Felpörgetve

Felpörgetve

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogyan kell vezetni napjaink egyik legkiválóbb balincsaliját, a SalmoThrillt. Ahogy a legtöbb speciális balincsaliról, úgy a SalmoThrillről is elmondható, hogy minél gyorsabban mozog a műcsali, annál eredményesebb. A sikeres halfogás reményében a technika elsajátításához szükséges hasznos tanácsok mellett felszerelést is ajánlok.

Meglepőnek tűnhet, de a halak extrém sebesség elérésére képesek. Természetesen a fennmaradás érdekében a ragadozóknak kell a leggyorsabbnak lenniük. Különösen igaz ez a vadászó, nem lesből támadó fajokra, amilyen a balin is.

Felkészülve a balintámadásokra

Aki fogott már nagyobb csukát, annak volt szerencséje megtapasztalni azt a robbanékonyságot, amire egy csúcsragadozó képes. Egy ilyen halat az orsóval szinte alig lehet utolérni. Ahogy a csuka, úgy a balin is hirtelen az áldozatára rontva kapja el azt. A különbség a két faj között annyi, hogy míg a csuka lesből támad, addig a balin a cirkálást megszakító hirtelen ritmusváltással teszi ezt. Tapasztalat, hogy a gyorsan mozgó préda különösen csábítóan hat a ragadozó őn kifinomult érzékszerveire, ezt használja ki a Salmo Thrill is. A csali hagyományos orsóval csak úgy gyorsítható fel az optimális sebességre, ha a hajtókart olyan gyorsan tekerjük, amilyen gyorsan csak lehet. Természetesen ez rendkívül fárasztó, különösen egy hosszabb horgászat alkalmával. Érdemes olyan orsót használni, amely egy hajtókar tekerésre a lehető leghosszabb zsinórt csévéli be. Ez két módon történhet: az orsó dobjának növelésével, mellyel arányosan az orsó mérete, így súlya is emelkedik, illetve az orsó áttételének fokozásával. Mivel a nehezebb orsó előnytelen a pergetés során, a megoldást az áttétel változtatásában rejlik. Ennek szellemében született meg a Wizard Asp orsó, melynek kimagasló, 7,1:1-es áttételét kifejezetten a gyors vezetésű csalikkal elejthető ragadozók, így különösen a balin horgászatához fejlesztették. A negyvenes méretű orsó elegáns megjelenésű, ránézésre talán, ha háromezresnek tűnik, mégis képes egy tekerésre több mint 90 centiméter zsinórt a dobra tekerni, ezáltal játszi könnyedséggel képes a Thrillt a megfelelő sebességre gyorsítani.

A zsinór pont tökéletesen feltölti az orsó dobját
A 7,1:1 áttétel segítségével lassabb tekeréssel is megfelelő sebességgel tudjuk vezetni csalinkat

A kapitális balinok horgászata során különösen fontos a nagy dobótávolság, ezért érdemes a lehető legvékonyabb fonott zsinórt használni. Ebből egy klasszikus dobra tetemes mennyiség megy föl, melynek jó része soha „nem lát” majd vizet, csak alátétzsinórnak szolgál, méghozzá elég drága alátétnek. Szerencsére a Wizard Asp-ot sekély dobbal látta el a gyártó, ami zsinórspóroló, pénztárcabarát megoldás. De mit is jelent ez a gyakorlatban? – a 150 méteres, 0,06 milliméter átmérőjű L&K Micro Braid zsinórral tökéletesen feltöltődik a dob, se nem sok, se nem kevés, így a lehető legnagyobb dobástávolság érhető el vele.

Harcra készen
A megfelelően vékony zsinórral nagyobb dobástávok is könnyedébben elérhetőek

Apropó, dobástávolság! Természetesen a távoli balinok elérése érdekében a botot is körültekintően kell kiválasztani, mert nagyon nem mindegy, milyen erősségű és hosszúságú botot használunk. Jelen esetben a 240 centiméter vagy annál hosszabb botok a legalkalmasabbak. Kiváló választás a szintén Wizard családba tartozó Asp Spin pergető bot, mely az orsóval szoros összhangban dolgozva elképzelhetetlen távolságokba repíti a műcsalit. Három hosszban kapható (240, 270 és 300 centiméter), dobósúlya mindháromnak a balin horgászatához igazodik (14-60 gramm), így ez nem okoz dilemmát, maximum a bothossz kiválasztása.

A három balintestőr

Általában csónakból horgászom, így én a 240 centis darabot preferálom, de partról érdemesebb a 270-es vagy nagy vízfelületeknél – mint például a Balaton – a 300-as méretet választani.

Minden lényeges adat megtalálható a boton, a különbség a három között csak a hosszban van
Amennyiben tiszta vízben horgászunk, érdemes egy fluorocarbon előkét is használni
Nyakon csípve az eredmény

A végére még egy tipp, melynek alkalmazása számos balinnal ajándékozott meg: ha a gyorsan vezetett csali fogós, akkor időről időre extrán rágyorsítok. Nem kímélem az orsót és a kezemet sem, mert a plusz erőbedobás gyakorta hallal ajándékoz meg.

Forrás: Lukácsi Béla

EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.