Hol és hogyan is születik az etetőanyag, amivel egyre többen horgásznak Európa-szerte?!

Hol és hogyan is születik az etetőanyag, amivel egyre többen horgásznak Európa-szerte?!

Sokan sokféleképpen gondolkodnak az etetőanyagokról és azok gyártásáról, de keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy belülről is megtekintsenek egy ezzel foglalkozó üzemet. Engem az a megtiszteltetés ért, hogy Papp József, a Top Mix márka megálmodója és tulajdonosa végigvezetett a dombóvári üzemen. Remélem, hogy írásom sok érdekes és hasznos információkkal szolgál számotokra.

A csomagoló részleg falán félreérthetetlen felirat adja az udvarba belépő tudomására, hogy hol jár

Érdekesen indult a látogatás napja, szokásos reggeli őrület a városban… Igazi munkanapi káosz… Miután végre magam mögött hagytam Budapest lüktető zaját, csak a késő őszi-téli táj csendes nyugalma vett körül, és élvezettel hallgattam Kenyeres Laci márnás történeteit. Lenyűgöző az a folyóvízi horgásztudás és etetőanyag-ismeret, ami Laci barátom birtokában van, csendes nyugalommal mesél 3-4 kiló feletti márnák vad fárasztásáról az ősz által csendessé vált Dunakanyarból…

De térjünk vissza inkább úti célunkhoz, a Top Mix dombóvári bázisához!

Dióhéjban annyit érdemes tudni a cégről, hogy 2000-ben 4 fővel indult, és akkor még 100%-ban csak az etetőanyag gyártással foglakozott. Az ezt követő folyamatos növekedés miatt a dolgozói létszám mostanra 8 főre gyarapodott. Most, 2008-ban pedig az Alföldön 4, a Dunántúlon 3, Pesten pedig egy nagykereskedelmi lerakat segít abban, hogy minden horgászboltban megtalálhatóak legyenek a Top Mix termékei. Ezen a termékpalettán 2004-ban megjelent a botok, orsók és egyéb kiegészítők széles választéka, amiket ti is láthattok a honlapon. 2003-as évben sikerült a mai, 8500 négyzetméteres telephelyen is beindítani a termelést. Itt megtalálható a gyártáshoz szükséges összes munkafolyamat eszköze (keverőgép, pirító berendezés, csomagológép stb.), itt történik a raktározás, valamint innen indul Európa és a világ országaiba a termékek sokasága.

A nagykapun belépve ez a kép tárul szemünk elé

Megérkezéskor kicsit úgy érzetem magam, mint egy nagy gyerek, aki szabadjegyet kapott „a felnőttek vidámparkjába”… Hirtelen ezer meg ezer kérdés keringett a fejemben, mindenbe bele akartam nézni, mindent meg akartam tapogatni…

Papp József számítógépen irányítja a vállalkozás termelését és kereskedelmét

A bemutatóteremben foglaltunk helyet, ahol elkezdtük a beszélgetést. Tájékoztatást kaptunk a cégről, és betekintést nyerhettünk a jövő évi újdonságokba is. Elsőnek megnézhettem a honlapon is megtalálható praktikus újdonságokat, pl. a 2009-es év úszóit, vagy azt az elmés ólomadagolót, ami lehetővé teszi a gyors és egyszerű ólmozást anélkül, hogy a botunkat le kéne tennünk a kezünkből.

Az első helység, ami felkeltette az érdeklődésemet, a labor volt. Itt megtalálható a már felhasznált és még kísérleti stádiumban lévő illatok és ízek garmadája. Némelyik olyan tökéletes és magas minőségű, hogy ha egy becsukott szemű ember orra alá teszünk egy frissen félbevágott barackot és egy csepp barack aromával átitatott papírt, akkor pusztán az orrára hagyatkozva lehetetlen különbséget tennie a kettő között.

A mintákkal és kísérleti anyagokkal dugig tömött labor
A polcokon is aromás flakonok tömkelege
Bizony, könnyű beletemetkezni a finomabbnál finomabb illatokba, ízekbe

 • Józsi! Mi alapján alkottok új ízeket?
 • Tapasztalat, kísérletezés és egyéni ötletek eredményeként születnek az új etetők. Egy-egy íz születése és kereskedelemben való megjelenése között akár 1-2 év kemény munka is eltelhet. Ebben a fejlesztésben nagy segítséget jelent Bóna Laci, aki a cég keverőmestere és jeles pontyhorgász, továbbá néhány környékbeli versenyhorgász és a Top Mix csapat munkája. Nagyon jó példa erre a Big Carp Selector XT41-es születése, ami „konyhai peca” alapján alakult ki, és mára sikeresen alkalmazzák a pontyhorgászok. „Halkan” jegyzem meg azt, hogy Döme Gabi is ennek aromakeverékével aratta idei feederbotos győzelmeinek jelentős részét!

A Következő üzemrészben találhatóak az etetőanyagok előállításához használt berendezések. Itt kicsit bajban voltam, hogy melyik mire való, de Józsi segítségével hamar megértettem, hogy a hatalmas adagoló és keverő gépek miként végzik a megfelelő anyagok kimérését és keverését. A keverésről annyit érdemes megjegyezni, hogy egy-egy keverési „egység” kb.200 kg anyagot jelent, ami azért sokunknak több évnyi mennyiséget jelentene.

 • Mi alapján tudjátok meghatározni a pontos keverési arányokat? És hányféle összetevőből áll egy etetőanyagotok?
 • Az etetőket első körben én tervezem meg, de mindjárt 3-5 variációban. Aztán kipróbáljuk a variánsokat, és Bóna Lacival kiválasztjuk azt az egyet, ami jól működött. Ennek receptje felkerül a számítógépre. Minden általunk gyártott etetőanyagnak egyéni receptje van, nem úgy dolgozunk, hogy csinálunk egy egységes keveréket, és különböző aromákat teszünk bele. Az egy-egy etetőanyaghoz felhasznált összetevők száma típusonként eltérő, de általában tizenkettő és harminc közötti alapanyagról beszélünk. Alapvetően közel százféle alapanyag áll rendelkezésünkre és száznál is több fajta aroma.
 • Honnan származnak ezek az alapanyagok?
 • Az alapanyagok körülbelül 30%-a hazai eredetű, a többi külföldi: belga, holland, olasz stb.. De minden alapanyagunk nagy múltú neves gyártóktól érkezik, többnyire egalizált zsákokban.
 • Tudnál erre esetleg példákat mondani?
 • Természetesen. Például a piskóta alapanyagok Hollandiából, az angolmorzsa, a tortue, az aromák egy része Olaszországból, a löszös föld, a kender, a PV1 pedig Belgiumból. A kukorica is az Unión belülről. A piskóta őrlemények egy részét direkt erre a célra gyártják, hiszen csak így lehet állandó minőséget biztosítani, másik része válogatott édesipari selejtes termék, melyek magas minőségét jelenti, hogy a raktárban lévő zsákokból akár mi is fogyaszthatnánk, hiszen a formai hibán kívül teljesen megegyezik az Unió tagállamainak (pl. Ausztria, Hollandia) boltjaiban kapható nápolyikkal és babapiskótával. Szeretnétek megkóstolni?
 • Természetesen, ha megenged, kérnénk belőle.

Kenyeres Laci válogatja, hogy citromosat, vagy csokisat egyen-e
Végül a csokis mellett dönt
Az alapanyag raktárban láttuk a becsomagolásra váró Magic Pelleteket…
… és a még felhasználásra váró piros, sárga és fekete pastoncinót
Az telep hátsó részébe egy gyümölcsösön megyünk keresztül, melyet Papp József telepített
A nyitott raktárban a CSL pelletben turkálok, ami a Top Mix pontyos etetőinek alapját képezi (szintén külföldi beszerzés)
Ezekben a zsákokban pedig sós keksz őrlemény van

 • Miután a gépsoron elkészült egy etetőanyag, még milyen lépések és munkafolyamatok vannak hátra?
 • A terméket csomagoljuk, majd kartondobozokba kerül, és a telephelyen belül lévő raktárhelyiségekbe tesszük. Itt minden etető helyét megjelöljük, ami nagyban megkönnyíti a raktározást és a termékek mennyiségének ellenőrzését, valamint a megrendelők gyors, pontos kiszolgálását.

Rend a lelke mindennek!
Nem lehet tévedés a szezonban sem, ha minden pontosan a helyén van
A raktárak feltöltése most folyik, hogy szezonkezdetkor ne legyen probléma

 • Ilyen helyiségekbe kerülnek az üveges kukoricák is?
 • Igen, azokat is hasonlóan raktározzunk.

Az üveges kukorica raktár már a kezdésre vár

 • Ennyi etetőanyag gyártásakor felmerül bennem, hogy a csomagoláshoz használt zacskók is sokfélék lehetnek. Azokat hogyan tároljátok?
 • Nagyon sokféle zacskónk van. Természetesen a zacskókat is hasonló szisztémával tároljuk, mint az etetőket.

A csomagolóanyag raktár

 • Várható a 2009-es évben valamilyen új etetőanyag?
 • Igen, például lesz két új Big Carp Selector etetőanyag, az XT61-es és az XT71-es, lesz új amuros etetőanyag, és tervezzük új pellet széria piacra dobását is.
 • Sokakat érdekelhet az a kérdés is, hogy milyen minőségellenőrzésen mennek át az etetők, mielőtt kikerülnek a gyártásból?
 • A felhasznált alapanyagokat a megyei Takarmány-felügyelő ellenőrzi. A kész etetőanyagokat szúrópróbaszerűen személyesen is ellenőrzöm. A hivatalos ellenőrzést pedig a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás végzi.
 • Közben átértünk a következő raktárba, ahol rengeteg bot és egyéb felszerelés van. Erről jut eszembe, hogy sokan „márkafüggésben” élnek, és nem hiszik el, hogy a Távol-Keleten készült botokból is van kiváló minőségű. Erről mit tudnál mondani?
 • Mint nagyon sok gyártó, mi is gyártatunk a Távol-Keleten. De a Top Mix termékeit mindig magas színvonalon, folyamatos minőségellenőrzés mellett készítik. Egyes modelljeink azonos gépsoron készülnek a Preston, a Maver és a Browning termékeivel. Amint látod, a néha előforduló garanciális és/vagy azon kívüli hibákhoz is csak minimális mennyiségű tartalék alkatrészt kell raktáron tartanunk, ez is a termékek magas színvonalát igazolja.

A jövő év sikerbotja lesz a GENIUS rakósbot
Ez a bot egy igazi klasszis. Karcsú, gyors és erős. Igaz, ez Olaszországban készült
A botos polcokon még van némi űr, de már úton vannak a 2009-es modellek
„Botjainkhoz megfelelő alkatrész készlettel is rendelkezünk”

 • Találtam itt Top Mix táskákat is, erről tudnál valamit mondani?
 • Egyre kedveltebbek ezek a termékeink is. A táskákban például jól sikerült ötvözni a praktikumot a magas minőséggel. Hasonlóan jó minőségben készül a kezedben tartott új pole cup is, amely minőségben és tartósságban messze felülmúlja a piacon kapható csészék nagy részét.

A LUXURY sorozat egyik darabja
A rakósbotokhoz etetőcsésze is kell, hát adunk. Kettő darab van egy csomagban és szenzációs a minősége is, az áráról nem is beszélve
Laci a dévérező úszókat szemléli
Az aromaraktár még feltöltésre vár
Ebben a raktárban többek közt a botzsákok foglalnak helyet
„Na, nekem ennyi elég lenne egy életre!”

 • Tudnál esetleg még valami mostanában megjelenő érdekes kiegészítő felszerelést mondani?
 • Igen, a közeljövőben várható a gumírozott szövetű merítő fej és haltartó megjelenése is, aminek az előnyeit, azt hiszem, nem kell ecsetelnem. Terveink között szerepel még a Fujitsu zsinórok forgalmazása is, ezek igen magas minőségű és méretpontosságú zsinórok, eredeti japán gyártással.
 • Nos, igen. Az utóbbi időben több, sikeres horgászatról beszámoló ragadozóhalas cikket is publikáltál. Esetleg ez irányban lesz változás?
 • Nem, ezt nem tervezem. Engem elsősorban nem a rablóhalakról ismernek, pedig időnként szeretek rájuk horgászni. Itt is, mint mindenhol, szeretem a csúcsminőséget, ezért készíttettem el a WILLOWY pergetőbot szériát (nem csak) a magam kedvtelésére. Szenzációs botok, aki ilyet használ, az csak megelégedéssel szól róluk.
 • Köszönöm, hogy itt lehettem, és hogy bemutattad az üzemet nekem és az olvasóknak. További hasonló sikert kívánok neked mind a munkában, mind a horgászatban!
 • Én is köszönöm, és hasonlóakat kívánok neked és az olvasóknak egyaránt!

(X)
Írta: Berényi Zoltán (Padlógáz)
Fotók: Fejes Erzsébet, Kenyeres László

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: