Gyerekek, horgásszunk együtt! - Horgászik az osztály

Gyerekek, horgásszunk együtt! - Horgászik az osztály

Egy nem hétköznapi felkérést kaptam a közelmúltban. Az ötletgazda részben Vanessza lányom, illetve osztálytársai voltak. Kitalálták, hogy horgászni szeretnének velem, közösen. Ilyen felkérésre nem lehetett nemet mondani, így úgy döntöttünk, hogy egy szülői értekezleten meghívjuk az osztályt egy közös horgászatra. Gondoltam, biztosan lesz vagy 6-8 gyerkőc, aki szívesen kijön a vízpartra a halakat kergetni. Akkor lepődtem meg igazán, amikor befutottak a visszajelzések, hogy „igen, én is szeretnék horgászni” és ezen visszajelzések száma elérte a 34-et! Hogy hogyan lett a 26 fős osztályból 34 horgász?

Amikor tervezgettük a horgászatot, nem gondoltuk mi sem, hogy ilyen népszerű lesz ez a meghívás a gyerekek és a szülők körében. A realitás talaján maradva maximum 6-8 főben gondolkodtunk akkor, amikor lányommal és kedves párommal számolgattuk, vajon kik fognak eljönni, kiket érdekelhet a horgászat, kik szeretnék kipróbálni ezt a varázslatos hobbit. Álmodni sem mertük volna, hogy a végső létszám a 34 lesz a 26 fős osztályból. Hogyan? Túl azon, hogy az osztály szinte valamennyi tagja részt kívánt venni a horgászaton, többen jelezték, hogy ha lehetséges, a testvéreik is szeretnének eljönni erre a napra.

A kiskunhalasi Sóstót választottuk a horgászat helyszínéül

Ilyen létszám leültetése bármelyik vízpartra, már komoly előkészületeket igényel, pláne akkor, ha a „kis horgászok” még tapasztalatlanok a vízparton. Mindenképp azt szerettük volna, hogy a gyerekek számára ez maradandó, szép emlék legyen, és minél többen válasszák maguknak a horgászatot mint hobbit a nap végeztével.

Haldorádó zászló hirdette a gyerekeknek, hova kell jönni

Ezért egyeztetéseket kezdtünk a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület vezetőségével annak érdekében, hogy a helyszín, valamint a legális horgászati lehetőség biztosított legyen. Szerencsére az egyesület vezetősége maximálisan nyitott volt a kezdeményezésre és teljes támogatásukról biztosítottak bennünket. A helyszínként először az egyesület kezelésében lévő Sóstó kis földnyelvére gondolkodtunk, de amint a létszám már körvonalazódni látszott, egyértelművé vált, hogy itt nem lesz elég pár méternyi partszakasz, hanem komoly területre van szükség a „horgászati ízelítő” programhoz. Ezután egy kellően nagy partszakaszt jelölt ki az egyesület, amit biztosított számunkra a rendezvény lebonyolításához.

Sorakoznak a komplett horgászfelszerelések, várják a gyerekeket

Helyszín megoldott, következhet a felszerelés. Azt már az elején tudtuk, hogy nem lesz elég, ha a tapasztaltak horgásznak, a többiek meg csak nézik, hiszen akkor a halfogás élménye elmarad a kicsik számára. Viszont mindenképp olyan módszert kellett találni, ami viszonylag gyorsan elsajátítható, de ami ennél még fontosabb, gyors sikerélményhez vezet. Egyértelmű volt tehát a spiccbotozás, mint a gyerekek számára első módszer, amivel el lehet indulni a horgászat útján.

3 méteres spiccbot, zsebpeca, 2 kg etetőanyag, kis csonti és már kezdődhet is a horgászat!

Összeállítottunk egy olyan komplett csomagot, amivel a gyerekek már nyugodtan nekivághattak a snecik vagy épp kis keszegek kergetésének a vízparton. Az alábbi csomagot raktuk össze valamennyi kis horgász számára:

  • 1 db FISHING BOX Stool ülőkés horgászláda
  • 1 db 3 méteres Nevis spiccbot felszerelve
  • 1 db HALDORÁDÓ Kék vödör 17 l
  • 1 db HALDORÁDÓ Junior Carp - Citromos Vanília etetőanyag
  • 1 db HALDORÁDÓ Junior Carp - Mézes Cseresznye etetőanyag
  • 1 db HALDORÁDÓ Kukorica tuning - Gyümölcs Varázs
  • 1 db Haldorádó kék baseballsapka
  • 1 db HALDORÁDÓ Versenyszák kék 300
  • 1-1 doboz csonti és pinki

Természetesen a csomagba kerültek Haldorádó kiegészítők: baseballsapka, vödör és haltartó is

Első ránézésre ez a lista nagyon hosszúnak tűnhet, de ha csak az alapfelszerelést, egy spiccbotot, hozzá egy komplett zsebpecát nézzük, akkor ezt 1000 Ft alatt be lehet szerezni, tehát a horgászat elkezdése már nem jelent akkora terhet egyetlen család számára sem.

Ideiglenesen, erre a pár órára átvettem az osztályfőnöki feladatot

Az előkészületek után jöhetett a várva várt nap, a közös horgászat. Jó volt látni a sok vidám gyerek arcát, és hogy alig várták, hogy kezükbe vehessék életük első horgászfelszerelését, majd üldözni kezdhessék a halakat. A várakozás perceiben azért előkerült egy labda és már kezdődhetett is a rohangálás, focizás a tóparton. Hiába, no, gyerekek!

A közös program 10 órakor vette kezdetét

A program az etetőanyagok bekeverésével, illetve a horgászattal kapcsolatos tudnivalók ismertetésével indult. Öröm látni azt, hogy milyen élvezettel vágtak bele a gyerekek az etetőanyag kevergetésébe, vizezésébe.

A gyors megnyitó után birtokba vehették a gyerekek a horgászeszközöket

Természetesen ennyi gyereket nem lehetett a vízparton szabadjára engedni anélkül, hogy tudnák, mi is az a horgászat, mit kell csinálni, hogy halat tudjanak fogni. Ez megfelelő felügyelet nélkül különben olyan lenne, mintha egy marék hangyát akarnánk egy 2 x 2 cm-es kockán belül tartani. Ezért kollégáim, a Haldorádó Team Kft. tagjai, valamint az egyesület tagjai közül páran szintén eljöttek, hogy a tóparton minden kis csoport körül legyen egy-egy „hivatásos” horgász, akitől lehet kérdezni, aki megmutatta, miből is áll a spiccbotozás.

A legizgalmasabb rész az etetőanyag bekeverése
Jó játék a gyerekeknek a sneciknek szánt etetőanyag dagasztása
A legkisebbek is kevertek, kutyultak

Az első feladatot, az etetőanyag bekeverését sikeresen teljesítették a gyerekek. Következhetett a horgászbot „felszerelése”, amelyet igazából már kollégáim a boltban elkészítettek, így nem volt más teendőjük, mint az instrukciók alapján széthúzni a spiccbotot, majd elkezdeni a horgászatot.

Következhetett a 3 méteres Nevis spiccbot kinyitása. Az úszós szerelék zsinórhosszát már előre beállítottuk
Ki meri megfogni a csontkukacot? „ÉÉÉÉNNNNN!”, hangzott a gyerekek egyöntetű válasza

Etetőanyag bekeverve, felszerelés bevetésre kész, kezdődhet a horgászat! Mindenki elfoglalhatta a vízparton a helyét, és elindult a halak kergetése. Kezdetben gyengébb sikerrel, de amint egyre több etetőanyag repült a vízbe színes felhőt kialakítva az úszók körül, annál több helyről lehetett hallani a „Halat fogtam!” felkiáltást.

Gyors spiccbotos oktatás a gyerekeknek. Hihetetlen mennyire fogékonyak az újra, az információkra: mint a szivacs, úgy szívják magukba mit és hogyan kell csinálni!
Mint egy karmesteri pálcát, úgy kezeli már gyakorlottan kislányom a spiccbotot
Pintér Zoltán, a Haldorádó Team Kft. ügyvezetője is kilátogatott a gyerekek közé, ő is bekapcsolódott a kicsik oktatásába
A rutinos horgászoknak már egyedül is ment a peca. Hány halat fogtál, Vajki?
Szülők, gyerekek - közös horgászat!
Ha a gyerekek elfáradtak, a szülők vették át a stafétát, igazi spiccbot rengeteg volt ebben a pár órában a Sóstó partján
Mosolygó gyerekek és szülők, tartalmas kikapcsolódás, kell ennél több?!
Közben dolgozott a kamera is, hogy ezt a napot megörökítsük magunknak, a gyerekeknek, valamint a Haldorádó Horgászportál látogatóinak

Másfél óra. Ennyit terveztünk első körben arra, hogy a gyerekek horgásszanak a vízparton, mivel nem akartuk azt, hogy kényszernek érezzék az első horgászatukat. Egyetlen cél volt meghatározva: csak addig horgásszanak, ameddig kedvük tartja. Észre sem vettük, és már szóltak a szomszédos Sóstó csárdából, hogy elkészült az ebéd és hogy mehet át a csapat ebédelni.

Temesváry Gyula, az egyesület ifjúsági felelőse is egész nap a gyerekek mellett volt, tanítgatta őket a horgászat mikéntjére

A meglepetések sora azonban ezzel még nem ért véget a gyerekek számára. Valamennyien megkapták a Haldorádó Centrum ajándékaként a teljes horgászfelszerelést, amivel ebben a pár órában a halakat kergették. A kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület felajánlásaként valamennyi gyerkőc, aki megkedvelte a horgászatot e pár óra alatt, az egyesület vizére kapott egy gyermek horgászengedélyt, aminek birtokában úszós készséggel bármikor az év során kimehet erre a vízre és szülői felügyelet mellett horgászhat.

Csoportkép a horgász osztályról

A rendezvényen készült további fényképeket megtekinthetik a Haldorádó Horgászportál Facebook oldalán!

A végére hagytam egy fontos gondolatot. Szerencsére nem vagyunk egyedül!!! Egyre több helyről kapunk visszajelzést, beszámolót vagy támogatási kérelmet, amelyek mindegyike arról az egyértelmű célról szól, hogy a gyerekeknek rendezzenek hasonló emlékezetes programokat. Ez lehet egy „barátkozzunk a horgászattal” összejövetel, gyermek horgászverseny, horgásztábor, szakkör vagy bármilyen olyan esemény, amely során próbálják a leendő ifjú pecások figyelmét a horgászatra iránytani. A gyermekek nagyon tanulékonyak, nagyon fogékonyak és nagyon hálásak! Nem igaz, hogy a fiatalok körében nincs érdeklődés e nagyszerű szabadidős tevékenység iránt! Mi azt látjuk, hogy nem is a gyerkőcöket, hanem a legkülönfélébb kifogásokat kitaláló szülőket kell meggyőznünk, hogy engedjék gyermeküket horgászni. Ígéretes és figyelmes utánpótlás mindig van, azonban minden régióban kellenek azok az ismert vagy kevésbé ismert, de annál lelkesebb szervezők, akik fontosnak tartják horgászat szeretetének továbbadását. A Haldorádó mindig is élen járt az utánpótlás-nevelésben, a jövőben is erre fogunk törekedni és lehetőségeikhez képest maximálisan támogatjuk az erre irányuló törekvéseket! Csak rajtunk, felnőtteken múlik, hogy milyen lesz a jövő nemzedék horgásztársadalma!

Az alábbi kisfilm bepillantást ad a nap eseményeibe:

írta: Döme Gábor
Fotó: Rábel Csaba
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.