Feederbotok minden helyzetre

Feederbotok minden helyzetre

Sokszor fordult már elő velem, hogy megtetszett egy bot és szerettem volna ugyanolyat vásárolni, csak rövidebb méretben, vagy éppen hosszabbat, nagy dobósúllyal, de a gyártó mindössze egy-két típusra szűkítette a szortimentet. Ebben a hónapban egy olyan botcsaládot ajánlok figyelmükbe, amely széles méret és dobósúly-tartománnyal, és nem utolsósorban kedvező árral tűnik ki a feederbotok rengetegéből.

A Nevis Altiva Carp Feeder botcsalád összesen kilenc tagból áll. Ez úgy jön össze, hogy három méretben (3,30-3,60-3,90 méter), és méretenként három dobósúly-tartományban (110-130-150 gramm) kapható. Mindegyik bot IM 10-es karbonból készült, és extra erős SiC gyűrűsort kapott. Tetszetős a nyéltagon látható keresztszövés, amely eleganciát kölcsönöz a botnak.

Az Altiva Carp Feeder család kilenc tagból áll

Az összes bottest parafa nyéllel rendelkezik, ami kényelmes fogást biztosít, akármekkorát is szeretnénk dobni a botjainkkal. Amint azt első pillantásra is látható, igényes és szépen megmunkált pálcáról van szó, amit egyértelműen a pontyok horgászatához fejlesztettek.

110, 130 és 150 grammos dobósúlyú botok kaphatók 3,30, 3,60 és 3,90-es hosszban
Mindegyik bothoz három különböző erősségű spicc jár
A botok minden részlete a megbízhatóságot és az erőt sugározza

A 3,30-as botok használata talán a legritkább a hazai horgászok körében annak ellenére, hogy tele vagyunk olyan kis kiterjedésű, intenzíven telepített vízzel, ahová bőven elegendő a rövid dobótávolság. A 110 grammos változat már elég erős ahhoz, hogy 30-40 grammos kosarakat is nagy biztonsággal tudjunk közepes távolságra bevetni. Ekkora dobósúllyal nem várható el, hogy egy vékony, karcsú pálcát fogjunk a kezünkbe. Már a legrövidebb, leglágyabb bot is igen határozott és gerinces. A nagyobb pontyok kifárasztása meg sem kottyan neki.

3,30-as méretben az Altiva Feeder tökéletes a kis tavak horgászatára method technikával

A 130 grammos kivitellel már tekintélyes méretű kosarakat is bedobhatunk. Alkalmas lehet lassabban áramló folyóvízre, ahol nem kell messzire horgászni, de ha kis tavon horgászva szeretnénk nagy halakat fogni, akkor is ez a bot a megfelelő választás.

A 150 grammos változat esetében egy igen erős, rövid horgászbotról beszélhetünk. Használható folyóvízen akár csónakból is, de partról is eredményesen horgászhatunk vele, hiszen ereje lehetővé teszi akár a 100-120 grammos folyóvízi kosarak bevetését is. Akadómentes terepen sokkal kényelmesebb horgászatot tesz lehetővé, mint egy hosszabb bot.

3,60-as hosszban biztos népszerű lesz ez a bot a pontyhorgászok között. A 110 grammos változat is elég erős már, hogy messzire lehessen dobni vele, ráadásul szép nagy súlyokat is elbír. Tökéletes választás középtávoli horgászatokhoz.

A 3,60-as Altiva a középtávoli horgászat hatékony fegyvere

130 és 150 grammos változatban már egyértelműen az erő dominál. Kemény és ellentmondást nem tűrő botokról van szó, amelyek nem finompecára valók. A nagyobb pontyok is hamar megtalálják az utat kifelé, ha egy ilyen szigorú bottal kerülnek szembe. A legnagyobb dobósúlyú kivitellel a nehéz folyóvízi kosarak is dobhatóak. Akár 120-130 grammos kosarakat is be tudunk vele dobni kisebb távolságra.

A 150 gramm dobósúlyú botok már a keményebb, folyóvízi horgászatra is alkalmasak

A 3,90-es hosszban már igazi terminátorokról kell beszélni. Az Altiva Feederek leghosszabb darabjai azoknak valók, akik távolról nagy halakat szeretnének fogni. Tekintélyes méretű gyűrűk is tartoznak a botokhoz, amelyeken kényelmesen szaladhat ki a dobóelőke csomója is, és úgy helyezték el őket, hogy a botot érő terhelést egyenletes elosztását szolgálják.

A 3,90-es Altiva modellek a távoli horgászatokhoz ideálisak

A 110 és 130 grammos változatokkal meg lehet húzatni a dobást rendesen. Legyen szó akár method, akár bordás kosárról, a nehezebb darabokat válasszuk, hiszen a bot merevsége miatt szükség van nagyobb teherre, hogy a maximális dobótávolságot is elérhessük. A legkeményebb, 150 grammos bot speciálisan erős, alkalmas akár etetőrakéta vagy spomb bejuttatására is.

A hosszabb botok keverőgyűrűje már tekintélyes méretű
Az Altiva Feederek céltudatos pontyhorgászatra készültek

Egyértelmű, hogy a céltudatos nagyponty-horgászok kedvenc botja lehetnek ezek, bármelyik változatról is beszéljünk. Az is biztos, hogy az átlagos méretű halak fárasztása nem okoz túl nagy élményt ezzel a bottal, de a termetes halak irányítása, erélyes fárasztása megköveteli azt a szigort, amellyel az Altiva Carp Feederek rendelkeznek. Ezt a tulajdonságot legtöbbször csak életünk halának fárasztása közben tapasztaljuk meg, viszont akkor hálásak leszünk, hogy ilyen botot választottunk.

Az ekkora pontyok az Altiva Carp Feedereknek már méltó ellenfelei

Írta és fotózta: Sipos Gábor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: