Orsóválasztás könnyedén

Orsóválasztás könnyedén

Egy jól összeállított feeder felszerelésben az orsó éppolyan fontos, mint maga a bot. A boltok kínálatában nehéz kiigazodni, és tovább bonyolítja a dolgot, hogy mindenfelé precíz és jó szerkezeteket kínálnak az eladók. A horgászok a nagy választékban elveszve végül kényszeredetten vesznek egy olyan orsót, amely igazából nem is szolgálja az ő elképzelésüket. Ebben a cikkben olyan orsókat mutatok be a Nevis kínálatából, amelyek a vízpartokon már bizonyították rátermettségüket, és mindenki megtalálhatja közülük azt a modellt, amelyik talán megfelel az elképzeléseinek.

Az orsók műszaki adatai is nagyon fontosak, ám számomra a funkcionalitás és a praktikum minden előtt áll. Egy modern, minőségi feeder orsónak sok olyan tulajdonsággal kell rendelkeznie, amelyek azon túl, hogy hangzatosak, nagyban elősegítik az akár távoli és pontos horgászatot. A sekély dob megkönnyíti a zsinór feltöltését, hiszen nincs rajta fölösleges hely, amit alátétzsinórral kéne kitöltenünk, de éppolyan fontos a dobperem gondos kialakítása, amely a zsinór lepergését segíti elő. Ez utóbbi azért fontos, mert a pontos dobások alapfeltétele, hogy a zsinór, akadozás nélkül szaladhasson le a dobról. A damil lepergésén kívül fontos annak könnyed beszedése is. Az új Nevis orsók esztergált alumínium hajtókarjai elég hosszúak és erősek ahhoz, hogy lendületesen csévélhessük be a zsinórt anélkül, hogy különösebben nagy erőt kellene kifejtenünk. Négy olyan orsóval készültem, amelyek a fent említett képességek birtokában vannak, mégis elég specifikusak ahhoz, hogy a pontyhorgászok és a finomszereléket kedvelő feederezők is megtalálhatják közöttük a nekik megfelelőt.

A sort egy idei újdonsággal, az Altiva Feeder 5000 orsóval kezdem. Ez egy szép, igényes kialakítású orsó, amely minden tekintetben a céltudatos pontyhorgászoknak készült.

Az Altiva Feeder 5000 egy szép megjelenésű, precíz orsó

Sekély dobbal, nyeletőfékkel és nagyon precíz első fékkel rendelkezik. Kifejezetten azoknak ajánlom, akik a kényelmes, átlagos dobásokat szeretik. Ez az orsó ideális 30-60 méteres távok meghorgászására.

Hibátlan zsinórprofilt produkál még sokadik felcsévélésre is
A lekerekített, rugós zsinórklipsz már alapkövetelmény a modern feeder orsóknál

Remek társa lehet ez a tekerő a korábban már bemutatott Altiva Feederek rövidebb változatainak, de 3,60-as botokon is megállja a helyét. Egy ilyen összeállítással biztos, hogy bármekkora halat ki lehet fárasztani úgy, hogy közben a fárasztás minden pillanatát élvezi a használója.

Az Altiva Feeder 5000 tökéletes társa az Altiva Feeder botoknak
Az egyszerű, könnyed horgászatot kedvelőknek ajánlom ezt az orsót

A Patriot Feeder 50 is azoknak a pecásoknak való, akik az egyszerűséget és a maximális használhatóságot helyezik előtérbe. Ez a modell is nyeletőfékes, így biztonságos és hatékony pontyhorgászatot tesz lehetővé. Az alumíniumból készült meghajtás nagyon strapabíró, így jó kezekben tartós darab lehet, és emellett nem nehezíti el a grafit-hybrid orsóházat. Elegáns megjelenése mögött igazi erőművész rejtőzik. Kritikus helyzetekben is megbízható társa a botnak, jól beállított fékkel pedig akkor enged, amikor kell. Akárcsak előző társának, ennek is lekerekített és rugós a klipsze, amely a modern orsóknál már alapkövetelmény.

A Patriot Feeder 50-es erős, tartós szerkezet

A Motive Feeder a finomszerelékes és versenyhorgászok számára lehet jó megoldás. Különleges kialakítású, modern és nagyon gyors orsó, amely versenyen értékes másodperceket jelenthet a használójának.

A Motive Feeder orsók a finomszerelékes feederezők minden igényét kielégítik

Kényelmes fogantyúja és könnyű kialakítása teszi igazán alkalmassá arra, hogy akár több órán keresztül is kézben tartva lehessen használni. Sekély dobbal rendelkezik, ami kúposított, így a távolabbi dobásokra is alkalmassá teszi ezt a szerkezetet. A zsinór tökéletes lepergése azonban a pontosságot éppúgy szolgálja, mint a távoli dobásokat. Igazán szép az orsó hófehér háza, amely a fekete dobbal és karral exkluzív látványt nyújt.

Az orsó legnagyobb erényei a dobon is fel vannak tüntetve

Egy versenyen vagy finomszerelékes horgászaton használt orsónak többször annyi tekerést kell kibírnia, mint egy pontyozó szerkezetnek. A nagy igénybevétel hamar tönkreteheti az orsót, ha annak nem tökéletesen illeszkedik minden alkatrésze. A Motive Feeder tekerése közben érezhető, hogy minden a helyén van!

Az Airtec 5000 egy érdekes küllemű orsó. Különlegessége a nagyon kicsi orsóházban és ahhoz képest hatalmas dobban rejlik.

Az Airtec 5000 hatalmas dobja mellett eltörpül az orsóház
Sokkal kényelmesebb és biztosabb fogást biztosít ez az újfajta hajtókar-fogantyú

Grafit-hybrid anyagból készült, emiatt kőkemény és tartós, emellett pillekönnyű a szerkezet. Több órás intenzív horgászat után sem lehet érezni a súlyát. A tekerőkar végén lévő fogantyú kényelmes és erős, arra tervezték, hogy folyamatosan munkában legyen. Akár matchbothoz is használható ez az orsó, de igazán a feederbotos versenyzők kegyeiben jár.

A botjaimra csak kifogástalan és megbízható szerkezetek kerülhetnek fel
Egy ilyen teríték feltétele, hogy felszerelésünk precízen legyen összehangolva

Az 5000-es modell nagy átmérőjű dobja egyetlen tekeréssel 95 cm damilt képes beszedni, és egyáltalán nem tekeri azt. Az ilyen széles dobok előnye, hogy a rácsévélt zsinór egyáltalán nem pödrődik meg, nem „göndörödik”, hanem ugyanolyan formában marad, amilyenben a tároló dobról letekertük. Olyan precíz fékrendszerrel látták el az Airtec orsót, ami a legvékonyabb előkével történő horgászatot is lehetővé teszi. Mindamellett, hogy finom szerkezet, tartós és erős is!

Írta és fotózta: Sipos Gábor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: