Kíméletesen a ragadozókkal is

Kíméletesen a ragadozókkal is

A pontyozást említve eszünkbe juthat a C&R és a halkímélés. Valóban, sokszor érdemes a halak kíméletes bánásmódjáról beszélni még akkor is, ha konyhára szánja valaki a zsákmányát. Azonban nem csak a békés halak lehetnek, ilyen szempontból szem előtt, a ragadozó halak is megérdemlik a törődést.

Sokrétű és érdekes téma ez, egészen mélyen is bele lehet merülni, most azonban csak felületesen érintjük a témát, nem feledve a kíméletességet.
Jómagam hal elvitelben nevelkedtem, és csak később jöttem rá, van más lehetőség is, nem kell elvinni a halat, vissza is lehet azt engedni. Mivel elsősorban a ragadozóhalakat kergetem, így előjött a probléma: Hogyan is bánjunk kíméletesen a ragadozó halakkal?

Nem véletlenül sértetlen a süllő! Egy ilyennel öröm a fotó, amit bárkinek büszkén mutathatunk

A kisebb testű ragadozóknál nincs is nagy probléma: ha megtanuljuk, hogyan tartsuk meg a kezünkben a halat a horogszabadításig vagy éppen egy rövid fotó erejéig, akkor nem lehet gond. Sőt, a legtöbbször ki sem kell emelnünk a halat a vízből, elég, ha egy könnyed mozdulattal megszabadítjuk a horogtól. Azonban a nagyobb példányok már problémásabbak, ha csak egy rövid ideig, de szeretnénk kézben tartani a halat, sőt akár egy szebb fotót is szeretnénk róla, illetve a horogszabadítás is macerásabb lehet. Természetesen szétnézhetünk a pontyosok világában, keresve hasonló kiegészítőt, azonban nem találunk olyan eszközt, ami segítene, ugyanis ezek a legtöbb esetben alkalmatlanok ragadozóhalas kíméleti eszközként.

Picit megpihenve, de biztonságban
Egy közel öt kilogrammos süllő szinte elveszik az összecsukott merítő fejben is
Mint a villám, úgy elúszik, ha figyelünk a bánásmódra

A pontymatracok még talán rendben vannak, de melyik parti pergető fog a hátán cipelni egy pontybölcsőt vagy akár a legfontosabbat, a merítő szákot. Utóbbinál nem is a méret a legnagyobb probléma, hanem a szállíthatóság, illetve az anyaga.
Pergetve fogott halak esetében bizony számítani kell arra, hogy egy wobbler horgainak nem fog minden ága a halba akadni, ez pedig egy általános szákfejnél szinte biztos beakadást és ezzel óriási káoszt eredményez. Példádul a csuka képes még a szákfejben is tekeregni, ezzel pedig néha csak késsel vagy ollóval megoldható problémát okoznak. Nem véletlen, hogy emiatt a pergető horgászok körében egyre népszerűbb lett a damil merítő szák. A damil merítő száknak számos előnye van – rendkívül gyorsan tudjuk mozgatni a vízben követve a megugró hal mozgását, rendkívül könnyű –, azonban a hal kímélése szempontjából nem jó megoldás. Sajnos engem is a rossz tapasztalatok vezettek rá, hogy itt bizony váltani kell. Elsősorban az úszókat szakították szét ezek a hálók, sérülést okozva ezzel a halnak, ennek okán pedig az elkészült fotó sem adta vissza a ragadozó szépségét.
Mi hát a megoldás? Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek a gumírozott anyagú merítők. Ezek első modelljei még nehezek voltak, éppen ezért alkalmatlanok a feladatra, azonban egyre jobban fejlődött ez az iparág is, így már olyan kiváló gumírozott hálóanyagok állnak rendelkezésre, amelyek nem nehezek, nem szívják magukba a vizet sem, és ami nem mellékes, a megfelelő lyukbőséggel ezek nem szakítják szét a halak úszóit, illetve a puha gumi miatt a sérülés lehetősége is minimálisra csökken.
A jó anyag azonban még nem elegendő, kell a mobilitás is! A pergető horgászok két részre oszthatóak, az egyik a parti, a másik a csónakos. A parti pergetőknél nem praktikus egy nagy, kinyitott merítővel mászkálni, azonban egy kapitális hal megakasztásakor már jól jön a nagy merítő fej. Ugyanez igaz – egy kicsit más szempontból – a csónakos pergetőkre is. Ott a hely a meghatározó, ugyanis a nagy merítő fej óriási részt vesz el az értékes helyből, nem beszélve arról, hogy a nagy felületű hálóba törvényszerűen beleakadunk. Erre is van már szerencsére megoldás: olyan szétnyitható fejek állnak rendelkezésre amelyek, rendkívül kis helyen elférnek, illetve a szállításuk is sokkal könnyebb.

A nyélrész csatlakozása megfelelően erős
Két pattintás, és máris harcra készen áll
Szákolásnál jelenleg talán a gumírozott háló a legkíméletesebb
A szétnyíló részek speciálisan erősítettek

A szétnyitható fejet a gumírozott hálóval felvértezve így egy olyan merítő szákot kapunk, amely praktikussága mellett még a halak kíméletes bánásmódjáról is gondoskodik. Természetesen létező termékről beszélek, aki kíváncsi rá, az L&K márka legújabb termékeként megtalálja. Összecsukva 27 centiméter széles és 85 centi hosszú, ez kézben könnyedén szállítható, a csónakban meg szinte nem is foglal helyet. A fejet kinyitva egy 50 x 60 centis keretet kapunk, amely 50 centiméter mély hálóval van ellátva, a szák nyelét kihúzva pedig elérjünk vele bőven az egy méternél távolabb lévő halat is.

A szétnyitott zsák elég nagy helyet foglal
Összecsukva azért sok helyet nyerünk, élére állítva pedig észre sem vesszük

Az összecsukhatóságának azonban – a kis szállítási hely mellett – van még kettő előnye. Az első, hogy a megszákolt halat belezárva meg is tudjuk mérni, nem törve ezáltal a halat, a másik, hogy ha fotózni szeretnénk, akkor a fényképezőgép előkészítéséig – szintén a szákfejbe zárva – vízben tarthatjuk a halat, nagyban megnövelve ezzel a túlélési esélyeit. Odafigyelve így a legkényesebb ragadozók is sértetlenül és villámgyorsan fognak elúszni, megnyugtatva ezzel a horgászt is.

Forrás: Lukácsi Béla

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.