Új tagokkal bővült a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie botcsalád

Új tagokkal bővült a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie botcsalád

Alig egy éve annak, hogy bemutatkozott a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie botcsalád, máris bővült e professzionális horgászatra alkotott botoknak kínálata. Nem is akármilyen tagok kaptak helyet ebben az „elit osztagban”, hanem olyan specializált változatok, amelyekkel a végletekig lehet a végszerelékünket az adott körülményekhez, és persze a halakhoz igazítani!

Annak érdekében, hogy átláthassuk, mitől is ez a botcsalád jelen pillanatban a TOP a TEAM FEEDER szortimentben, haladjunk végig a tulajdonságaikon, és részletesen nézzük meg, hogyan is alakul a „méretsor”! Természetesen a végén bemutatom a sorozat koronaékkövét, a Gold Serie 420LC-t is!

Immár 9 tagot számlál a Gold Serie botcsalád

Az első és legfontosabb technikai paraméter a bottest (blank) alapanyaga, amely a japánból származó IMT-12 Power Carbon, ráadásul ez további kevlárhálós erősítést kapott, ami gyakorlatilag törhetetlenné teszi a botot.

A botok anyaga IMT-12 Power Carbon, amely további kevlárhálós erősítést kapott

Ezt a vékony, kecses bottestet a hagyományos SiC betétes gyűrűk elbutítanák, elnehezítenék, ezért a legújabb fejlesztésű titán-króm gyűrűkkel szerelték, ami kizárólag a prémium kategóriás botok kiváltsága, ugyanis e gyűrűk fele olyan súlyúak és dupla élettartamúak, mint a legjobb, legkeményebb SiC gyűrűk.

A Gold Serie pálcákat a legújabb fejlesztésű Seaguide titán-króm gyűrűkkel szerelték

A bot nyele parafaborítást, míg a nyélvég vastagított EVA markolatot kapott. Talán mondani sem kell, hogy a lehető legprofibb (hézagmenetesen rögzíthető) orsótartóval rendelkeznek, hisz egy olyan botnak, amelynek akár versenyeken is kell bírnia a maximális terhelést, minden eleme kompromisszummentes kell, hogy legyen!

A bot nyele parafaborítást, míg a nyélvég vastagított EVA markolatot kapott

A botok rezgőspiccei is illeszkednek a botokhoz, de van ezek között erősebb, ún. „pontyos” = Gold Carp változat – ezek megtámasztott talpakkal ellátott spiccgyűrűvel szereltek –, és van szuper finom „keszeges” = Gold Fine változat is – ezek hagyományos spiccgyűrűvel szereltek. Természetesen mindegyik bothoz 3 különböző erősségű rezgőspicc jár, amelyek mindegyike jól látható, piros színezetet kapott. Ezek típusa, erőssége változó, a különböző méretek bemutatásakor részletesen kerülnek majd részletezésre. Az exkluzív kivitelhez igazodik a botok igényes, merev tokja is, amelyben garantáltan sérülésmentesen szállíthatók.

Ahogy mindegyik változat, úgy a 420LC is igényes, merev tokban kapható
Első körben hatféle változat jelent meg a kínálatban, majd jött a 330CL és a 360CL, és végül megérkezett a 420LC is!

Első körben, hatféle modell jelent meg a Gold Serie sorozatban, ezeket már nagy megelégedéssel használják sokan, de azért szaladjunk végig rajtuk:

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 330UL
A család legrövidebb, legfinomabb tagja, kifejezetten a rövid távú, ultra finom keszeg- és pontyhorgászatokhoz fejlesztve! 15-40 grammos dobósúly-tartománya a 10-30 grammos kosarak bedobására teszi alkalmassá. Ennek megfelelően az ideális dobástávolság ezzel a bottal a 10-50 méter. Rezgőspiccei is a finom horgászathoz optimalizáltak, így 0,5 oz, 1 oz, és 1,5 oz teherbírású Gold Fine spiccek kerültek mellé.

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 330UL

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 360L
A leggyakrabban használt méretű és karakterisztikájú „verseny” feederbot, amely jó választás lehet keszeges és finom pontyhorgászat során egyaránt. 20-55 grammos a dobósúly-tartománya, így hozzá a 15-35 grammos kosárméret javasolt. Ideális dobótávolsága 20-60 méter. Rezgőspicceinek típusa, erőssége: Gold Fine 0,5 oz, 1 oz, és 1,5 oz.

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 360L

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 360M
A botcsalád finom pontyhorgászathoz fejlesztett tagja. Iszonyatosan jó method pálca átlagos, közepes távolságokra! Dobósúly-tartománya 30-65 gramm, javasolt kosárméret: 20-40 gramm, dobótávolsága 30-60 méter. A rezgőspiccek típusa, erőssége a pontyhorgászathoz igazodik, így a Gold Carp spiccek erőssége 0,75 oz, 1,5 oz, és 2,5 oz. Ennek köszönhetően pontosan, határozottan lehet vele dobni is.

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 360M

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 390ML
Ez a méret és erősség akkor kerül szóba, amikor nagy(obb) távolságba kell a végszereléket bejuttatni, de továbbra is egy nagyon érzékeny és rugalmas feederbotra van szükség az óvatosan táplálkozó keszegek és pontyok megfogásához, akár hajszálvékony horogelőke használata mellett. A 30-60 grammos dobósúly-tartomány azt jelenti, hogy a 20-40 grammos open end vagy method kosarakat akár 50-70 méterre is be lehet vetni ezzel a készséggel. A ML bot sajátossága, hogy e dobástáv mellett is megőrizte a finom spicceket, így a Gold Fine spiccek erőssége 0,5 oz, 1 oz, és 1,5 oz.

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 390ML

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 390MH
A botcsalád távolabbi finom pontyhorgászathoz fejlesztett tagja. Remek method bot, amellyel akár a távolabbi régiót is el lehet már érni! Ez az az erősség és karakter, amely a legtöbb methodos versenyen előtérbe kerül. Dobósúly-tartománya a legnépszerűbb method kosarakhoz optimalizált: 40-80 g, ami azt jelenti, hogy a 25-45 grammos, közepes befogadóképességű eszközöket lehet vele szépen, pontosan dobni akár 50-80 méteres távolságra is. A rezgőspiccek típusa és erőssége a céltudatos pontyhorgászatot szolgálják, így a bothoz passzoló Gold Carp spiccek erőssége a 0,75 oz, 1,5 oz, és 2,5 oz.

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 390MH

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 420H
A botcsalád finom pontyhorgászathoz fejlesztett távdobó tagja. Pontyhorgász bot, amellyel elképesztő távolságokat lehet elérni, akár kis kosárral is. Emellett határozott, így kellő szigorral lehet vele kivezetni a pontyokat akár nagy távolságból is. Dobósúlya 50-100 gramm, ami szükséges ahhoz, hogy erőt és lendületet lehessen vinni a dobásba. Ideális kosárméret: 30-50 gramm, ezekkel a könnyedén elérhető dobótávolság 70-120 méter. Rezgőspicceinek típusa és erőssége: Gold Carp 0,75 oz, 1,5 oz, és 2,5 oz.

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 420H

Ez a hat változat már önmagában is képes lefedni egy horgász, sőt, még egy versenyző botigényét is, azonban gondoltunk az igazi specialistákra is! Azokra, akik, ha kell, akkor 5 dekás halakból fognak 100 darabot, vagy éppen finom method végszereléküket juttatják be jóval 100 méter fölé! A specializált botok 330CL és 360CL változatai már egy ideje elérhetők a kínálatban, sőt a mintabotokat már a Gold Serie botokat bemutató videóban is megmutattam.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Mnf_haWHDRo&t=403s

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 330 CL
A Gold Serie botcsalád kifejezetten professzionális versenyhorgászok számára készített tagjai a CL (competition light) változatok. A leheletfinom partszéli keszeghorgászathoz optimalizált méret a 330CL. Hossza 3,3 m, a nyéltag átmérője 11 mm, tömege 157 g, dobósúly-tartománya 10-30 g, a javasolt kosárméret 10-20 g, a dobótávolság pedig 10-30 m. Rezgőspicceinek típusa, erőssége: Gold Fine: 0,5 oz, 1 oz, 1,5 oz.

Ez a bot azoknak való, akik MINDEN halat meg akarnak fogni, ami előttük van, akár a néhány dekás példányokat is!

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 360CL
A Gold Serie botcsalád kifejezetten professzionális versenyhorgászok számára készített tagjai a CL (competition light) változatok. A 360CL a parttól távolabbi részek meghorgászásához is ideális. Ezzel a bottal lehetőség nyílik az extrém kis horgok és a nagyon vékony horogelőkék használatára. Hossza 3,6 m, nyéltag átmérője 12 mm, tömege 175 g, dobósúly-tartománya 15-40 g, a javasolt kosárméret 10-30 g, a dobótávolság pedig 10-50 m. Rezgőspicceinek típusa, erőssége: Gold Fine: 0,5 oz, 1 oz, 1,5 oz.

100 db halat kell fogni 30 méterre a parttól, leheletfinom végszerelékkel? Akkor erre a botra van szükség!
Picurka kosarakkal történő „pötyögtetéshez” valók a Gold Serie CL botok

Szándékosan a végére hagytam a bomba újdonságot, a 420LC változatot. Ez ugyanis még csak néhány hete érhető el a kínálatban, és mivel több ponton is különbözik a többi Gold Serie bottól, mindenképp érdemes kicsit alaposabban is végigmenni rajta!

By Döme TEAM FEEDER Gold Serie 420LC
A botcsalád távdobáshoz specializál tagja. A method kosarakat meglepő könnyedséggel repíti extrém távolságokra, akár 100-120 méter feletti dobások is kényelmesen elérhetők ezzel a bottal, miközben a bottest rugalmassága megmarad, így az átlagos méretű pontyok fárasztása is igazi élmény marad!
Hossza 4,2 m, nyéltag átmérője 15 mm, tömege 285 g, dobósúly-tartománya 50-150 g, a javasolt kosárméret: 50-80 g, a dobótávolság pedig 100-140 m. Rezgőspicceinek típusa, erőssége: Gold Carp: 3 oz, 4 oz, 5 oz.

Nagy távolságú feederezéshez specializált versenybot
Egy ilyen botnak van helye ebben a botcsaládban!
Elképesztő dobási tulajdonságai vannak, szinte nyélből hajolva lövi ki a kosarat
Fárasztás közben sem durung, kirugózza még az átlagos méretű pontyok kirohanásait is

No de miben különbözik ez a változat a 420H-tól?
Anyaga pont ugyanaz, mint a többi Gold Serie botnak, viszont ez a változat sokkal rugalmasabb, erősebb, és vastagított a fala, valamint a „stucnik” – vagyis a tagok illesztései is – erősítettek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 30 grammal nehezebb, mint a 420H. 

Jelentős eltérések vannak az eddig meglévő botok és a Gold Serie 420LC között, így érdemes kitérni rájuk

Dobósúly-tartománya 50-150 gramm, ami már lehetővé teszi, hogy akár nehezebb kosarakat is bevethessünk vele. A legjobban eldobható – azaz optimális – össztömeg 100-110 gramm körül mozog. Ez lehet akár egy XL méretű kosár is, de a legnagyobbat akkor tudjuk dobni, ha L méretű, de a lehető legnehezebb method kosarat választjuk.

A 420LC változat extra erősítésű toldásokkal rendelkezik
Mivel távdobó botról van szó, nem meglepő a hosszított nyél, amely 51 cm
Ezzel a bottal már nagyobb kosarakat is be lehet venni, ugyanis 50-150 gramm a dobósúly-tartománya
Az optimális öntömegű kosarak a 60-70 grammos változatok
Véleményem szerint a 100 gramm körüli össztömeget lehet a legmesszebb bevetni a bottal
Ami szerintem a legjobb, az az L méretű, 65 grammos Haldorádó Dart Pro, amely kis mérete, de komoly öntömege miatt kis légellenállással repül

Annak érdekében, hogy a lendítés utáni csillapítás a lehető leggyorsabb legyen – és ezzel együtt a zsinór akadálytalanul suhanhasson ki a gyűrűkön – erősebb spicceket kapott ez a bot. A Heavy változattal ellentétben, ahol ez 0,75, 1,5, 2,5 oz-s volt, a LC-nél a spiccek már 3, 4 és 5 oz teherbírásúak.

A 420LC-vel az ilyen méretű pontyok is gyorsan és precízen kivezethetők a távoli zónából
A Gold Serie 420H gyűrűinél nagyobbak kerültek a Long Cast változatra
A megnövelt spiccgyűrű belső átmérője 3,7 mm
E változat spiccei is erősebbek, egész pontosan 3, 4 és 5 oz teherbírásúak

A nagy lendítések kivitelezéséhez a Long Cast változat hosszabb nyéltagot is kapott, így nagyobb erőkarral tudunk erőt belevinni a dobásba, sőt a gyűrűzésen is történtek változások. A spiccgyűrűk megnövelt mérete mellett a bot utolsó tagján is valamelyest nagyobbak lettek a gyűrűk, így a zsinór és a nagyméretű, monofil dobóelőke esetén keletkező csomó is szépen, akadálymentesen surran át rajtuk.

A fárasztás utolsó fázisában is megbízható és rugalmas a bot
Ha versenyen messzire kell dobni, akkor ez a bot hadra fogható!

Összességében igazán különleges tulajdonságú botokkal bővült a Gold Serie család. Így aki 10 méterre szeretne a parttól horgászni, vagy aki 50 méterről szeretne 100 db keszeget fogni leheletfinom felszereléssel, éppúgy megtalálja a számítását, mint az, aki mindenkinél távolabbra szeretné bevetni végszerelékét. Essen bármelyikre a választás, biztos vagyok benne, hogy ezek a pálcák nem okoznak csalódást!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Bank Bálint, Nagy Gábor
Videó: Bank Bálint, Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.