Őszelőn jössz-e? (A 21. Duna Netbarát Horgásztalálkozó beharangozója)

Őszelőn jössz-e? (A 21. Duna Netbarát Horgásztalálkozó beharangozója)

Még fel sem ocsúdhattunk a tavaszi fergeteg-forgatag után, erre fel már harangozok az őszinek. Vagy mi élünk túl gyorsan, vagy az idő rohan olimpiai rekordokat döntögető tempóban, nem tudni. De itt van az ősz, itt lesz újra, s szép, mint mindig… Aki esetleg várta, most megkapja, akit váratlanul ér, ő figyelmesen olvassa, mert most az idei őszi Duna Netbarát Horgásztalálkozó kedvcsinálója fog következni! Ki tudja? Hátha meghozza a kedvét egy laza hétvégére a Duna partján…

Nem is tudom, mit írjak, amit még nem írtam meg az elmúlt tíz évben ilyenkor? Nem alkotói válságban szenvedek, csak nem igazán vagyok már biztos abban, hogy az eddigi húsz Duna NHT előtt vagy utána mit írtam meg, vagy mit nem, és hogy ne ismételgessem sokszor magam, ráadásul mindig valami újdonsággal rukkolhassak elő, hát nem igazán tudok szelektálni a tollbetétemben lévő témák között. Azért pár oldal csak sikerülni fog…
Előbb akkor lássuk azokat a tényezőket, amik biztosak, tehát nyugodt szívvel leírhatók!
A Duna tuti, ahogy a gyönyörű, vendégszerető kis falu, Ordas szintén. Várnak bennünket! Biztos a versenypálya, a kövezés, ha már áll a sátor, ami szintén teljesen biztos, akkor biztosan lesz benne enni- és innivalónk, lesz beszédtémánk, sőt a sátorvilágítás is eléggé biztosnak látszik!

Kis szerencsével (márpedig az nekünk ritkán van), az időjárás…
… és a vízállás is kedvezhet a találkánknak

Ami még nem biztos: nem biztos, hogy lesz elég jelentkező, nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog az időjárás, nem biztos az sem, hogy a Duna kedvezni fog vízállásával, ahogy a halak jelenléte és kapókedve sem teljesen látható előre. Ami viszont biztos, hogy az eddigi esetek tapasztalata szerint ez utóbbiak egyike sem nélkülözhetetlen a jó hangulathoz, és ez nagyon biztos! Ennek már a kezdetektől szem- és fültanúi vagyunk sokan!
Ami reményeim szerint biztos, az az időpont, szeptember 7-8-9-10. Szombat, kilencedike a verseny, tehát a küzdelem napja, a többi a szórakozásé, a szabadidő kellemes eltöltéséé. Ha esetleg erre az időpontra nem lesz a már elegendőhöz szükséges érdeklődő létszám, akkor majd újratárgyaljuk, de ez egyelőre nem lehet téma. Remélem, mindenkinek alkalmas lesz ez a szeptember elejei dátum!

Sátor Alja Újhely és benne Deák Ferenc cucca vár minden jó szándékú lakóját
Egy spontán focimeccs sem kizárt

Ahogy az már a történelmünkben beigazolódott, többen érkeznek a hét közepén és élik a Duna NHT hagyományokat a Deák Ferenc cuccában, meg lehetőségeik szerint segédkezhetnek a katonai sátorállításban (remélve, hogy Nagy-I szellemi irányítása sem marad el!). Pénteken ki lehet hívni a falusi fociválogatottat egy tét nélküli kispályás focira, vagy lehet horgászni is a kora őszi, remélhetőleg még nyári időjárásban. Majd szombaton korán kell kelni annak, aki profikat és amatőröket szeretne megleckéztetni horgászszerencséből és tudásból!

Esténként egy kis tüzeskedés, sütögetés is megtörténhet…
… vagy igény esetén egy kis sátras ünneplés

Lássuk akkor a hivatalos kiírást! Íme:

XXI. Duna Netbarát Horgásztalálkozó és vándorkupa, Ordas
Időpont:
2017. 09. 09. Szombat
Helyszín: Duna, Bács-Kiskun megye, Ordas község. (Az 51-es úton Solttól délre, Dunapatajnál Foktő felé az első település Dunapatajtól, ott a gátőrházat kell keresni, ahonnan már látszani fog a zászlónk.)
Szabályok:

 • A verseny egyetlen 5 órás szakaszból áll.
 • Horgászni 1 bottal és 1 horoggal lehet, úszós vagy fenekező készséggel. Mártogatni szabad, de figyeljünk arra, hogy a szomszédokat ne zavarjuk. Pergetni tilos.
 • A verseny alatt fogott halakat a mérlegelésig lehetőség szerint 3 méter (de min. 2 m) hosszú versenyszákban lehet megőrizni. Mérlegelés a verseny végén lesz.
 • A méreten aluli halak, illetve a védett halfajokhoz tartozók azonnali mérlegelésre kerülnek, ezeket a lehető leghamarabb vissza kell juttatni a vízbe.
 • Kívülről akadt hal, illetve más horgász betépett szerelékébe (gubancgátlóba, etetőkosárba) akadt horoggal fogott (azaz kantáros) hal nem számít bele a versenybe, azt rögtön vissza kell engedni.
 • Szákolásnál, illetve kapáskor, bevágásnál segíthetnek a szomszédok vagy a kísérők, lényeg, hogy a bevágást követően a bot tulajdonosa fárassza ki és húzza szákolható helyzetbe a halat.
 • Etetőanyag korlátozás nincs, de ha lehet, ne „szennyezzük” a vizet.
 • A pálya maximum 10 fős szektorokra lesz osztva (a résztvevők létszáma dönti el, hány szektor lesz).
 • A mérlegelésnél az eredménybe minden megfogott hal beleszámít, még az is, amit a lefújás előtt akasztottak meg, de már csak utána szákoltak.
 

Díjazás:
A szektorokon belül a legtöbb (súly alapján) halat fogók kerülnek ki szektor győzteseknek. Az így kialakult szektoreredményeknek megfelelően fogják a szektor elsők - a fogott súly alapján - az I., II., III., IV., V., VI. (résztvevők létszámától függően kijelölt szektorszámnak megfelelően) helyért járó kupákat megkapni. Egy-egy szektor nem lesz 10 főnél nagyobb.
Kupát kap(nak) továbbá:

 • a legjobb eredményt elérő hölgyhorgász,
 • a legeredményesebb „utánpótlás” (18 éves korig) horgász,
 • a legnagyobb hal kifogója,
 • a legjobb „profi” versenyzők.
 

A verseny alapvetően „amatőr” verseny, de ez nem zárja ki, hogy „profik” is részt vegyenek rajta, sőt kifejezetten bátorítjuk és szeretettel várjuk a teljes magyar élmezőnyt, hiszen tőlük lehet tanulni! Azonban azt sem szeretnénk, hogy a lelkes amatőrök díj nélkül maradjanak. A rajthelyek kihúzása után a „profik” is „elvegyülnek” a többi versenyző között, de külön díjazásban részesülnek. Ők a profiknak járó serlegekért küzdhetnek majd. Minden megkezdett tizedik profi induló után kiosztunk egy kupa díjat. Hogy még érthetőbb legyen: ha jelentkezik 9 fő profi, akkor 1 kupát adunk át, ha 14 fő, akkor 2 kupát, ha 28, akkor hármat. Ja, és ki számít profiknak? Aki profinak érzi magát, illetve aki szeretne profi lenni, netán csak meg szeretné mérettetni magát az öreg harcsákkal, a vérbeli profikkal.
Az abszolút győztes (aki lehet amatőr, nő, ifi vagy profi) elnyeri a 2018. tavaszi versenyig a Duna NHT vándorserlegét. Ezt végleg az viheti haza, aki egymás után háromszor vagy az évek folyamán ötször elnyeri.
Nem mellékesen megjegyzem, hogy a rengeteg díjat a Haldorádó Team Kft. biztosítja számotokra, ezért a bőkezűségükért, nagylelkűségükért ezúton is hálás köszönetemet fejezem ki!
A verseny programja:

 • 6:00 találkozó a helyszínen
 • 6:15 - 6:20 megnyitó
 • 6:20 - 6:50 sorsolás
 • 6:50 - 8:00 etetés, szerelékek előkészítése
 • 8:00 - 13:00 verseny
 • 13:00 - 14:00 mérlegelés
 • 14:00 - összesítések, végleges eredményhirdetés, díjak átadása, záró vacsora
 • Az időbeni esetleges csúszások miatt előre is elnézést kérünk!
 

A versenyre jelentkezni e-mailben lehet (dunanht@gmail.com), de a végleges nevezést a részvételi díj postai csekken vagy banki átutalással történő befizetése után tudjuk elfogadni. A postai címet, számlaszámot mindenkivel, aki a fenti e-mail címen jelentkezik, egy válasz e-mailben fogjuk közölni. A versenyre jelentkező e-mailben a teljes neveteket, a Haldorádó horgászportálra regisztrált nickneveteket, lakcímeteket, az idei évre érvényes állami horgászjegyetek számát kérjük leírni. Emellett azt is jelezzétek, ha családostul vagy többedmagatokkal vesztek részt a rendezvényen, és hogy ez hány főt jelent. Ha a válaszlevélben számotokra megküldött bankszámlaszámra az utalásotok, illetve a postai úton elküldött részvételi díjatok hozzánk beérkezik, teljes jogú résztvevői lesztek a találkozónak. A listát folyamatosan fogom frissíteni. Információkat a Facebookon a „Horgásztalálkozók és versenyek” oldalon, a Duna NHT csoportban találtok. Létszám limit nincs, bár meglehet, hogy 1.000 fő jelentkezése után majd újraértékelem ezt a kijelentésemet…
Részvételi díj: 6.500 Ft, mely tartalmazza a kaják, a mobil WC-k díját, zuhanyzási lehetőséget a művelődési házban (közel a sátortáborhoz), a katonai sátrak bérleti díját és az egyéb felmerülő költségekeinket. Nincs külön díjszabás a versenyen aktívan résztvevők és a kísérők között, hiszen mindenki ugyanolyan mértékben vehet igénybe mindent, a díjakat pedig a Haldorádó felajánlásának köszönhetjük, tehát ez sincs hatással a részvételi díjakra. Könnyítésként annyit tettünk, hogy a 14 év alatti részvevők után csak 4.000 Ft-ot kérünk, a 6 évnél fiatalabbak után pedig nem kérünk részvételi díjat.
Befizetési határidő: 2017. szeptember 1. (péntek).
Napi- és hetijegyet a dunapataji horgászboltos biztosít, ára: 2.500 Ft/napijegy (8.000 Ft/hetijegy).
Természetesen, aki előre jelzi, a helyszínen nálunk átveheti ezeket!
Mivel a verseny helyszíne eléggé balesetveszélyes (kövezés), mindenkit arra kérek, hogy ügyeljen testi épségére.
A találkozó fő célja (a baráti-ismeretségi kör bővítése és a szórakozás mellett), hogy a tapasztaltabb kollégáktól eltanulhassuk a folyóvízi horgászat fortélyait. Ezért kérem, hogy lehetőleg ne vegyük halál komolyan a versengést és segítsünk egymásnak abban, amiben tudunk.
Ezúton szeretném felhívni a kedves résztvevők figyelmét, hogy van mód egymás mellé sorsolni, de kérem, hogy ezt a lehetőséget csak nagyon közeli családtagok vegyék igénybe (férj-feleség, szülő-gyermek, esetleg élettársak). Az egymás mellé sorsolás hátránya, hogy egy szektorban csak egy győztes lesz, aki a végén megnyerheti az I.-II.-III. stb. helyekért járó kupák valamelyikét, még akkor is, ha szektor másodikként a családtag súlyra többet fog, mint bármelyik másik szektor győztese.
Aki úgy gondolja, már csütörtök délelőtt is lejöhet a helyszínre, és maradhat akár vasárnapig is, sátorozásra van lehetőség.
A Duna NHT-k eddigi történéseiben járatosabbak már tudják, hogy sokan már a hét közepén, általában csütörtökön letáboroz(hat)nak a helyszínen és vasárnapig is marad(hat)nak. Aki csütörtökön a helyszínen tud lenni, annak az a magasztos feladat jut, hogy segíthet a sátortábor helyének kijelölésében, a központi sátor felállításában, majd az egész verseny-partszakaszon a szemét összegyűjtésében.
Ehhez kapcsolódóan jelzem, hogy a több napot lent tartózkodók egy már korábban indult kezdeményezést követve felajánlásokkal segítik az ellátmányozást. Nos, ehhez kapcsolódóan jelezném, hogy mivel a magunk urai vagyunk, a magunk ellátásáról kell gondoskodnunk, szívesen vesszük továbbra is a felajánlásokat: amiből otthon esetleg van több, mint ami elfogyna, az ott, a helyszínen nagyon hasznos lehet a megfáradt, éhes természetlakóknak!
Fontos! Mivel a szervezőknek a verseny során, a horgászaton (versenyzésen) kívül, a sátortáborban egyéb feladatokat is el kell látniuk, ők nem sorsolnak, hanem a tábor melletti helyeket fogják automatikusan megkapni. Természetesen, amennyiben ezzel a kitétellel valaki (akár csak egyetlen személy is) nem ért egyet, és ezt jelzi számunkra (kerülendő a nyilvános vitát, lehet e-mailben is), akkor minden harag nélkül eltekintünk tőle, és szervezőkként részt veszünk a nyilvános sorsoláson.
A csütörtök önszerveződő nap, a program szabadon választott, a kaja ki-ki alapon lehet majd, de akár szervezhetünk is egy-egy felajánlás kapcsán egy közös sütés-főzést, vagy összedobhatjuk, amink van! Pénteken megint szabad programos a nap, de mint fentebb írtam, ekkor már szervezett vacsora lesz, ahogy szombaton, a verseny után is. Ha nem lesz felajánlás, akkor Klárika konyhája fog pénteken valami finomat szervírozni, és szombatra is őt kérjük meg, hogy mentsen meg az éhhaláltól!

Szombaton egy kis versengés is szóba jöhet
Pár jó hal elvárt
Ahogy a halfogás mellé a jó hangulat is…
… és a barátság, szeretet is alapértelmezett

Remélem, sikerült valami érdekeset, újat is írnom! Bízom benne, hogy többeket, talán sokakat is sikerült ráébresztenem arra az elvitathatatlan tényre, amit nemzetközi statisztikák és híres kutatóintézetek vizsgálatai is alátámasztanak, miszerint kétféle embertípus él a Földön: akik már voltak a Duna NHT-n, és akik ezután fognak jelentkezni és menni Ordasra, valamelyikre. De az se baj, ha van a két típus között jelentős átfedés… annyit azonban tudnotok kell, amennyiben nem lesz legalább 20 jelentkező, akkor vagy el kell halasztanunk egy későbbi, többeknek ideális időpontra, vagy sajnálattal, de nem rendezzük meg az őszi találkozót! Magyarázatként csak annyit írnék, hogy sok apró részletből összeálló egység ez a találkozó, amelyek esetében sokat ugyanakkora költséggel, fáradsággal kell intézni 60 személyre, mint 20-ra is, tehát igyekszünk költség-, és fáradsághatékonyak lenni, nekünk is véges az energia- és anyagi keretünk!
Talán még annyit, hogy a 21 az mindenben nyerő szám, ne maradjatok ki egy esetleges szerencsés találkozóból, mert horgászbarátokkal találkozni, együtt szórakozni, pihenni, horgászni jó!

Jeszy