Strapabíró és kíméletes óriási halmerítő a Cormorantól

Strapabíró és kíméletes óriási halmerítő a Cormorantól

A merítőháló vásárlás előtt állók több táborra oszthatók. Vannak, akiknek „mindegy” a minőség, csak olcsó legyen. Vannak olyanok is, akik elsősorban a praktikusságot tartják szem előtt. Rendkívül sokan vannak azok is, akik külön merítő nyelet és hozzá számukra szimpatikus merítő fejet választanak. Illetve vannak azok a horgászok, akik mindent szem előtt tartanak a kiválasztás során: legyen strapabíró, kellően nagy, igényes kivitelű, praktikus kialakítású, ne legyen túl nehéz, és az ára is legyen elérhető. Ezt az írást azoknak szánjuk, akik ez utóbbi táborba tartoznak és ilyen merítőháló vásárlását tervezik.

Ahogy szinte minden horgászcikknél, a merítőhálók területén is rendkívül széles a paletta a különböző gyártóknál. Azonban most nem az a célunk, hogy ezek között egy kis eligazítást tartsunk, hanem hogy egy olyan strapabíró merítőhálót mutassunk be, mely nemcsak óriási méretével, de kiváló minőségével is felhívja magra a figyelmet.

Kiváló minőségű, nagyméretű merítőháló, melyet az igényes horgászok fognak nagyra értékelni

Ki ne szeretne nagy halat fogni, megdönteni egyéni rekordját? A választ mindenki tudja. Azonban ahhoz, hogy kifogjuk a hőn áhított halat, meg is kell tudni szákolni. Talán nincs is annál bosszantóbb dolog, amikor kapás után rájövünk, hogy a merítőhálónkba nem fér bele „ellenfelünk”, és emiatt a hal elvesztését kockáztatunk. Ugye szinte mindenki tapasztalt már ilyet, vagy hallott hasonló esetről ismerősétől? Az ilyen helyzeteket lehet elkerülni egy nagyméretű merítőhálóval. A Cormoran merítőháló teljes hossza 250 cm, a fej mérete 80 x 70 cm, a háló mélysége 80 cm.

Ez bizony a hagyományos merítőhálók közül az egyik legnagyobb

Ha azt gondoljuk, hogy csak a háló mérete a lényeges szempont, akkor bizony tévedünk. Célszerű más paramétereket is figyelembe venni. Ezek a következők: strapabíróság, praktikusság, megfizethető ár, és ha nem is annyira fontos az esztétikum, sokaknak ez is számít vásárlásnál.

Egy nagyméretű hálóba várhatóan termetes hal is kerülni fog, ezért kiemelten fontos, hogy minden eleme tartós legyen. A teleszkópos nyél kellően vastag, megfelelő átfedés van a két tag között. Robosztus kivitele ellenére az alumínium elemeknek köszönhetően könnyű maradt. A fej foglalatába a merev keretet csavarokkal rögzítették. Ennek eredményeként egy hevesen menekülni próbáló hal sem tudja „szétugrasztani” a fejet. A háló minősége is kiváló. Oldalfala 15 x 8 mm szemméretű, míg az alja 7 x 5 mm-es lyukbőségű. A háló teljes egészében gumírozott bevonatot kapott, aminek köszönhetően nemcsak ellenállóbb, de a vizet is könnyen lepergeti.

A keretet a fejhez csavarok rögzítik
Ez a varrás nem fogja elengedni a hálót
A háló szemmérete oldalt nagyobb…
… míg alul kisebb

Sokan azért idegenkednek egy nagyobb méretű merevkeretes merítőháló megvásárlásától, mert szállítása körülményes. Ezzel a merítővel nincs ilyen probléma. Kifejezetten praktikus, összecsukható fejjel és fekete eloxált száknyéllel készül, mely a kinyitás és összetolás közben nem tud elcsavarodni. A kereten található zsanér acélból készül, így hosszú idő múlva sem fog tönkremenni. Nem gyengíti a fej merevségét, stabilitását. Kialakítása révén szállításkor kis helyet foglal, mindössze 100 cm hosszú a nyél összetolt állapotban, a fej félbe hajtva pedig csak 35 cm széles. Ez minden autó csomagtartójában elfér.

A keret elején található zsanér…
… acélból készült
A két gombot megnyomva tudjuk a fejet levenni a nyélről, ezt követően lehet összehajtani a fejet
Apró figyelmesség a gyártó részéről, aminek köszönhetően a fej rögzítésénél nem kell a gombot benyomni
Szétszerelt állapotban nem foglal nagy helyet

A festett teleszkópos nyeleken általában hamar jelentkezik esztétikai hiba, ugyanis néhány ki-be tologatás után karc keletkezhet a belső tag felületén. Ennél a nyélnél ez nem jelent problémát, hosszabb idő után sem fog a belső tagon karc éktelenkedni. A nyélrészre két fogantyú is került, ebből az egyik tetszés szerint pozícionálható, így mindenki a neki tetsző helyen foghatja a nyelet.

Ez a teleszkópos nyél hosszú idő után sem lesz karcos a ki-be tologatástól
A nyél elején…
… és közepén is található egy markolat…
… utóbbi ráadásul pozícionálható

Ezt a merítőhálót nagy mérete, valamint remek anyaga és praktikus kialakítása ideálissá teszi akár ponty-, akár rablóhal horgászok számára is, legyen szó parti vagy akár csónakos használatról. Egy termetes hal megmerítése sem jelenthet problémát e merítőhálónak.

Jól szemlélteti ez a kép…
... a merítőháló strapabíróságát…
... és méretét…
… hiszen ezt a 30 kg feletti tokhalat könnyen meg lehetett szákolni vele

Itt megtekinthetitek, milyen az, amikor egy 30 kiló feletti tokhalat szákolnak meg ezzel a merítőhálóval!