Okuma Safina Pro - nem csak pergető horgászoknak!

Okuma Safina Pro - nem csak pergető horgászoknak!

Az Okuma név az elmúlt évtizedek alatt fogalommá vált a horgászok körében! Ki ne ismerné például a híres első generációs, elnyűhetetlen Longbow szériát? Emellett azonban szerencsére sok más módszerhez is készít orsókat az Okuma, a multi orsóktól a pergető orsókon át a masszív, robosztus szerkezetekig. Újdonságként került fel áruházunk palettájára az Okuma Safina Pro orsószéria, amiről bizton állíthatjuk, hogy a pergető horgászok mellett a finomszerelékes horgászok figyelmét is garantáltan felkelti! Ráadásul olyan árcímke került az orsóra, ami a bőven megfizethető kategóriába sorolja ezt az orsócsaládot. Érdemes mindenképp megnézni ezt a 3 szerkezetet!

Az Okuma Safina Pro orsók általános jellemzői

A világhírű, tradicionális Okuma új orsóval lépett idén a pergető orsók piacára, mégpedig a Safina Pro szériával. Ezek a minőségi elsőfékes orsók mérettől függően ideálisak pergetésre, matchbotos horgászatra, de precíz első fékjük révén tökéletesek akár a finom feederbotos horgászatot kedvelők számára is. Ráadásul a legnagyobb méretű, 65-ös változattal nyugodtan eredhetünk olyan halak nyomába, mint a vizeink legnagyobbra növő ragadozója, a szürkeharcsa - legyen szó bármilyen módszerről.

Három méretben forgalmazzuk az Okuma Safina Pro orsókat

Az ezüstszínű ultra-kompakt karbon orsóházban 3 golyóscsapágy, valamint egy tűgörgős csapágy kapott helyet, ezek felelnek az orsó kifogástalan, sima futásáért. Természetesen a csapágyak a legjobban igénybevett helyekre kerültek, így golyóscsapágyat találunk a tányérkerék két oldalán, valamint a főtengelyt is csapágy támasztja meg. A holtjátékmentes visszaforgásgátlásért az orsóban található precíz tűgörgő felel, ennek feladata, hogy a rotor késedelem nélkül induljon, illetve megálljon a hajtókar bármilyen állása esetén, továbbá a tűgörgők további támasztékot nyújtsanak a főtengelynek, ami segíti a komolyabb igénybevételek elviselését.

Igényes megjelenés: ezüst orsóház fekete-arany színvilágú dobokkal

Az orsó használati értékét tovább növeli az hidegen esztergált alumínium dob, mely ízléses fekete-arany színezést kapott. Ebben kapott helyet az Okumától már megszokott hibátlan, precíz, soklamellás első fék. Ez a garancia arra, hogy horgásszunk akár a legvékonyabb előkékkel, megfelelő fékbeállítás mellett megbízhatóan fogja adagolni a zsinórt. De erről később érdemes lesz részletesen szót ejteni!

Itt látszik jól a 3 orsó méretbeli eltérése

Az Okuma Safina Pro orsók legfontosabb jellemzői:
- 3 golyóscsapágy + 1 tűgörgős csapágy
- Elliptikus fogaskerék rendszer
- Ultra kompakt karbon orsótest
- Holtjátékmentes, azonnali visszaforgásgátló
- Hidegen forgácsolt alumínium dob
- Precíz, soklamellás első fék
- ABS hajtókar
- EFR II. zsinórvezető görgő rendszer
- Precíziós, esztergált csigatengely
- RES-II: számítógéppel tervezett rotor kiegyensúlyozó rendszer

A két kisebb modellnél hagyományos gombba, míg a nagy orsónál ergonómiailag tervezett nagy markolatba kapaszkodhatunk a komoly halakkal vívott küzdelem során
Okuma Safina Pro SPa-30 - finom pergető orsó, de akár feeder- vagy pickerbotra is kiváló választás

Okuma Safina Pro SPa-30

A megszokott 30-as méreteknél valamivel kisebb, ultra-kompakt vázzal rendelkező kis pergető orsó. Ideális rövid botos light pergetéshez, így nyugodtan feltehetjük, egy 1,8 méteres, 2,1 méteres, vagy akár, egy 2,4 méteres Ultra-Light, Light, vagy akár még Light-Medium karakterisztikával rendelkező pergető botra is. A pergetés mellett mindenképp számolni kell ezzel az modellel, ha finom feeder, picker, esetleg match horgászatra keresünk kis, könnyű orsót. Rendkívül precíz, 6 lamellás első fékje alkalmassá teszi e módszerekhez akár a legfinomabb előkék használata esetén is, legyen szó monofilról, vagy nagyon vékony fonott zsinórról. Áttétele 5,0:1, míg a tömege 214 gramm, ami kategóriájában igen jónak mondható.

Minden fontos információ megtalálható az igényes kivitelű fém dobon
Az Okumára jellemző EFR II. Even Flow Roller zsinórvezető görgő

Bot javaslat

FOX Rage Spin 210LM - Megtekintés az áruházban

OKUMA X-Ray Spin 2,1 m -

Megtekintés az áruházban

QUANTUM Hypercast Pro Tour Spin 1,8 m -

Megtekintés az áruházban

A fékcsillag hangját dupla stift adja

Zsinór javaslat
Finom orsóhoz, vékony zsinór illik. Monofil pergető zsinórból 0,20 mm, 0,22 mm, 0,25 mm, míg fonottból javasoljuk a 0,10 mm, 0,12 mm, 0,14 mm-es pergető zsinórokat.

FOX Rage Reflex 0,23 mm pergető monofil - Megtekintés az áruházban

Berkley NanoFil 0,12 mm - 125 m - Megtekintés az áruházban

ENERGOTEAM L&K Super Braid 0,10 mm - Megtekintés az áruházban

Az Okuma orsók védjegye a kiváló első fék rendszer

További információ a Okuma Safina Pro SPa-30 orsóról: ugrás az áruházba

Minden apró részlet gondosan kidolgozott
Okuma Safina Pro SPa-40 - univerzális pergető orsó, de a feederbotokon is jó szolgálatot tehet ám!

Okuma Safina Pro SPa-40

E modell méretét tekintve valahol félúton lehet az általában megszokott 30-as és 40-es modellek között. Dobja mégis tekintélyt parancsoló, ha összehasonlítjuk - mondjuk - a 30-as modell méretével. Ezzel az orsóval szinte bármilyen pergető módszer űzhető a finomtól a komolyabb méretű jigek használatáig, a szerkezete kellően erős ahhoz, hogy ne tudjuk szétnyúzni. Ideális választás egy 2,4 méteres, 2,7 méteres, vagy akár 3 méteres pergető botra.

Egymás mellett a 30-as és a 40-es modell
A dobok között jelentős a méretbeli eltérés

Zsinórtároló kapacitása lehetővé teszi, hogy közepes vastagságú fonott zsinórral is kényelmesen fel tudjuk tölteni, így akár a 0,10 mm-től, 0,25-ös fonottakig nyugodtan tekercselhetünk rá zsinórt. Finoman állítható első fék rendszere, valamint kompakt, kézre álló mérete ideálissá teszi az orsót akár a finomszerelékes horgászok számára is. Tökéletes párost alkothat egy 3,6 méter hosszúságú feederbottal is akkor, ha nem cél a 70 méter feletti dobótávolságok elérése, de mindenképp fontos, hogy a használt orsó a legfinomabb előkék mellett is megbízhatóan működjön. Erre garancia az Okuma több évtizedes tapasztalata. Áttétele 5,0:1, míg tömege 273 gramm, ami ebben a méretben igazán feltűnően jó adat!

Ötletes megoldással érik el, hogy a hajtókarnak ne legyen kotyogása, szinte fogaskerekek kapcsolódnak egymáshoz

Bot javaslat

SHIMANO Catana CX Spin 240MH - Megtekintés az áruházban

DAIWA Exceler Spin 270MH - Megtekintés az áruházban

QUANTUM Hypercast Pro Tour Spin 2,7 m -

Megtekintés az áruházban

Ahogy megszorítjuk a csavart, egyre szorosabban zár…
… míg végül tökéletesen rögzül a kihajtott hajtókar

Zsinór javaslat
Az extrém vastagok kivételével a kínálatunkban szereplő valamennyi fonott zsinór alkalmas az orsó dobjának feltöltésére.

POWER PRO S8S (Új 2013!) barna 0,19 mm - Megtekintés az áruházban

SUFIX Gore 832 - Neon sárga 0,24 mm - Megtekintés az áruházban

ENERGOTEAM Power Braid Teflon sárga 0,25 mm - Megtekintés az áruházban

További információ a Okuma Safina Pro SPa-40 orsóról: ugrás az áruházba

Okuma Safina Pro SPa-65 - az igazi nagyágyú!

Okuma Safina Pro SPa-65

Egy igazi nagyágyú az Okuma palettáján az SPa-65! Olyan nagy, hogy a pergetők helyett sokkal inkább a ragadozóhal-horgászok figyelmére tarthat inkább számot! Ezt az orsót bátran bevethetjük, ha komoly ellenfélre számítunk, legyen szó kuttyogatásról, élőhalas rablózásról vagy csupán igen kemény terepen való pontyozásról. Az orsó minden porcikájából sugárzik az erő!

Dobsor: 65, 40, 30

Ráadásul a szériának e tagja 10 lamellából álló fékkel rendelkezik. Nem véletlen, hogy így a gyártó nyugodt szívvel ajánlja a nagyhalas horgászok számára az Okuma Safina Pro SPa-65 orsót! A fék mellett fontos megemlíteni, hogy az orsó tengelye igen tekintélyes, 6 mm-es vastagsággal büszkélkedhet, ami szintén jól jelzi, hogy milyen terhelésre tervezték!

Nem hétköznapi tengelykialakítással rendelkezik ez az orsó
A főtengely vastagsága 6 mm!

További eltérés a kisebb testvérekkel szemben, hogy a 65-ös modellre nagyméretű, ergonómiailag tervezett hajtókar fogantyú került, hogy jobban bele lehessen kapaszkodni, ha a túloldalon komoly az ellenfél!

Ergonómiailag tervezett nagyméretű fogantyú, hogy legyen mibe kapaszkodnunk

Az orsó tömege - méretéből, valamint a nagyobb anyagvastagságból adódóan - némiképp több a megszokottnál: 570 grammot mutat a mérleg. Áttétele 4,8:1, amire szükség is lesz a rá váró komoly küzdelmek során!

A visszaforgásgátló kapcsolókarja az orsó alsó részén található

Bot javaslat

ZEBCO Cool Heavy Boat 2,7 m -

- Megtekintés az áruházban

NEVIS Axum Catfish 2,7 m - 30 Lbs - Megtekintés az áruházban

A 65-ös méret fékrendszere sem hétköznapi!

Zsinór javaslat
Az vékonyak kivételével a kínálatunkban szereplő valamennyi fonott zsinór alkalmas az orsó dobjának feltöltésére.

EnergoTeam L&K Super Braid 0,40 mm - Megtekintés az áruházban

POWER PRO 0,41 mm ZÖLD - Megtekintés az áruházban

SUFIX GORE 832 - ZÖLD 0,38 mm - Megtekintés az áruházban

Az Okuma a legnagyobb méretű, nagyhalas Safina Pro modelljét 10 lamellából álló fékkel szerelte fel ezt

További információ a Okuma Safina Pro SPa-65 orsóról: ugrás az áruházba

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.