Tűhegyes horgok a célzott pontyhorgászatra a Gamakatsu kínálatából

Tűhegyes horgok a célzott pontyhorgászatra a Gamakatsu kínálatából

Ha körbenézünk egy horgászboltban a polcokon, százszámra találunk a legkülönfélébb horgokból. Ezek között eligazodni, megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet bizony nem egyszerű feladat. Ebben a pár sorban kiválasztottunk a Gamakatsu kínálatából néhány típust, amit szeretnénk részletesen megismertetni a horgászokkal. A cél, hogy alternatívát kínáljuk azoknak, akik a legérzékenyebb, pickerbotos módszerrel kergetik a pontyokat, de azoknak is mutassunk egy-egy horogtípust, akik a legkeményebb terepen, erős fenekező botokkal horgásznak kedvenc halunkra, a pontyra!

Kezdjük a legelején: Gamakatsu! Bizonyára nincs olyan horgász, aki még nem találkozott ezzel a japán névvel eddigi horgászpályafutása során. Ez nem is csoda, hiszen a Gamakatsu már több mint 55 éve létező, tradicionális japán horoggyártó cég, és már 1974-ben teljesen automatizált gépsorokon készítették a legjobb minőségű horgokat.

Azt viszont bizonyára már kevesebben tudják, hogy a világon a japánból piacra kerülő horgok 70%-át a Gamakatsu állítja elő a mai napig, ezzel toronymagasan piacvezető ebben az iparágban. Hogy lehet ilyen magas a piaci részesedése? A válasz egyszerű: a Gamakatsu számos neves horgászcég számára készít horgokat, így ha a kedvenc angol márkánk horga kísértetiesen hasonlít a Gamakatsu egyik horgára, akkor az nem a véletlen műve!

Piacvezető japán horoggyár a Gamakatsu

Gamakatsu F22

Akár egy amerikai vadászrepülő típusjelzése is lehetne ez az F22, ami hasonlatként nem is áll távol a horogtól, legalábbis ami a precizitást, a megbízhatóságot és az erőt jellemzi. Napjainkban egyre népszerűbbek a hajszálelőkén felkínált fűzött csali-felkínálási módok. Ennek aránya a pelletek térhódításával folyamatosan csak növekszik.

Ívelt alakja segíti a biztos horogbefordulást

A modern pontyhorgászat már túllépett a hagyományos, fenéken felkínált csalikon és törekszik arra, hogy a horgon felkínált csalogató falatot a lehető legkönnyebben megszerezhetővé tegye a pontyok számára. Ezáltal egyre inkább hangsúlyossá vált a lebegtetett vagy csak kikönnyített csali-felkínálási módszer. Ezzel a horoggyártóknak is lépést kell tartaniuk és olyan horgokat kínálni, amik a függőlegesen elhelyezkedő állapotban is biztosítják a kiváló akadást. Az F22-es széria kimondottan a feeder-, vagy a pickerbotos módszer hívei számára készült, mégpedig (főként) a lebegtetett csalikhoz. Különlegesen ívelt alakja segíti a csali megfelelő elhelyezkedését a horog öble mellett, de ugyanez a forma a garancia a tökéletes akadásra is. 6-os mérettől a legapróbb 16-os méretig készül, melyből a nagyobb méretek (6-8-10) a feederbotos módszerhez, míg a legkisebbek a leheletfinom pickerbotos pontyhorgászatra megfelelőek.

A pici, 8 mm-es lebegő pellet hatalmasnak tűnik a 12-es méretű F22-es horgon. Kiváló csali-felkínálást tesz lehetővé, ha óvatosan táplálkoznak a pontyok!
A napjainkban népszerű puha pelletekhez is kiváló választás

Gamakatsu Worm 39

A fűzött csalis horgok nyomvonalán továbbhaladva következik az F22-nél méretben nagyobb kivitelű Worm 39 nevű horog. Alakja hasonlít az előző, 22-es szériára, legjelentősebb két eltérés, hogy ennél a horognál némiképp nagyobb a horog öble, valamint a 22-esnél nagyobb mérettartományban készül. 1-2-3, valamint 4-es méret is kapható ebből a típusból, tehát az F22-vel nincs azonos méret. Kialakításánál fogva ez a horog is kiváló fűzött csali felkínálására, ugyanakkor - mint ahogy a neve is mutatja - vékony, de erős kivitele miatt alkalmas puha testű élő csalikkal (pl.: gilisztával) való horgászatra is, akár horogra fűzve, akár az élő csalit is hajszálelőkén felkínálva! Méretéből adódóan erősebb feeder-, valamint bojlis, illetve hagyományos fenekező horgászathoz ajánlott.

Az F22-es nagytestvére a Worm 39-es horog
Mivel 1-2-3, valamint 4-es méretben készül, itt csaliként már a nagyobb pelletek, bojlik is számításba jöhetnek

Gamakatsu G-Carp A1 Teflon Specialist

A bojlis horgászokra is gondolva következzen egy olyan horog, amit a keményebb terepeken is nyugodtan bevethetnek, ha erős horgot kíván a meghorgászandó terület.

A méltán népszerű Gamakatsu G-Carp horogszéria legújabb tagja rendhagyó újításokkal büszkélkedhet. Hogyan lehet a jót még jobbá tenni? Apró finomításokkal! A tökéletes alapot képező kőkemény, acélos horog hegykiképzésén javítottak elsőként, amely így még kisebb erőhatás mellett még gyorsabb és pontosabb behatolást biztosít. Így fordulhat elő, hogy a csalit felszippantó hal a horogtól már nem szabadulhat! Már ez is elegendő (fűzött csalik esetében), hogy a saját szájába behúzza a horgot! A másik apró finomítás a horog fülénél található, amely még zártabb, precízebb illesztésű. Így fonott zsinór használata során sem tud a fülből a kötés kicsúszni, illetve a fül töve a zsinórt semmiképpen nem fogja elvágni! Végezetül kapott egy matt, rozsdamentességet is garantáló teflonbevonatot, amely rendkívül megnöveli a horog akadásának hatékonyságát. A teflon felület - mivel tökéletesen sima - szinte ellenállás nélkül csúszhat be még a halszáj keményebb részeibe is. Főleg akkor van jelentősége, ha csontos, kemény részeken kell a horognak akadnia. Igen tág mérettartománnyal kerül forgalomba, hiszen a legnagyobb mérete 1-es, míg a legkisebb 12-es. A nagyobb méretek egyértelműen a bojlis horgászok kelléktárát gazdagíthatják, míg a kisebbeket a feederhorgászok is előszeretettel használhatják, ha erősebb horogra van szükségük.

Teflonbevonat, tökéletesített horogfül kiképzés…
… és tűhegyes horog teszi az A1 teflont kiváló bojlis horoggá!

Gamakatsu 1810B

A három füles horog után következzen 3 lapkás horog, hogy azok számára is kínáljunk alternatívát, akik ezt a fajta horogvégződést kedvelik. Rögtön az első, az egyik legközkedveltebb finomszerelékes fenekező horog a 1810B. Bronzszínű, rövid szárú, visszagörbített hegyű, vékony húsú, széles öblű lapkás horog. Az igazán finom horgászatok során vált különösen hatékony fegyverré. Kifejezetten ajánlott picker- vagy lágy feederbothoz vékony, 0,10-0,16 mm átmérőjű horogelőkékhez. Fogósságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy elég, ha csak „ránéz” a hal vagy egy pillanatra felszippantja a horogra tűzött csalit… szabadulni már nem tud tőle, mert különleges formájának köszönhetően a hal szinte magát akasztja meg. Legeredményesebben élő csalival lehet használni. Széles mérettartományban, 6-os mérettől 16-os méretig készül.

A 1810B egy rövid szárú, visszagörbített hegyű, vékony húsú, széles öblű horog
A 1810B kiváló élő csali felkínálására

Gamakatsu Feeder Special

Ha már a feederhorgokról van szó, következzen az a horog, ami a nevében is speciálisan feederezésre ajánl a gyártó! A Feeder Special egy bronzszínű, vékony húsú, nagyon könnyű, hosszú szárú, lapkás, klasszikus alakú horog. A Gamakatsu Feeder horogcsalád univerzális tagja. Kézbe véve a horgot annak különleges hegykiképzése vonzza magára tekintetünket. A szinte szabályos körívből befelé törő horogcsúcs még könnyebben fordítja be a horgot a hal szájába, de eközben a mikro szakáll a lehető legkisebb sebet ejti, csökkentve ezzel a hal elvesztésének esélyét. A visszahajló horoghegy és a masszív, széles öböl szemernyi esélyt sem ad az óvatosan táplálkozó pontyoknak sem! Amelyik hal felvette, nem tud tőle szabadulni többet.

Gamakatsu Feeder Special horogsíkból kihajlított hegye a biztosabb akadást szolgálja
Ideális puha pelletek horogra tűzéséhez is

Gamakatsu 3510 F

A Gamakatsu a hagyományos fenekező pontyhorgászoknak is kínál megfelelő alternatívát a lapkás horgok között. A 3510F horog formáját, kialakítását tekintve hasonló a 1810B típushoz. Legszembetűnőbb különbség, hogy míg a 1810B egy finom feeder-, pickerhorgászatra kialakított horog, addig a 3510F sokkal erősebb, keményebb terepre készített változat. Méreteiben is igazodik a várható igénybevételhez, így 1-es mérettől 10-es méretig készül. Leginkább horgon felkínált csalikhoz ajánljuk fenekező horgászathoz, például kukoricához és pufihoz.

A Gamakatsu 3510F típus a hagyományos fenekező pontyhorgászathoz ajánlott, kiváló heggyel ellátott horog
Ideális a hagyományosan horgon felkínált csalizáshoz

Írta: Döme Gábor
Fotók: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.