iBite – Praktikus megoldás az éjszakai horgászatokhoz

iBite – Praktikus megoldás az éjszakai horgászatokhoz

A sötétben horgászni nem egyszerű. Ennek nem is feltétlenül az előbb utóbb elhatalmasodó fáradtság az oka, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire körülményes lehet éjszaka a csalizás, a szerelés, nem is beszélve a spiccek megvilágításáról, ami valódi rémálom. Persze, létezik világítóparton, amit minden dobás előtt le kell venni, majd a szerelék vizet érését követően újra felcsíptetni. Vannak nagyon spéci lámpák, amelyekkel a rezgőspicc megvilágítása kivitelezhető ugyan, de nem egy egész éjszakán keresztül. Megoldás lehet még az elektromos kapásjelző, de a feederbotos horgászatban azért elég szokatlanul hat a használata. Nem csoda hát, hogy az itt felsorolt eszközök között sokan még nem találták meg az igazit. Az iBite termékcsalád megjelenésével azonban az éjszakai macerák egy csapásra megszűnnek majd! Máris megmutatjuk, hogy miért!

Mielőtt bárminek is elébe mennénk, szögezzük le, hogy az iBite márka égisze alatt egy komplett termékcsalád jelent meg a közelmúltban, melynek ebben az írásban csak egyetlen elemét vesszük részletekbe menően is górcső alá. Hosszú hónapok óta folyt mindegyik eszköz tervezése, mintadarabok tucatjainak legyártását és kipróbálását követően készültek el a végleges formát öltött termékek, melyek közül ez alkalommal a LED-es feederspiccekkel foglalkozunk. Igen, olyan rezgőspiccekről lesz szó, amelyek kialakítása lehetővé teszi, hogy egy kisméretű elemet és egy kellően erős fénnyel világító LED-et rögzítsünk bennük.

Már a LED-es feederspiccek csomagolása is arról árulkodik, hogy nem hétköznapi eszközök ezek!
Minden fontos termékinformáció jól olvasható. Ezek a spicc erőssége, anyaga, hossza és átmérője, a LED színe, illetve annak a botnak a neve, amelyhez a spicc tartozik
Természetesen minden csomagban van egy elem és egy LED is, melyek egyébként külön is megvásárolhatók

Fontos tudni, hogy teljes értékű, a normál, megszokott rezgőspiccekkel majdnem minden elemükben megegyező spiccekről van szó, amelyek mindössze az utolsó gyűrűjük kialakításában különböznek hagyományos társaiktól. Tehát a LED-es spiccek ugyanúgy karbonból vagy üvegszálból készülnek, gyűrűik száma és a festésük is megegyezik tradicionális társaikéval. Ez rögtön rávilágít használatuk egyik legnagyobb előnyére: nem kizárólag éjszaka érdemes ezeket a botba helyezni, hanem nappal is, mindössze az elem és a LED nélkül, hiszen teljes értékű feederspiccekről van szó. A képeken jól látszik, hogy utolsó gyűrűjük van oly módon kialakítva, hogy a pici elem és a LED tökéletesen beleilleszthető a gyűrű talpában e célra kialakított részbe, de azok onnan a legminimálisabb mértékben sem lógnak ki, így használatuk kellemetlen gubancolódással egyáltalán nem fenyeget, ellenben annyira szorosan illeszkednek, hogy dobáskor sem áll fenn a veszélye annak, hogy kirepülnek a helyükről. Így a dolgunk mindössze annyi, hogy szürkületkor behelyezzük az elemet és a LED-et a tartóba, majd elkezdünk horgászni és ahelyett, hogy a világítópatronnal vagy a spiccet láthatóvá tevő lámpákkal bajlódnánk, minden idegszálunkkal a kapásra koncentrálhatunk, esetleg élvezhetjük az éjjeli „fények” nyújtotta panorámát.

Ezek az apróságok jelentik a fényt az éjszakában!
A dolgunk mindössze annyi, hogy a LED-et ráhúzzuk az elemre. A megfelelő pozíciót akkor érjük el, ha a LED világítani kezd
Fénye épp elég erős ahhoz, hogy akár nagyobb távolságból is látható legyen a kapás
Nemcsak egy, hanem kétféle színben is gondolkodhatunk, hiszen piros és zöld LED-ek egyaránt kaphatók a spiccekhez!
A spiccgyűrű úgy lett kialakítva, hogy abba tökéletesen belesimul a LED és az elem. Garantáltan nem zavarja a horgászatot!

A fejlesztés alatt sok döntési helyzet adódott, melyek során meg kellett határoznunk, hogy mi és hogyan biztosítsa az energiát a LED számára. Választásunk végül a 211-es és 311-es elemekre esett. Ezek a modern technológiának köszönhetően már egészen kis méretűek, a bennük rejlő lehetőségek pedig ezidáig kihasználatlanok maradtak, már ami a horgászatot illeti. Az elemek minimálisan 24, de akár 72 órára is elegendő muníciót biztosítanak a LED számára, így jó néhány éjszakát végig lehet horgászni egy párral. A LED fényereje lényegesen nagyobb, mint egy hagyományos világítópatroné, így sokkal jobban látható akár messziről, például a sátorból vagy az ernyő alól is. Fontos tudni továbbá, hogy a LED két különböző színben is elérhető, hiszen piros és zöld egyaránt létezik belőle. Ezek az eszközök egyébként könnyen pótolhatók, természetesen önállóan is elérhetők.

A dobások során sem kell félnünk attól, hogy a LED és az elem kirepül a helyéről. Precíz illesztésüknek hála nagyon stabilan ülnek a spiccgyűrűn
Fárasztás közben sem kell aggódnunk, terheljük a botunkat pont ugyanúgy, mintha a hagyományos spiccek valamelyikét használnánk!
Bizonyára sokakban felmerült a kérdés, hogy a botok mögött ülve pontosan mit látunk a kapásból. A válasz a képen: mindent!

Fontos leszögezni, hogy a LED-es feederspiccek egy sor, az Energofish Kft. által forgalmazott, saját márkás bothoz elérhetők és megvásárolhatók. Ezek egészen pontosan a Benzar Method Feeder, a Carp Expert Method Feeder, a Carp Expert River Feeder, a Carp Expert Elite Feeder és a Kamasaki Pellet Feeder. A felsorolást a Benzar Allround Feederrel kell még kiegészíteni, amelyet azonban önállóan is meg lehet vásárolni oly módon, hogy a meglévő 5 spicce mellé egy hatodik, iBite gyűrűvel, LED-del és elemmel ellátott spicc is járjon hozzá. Nem titok egyébként, hogy ezek a legnépszerűbb, legnagyobb darabszámban értékesített feedereink, így természetes volt, hogy az iBite spicceket is hozzájuk készítjük el elsőként. Az említett botok egytől egyig viszonylag erős, kimondottan a pontyok horgászatához kialakított feederek, melyek közül úgy véljük, hogy a sporttársak többsége tud igényeihez megfelelőt választani.
A technikai előnyökön túl következzen néhány gyakorlati tapasztalat a spiccekkel kapcsolatban! Az első és legfontosabb talán az, hogy sem dobáskor, sem pedig fárasztáskor nincs semmilyen zavaró a használatukban. A LED nem lóg ki sem hossz-, sem pedig oldalirányban a gyűrűből, így kizárt, hogy a zsinór rátekeredjen dobás előtt! Mivel nagyon stabilan ül a gyűrűben az összepattintott elem és a LED, nem kell félnünk attól sem, hogy egy lendületes, nagyerejű dobás során esetleg kirepülnek a helyükről. Ennek köszönhetően mindössze az éj beköszöntével kell a spicchez nyúlunk – rögzítenünk benne az elemet és a LED-et –, utána nincsen semmilyen dolgunk vele, száz százalékban a horgászatra koncentrálhatunk! E megoldás hatalmas előnye továbbá az is, hogy a fárasztás során a spiccet figyelve remekül nyomon lehet követni, hogy merre tart a horgon küzdő ellenfél. Ennek főként akkor vesszük igazán nagy hasznát, ha egymás mellett több készség is be van vetve, hiszen így elkerülhető, hogy az egyik szerelékkel összeszedjük valamelyik másikat.

Vízparti idill, csend és nyugalom
Az éjszakai horgászat varázsa semmihez sem hasonlítható
Az iBite spicc segítségével egyetlen kapásról sem lehet lemaradni!
A Benzar Allround Feederek esetében egy egyedi ajánlatnak köszönhetően gyári tartozékként is elérhetők ezek az eszközök
A felkészültség és a kitartás jutalma ez a szép ponty!

Összességében elmondható, hogy ezekkel a spiccekkel felvértezve bárki magabiztosan ülhet le éjszaka horgászni, hiszen kapásról egészen biztosan nem fog lemaradni, és még a kellemetlen gubancolódástól sem kell tartania!

Energo Team