By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter LCS Pro és Power Fighter Pro orsók terhelés alatt

By Döme TEAM FEEDER Carp Fighter LCS Pro és Power Fighter Pro orsók terhelés alatt

A címben szereplő orsók paramétereinek bemutatása már egy korábbi írásban és videóban megtörtént, így most inkább a használati értéküket szeretném prezentálni. Az általános horgászatokhoz ideális orsókat természetesen egy hétköznapi feederezés során mutatom meg, kiemelve, hogy mely tulajdonságok miatt érdemes egy kezdő vagy éppen haladó horgásznak e szerkezeteket választani.

A szóban forgó orsók elsősorban általános horgászatokhoz valók, de ez nem zárja ki azt, hogy a néha-néha versenyre ellátogatók ne találnák meg bennük a számításukat. A két szerkezet között a legnagyobb különbséget a nyeletőfék megléte jelenti. A Carp Fighter Pro rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, míg a Power Fighter nem. Ez a felhasználhatóságot nem, mindössze a használat módját befolyásolja.

Általános pontyhorgászathoz keresel orsót? Megtaláltad!

Mindkét orsó megtalálható a kínálatban 4-5 és 6000-es változatokban. A legkisebb méretet rövid botokhoz, a középsőt a 360-as feederekhez, míg a legnagyobb modellt a 390-es botokhoz javaslom.

A Carp Fighter Pro rendelkezik nyeletőfékkel, míg a Power Fighter nem
A nyeletőfék kapcsolója az orsó hátsó részén helyezkedik el csakúgy, mint a nyeletőfék erejét szabályozó tárcsa
Mindkét szerkezetben első fék található, mely a fárasztások során hasznos

Megjelenését tekintve letisztult, igényes kivitel jellemzi ezeket az orsókat elegáns, fekete dizájnnal. Külsejük a legnevesebb orsógyártók legmívesebb termékeire emlékeztet, miközben e modellek a By Döme TEAM FEEDER orsócsalád legkedvezőbb árú, alap alternatívái.

Letisztult, igényes kivitel jellemzi ezeket az orsókat elegáns, fekete dizájnnal

A nyeletőfékes orsók elterjedése a feederezésben nem meglepő, hiszen a finomszerelékes pontyozás során is hasznos kényelmi kiegészítő ez a képesség. De ez a tulajdonság mindössze egy a sok közül, amelyek használat során képbe kerülnek, és a lehető legkényelmesebbé és eredményesebbé teszik a horgászatokat.

Amennyiben két bottal horgászunk, érdemes nyeletőfékes orsót (is) használni
Pontyhorgászatok során a megbízhatóság és a precizitás a legfontosabb, főleg a kritikus pillanatokban

A precízebben állítható első főfék rendszer, illetve hátsó nyeletőfék – melyek egyaránt 100%-osan por- és cseppállóak – már ennél az orsócsaládnál is különösen nagy hangsúlyt kaptak. Ezek akadálymentes működése a sikeres fárasztás alapfeltétele. E modellekbe a gyorsfék még nem került be, hiszen kezdő és haladó horgászok számára akár zavaró is lehet az egy mozdulattal állítható fék. Több rizikót rejt magában, akármennyire is praktikus, mint a „lassabb” fék.

A precízebben állítható első főfék rendszer 100%-osan por- és cseppálló
A 4,6:1 áttétel bőven elegendő az általános használathoz

Az orsó megerősített, masszív háza és rotorja a napi használat során nem nyújt különleges érzést. Ami viszont fel fog tűnni, hogy huzamosabb használat után is ugyanolyan sima lesz az orsó futása, és megbízhatósága hosszabb használati idő után sem fog csorbulni!

Jól összehangolt felszereléssel bármekkora hal kifogható

Az elődnél megszokott vékony, acéldrót felkapókart egy erősített, cső felkapókarra cseréltük, amely a sűrű dobások – és ezzel együtt a felkapókar-átváltások – során fog igazán feltűnni. Sokkal erőseb, masszívabb hatást kelt, egész egyszerűen biztonságosabbnak tűnik a használat során.

A vastag felkapókar erőt sugároz, míg a csapágyazott zsinórvezető görgő a precíz működést szavatolja

Az új, forgácsolt fém hajtókar mindenképp kényelmesebb fogást és jobb használhatóságot biztosít csakúgy, mint a nagyméretű, ergonomikus hajtókar-fogantyú. Gyorsabb, stabilabb kitekerést és fárasztás során kontrollált behúzást biztosítanak ezek a tulajdonságok.

Nagyméretű, ergonomikus hajtókar-fogantyú
A fogantyú a legkritikusabb pillanatokban is stabilan fogható
Csodaszép, erőtől duzzadó tükörponty

Az új kialakítású, szélesebb alumínium dob távdobó kilépő éllel rendelkezik, ami látványnak sem rossz, de jelentőségét igazából a dobások során érzékeljük. Nemcsak távolabbra, de pontosabban is tudjuk bevetni a végszereléket.

A szélesebb alumínium dob távdobó kilépő éllel rendelkezik, mellyel nem csak távolabbra, de pontosabban is dobhatunk
Egy jó orsó a pontos dobásokat is könnyebbé teszi

A dupla fém zsinórklipsz minden TEAM FEEDER orsón megtalálható, így ezen is! A pontos horgászat érdekében a klipszbe tudjuk beakasztani a zsinórt, így mindig visszatalálunk etetett helyünkre.

A dupla fém zsinórklipsz minden TEAM FEEDER orsón megtalálható

A csapágyazott zsinórvezető görgő jelentősége, hogy nem tekeri meg a főzsinórt, mikor behúzzuk a végszereléket, vagy épp fárasztunk. Ennek következtében a zsinór lepergése akadálymentes marad.

Mindkét orsón hátul, alul található a visszaforgásgátló ki- és bekapcsoló gombja

Az orsók használatbavételekor a legfontosabb momentum a megfelelő zsinór kiválasztása. Mivel mindkét orsót általános használatra terveztük, érdemes dobjukra olyan erős, megterhelést jól bíró zsinórt tekerni, amely nem távdobáshoz vagy éppen methodozáshoz specializált, hanem ahhoz, hogy a maximumot nyújtsa az általános pecák során. Ez a By Döme TEAM FEEDER Power Fighter Line, melyből ebben az esetben 0,22 mm-es került fel a dobokra, ami elegendő arra, hogy mind Pellet Feederes, mind pedig method technika során be tudjam juttatni a végszerelékem a kívánt 35-40 méteres távolságra.

Kezdő és haladó horgászok igényeit ezek az orsók maximálisan kiszolgálják
A By Döme TEAM FEEDER Power Fighter Line ideális ezekhez az orsókhoz

Annak ellenére, hogy belépő árkategóriájú mindkét szerkezet, megbízhatóságuk feledteti velünk ezt a tényt. Segítségükkel – amennyiben teljes felszerelésünk és végszerelékünk jól összehangolt – bármekkora halat képesek lehetünk kifárasztani. Kezdő és haladó horgászok igényeit ezek az orsók maximálisan kiszolgálják, de még egy profi kezéből sem „fordulnak ki”, hiszen erejük és precizitásuk megvan ahhoz, hogy versenykörülmények közt is megállják a helyüket, nyilván helyén kezelve azt, hogy ezek nem módszer-specifikus orsók.
Bármelyikre is essen a választás, a megbízhatóság és elegancia mellé egy olyan szerkezet párosul, amellyel a halfárasztás élménye maradandó lesz!

Meglepetésekkel teli horgászatokat kívánok ezekkel az orsókkal

Írta: Sipos Gábor
Fotó és videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.