Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie orsókat

Bemutatom a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie orsókat

A Gold Serie botok bemutatóját azzal fejeztem be, hogy a legjobb botokhoz a legjobb orsók valók, így kedvenc feedereimre az új, Gold Serie orsókat tettem fel. Hogy mitől is mások ezek a szerkezetek, mint a kínálatban eddig elérhető orsók? Mivel tudnak ezek többet és hogyan segítik akár a versenyszerű, profi horgászatot is? Ebben az írásban ezt szeretném röviden bemutatni, így a technikai paraméterei mellett a gyakorlati előnyeit is górcső alá veszem e remek szerkezetnek.

A gyártástechnológia fejlődésével folyamatosan bővülnek, kitolódnak a különféle módszerekhez használatos eszközök határai! A modern innovációk időről időre képesek felülmúlni elődeiket és még magasabb minőségi szintet nyújtani úgy, hogy megtartják a kedvező ár/érték arányt, ami az átlag horgászok számára is lehetővé teszi, hogy élvezhessék az „evolúció” előnyeit! Ez az igazi kihívás, ezért büszkén mutatjuk be a By Döme TEAM FEEDER orsócsaládok egyik legújabb tagját, a Gold Serie sorozatot, amely 100%-osan a korszerű feederhorgászat, és a professzionális versenyhorgászat igényeihez lett hangolva!

A Gold Serie orsó megjelenése és műszaki paraméterei is impozánsak

Ahogy a család bot változata, így az orsó is viseli a „World Champion” fémjelzést. Ez csak a legmagasabb minőséget képviselő horgászeszközök védjegye, amely arról árulkodik, hogy a megalkotója vagy megalkotói is a feederbotos horgászatot a lehető legmagasabb szinten képviselik. Tulajdonképpen ez a „felirat”, már elég magyarázat is lenne arra, miért is több ez az orsó, mint a többi.

Ezek az orsók a profi versenyhorgászok igényeit is maximálisan kielégítik, miközben ár/érték arányuk elérhetővé teszi őket az átlag pecások számára is

De a Gold Serie orsó nem csak e tekintetben emelkedik ki a többi közül. Mind megjelenésben, mint használati értékben igazi prémium kategóriás szerkezet. Azoknak ajánljuk, akik olyan kompromisszummentes megoldást szeretnének, amelyek világbajnoki szintet képviselnek!

Ezek is büszkén viselik a „World Champion” fémjelzést
Méltó társai a Gold Serie feederbotoknak

No de a szép szavakon kívül azért egy s mást még tudnia kell egy ilyen profi szerkezetnek, így szép sorban haladjunk is végig a főbb tulajdonságokon, technikai paramétereken:

S.F.D. – Superfast Front Drag – Extra gyors elsőfék-rendszer
Az Extra gyors fékrendszer talán az a tulajdonság, amellyel mindenki találkozik, aki orsót vásárol. a hajtókar mellett ugyanis ez az a dolog, amelyet a leggyakrabban használunk! Azonkívül, hogy villámgyorsan lehet segítségével a fárasztás közben tolerálni a hal kirohanásait, dobás előtt is pikk-pakk rá lehet szorítani, ezzel megakadályozva, hogy a dob megcsússzon a lendületes dobások közben. Mindössze néhány „kattanásnyit” kell a fékcsillagot forgatni ahhoz, hogy a minimum ellenállásról elérjük a maximumot!

S.F.D. – Extra gyors elsőfék-rendszer
Bőven került kenőanyag mindenhova!

K.C.D. – Kevlar Cloth Dragwasher – Hosszú élettartamú kevlár féklamellák
A fék hosszú élettartamát és maximális megbízhatóságát a kevlár féklamellák biztosítják, ezek ugyanis jóval keményebbek és ellenállóbbak, mint a filcből készült társaik.

U.L.R. – Ultralight Rotor – Könnyített, kiegyensúlyozott rotor
Ezt a tulajdonságát is inkább érezzük az orsónak, mintsem látjuk. A kiegyensúlyozott, rázkódásmentes rotornak hála futás közben sem billen ki az egyensúlyából a tengely, igy az orsó sima futással pakolja a zsinórt.

Az orsó sima futás mellett nagyon szépen rakja a dobra a zsinórt

L.P.S. – Line Protection System – Zsinór aláfutását gátló rendszer
A magas dobemelésű orsóknál megtalálható védelmi rendszer a L.P.S., amely azt hivatott megakadályozni, hogy a dob alá tekeredhessen a zsinór. Ezért került a tengelyre ez a műanyag „köpeny”.

L.P.S. – Zsinór aláfutását gátló rendszer

A.L.S. – Aluminium Long Cast Spool – Alumínium távdobó dob
A Gold Serie orsóknál is megtalálható a távdobó dob, amely a zsinór akadálytalan és a lehető legsimább lefutásának a záloga. E típusnál ezt nemcsak az átlagon felüli dobások kivitelezésénél lehet érezni, de a pontos horgászatot is nagyban elősegíti!

A.L.S. – Alumínium távdobó dob
A távdobó dobról akadálymentesen tud a zsinór leperegni, így elősegítve a távoli dobások kivitelezését, valamint a pontos horgászatot
Szerintem nincs olyan horgász, akit ez a látvány hidegen hagy!

D.S.L – Double Steel Line Clip – Dupla fém zsinórklipsz
Ahogy a TEAM FEEDER orsók mindegyikénél, ennél is két zsinórklipsz található a dobon. Mindkettő lekerekített fém, amely rugós, így kellő erősséggel szorítja be a zsinórt, mégsem roncsolja azt!

D.S.L – Dupla fém zsinórklipsz

L.B.A. – Long Life Bail Arm – „Egy darabból készült, hosszú életű felkapókar”
A felkapókar is egy olyan eleme az orsónak, amely minden dobásnál kézbe kerül, mozgatva van, így a lehető legstabilabbnak kell lennie. Horgászversenyeken előfordulhat, hogy egy etap alatt 150-200 dobás is történik, így könnyen mérhető, milyen nagy megterhelést kell bírnia ennek az alkatrésznek. Éppen ezért készült ennyire stabilra, erősre a Gold Serie orsóknál a felkapókar.

L.B.A. – „Egy darabból készült, hosszú életű felkapókar”
Az orsó minden eleme erőt sugároz

P.R.B. - Protected Roll Bearing - Zárt házas tűgörgős csapágy
A sima futás, pontosabban a hosszú élettartamú sima futásért felelős a tűgörgős csapágy.

Összesen 11 csapágy van ebben az orsóban

W.O.S. - WORM Shaft Oscillation System – Csigatengelyes dobemelő rendszer
Annak érdekében, hogy egyenletesen és szépen rakja a zsinórt az orsó, csigatengelyes dobemelő rendszer található meg benne.

Magas dobemelésű orsó, amely rendkívül gyorsan szedi be a zsinórt

B.B.R. – Csapágyazott zsinórvezető görgő – Ball Bearing Line Roller
A zsinórvezető görgő is természetesen csapágyazott, hiszen a maximális horgászélmény egyik sarkalatos pontja, hogy a horgászzsinór ne legyen megcsavarodva. Alacsonyabb minőségű orsóknál tapasztalható, hogy a hagyományos zsinórvezető görgő nem megfelelő működése miatt a zsinór összecsavarodik és akadozva pereg le a dobról, rontva ezzel a pontos dobások kivitelezhetőségét.

B.B.R. – Csapágyazott zsinórvezető görgő
Ez a görgő garantáltan nem csavarja a zsinórt

Carbon hajtókar
A Gold Serie orsó karbon hajtókarja igazán impozáns. Használat közben lehet igazán érezni, mennyivel könnyebb ezt kezelni.

Carbon hajtókar

EVA hajtókar fogantyú
A pergető orsóknál megtalálható EVA fogantyúval lett kiegészítve a hajtókar, amely nagyon exkluzív érzést nyújt és folyamatos használat mellett is kényelmes.

EVA hajtókar fogantyú

Karbon-kompozit orsóház
Egy olyan felszerelésnél, amely sokat van a kézben, mindenképp fontos, hogy mennyire nehéz. Nos, a Gold Serie botokat légies könnyedséggel jellemeztem, így aztán a hozzájuk illő orsónak sem szabad túl nehéznek lenniük, éppen ezért karbon-kompozit orsóházzal készültek. Így a komplett felszerelés olyan könnyű marad, hogy akár folyamatosan kézben tartva sem megterhelő a használatuk.

Karbon-kompozit orsóház

További paraméterek:

  • Csapágyszám: 10 + 1
  • Áttétel: 4,6 : 1
  • Dobátmérő: 5000/58 mm, 6000/63 mm
  • Zsinórbehúzás 1 hajtókar-fordulattal: 5000/81 cm, 6000/89 cm
  • Zsinórtároló kapacitás: 5000/0,20 mm – 280 m, 6000/0,20 mm – 300 m
  • Tömege: 5000/375 g, 6000/405 g
  • Az orsón található dobbal megegyező fém pótdob is tartozék!
 

Az orsó 4,6:1 áttétellel dolgozik
Több díszítőelem is ékesíti az orsót
Az orsó talpa erős, jól rögzíthető

Az 5000-es méretet a Gold Serie (vagy az ehhez hasonló típusú feederbotokhoz) 3,3 és 3,6 méter hosszúságú botokhoz, míg a 6000-es méretet a 3,9 és 4,2 méteres hosszúságú botokhoz ajánljuk.

A Gold Serie orsó elérhető 5000-es és 6000-es méretekben

Írta: Sipos Gábor
Képek: Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.