte monofil hatásúak a mostani korszerű fonott zsinórok

Van még egy érdekessége ennek a technológiának, mégpedig az, hogy a nyújtott zsinór a nyúlás növekedésével nem arányosan veszít a szakítószilárdságából, hanem kevesebbet, ha úgy vesszük, aránylag még erősödik egy zsinór, de ez csak egy bizonyos pontig történik. Ugyanis van egy pont a nyújtás során, amikor a szakítószilárdság hirtelen szinte a nullára lecsökken. Vagyis a 0,06 milliméterig nyújtott zsinór lehet, hogy bír még 4 kilogrammot, de ezt továbbnyújtva 0,05 mm-ig már csak 1 kilogrammot fog bírni. Vagyis van egy alsó határ, aminél vékonyabbat nem érdemes gyártani, bár ez az alsó határ is kitolódott manapság. Érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan zsinórok is, amelyek a szálait nem szövik, hanem egymáshoz ragasztják, azonban ezek sokszor szálaira bomlanak, illetve a kötésre sokkal érzékenyebbek.

Egy ekkora halnál már sokat számít a zsinór erőssége

Ennyi bevezető után talán már látszik, hogy nem egyszerű a fonott zsinór piaca. Bizony itt nehéz kiválasztani azt, ami valóban jó és használható is. Eddig a 4 szálas zsinórok eléggé megbízhatóak voltak, azonban egyre több gyártónál jelentek meg a 8 szálas zsinórokból olyanok, amelyek tapintásra is rendkívül vékonyak (és nem a csalás versenyébe szálltak bele, vagyis egy valójában 40-es zsinórról nem állították azt, hogy ez biza’ csak 16-os). Ebbe az új, realisztikus sorba illik bele az új L&K Fine Braid 8 szálas zsinór is, sőt a jelenlegi 8 szálas zsinórok piacának a felső szélét súrolja. Persze egy ilyen zsinór piacra kerüléséhez sok teszt kell, hogy valóban megbízható termék kerüljön a vásárló kezébe. Én sokat nyúztam már előzetesen ezt a zsinórt, sőt a feederesek is használták a kényesebbnek mondott vékonyabb méreteket, így mára elmondható, hogy az Energofish feederes horgászai ezt a zsinórt használják, ha keszeges pecáról van szó, de dobóelőkének is ezt rakják fel, természetesen vastagabb méretekben.

Mára már a feederbotos horgászatban is teret hódított a fonott zsinór

Véleményem szerint egy ilyen zsinórt úgy lehet megítélni, ha kézbe vesszük, sajnos azonban ezt az élményt fotón, videón vagy akár íráson keresztül nem tudom biztosítani. Az L&K Fine Braid egy rendkívül erős zsinór, 150 méteres kiszerelésben kapható, ami minden helyzetben elegendő lehet. 8 méretben, 0,06 milliméteres átmérőtől 0,25 milliméteresig kapható. Ezek közül a legvékonyabb is 4 kilogrammos szakítószilárdsággal bír, ami a finomabb pergetéshez bőven elegendő, és a legkisebb csalikat is könnyebben tudjuk ezzel vezetni. A legvastagabb természetesen a legerősebb, több mint 18 kilogrammot bír, ami harcsázásra is bőven elegendő lehet. Közte pedig ott van mindenkinek a lehetőség kiválasztani a favorit méretét vagy akár szakítószilárdságát.

Sokszor extrém körülmények között is teszteltem a minta zsinórokat

A négyszálas zsinórokhoz képest ez sokkal simább szövésű, szinte monofil hatású, éppen ezért sokkal halkabb is, ráadásul valóban sokkal vékonyabb is, amit kézbe véve észlelhetünk leginkább. Annak ellenére, hogy kapott egy súrlódáscsökkentő teflonbevonatot, rendkívül lágy zsinórról beszélünk, és nem kell félnünk a bevonat drasztikus kopásától sem.
Érdekes, hogy van, akinek süllyedő fonott kellene… nos, őket most kell kiábrándítanom, hogy márpedig csodák nincsenek. Két alapanyagból gyártják az egész világon a fonott zsinórokat, szinte ugyanannyi a fajsúlyuk is, vagyis ha süllyedővé szeretnénk tenni, akkor hozzá kell adnunk nehezebb adalékot, amivel az egész végtermék fajsúlyát megnöveljük, ezzel növekszik az átmérő, illetve csökken a szakítószilárdság is, plusz egy olyan réteg kerül rá, amely hamar lekopik, nem kis bosszúságot okozva ezzel. Mi erre a megoldás? Amennyiben vigyázunk rá, akkor az olyan zsinór, mint az L&K Fine Braid, szinte lebegni fog a vízben, persze nem árt nedvesen tartani. Például a feederbotos horgászok körében egyre többet látni, hogy spricnivel nedvesítik az orsó dobját, aminek egyik oka az, hogy a nedvesen tartott zsinór sokkal könnyebben süllyeszthető.

Kell jó kapcsolat a csalival és a hallal is, ehhez elengedhetetlen egy jó fonott zsinór, mint például az L&K Fine Braid

No persze a pergetést se hanyagoljuk, el, ugyanis a pergetésnél mára már szinte alapvető lett a fonott zsinór használata, mivel ezzel sokkal közvetlenebb a kapcsolat, jobban érezzük csalink minden rezdülését és a kapást is. Ráadásul az L&K Fine Braid, 8 szálas fonott sokkal vékonyabb az eddig megszokottnál, emiatt kevésbe hat rá a víz közegellenállása, így ezzel még közvetettebb a kapcsolatunk a csalival és a hallal is.

Forrás: Lukácsi Béla

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.