Röviden, de nem tömören

Röviden, de nem tömören

Manapság a rövid botok egyre népszerűbbek: leginkább a csónakos horgászok nagy kedvencei, de sok parti pergető horgász is előszeretettel használja ezeket a rövidségük miatt is kezes pálcákat. Nem véletlen, hogy L&K márka is képviseltette magát eddig is rövid bottal, most azonban hosszas fejlesztés után végre elérhető lesz egy olyan bot, amely a legtöbb pergető horgász kezében ott fog ragadni, ha kipróbálja.

Hogyan is nézhet ki és milyen érzést ad át egy olyan bot, amelyet valóban nehéz lerakni, ha kipróbálunk. Azt azért előre leszögezem, aki a drága egyedi botokra esküszik, és szeretne hasonló miatt egyedi lenni, ne fárassza magát tovább az olvasással, mert ez a bot nem neki készült. Eleve nehéz is minden horgász számára megfelelő botot készíteni, a legegyszerűbb szempont például a horgász alkarjának a hossza. Igen, ez egy lényeges kérdés, nem vagyunk egyformák, mindenki más alkatú, így ehhez igazodva a botnyélnek is ehhez kellene igazodni igazából. Ezért vallom azt, hogy nem veszek sorozatgyártású méregdrága botot, mert annyiért már készítenek olyat a számomra, ami minden paraméterben rám illik. No persze ez is drága lesz, de legalább csak az én részemre készült és valóban egyedi darab.
Azonban most nem erről van szó, hanem egy olyan botról – jobban mondva egy botcsaládról –, amely végső ruhát öltött és végre piacra, a nagyközönség elé kerülhet.
Az L&K Pro Guide orsók megbízhatósága már sokaknak ismerős lehet, most ehhez egy botot is párosíthatunk, de természetesen más orsóval is használhatjuk.

Az orsóhoz hasonlóan a tesztek során voltak szélsőséges körülmények is

Mivel botcsaládról van szó, a családon belüli különbségekről beszélek elsőnek. Ez egyébként külsőleg is szembetűnő, mivel az osztott nyéltagon a botok színe különböző, a fehér a Light, vagyis a leglágyabb – ez a kisebb csalikhoz vagy a kisebb ragadozókhoz lehet kiváló. Ezzel az egészen pici, 2-10 grammos csalik is dobálhatóak.

Furcsának hathat, de a fehér, Light változattal egy ekkora sügér kapása is élmény

Eggyel fentebb lépve a zöld a Medium/Light erősségű pálca – ez elsősorban az állóvizekre ajánlott, de a csatornákon is kiváló lehet. Az 5-17 grammos dobósúly senkit ne tévesszen meg, fárasztáskor ez is egy igazi erőgép, mellyel a kapitális ragadozók is könnyedén szákba terelhetőek.

Egy duci, kiló feletti köves tisztelte meg a Medium erősségű változatot, itt elsősorban a használt csali miatt kellett ez az erősség

Ismét egy ugrás, most a folyóvizek is képbe jönnek már, de természetesen az állóvizek nagyobb ragadozóira is kiválóan használható a sárga, Medium erősségű változat, amely már a 10-28 gramm dobósúly-tartományba tartozik.

A Tiszán wobblerezni is előszeretettel használom

A legerősebb pedig már a nagyobb sodrásokban is használható, piros Heavy erősségű, 14-42 gramm dobósúlyú változat, amellyel a tesztek során egy húzós vízen lévő akadóban 50 grammos szerelékkel is horgásztam mindenféle gond nélkül. Az előzetes tesztek során egyébként szerencsére nem kellett félteni a botot, ahol az volt a cél, hogy a lehető legnagyobb terhelést megkapja annak érdekében, hogy az ajánlott dobósúly-tartományon belül használva a teszt kiderítse, van-e vele bármi probléma. Ilyen probléma azonban egyáltalán nem adódott.

Mély, húzós vízen már szinte kötelező a legerősebb változat

Mitől is kezes egy ilyen pálca? Valóban jó kérdés ez, igazából összességében sok apróságnak tűnő dolog kell hozzá. Eleve maga a bottest meghatározó szempont, itt olyan minőséget kerestünk, amely a mai, modern pergető bothoz tökéletes alapot biztosít. Igazából elsőre szinte csak erre kellett figyelni: legyen négy olyan bottest, amely hasonló, de a kívánt paramétereket, vagyis a dobósúlyokat tudja. Legyen feszes, ami sok szempontból előnyös, egyrészt a fárasztásnál, másrészt a bevágásnál van hatalmas szerepe. Mivel kétrészes botról beszélünk, sarkalatos pont volt a toldás, vagyis az, hogy terhelés alatt ne látszódjon törés a botban, vagy csak minimálisan. Persze emellett legyen megfelelően terhelhető, ezzel el is érkeztünk a bot alapjához, vagyis készen ált a bot az öltöztetésre. Sok gyártó itt szokta elszúrni a jó alapot, ezért a megfelelő alap után kiemelt figyelmet kapott a fejlesztés, ezért is tartott talán tovább a megszokottnál. Rendkívül fontos ugyanis a bot gyűrűzése, az orsótartó és a nyélrész milyensége. Az orsótartóról talán csak annyit, hogy a kényelem és a használhatóság volt az elsődleges szempont, és nem a csillogás-villogás. A nyélrész – mint már említettem – osztott egyrészt azért, hogy könnyű legyen, másrészt pedig praktikai okból. 

A bot végét egy strapabíró EVA-parafaőrlemény zárja le

A gyűrűzés olyan sarkalatos pont, amellyel teljesen tönkre lehet tenni a bot karakterisztikáját. Természetesen kínálja magát lehetőségként egy olyan gyűrűsor felrakása, amellyel biztosan nem lehet gondunk, ám azzal a végső ár sajnos jelentősen megugrott volna, beállítva ezzel a botot egy olyan sorba a piacon, amely jelentősen telített. Szerencsére egy olyan más, neves gyártók által is foglalkoztatott gyűrűgyártóval sikerült megegyezni, akinek terméke a követelményeknek maximálisan megfelelt. A betét anyaga és a befogadó rész is a lehetőségek szerint a legkönnyebb, sőt a gyűrűk kötése is olyan, amely miatt a bot karakterisztikája a legmagasabb kategória résztvevőivel is simán felveszik a versenyt.

Pár adat a gyűrűsorról
Első látásra megszokottnak tűnhet, azonban egy olyan gyűrűsor került a botra, amely csak minimális mértékben növeli a bot súlyát, így a két finomabb pergető bot összsúlya 100 gramm alatt marad

Innen már csak pár apró dizájnelem maradt, de ezek is különlegessé és egyedivé teszik ezeket a botokat. Az egyik, hogy az osztott nyél markolatok közötti részét minden erősségnél más színűre festettük, így nem kell a feliratot nézegetnünk, elsőre a megfelelő bothoz fogunk nyúlni.

Ez a bot valóban hosszú időn át a kedvenced lehet

A másik egyedi dolog a gyűrűk kötésének festése: mivel egyébként is fixálni kell a kötést, így megszínezve látványosabbá tehetjük a spiccrészt. Ennek a kapások érzékelésekor is lehet jelentősége. Ebben az egyik segítség maga a feszes bottest, amin keresztül érzékelhetjük a kapást, másrészt a sárga zsinórok nem véletlenül jelentek meg a piacon, ezt figyelve sokszor hamarabb vehetjük észre a kapást. Ezt spékeltük meg egy festéssel, amely az utolsó négy gyűrű kötésén látható: ez egy élénksárga rész, amely még egy pluszt adhat a kapásérzékelésekor, így teljes lesz a kapás élménye.

Az a bizonyos plusz az utolsó gyűrűkön
A kapás jobb érzékelése miatt került a Catch Point Painting a botra

Érdemes megemlíteni, nem csak száraz teszteken vett részt a bot. Én már szinte csak ezeket a botokat használom horgászataim során, és az apró ragadozók mellett azért beugrott néhány kapitális példány is, amely próbára tette a széria minden tagját. Mivel probléma egyszer sem volt velük, a széria piacra került, így végre bárki kezébe veheti és használhatja ezt a nagyszerű pergetőbot-családot.

Minden fontosabb adat ott van a bot tokján is, a figyelmesebbek észrevehetik, hogy erről azért még hiányzik egy adat, de a végső, boltba kerülő változaton már ott fog virítani

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.