Megnyílik az ország első horgászmúzeuma, indul a I. Tisza-tavi RETRO Horgászverseny! - Meghívó és versenykiírás

Megnyílik az ország első horgászmúzeuma, indul a I. Tisza-tavi RETRO Horgászverseny! - Meghívó és versenykiírás

Horgászturisztikai központ lesz a Tisza-tó! 2016.június 4-én 10 órakor nyitja meg kapuit az ország első horgászmúzeuma, a Tisza-tavi Horgászmúzeum a Tisza-tó partján, Sarudon. A rendezvényen részt vesz a MOHOSZ elnöke, Szűcs Lajos, a térség kormánybiztosa, Nyitrai Zsolt és a Horgászat nagykövete, Bessenyei Péter műrepülő világbajnok.

A magyar horgászatnak egészen mostanáig nem volt olyan zarándokhelye, ahol a több mint 350.000 horgász megismerkedhetett volna a horgászat múltjával, eszközeivel, neves képviselőivel. E hiányosságnak szombattól vége, hiszen megnyílik a Tisza-tavi Horgászmúzeum, az ország első horgászmúzeuma, az ország egyik legismertebb horgászvize, a Tisza-tó mellett.

A Horgászmúzeum szervesen illeszkedik a Tisza-tó attrakciói közé, hiszen a horgászok kedvenc időtöltésük mellett a Tisza-tavi Ökocentrumban megismerhetik a HALAK életét, Sarudon - csupán néhány kilométerre innen - megismerhetik nagyapáink horgászeszközeit, kiegészítő kellékeit, sőt a horgász kiállítás társprogramjaként Gál János sarudi kikötő tulajdonos csónakmotor gyűjteményét is.

A Tisza-tavi Horgászmúzeum alapja Gönczi Gyuri bácsi Vízimúzeuma, ami Balatonalmádiban működött, de be kellett zárnia a gyűjtőnek, aki ezután helyet keresett a gyűjteményének. Így került kapcsolatba az Élményfalu project vezetőjével, Kücsön Gyulával, és az első találkozáson kiderült, hogy Gyuri bácsi 13 évig Sarudon horgászott. Ez adott alapot a múzeum megalapításához a gyűjtemény újbóli bemutatásához. Bár a Vízimúzeum tárgyainak jelentős részét Gyuri bácsi eladta a Hatvani Vadászmúzeumnak, az elmúlt alig fél évben nagyon sok régi eszközzel (részben a horgászok támogatásként) bővült a gyűjtemény. Így valósulhat meg most Sarudon az a bázis, ami az alapítók tervei szerint mostantól folyamatosan bővül és szépül, és a közeljövőben talán kiegészülhet egy halászati gyűjteménnyel és egy vízparti életet, foglalkozásokat is bemutató szabadtéri élménytérrel, valamint tanösvénnyel.

A Tisza- tavi Horgászmúzeum egy kifejezetten e célból frissen felújított parasztházban kapott helyet, ahová szeretettel várnak minden érdeklődőt - nem csak a horgászokat.

A múzeum látogatása a nyitás napján ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Bejelentkezés: sarud@elmenyfalu.hu

www.elmenyfalu.hu

További információ: Kücsön Gyula 06-30-9496-814

A Tisza-tavi Horgászmúzeum megnyitója előtt a szervezők hagyományteremtő szándékkal megrendezik az I. Tisza-tavi RETRO Horgászversenyt, a múzeum átadását követően pedig megkoszorúzzák a Tisza-tavat.

I. TISZA-TAVI RETRO HORGÁSZVERSENY
Helyszín:
Sarud
Cím: Kossuth u. 113.
Időpont: 2016. június 4. 07:00 - 10:00
A Tisza-tavi Horgászmúzeum megnyitója: 10:00
A Tisza- tó megkoszorúzása, csónakázás, hajózás:12:00

Kontakt: Kücsön Gyula 06-30-9496-814; sarud@elmenyfalu.hu

Forrás: Kücsön Gyula