Bemutatom a TOP MIX Csalitüskét

Bemutatom a TOP MIX Csalitüskét

Alapjában véve egy sima feederezésnek is vehetnénk ezt a kora tavaszi desedai horgászatot, ha nem fedeztem volna föl egy érdekes kis szerkezet, melynek első kipróbálására ezt a horgászatot szántam. Történt ugyanis, hogy egy unalmas órámban más honlapokat nézegetve egy írásra bukkantam, melyet Berényi Zoltán barátom készített. Ott említést tett egy tűről, melyet hajszálelőkére kötve a csali feltűzésére használt. Ötletesnek találtam és gyorsan utánanéztem a külföldi publikációkban is a tűnek, de nem találtam róla semmit. A gyártója a legyező horgászoknak ajánlotta a legyezőzsinór és a dobóelőke csatlakoztatásához. Felvettem a kapcsolatot Zolival és megbeszéltük, hogy komoly fantáziát látok benne mind a rakós botos, mind a feederbotos horgászatban, így aztán továbbviszem a dolgot.

Sándor, József, Benedek meghozta a meleget. Ritka az a március 19, hogy rövidnadrágban lehet horgászni, ezért büszke is vagyok magamra (és a többi Józsefre), igazi húsz fok fölötti meleget hoztam/tunk. Fölpakoltam feederes cuccaimat és elautóztam a Desedához. Nagy vízterületről van szó, így aztán a helyválasztás okozott némi fejtörést. Végül a lellei híd déli része mellett döntöttem. Ebben az öbölben viszonylag sekély a víz. A halaknak - ha van eszük - ide, a felmelegedő vízbe kell jönniük, hogy télen ledermedt testrészeiket ebben a termálvízben melegítsék föl.

A vízparton gondosan letakarították a nádat, ne rothadjon a száraz a vízbe. Itt, a volt nádas egyik szimpatikus részére pakoltam le.

Az öbölrész, ahol már mások is próbálkoztak
Szélvédetté épített horgászállásom

Hobbim a munkám is, így szinte kötelezőnek érzem, hogy különböző helyzetekben próbálgassam az etetőanyagokat. Most is ezt tettem, kétféle etetőt vittem a vízpartra, egy barna, halas-pelletes jellegűt és egy édes, sárga színűt.

Feederes horgászoknak, pontyos vizekre szánt kiváló etetőnk a Carp Specimen

A Carp Specimen pontyos tavakhoz készült. Többfajta roppantott pelletből, polip aromával készül. Azokon a vizeken, ahol gyakran feedereznek, bojliznak, verhetetlen.

A másik, az Extra Nagy Ponty édes jellegű, sárga színű, nagyszemcsés etető. Sokkal általánosabban használható, mint a Carp Specimen.

A horgászathoz használt kétféle etetőanyag
A kétféle etetőanyag külön-külön kiszáradás vagy elázás nélkül tárolható ebben az etetőkeverőben

Nagyon sokféle csalival készültem erre a horgászatra. Ebből nem azt kell leszűrni, hogy halvány fogalmam sem volt, melyik lesz a jó és vakon voltam, mint fájerban, hanem a csalitüske és annak használata izgatott.

Ennyi csalit soha sem szoktam magammal vinni egy horgászatra

Ki akartam próbálni, hogy a különböző puha pelletek nem repednek-e szét, mennyi ideig bírják a tüskén. Mindenképp érdekelt a kukorica, csonti feltűzése, esetleg lebegtetős csalizási módja, de leginkább az, hogy a halak miként reagálják le az így felkínált csalit. Kíváncsi voltam, zavarja-e őket a csalitüske csontiból, pelletből, kukoricából esetlegesen kilógó hegye.

Most pedig nézzük ezt a kis eszközt!

Az esztétikus csomagolásban 10 db csalitüske található

A csomagolás hátulján ábrákkal egyértelműen fel van tűntetve a használati mód. De ennek tanulmányozása nélkül sem lehet nagyot téveszteni.

A csalitüske kinagyított képe. Tekintettel a kisebb csalit kedvelőkre a 15-ös mellett van egy 10 mm-es változat is

A csalitüske - nagyon leegyszerűsítve - egy kiegyenesített, kétszakállú horog. A fülénél fogva kell a hajszálelőke végére kötni, aztán a hajszálelőkére a horgot, és már használhatjuk is.

Felszerelt csalitüske

Jellemzően puha, fűzött csalikhoz készült - értem ezen a különböző puha pelleteket, bojlit, kukoricát, csontit és ezek kombinációit.

A szakállak miatt a csalik nem esnek le, nagyon jól bírják a dobást. Egyaránt használható kicsi (6 mm) puha pelletektől a nagy (16 mm) puha pelletekig. Kifejezetten tetszett, hogy kedvenc pelletjeim, a Haldorádó oldódó pelletek mindegyik fajtája gyorsan, egyszerűen feltűzhető rá és még véletlenül sem repednek el. Legjobban az tetszett, hogy minden eddig használatos szerszám - fúrók, fűzőtűk stopperek, ütközők és még sorolhatnám - elfelejthetők!

De térjünk vissza egy kis időre az egyéb felszerelésekhez. Két botot készítettem elő. Egy 3,90 méteres Royal Feeder by Döme Gábor-t és egy 11’6” hosszúságú Preston Mini Power Carp feedert. A Preston botra 30 grammos Korum method feeder kosár került, míg a DG botra 25 grammos Haldorádó pellet feeder kosár.

Korum method feeder kosár felszerelve
Az előke 0,12 mm-es nanofil zsinórból készült. Ezen van a csalitüske is
A 3012-es Team Daiwa orsó tökéletesen passzolt a Preston botra
Másik felszerelésem éppen etetésre készen töltött kosárral

A kétfajta etetőanyaggal két, egymástól legalább 30 méterre lévő helyre etettem. A zsinór kiakasztásával a távolságot is beállítottam. Később megmérve 63 m (63 nagy lépés) volt a dobástávolság. A két helyre történő etetéssel az etetőket is tesztelni akartam, fentebb említettem, hogy ez is a munkámhoz tartozik.

Etetés után csonti-kukoricát tűztem a csalitüskékre, majd horgászni kezdtem. Az eredményről majd később ejtek néhány szót, sokkal inkább szeretném bemutatni a különböző csalikat a tüskén.

Csontkukac. Nagyon egyszerű feltűzni. A 15 mm-es tüskére 8-10 db tűzhető. Nem esik le, sok dobást kibír
A lebegtetett csonti esete. A csontik elé könnyedén feltűzhető egy hungarocell golyó vagy egy kis darab szivacs
Csonti-kukorica lebegtetve
Két szem kukorica. A keményebb üveges kukoricák magukban is jól bírják a dobást, a konzervkukorica elé viszont célszerű szivacsot, vagy egy csontit tűzni
Lebegtetett kukorica. Gyakran használt csalikombináció
Haldorádó Fluo pelletek. Nekem a legjobban ezek tetszettek
Volt amelyikkel 5 halat is fogtam és a pellet mindvégig a tüskén maradt
Másik gyönyörűségem a Sonubaits puha pelletjeinek a feltűzése. Bátran állíthatom, hogy a tüske tökéletes megoldás ezekhez a pelletekhez is
Két kisebb (8 mm) pellet a tüskén
Ismét Haldorádó pelletek
Ez már csak hab a tortán. El van a gyerek, ha játszik!

Később kipróbáltam a bojlit is. Ha megfelelő állagú, gond nélkül lehet a tüskére feltűzött golyóval 100 m fölé dobni. Aztán kitűnően működik tigrismogyoróval, áztatott, erjesztett kukoricával, paszta pellettel. Ezek voltak kéznél, ezekről tudok véleményt mondani.

A nap nyerő csalija a lebegtetett csonti és a Haldorádó Tüzes Ponty ízesítésű Fluo pelletje volt. Fogtam még egy-egy halat kukoricával, Sonubaits epres pellettel, az F1 pellettel, a csokissal, a Haldorádó Mentholos-Ánizs és Vörös Démon pelletjeivel is.

A nap egyik nyerő csalija
Egyik botom munka közben
A Preston botra érkezett ez a másfeles tőponty
Éppen egy kárász szájából lóg ki a Tüzes Ponty pellet. Látszik, hogy még mindig stabilan tartja a tüske. Fogtam is vele még vagy kettő halat
Ez pedig egy dévér. Nem zavarta a tüske csaliból kilógó hegye
Gabi pedig a fotózásban segédkezett, majd a végén egy pontyot is sikerült fognia

Összefoglalva pedig az etetőanyagok közül most az Extra Ponty tarolt. A Desedán a halak ritkán jutottak halas jellegű csalikhoz, nem szoktak hozzá, ezért inkább a hagyományos etetőket díjazzák. De ez már nem lesz így sokáig! A csalizótüske pedig nálam osztatlan sikert aratott. Elképzelem majd azt a horgászt, aki egyszer mellettem ül és nem fogja érteni, hogyan teszem föl ilyen gyorsan a pelletet. Ő még a fúrásnál tart, és még hátravan a fűzés, rögzítés, én pedig már bedobtam. De a java számomra még ezután következik, amikor rakós boton is kipróbálom mindezt. Természetesen azokat a tapasztalatokat is meg fogom osztani.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.