A kutya meg a fája

A kutya meg a fája

Jól érzitek, valami nem stimmel(t). Ilyenkor már rég megjelenik az aktuális rendezvényünk beharangozó írása, általában egy hónappal a rendezvény előtt. Nem az én trehányságom vagy a rendszergazda feledékenysége az oka, hogy most késünk. A fő ok az, hogy még ma sem merem teljesen biztosra állítani, hogy gördülékenyen, panaszmentesen le tudjuk bonyolítani az idei fonyódi találkánkat. Ez az írás most azokhoz a törzsgárda, keménymag régiekhez, illetve azokhoz az érdeklődő újakhoz szól, akik bevállalják az új feltételeket, amik esetleg kevésbé kedvezőek, mint az eddigiekben, vagy éppen az új feltételek miatt lesz számukra tetszetős. A kutyák kaptak néhány fát az eddigi „pályánkból”, amire mi mostantól nem… számíthatunk. A hetedik július közepi balatoni találkozó kiírását látjátok ma itt a címlapon, kevés az időnk, így hamar olvassátok el!

Kezdődött azzal, hogy tavasszal hírek érkeztek az első és egyetlen hivatalos kutyastrand terveiről. No komment, bennünket nem érint, csak macskáink vannak, azokat meg nem hordjuk strandra. Majd jött a konkrétabb hír, Fonyódon lesz ez a kutyastrand. Még ezt is üdvözlendőnek tartottuk, hiszen egy számunkra kedves balatoni városban lesz ez a feltételezhetően sok új turistát vonzó szolgáltatás. A hidegzuhany pár hete ért, amikor kiderült, hogy a terület ugyanaz, ahol mi hat éve rendezzük a Haldorádó Halaton Hétvége nevű találkozónkat.

Azért, mintha mi sem történt volna, változatlan formában megkértem a területfoglalási engedélyt az önkormányzattól, ahonnan a „sajnálattal közlöm” kezdetű válasz érkezett. Aztán beszéltem a polgármesterrel, aki támogatásáról biztosított, majd Willy - helyi és a balatoni élet meghatározó, prominense lévén - személyesen is lobbizott a városvezetőnél. Látszólag ő is sikerrel járt. Aztán a hivatal visszakérdezett, amitől az addig letárgyalt részleteket újra kellett firtatni. Újabb találkozók, telefonok tömkelege, mire végül ismét egyenesbe jött a területfoglalási engedély. Természetesen mindkét részről több kompromisszum bevállalásával.

Nézzük a részleteket!

A helyszín ugyanaz, vagy talán csak egy kicsit más
A kutya fái

H3.7 - Haldorádó Halaton „kutyabarát” Hétvége 2016.
Időpont: 2016. július 14-17. csütörtök - péntek - szombat - vasárnap
Helyszín: Balaton, Fonyód, a helyi szájhagyomány szerint „Nagyfal” nevű helyen, a vízi rendőrség mögötti füves területen, az első hivatalos kutyastrand szomszédságában.

Programok, szabályok:

 • Pénteken délután (valójában egész nap) gyülekező a helyszínen, regisztráció, eligazítás, helyfoglalás, sátorverés, szabadidős program. (Ehhez a ponthoz annyit kiegészítésként, hogy aki teheti, jöhet hamarabb, akár szerdán is, az út menti sávban - a kutyastrandtól keletre, a város felé - a Haldorádós résztvevők felverhetik a sátraikat és élhetik életüket, nyaralhatnak, az önkormányzattól szerdától kértük az engedélyt vasárnapig a terület foglalására! Sajnos a sátrazásra - az eddigiektől eltérően - nem lesz lehetőség a vízparton közvetlen, mert annak egy jelentős része mostantól kutyastrand. Nem szeretném sem a jelentkezőket kitenni kellemetlenségeknek, sem a kutyatulajdonosokat nem akarom korlátozni „szabadságukban”.)
 • Este 18:00 órakor sorsolás, felkészülés és etetés. Családtagok egymás mellé sorsolhatnak, de ezt kérjük előre jelezni! Ekkor a már szokássá vált Willy-féle halászlével és bugaszegi sült keszeggel pecsételjük meg a verseny sikereit és össze a pólóinkat.

  Sátorozni megint lehet
  Talán az új körülmények kicsit összébb húzzák a sátortábort és közelebb hozzák az embereket is!

 • A versenyen való részvétel feltétele a portálon való regisztrálás és az érvényes horgász engedély, 24 órás, 72 órás, 10 napos, vagy éves területi jegy megléte. 24 órás, 72 órás jegyeket a helyszínen biztosítunk! A területi horgászjegyek árai nem változtak a tavalyihoz képest: a 24 órás jegy ára 2.500 Ft, a 72 órásé 4.500 Ft, a 10 naposé 7.000 Ft. Létezik még ifjúsági területi jegy a 14-18 éves korosztálynak, ami 1.000 Ft (24 órás), 2.000 Ft (72 órás), 3.000 Ft (10 napos). A területi engedélyekről a www.balatonihal.hu oldalról nyerhettek információkat.
 • Annyit azért kérnünk, hogy a jelentkezéskor jelezze mindenki napijegy-igényeit, hogy felkészülhessünk! Igyekszünk péntek délutánra a helyszínre kérni egy szakembert, aki kiadja majd, de akinek van on-line (webes) regisztrációja és feltöltött egyenlege (bankkártyás fizetéssel működik) a www.horgaszjegy.hu oldalon, az ott is megveheti, és majd mi kinyomtatjuk a helyszín közelében, ha otthon elmaradt volna!
 • A horgászverseny pénteken 21:00 órakor kezdődik. Az időpontból adódóan, természetesen mindenki a saját órájára hagyatkozik, nem lesz dudaszó.
 • A versenypálya három szektorra lesz felosztva, melyek 10 fősek lesznek (kivéve a pergető szektort, az korlátlan, mivel az „mobil”). Viszont azt jelzem, hogy a fenekező, úszós kategóriában - tehát a parton, fix helyen ülőknek - a rendelkezésünkre álló partszakasz korlátozott mérete miatt maximum 30 indulótól fogadunk el nevezést! A pergető szektor nincs korlátozva!
 • Horgászni maximum két bottal, botonként maximum két horoggal felszerelt bármilyen technikát képviselő (feeder, picker, match, rakó, bojlis, hagyományos teleszkópos, „sárgavégű”, pergető, úszós, fenekező, sőt még az üveg- vagy a nádbot is elfogadott) felszereléssel, az irányadó szabályok betartása mellett lehet! A várható vízmélység a part közelében (kb. 25 métertől) 1 méteres, 80-100 méterre kb. 1,5-2 méteres. A meder többnyire enyhén akadós, köves, márgás, így inkább az egy horog/bot szerelékre koncentráljatok a leakadások elkerülése, halkímélés érdekében! A part kövezett.
 • Etetőanyag, csali mennyiségi és minőségi kitételek nincsenek, de ne essünk túlzásokba, nem biztos, hogy az a célravezető! Javasolt a vegyes magos, jól felhősödő etetőanyagos, élő anyagos (csonti, giliszta), pelletes, bojlis etetés, csalizás.
 • Elektromos jelző használata természetesen engedélyezett, de kérjük, ne zavarjátok az éjszakai/hajnali csendet felesleges csipogásokkal, inkább hagyatkozzatok a fényjelzésekre és a jelzőpatronokra! Fejlámpa használata kötelező, a horgászhelyeket is ki kell valamivel világítani, így lehetőség szerint sűrűn kell majd fix világítóeszközöket lerakni!
 • Versenyszák, merevkeretes haltartó megléte alapfeltétel, mert a partot védő kövezés a megszerzett halakat nem kíméli a hullámzásban, így a mérlegelésig kíméletesen kell tartani azokat! Ha szükséges, rendszeresen fogunk mérlegelni és a halakat röviddel a megfogásuk után visszahelyezhetitek. Ha nem kéri senki és - ne adj’ Isten - a viharos idő sem kényszerít erre, akkor nem zavarunk éjszaka, hajnalban a mérlegeléssel, csak reggel, a lefújás után. Várható halak: keszegfélék (karika, dévér, bodorka), ponty, süllő, angolna, busa, cápa, bálna (bár az már emlősállat).
 • A szomszédok, családtagok segítségét igénybe vehetitek szákoláshoz, csalizáshoz, etetőanyagok bejuttatásához, de azért ne mások horgásszanak helyettetek!
 • A lefújáskor már horgon lévő, de csak utána kifárasztott, megszákolt halak érvényesek.
 • A verseny reggel 06:00 óráig tart, utána egy végső mérlegelés, összesítés, az eredmények kihirdetése és díjkiosztó lesz. Utána egy fenséges svédasztalos (paraszt)reggelit fogyaszthattok el. Nem szeretném előre lelőni a poént, de biztos vagyok benne, hogy mindenki elégedett lesz a felhozatallal! Tavaly sem maradt éhes és elégedetlen sem senki… aki már átélte vagy túlélte, az tudja, mi várható!

  A már hagyományos és fenséges Willy halászlé elmaradhatatlan kellék lett, így ismét lesz!
  A vacsora után kezdődik a verseny

 • Díjazás: A szektor győzteseket (fogott hal súlya alapján, súlyegyenlőség esetén fogott darabszám alapján), a legnagyobb hal megfogóját kupával díjazzuk.
 • A rendezvényre a részvételi díj 6.500 Ft/fő a felnőtt, 4.000 Ft a gyermek (14 év alatti) résztvevőknek, de 6 éves kor alatti gyermekeknek a részvétel ingyenes! Ez az összeg tartalmazza a helyszín foglalásának költségeit (sátorozás, idegenforgalmi adóval), a (mobil) WC-k használatát, a versenyen való indulás lehetőségét, a pénteki vacsorát és a szombati reggelit.
 • Jelentkezni e-mailben lehet a haldoradohalatonhetvege@gmail.com címen, amiről minden jelentkezőt privát e-mail-ben keresünk meg, tájékoztatjuk a címeinkről, ahova a nevezési díjakat továbbíthatják. A jelentkezés akkor válik hivatalossá, ha a nevezési díj megérkezik. A jelentkezést az esemény előtt 7 nappal (július 10.) lezárjuk, lemondási lehetőség is csak eddig lesz!
 • Egyéb fakultatív programokat mindenki a saját pénztárcája „mérete” szerint és személyes igényei alapján tervezhet. Büfé a pálya közvetlen szomszédságában van, de sok vendéglátóhely is található a közelben!
 • Aki teheti, maradhat, pihenhet, horgászhat akár vasárnapig is, senki sem fogja elküldeni a helyszínről…

Annyit jelzek még azoknak, akik hosszabb tartózkodásban gondolkodnak, hogy a területfoglalási engedélyt már szerdától kértük, így akár akkortól is le lehet a területre telepedni, ám a részvételi díjban csak a hétvégére kalkuláltunk például IFA-t, így a hamarabb érkezőktől kérni fogjuk ezt a plusz pár száz forintot. Remélem, egyértelműen látható, hogy igyekszünk minimálisra szorítani a díjakat, hogy ne terheljük meg az érdeklődők pénztárcáját túlságosan, hátha ezzel hozzá tudunk segíteni sokakat a balatoni „nyaraláshoz”, így sajnos minden nem fér bele a részvételi díjba. Szíves megértéseteket kérem ezért!

Reméljük, a viharok az idén elkerülnek…
… nem úgy a pontyok…
… vagy a harcsák…
… de legvégső sorban legalább az apróságok jönnek majd szaporán

Amint láthatjátok, csak az első pontban vannak érdemi változások, miszerint a part menti sávban a sátorozás már nem lesz lehetséges, legalábbis a pálya nyugati, távoli felén. Azért remélem, sikerül majd így is elhelyezkedni, hiszen az eddigiekben elég szellősen voltunk, most legalább egy kicsit közelebb kerülhet a két vég egymáshoz!

És még egy csavart viszünk bele a dologba: az idei évben - lévén egy új lehetőség (vagy nevezzük körülménynek?) adódott - lehetősége lesz minden jelentkezőnek arra, hogy kutyát hozzon magával. Sőt, kérjük is, hogy hozzatok egy-egy kutyát magatokkal! Aki nem szeretné az otthoni kedvencét utaztatni, vagy nincs kutyája, az bátran hozhat egy játék- vagy plüsskutyát is. Talán többen annak jobban is örülnének. Ezzel áthidalhatjuk azt a nézetet, hogy mi, horgászok és a kutyások nem lehetnek egy és ugyanazok és egyébként ne lehetnénk békésen el egymás mellett, egy társaságban. Arra persze felhívnám a figyelmet, hogy nem szeretnék „problémás” kutyákat üldözni, keresni, miattuk magyarázkodni, így aki nem érzi teljesen bevállalhatónak, az maradjon a plüss változatnál!

A szombati parasztreggeli ismét várja a fáradt versenyzőket (meg a kialudtakat is)
A tavalyi kupások

Végezetül még egy fontos felhívás, amivel kezdtem is az írásom: Látjátok, hogy a jelentkezésre rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, így kérlek benneteket, gyorsan döntsetek és lehetőségeiteknek megfelelően, azonnal cselekedjetek! Ha a változások miatt nem lesz érdeklődés a találkozó iránt, azt is megértjük és szomorú szívvel, de - amíg a régihez hasonló körülményeket nem találunk ismét - beszüntetjük a H3-at. Ez nagy szívfájdalom lenne, hiszen az eddigi érdeklődés minden évben érezhetően nőtt, ennek ellenére kellene befejeznünk, de ha valami nem tuti mindenkinek, azt inkább nem csináljuk! Nem szeretnénk senkiben sem csalódást kiváltani és mi sem szeretnénk az eddig elért eredményeinket elfecsérelni!

Várjuk a jelentkezéseket! Mert horgászni, nyaralni jó!

Jeszy