Szemünk fénye - Shimano napszemüvegek termékbemutató

Szemünk fénye - Shimano napszemüvegek termékbemutató

A napszemüveg viselése nem új keletű szokás. Mint mindennek, a napszemüvegnek is történelme van. Sokan hordanak napszemüveget divatból, vagy azért, mert a hobbijukhoz, munkájukhoz szükségük van rá. Azt sejtjük, hogy valami ellen védelmet biztosít, de hogy konkrétan miért is tanácsos napjainkban napszemüveggel óvni szemünk világát, és mi az, amire a napszemüvegek kiválasztásánál figyelni kell, azt már kevesebben tudják. A most következő írás nem csak egyszerű termékbemutató. Kis történelmi kalandozás után megtudhatjuk, mi ellen is nyújt védelmet egy jó napszemüveg, és azt is, hogy horgászszemmel milyen megoldásokat kínál a Shimano ezen a téren.

A napsütés a természet egyik legnagyobb ajándéka, szívet-lelket és persze földet melengető égi áldás. A szemet azonban erősen ki tudja kezdeni. A nap már ősidők óta szórja sugarait, így nem csak a XXI. század elkényeztetett emberének kellett hunyorognia - jóval korábban, már az ókorban is megoldást kerestek erre a problémára. A források szerint a napszemüveg evolúcióját a kínaiak indították útjára, bár a mai feltételezések szerint a színes, csiszolt üvegeket inkább csak a nekik tulajdonított mágikus erő miatt viselték, nem pedig szemük védelmére. A római katonák azonban egészen biztos, hogy nem kabalaként hordtak maguknál a sötét színű kristályokat. A déli légiókban szolgáló légionáriusok ugyanis állandóan tűző napsütésben meneteltek, s mivel a vak katonának túl sok hasznát nem lehet venni a csatatéren, gondot fordítottak a szemük védelmére is.

Már a rómaiak is használták

Az efféle védelem persze a császároknak is kijárt, bár ők ritkán jelentek meg a tűző napon rabszolgák hordta árnyékoló-napellenző nélkül. Az egyik olyan hely, ahol még a császárnak is el kellett viselnie a tűző napsütést, a Colosseum volt. A gladiátor játékok a nyitott teátrumban zajlottak, ahol a császárnak - ha jól akarta látni az izgalmas műsort - el kellett viselnie a napsütést. Mit tett ilyenkor egy császár? Szépen metszett smaragdot emelt uralkodói szeme elé, hogy a lehető legnagyobb kényelemben szemlélhesse a porond eseményeit. Azért pont smaragdot, mert a zöld szín megszűri a napfényt. Ismerve a mai - celebektől terhes - világot, szinte biztos, hogy napjainkban a játékok után mindenki zöld smaragdokkal a szeme előtt rohangálna az utcán, ám akkoriban nem volt efféle sztárkultusz, így egyik császár sem teremtett divatot a smaragdjaival.

Ahol még a cézárok is napszemüveget viseltek

Hosszú évszázadokig még a rendes, olvasáshoz használatos szemüveg sem létezett, így nem csoda, hogy a napszemüveg piacra dobása sem jutott senkinek az eszébe. A napszemüvegek használata is csak akkor terjedt el, mikor az olvasáshoz használatos szemüvegek végre elnyerték hordható formájukat. Az ugyanis, hogy a szemüveget a fülünkre akasszuk, csak a sokadik volt az ötletek sorában. Korábban próbálták vastag bőrszíjjal a fejhez erősíteni, vagy kalapra, más fejfedőre applikálni, orra csíptetni. Hogy kinek támadt az a zseniális ötlete, hogy akasszuk a fülünkre, nem tudni, de tény, hogy a mai, száras szemüveg csak a 18. században vált általánossá. A napszemüveg is ezután indulhatott hódító útjára. Az első, színezett lencséjű napszemüveg a 20. század elején készült. Ahhoz azonban, hogy elnyerhesse mai formáját, és hogy általános, sőt divatos viseletté váljon, kellett egy kis segítség. Ez a segítség most is a hadsereg felől érkezett. A római légiók ugyan már a múlt ködébe vesztek, de a harctéren a katonák szemének védelme ugyanolyan fontos maradt. Különösen a pilótáknál. A második világháborúban jelentek meg a nagy magasságban repülő bombázók, amelyek pilótái különösen ki voltak téve az erős UV sugárzásnak. Az ő szemük védelmére - és persze minden más pilóta szemének megóvása érdekében - az US Air Force rendelt először nagy mennyiségben napszemüveget. A napszemüveg így vált „repülős divattá”, amit aztán MacArthur tábornok, a csendes-óceáni erők főparancsnoka népszerűsített szerte a világon (a rocksztárok azokban a viharos időkben még nem léteztek), a jó öreg tábornok ugyanis állandóan napszemüvegben nyilatkozott a sajtónak.

Aki divatot teremtett, MacArthur tábornok

A napszemüveg így valóságos státusszimbólummá vált. A tábornoknak sikerült az, amit a római császárok nem tudtak elérni. Nem véletlenül, hiszen kicsit praktikusabb volt az ő napszemüvege, mint az imperátorok zöld smaragdjai. Mint ebből a kis történelmi háttértablóból is kiderül, a napszemüvegek régtől fogva a szemünk védelmét hivatottak biztosítani. Nézzük most meg, tulajdonképpen miért is van szükségünk napszemüvegre?

A napszemüveg azért létfontosságú, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya sugárzásától. Sokszor halljuk, hogy a nap általi leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat. A nagymennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Az UV sugárzás fokozottan veszélyes a strandon, vízen, havas tájon, mivel ott erőteljesebb hatásúvá teszi a visszaverődés.

Mi is az ultraibolya (UV) sugárzás?

Az UV sugárzás a napfény egy része, egy számunkra láthatatlanul rövid hullámhosszú - az „ibolyán túli” - fénysugárzás. Az UV sugárzás más forrásai közé tartozik az ívhegesztés, a nagy intenzitású higanylámpák és a szolárium fénycsövei. Az UV sugárzásnak 3 típusa van: UVA, UVB, UVC. Számunkra most az UVB sugárzás a fontos, ugyanis ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is.

A Földet elérő UV sugárzás nagyját kiszűri az ózonréteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózontartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Az UV sugárzás egy százalékos emelkedése éves viszonylatban 26.000-rel növeli a kúszóhályog nevű szembetegségek számát Ausztráliában (az Ausztrál Népegészségügyi és Orvosi Kutatóintézet számításai alapján). Napjainkban sokat hallani az ózonréteg elvékonyodásáról, az UV sugárzás erősödéséről, így nem kérdés, hogy szemünket megfelelőképpen kell óvnunk, ha nem szeretnénk súlyosabb szembetegségekkel együtt élni a jövőben. Nekünk, horgászoknak - mint a víz partján rendszeresen közvetlen, tükrözött és szórt sugárzásnak kitett embereknek - szemünk védelmére kiemelten figyelnünk kell!

A természetes védelem vékonyulóban

A Shimano, mivel a legyezéstől kezdve a tengeri horgászatig minden létező horgászmódszert lefed kínálatával, gondolt a vizek partján vagy magán a vízen, csónakból horgászók szemének megóvására is. Nem egy-két modellről van szó, olyan gazdag kínálattal rendelkezik e téren is, amiből mindenki megtalálhatja a stílusának, igényeinek megfelelő modellt. Ráadásul a napszemüvegeik árfekvése is kedvező. A Shimano napszemüvegek lencséi megfelelő UV sugárzás elleni védelmet biztosítanak, emellett polarizáltak. A polarizált alapanyagból készülő lencséknek két előnyös tulajdonsága van: egyrészt kiválóan alkalmasak napszemüvegnek, másrészt semlegesítik a fény vizes úttestről, vízfelszínről és hóról való visszaverődése miatti csillogást. Ez utóbbival, vagyis a ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabbá válik, így nyugodtan élvezhetjük a vízparti napsütést, és akár még a halakat is láthatjuk a víz alatt. (Ez utóbbinak az ellenőrzésére egy ügyes kis tippet is láthattok a filmben.)

Nem polarizált lencse…
… és polarizált lencse

A napszemüvegek lencséinek színe a sárgától a kéken át a barnáig választható. Minden napszemüveghez (kivéve az Exage AX modellt) egy igényes tokot kapunk, amiben a napszemüveg még egy kis fekete zacskóban is el van rejtve. Ez a fekete kis tartó nemcsak a szemüvegek karcolódástól mentes tárolásáért felel, hanem egyben szemüvegtörlő is. A napszemüvegek kerete vagy fém (alumínium, nikkel), vagy a szemüveggyártásban népszerű, grilamid névre hallgató poliamid. Mindkét anyag felhasználásánál figyeltek arra, hogy a keret könnyű, mechanikai sérüléseknek ellenálló, antiallergén legyen.

Vegyük most sorra az általam kiválasztott modelleket! Minden szemüveghez készített Peti barátom olyan fotót is, amely segít bemutatni, hogy milyen színben látjuk a világot a szemüveg lencséjén keresztül. Fontosnak tartom ugyanis azt, hogy megmutassam azt a képet is, amit a szemüveg viselésekor látunk. Olyan, mintha felpróbálnánk a szemüveget.

Lássuk a kollekciót!

Shimano Spheros AX

Shimano Spheros AX

Keret anyaga: alumínium
Keret színe: vasszürke
Lencseszín: tükröződő kék
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: rugós

Ez a modell a klasszikusokat idézi. Lencséjén keresztül sötét tónusúvá változik a külvilág. A szemnek jóleső „árnyékot” biztosít, a színeket tompítja, pihenteti a szemet. A rugós szár a szemüveg deformálódása ellen biztosít védelmet, könnyen levehető. Az orrnyergen két műanyag talppal nyugszik. A szár ívesen hajlított, a fül vonalára jól felfekszik.

Shimano Alivio AX

Shimano Alivio AX

Keret anyaga: grilamid
Keret színe: kristály
Lencseszín: sárga
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: csúszásmentes, antiallergén

Sportos, modern napszemüveg. A fej formáját tökéletesen követve teljesen lezárja a szemüreget, így az oldalról érkező fény sem zavaró. A lencsén keresztül „sárga derítésben” látni a külvilágot. Viselhető bármilyen szabadidős tevékenységhez, akár autóvezetéshez is. Nem utal semmi eredeti rendeltetésére, ki gondolná, hogy horgász napszemüveg?

Shimano Diaflash AX

Shimano Diaflash AX

Keret anyaga: grilamid
Keret színe: áttetsző, kéttónusú kék
Lencseszín: füstszürke
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szárvégek és orrpapucs: csúszásmentes, nem mérgező és antiallergén
Tömege mindössze 14 g

Nagyon könnyű, sportos modell. Csekély súlyának köszönhetően a vízben sem merül el. A halántéknál állítható a szár. A lencse kellemes, sötétszürke tónusban láttatja a külvilágot.

Shimano Calayo

Shimano Calayo

Keret anyaga: könnyű alumínium
Keret színe: gunsmoke, kékes füstszürke
Lencseszín: füstszürke
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: rugós

Modern vonalvezetésű, a fej formáját jól követő napszemüveg. Oldalról a halántékhoz simulva az oldalról érkező napfényt is hatékonyan szűri ki. A rugós szár kényelmes, könnyed viseletet tesz lehetővé. A lencse sötétszürkés tónust kölcsönöz a külvilágnak.

Shimano Bouken

Shimano Bouken

Keret anyaga: grilamid
Keret színe: csillogó fekete
Lencseszín: füstszürke
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: csúszásmentes, nem mérgező és antiallergén

Egy vékony, divatos, fekete modell. A napszemüvegek modern irányvonala között klasszikusnak számító vonalvezetés jellemzi. A lencsén keresztül sötétebb tónus, a színeket tompítottan látjuk. Bárhol, bármikor hordható modell. Nincs „ráírva”, hogy horgász napszemüveg.

Shimano Exage AX

Shimano Exage AX

Keret anyaga: grilamid
Keret színe: matt zöld
Lencseszín: borostyán
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: csúszásmentes, antiallergén

Masszív, robosztus napszemüveg. A keret „egybeöntött”, nincsen semmilyen kiálló rész. A szemet tökéletesen takarja, a lencsén keresztül a borostyán sötét sárga színvilága dominál. Jól kiemeli a kontrasztokat, az élénk színek jól láthatóak vele.

Shimano Ultegra BX

Shimano Ultegra BX

Keret anyaga: grilamid
Keret színe: füstszürke
Lencseszín: füstszürke
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: csúszásmentes, antiallergén

Szintén egy masszív, ugyanakkor könnyed modellről van szó. A keret itt is „egybeöntött”, a lencsék nagyméretűek. A lencse pihentető, kellemes árnyalatban láttatja a külvilágot.

Shimano Exage XT

Shimano Exage XT

Keret anyaga: gumírozott nikkel
Keret színe: fekete/szürke
Lencseszín: borostyánbarna
Lencse: 1,1 mm PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: csúszásmentes, antiallergén

Ismét egy klasszikus a fém keretet kedvelőknek. A lencse kellemes, barnás színe elegánssá teszi ezt a modellt. A vékony fémkeret tömege csekély, szinte észrevétlen. A lencsén keresztül pihentető, meleg barna árnyalatú a kép.

Shimano Nexave BX

Shimano Nexave BX

Keret anyaga: grilamid
Keret színe: fekete
Lencseszín: borostyán
Lencse: PP10 polarizált, UV szűrős
Szára: rugós szárvég, csúszásmentes, antiallergén

Ez a modell az igazi, klasszikus horgásznapszemüveg. Az oldalsó kis ablakok garantáltan kiszűrnek minden csillogást. A fejhez tökéletesen simuló, a lencsén keresztül az élénkebb színeket tökéletesen kiemelő napszemüveg. A keret „egybeöntött”, a kényes pontokon lekerekített, komfortos viselet. Úszós horgászok figyelmébe ajánlom.

A következő részben hűvös, esős időjáráshoz választok ruházatot. Ebben már nagy rutinom van, és sok tapasztalatot gyűjtöttem az esőben-szélben történő horgászatról. Aki szeretné szárazon megúszni, olvassa el a következő epizódot is!

(X)
Írta: Polyák Csaba (csabio)
Videó, fotó: Takács Péter