Fókuszban a Bokor Spin pergető orsók

Fókuszban a Bokor Spin pergető orsók

Izgalmas érzés megélni egy horgászcikk, egy termék születését. A Bokor Spin, majd a Micro Jig botok, a Full Contact pergető zsinórok megjelenése után csak a hozzájuk illő pergető orsó hiányzott a palettáról. Nem kevés munka után napjainktól kapható a Bokor Spin családhoz tartozó pergető orsó is.

Nehéz feladat csupán néhány sorban bemutatni, egyúttal horgásztársaimnak ajánlani az újdonságot vagy akár az összeillő botból, orsóból és zsinórból álló alapfelszerelést. Az eszközök legfontosabb tulajdonságainak kiemelésével és a hosszas teszthasználat fontos tapasztalataival próbálom ezt megtenni. A Bokor Spin pergető orsó két méretben, korszerű és strapabíró alapanyagokból készült el.

A modern külső dinamikus eleganciát sugall

A kissé futurisztikus küllem egy rendkívül könnyed futású, pergetésre tervezett áttételű, megbízható fékrendszerű kis erőgépet takar. A kecses, mégis erőteljes, meggyőzően működő felkapó-, a stabil, kézbe illő hajtókar és a tévedhetetlenül pontosan, azonnal záró visszaforgásgátló mind fontos jellemzői. Az egyik dob nagy felületű kikönnyítése, a működés közben is látható tengely jellegzetes, kissé „csibészes” megoldás.

A könnyített alumínium dob „ablakain” betekintést nyerhetünk a rotorra és a dobemelő tengelyre

Az orsó küllemében, színvilágában kitűnően harmonizál a Bokor Spin botokkal, használat közben is jól kiegészítik egymást. A gerinces, erőteljesen dolgozó, legnagyobb dobósúlyú, 272 centiméteres pálcához a nagyobb méretű, 4000-es orsót, míg az univerzálisan alkalmazható méretű 2500-ast a rövidebb botokhoz is ajánlom.

Hátulról is újszerűen szép…
… oldalról is mutatós

A tesztelések alatt hosszú időszakot pergettem az új orsóval, így a gyakorlati tapasztalatokról és az élményekről is beszámolhatok. Az új orsók a csukázástól a plasztikos süllőzésen át a fekete sügérezésig, balinozásig jól megfeleltek az elvárásaimnak. A nagynak mondható dobokról távolabbra is könnyedén dobtam a zsinórt.

A 4000-es modell majd 50 mm-es dobátmérője…

Én a felkapókart - akárcsak régebben a többi orsón - most is mindig kézzel zártam vissza a dobás végén. Így kíméletesebb a váltás, nincs hang, amit én nem is kedvelek pergetés közben. A zsinórt a vezető szem mindig precízen felvette. Orsóm hajtókarának egyszeri körbeforgatáskor több mint ötször fordul körbe a felkapókar, így nem kell nagyon intenzíven „tekerni”, áttétele miatt elég gyors a műszer. A Bokor Spin orsó szinte ellenállás nélkül, nagyon puhán forog, könnyedén dolgozik, ez a csapágyak magas számából is adódik.

… és a speciális kiképzésen átesett dob pereme együttesen még simább és hosszabb dobásokat eredményeznek

Első fékes rendszerű, fékcsillaga jól fogható és rövid úton állítható. Erre szeretném is felhívni a figyelmet. A fékerő erőteljes fokozása a fékállítás útjának vége felé egy-két fok húzásával, tehát nagyon rövid úton megvalósítható. Ez hamar megszokható és kényelmes dolog. Fárasztott halaim megfutásakor a fék letapadás nélkül, folyamatosan dolgozott. A kemény bevágásoknál is inkább nyitott, azaz puhult egy cseppet, mintsem leragadt volna. Meg kell említenem a nagyon precízen, azonnal záró visszaforgatásgátlót. A műcsalik vezetésekor, a halak rávágásának érzékelésekor és a fárasztásakor kap szerepet az a harmónia, amit a Bokor Spin bot, orsó, zsinór együttese biztosít. Első alkalmakkor csukázásokkal avattam az orsót. Nagyszerű volt érezni, amint a „saját” botommal vezetett plasztikra, villantókra rávágott a ragadozó. Kezünkben akkor érzékelhető jól a rávágás, ha a bot alapanyaga gyors, de - mint neve is jelzi - fontosak a Full Contact zsinór tulajdonságai is.

Nagyszerű érzés a „saját” összeállítással, megfogni a csukákat
A gyári pótdob minden pergető orsó ár/érték arányát javítja, mivel a használhatóságot, a lehetőségek tárházát növeli. A pótdob használatával zártabb, hagyományosan védettebb marad az orsó tengelye

A nyár elején Kanadában is használhattam Bokor Spin orsókat. Meg kell hagyni, a kölcsön botokon is kitűnően szolgáltak. Szép fogásokat, nagyszerű élményeket köszönhetek nekik. Gyönyörű fekete sügéreket, süllőket, csukákat csaptam be és csalogattam partra a segítségükkel. Nagyon sokféle műcsalival pergettem a távoli országban. Sok hal ide vagy oda, ott sem mindegy, mivel és hogyan mozgatjuk a táplálékimitációkat. A kisebb orsómon a dob kiképzése is segíti a hosszú dobásokat, könnyedén reptettem segítségével távolabbra is a wobblereket, plasztikokat. Elsőként vele pergettem. Nagyszerű volt még a hajtókarban is érezni a nagyszájúak kemény rávágásait. A tenyérnyi mérettől kezdődően egészen a két kiló körüli méretig sok sügért tudtam becsapni.

A kisebb sügérek rávágása is jól érzékelhető volt

Kellemes tapasztalat, hogy - az áttétel miatt - a kényelmes, komótos ütemben forgatott hajtókar is jó tempót diktált a műcsaliknak. Meglassításokat, gyorsításokat, ugrasztásokat, nagyon könnyedén produkálhattam. Izgalmas, amikor a felszínen vezetjük a poppert, walkot, ekkor fokozott elvárásunk, hogy a jó orsó kezesen, „észrevétlenül” szolgáljon ki bennünket. Tekintetünk ekkor a közeledő, táncoló műcsalin van, nem nézegetjük munkája közben az orsót. Minden pöccintésünk, húzásunk után a zsinór belazul egy kicsit - az új orsó ebben a helyzetben is hiba nélkül szedegette a zsinórt. Kanadában elsősorban csónakból pergettünk, a hatalmas, nyílt, de sokszor növényes területeket fésülgettük. Szívesen bóklásztam a partokon is, a szárazföldi izgalmakat nem csak a medvék előfordulása jelentette. A sok-sok dobás, a fogott halak mindent próbára tettek. Semmire sem panaszkodhatok, legfeljebb egy kicsit a szerencsémre. Egy gyönyörű parti helyen, sziklák, kavicspadok közt rohant a víz. Az első dobásom nyomán egy kő mögött, egy kis csendes részen esett a vízre a popperem. Éppen megindítottam, amikkor felpúposodott a víz és általam még soha nem látott méretű nagyszájú sügér vetődött rá a műcsalira. Teljes testtel kiröpült a vízből, közben azonnal felsírt a fékmuzsika, perecre görbült a bot. Izgalmamban majd kiugrott a szívem, a halat hatalmasnak láttam, de csak pillanatokig tartott a dráma. A hal nem elrohant, hanem ismét kivetődött a felszínre, és jól láttam amint kiröpült szájából a popper. Sajnos nem volt jó az akadás. Később ugyanezen a helyen fogtam szép példányokat, muzsikált a fék is, de ezek csak feleakkorák voltak, mint a szökevény legnagyobb.

Ez már szebb példány, muzsikált a fék

Ennek az évnek a tavaszán volt egy másik, nagyon halas próbatétele az új orsóknak. A Duna-delta csukaparadicsomában pergettem velük hosszabb időn át. Itt a Bokor Spin pergető botokon használtam őket. Amikor egy nap sok száz dobás történik sok rávágással, fárasztással és fogásokkal, az az igazi puding próba. Ott, a Holbinán bizony nagyon igénybevettem az új műszereket. Jellemzően egy-két kilós csukákat fogtam, de akadtak azért nagy példányok is. Elmondhatom, hogy rövid használat után itt is kezessé vált minden. A fék gyakran muzsikált, minden rendben működött. A hínár miatt alkalmazott erősebb zsinórt is szépen szedte az orsó. Nemcsak eredményes, hanem kellemes, könnyed volt a pergetés. A csukákra nagyon vigyáztunk, a fogások után hamar visszaengedtük őket.

Nagyszerű tesztpályán, a Duna-deltában horgásztam a Bokor Spin pergető felszereléssel…

Külön örömet jelentett, hogy barátaim is eredményesen, dicsérő jelzők közepette használták a Bokor Spin botokat.

Barátaim is szívesen, eredményesen használják a pergető botjaimat

Az orsóval ezt még nem tehették, akkor még csak a tesztdarabok léteztek. Ma már azonban kaphatók, akárcsak a Full Contact zsinór. Ebből tízestől a húszas méretig ajánlok az új orsó dobjaira a pergető módszertől és a célzott halaktól függően. Hamarosan itt van az ősz, majd a tél, a pergetés szezonja, és itt van az új Bokor Spin orsó is. Kívánom, használják önök is eredményesen!

A tányérkerék tengelyén lévő fogakba tökéletesen kapaszkodó karmok szemernyi kottyanást sem engednek a hajtókarnak
Az orsóház alsó részén elhelyezett visszaforgásgátló gomb könnyen kezelhető
A hagyományostól eltérő orsótalp-kialakítás rendeltetése a minőségi felfogatás. A stabilitás növelése érdekében az első talprész hosszabb a hátsónál
Igényes megoldás és figyelmesség: a gyárilag mellékelt puha neoprén táska használatával az orsót a szállítás során fellépő sérülésektől óvhatjuk meg
Ahogy az illik: zárt csapágyon szalad a zsinórvezető görgő
Kint a terepen, használat előtt és közben…

A Bokor Spin orsók adatai:


Bokor Spin 2500Bokor Spin 4000
Tömeg:248 gramm289 gramm
Csapágyszám:10 + 1 db10 + 1 db
Orsódob átmérője:44,5 mm49,5 mm
Orsódob tömege (zsinórral feltölve):44 gramm63 gramm
Zsinórkapacitás:0,25 mm - 190 m0,35 mm - 120 m
Tengely átmérője:4 mm4 mm

Forrás: Bokor Károly
Fotók: Bokor Károly, Halmos Mihály

(X)
EnergoTeam

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.