Bálint Horgásziskolája 5. rész - A horgászat feltételei, információk a horgászvizsgáról

Bálint Horgásziskolája 5. rész - A horgászat feltételei, információk a horgászvizsgáról

Az előző részekben megismerkedhettetek a horgászat legfontosabb kellékeivel és az alapkötésekkel. Mielőtt azonban az eddigi ismereteinket kamatoztathatnánk, érdemes tisztázni, milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy horgászhassunk. Ennek érdekében meglátogattam dr. Dérer Istvánt, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnökét, aki készségesen elmondott mindent a horgászat jogi feltételeiről, és sok olyan értékes és hasznos információt osztott meg velem, amelyek segítségével már tényleg gyerekjáték belevágni a horgászatba.

A találkozó előtt természetesen sokat gondolkodtam azon, milyen kérdéseket tegyek fel Istvánnak, melyek azok az információk, amelyek ismerete segítség lehet az engedély megszerzésében. Dr. Dérer István segítségével sikerült sok esetben tiszta vizet önteni a pohárba.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ alelnöke segített eligazodni a szabályok és engedélyek közt

Bank Bálint: Kezdjük a legelején, mi is az a MOHOSZ, mit kell tudni erről a szervezetről?

Dr. Dérer István: A Magyar Országos Horgász Szövetség a horgászszervezeteket tömörítő országos érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet. Ez a horgászszövetség kapott felhatalmazást a 2013-as jogszabályváltozások után arra, hogy kezelje a magyar horgászvizeket, képviselje a horgászok érdekeit, és mindent megtegyen a halállomány védelmében. Van egy jelmondatunk is, ami úgy szól, hogy a horgászok, a halak és a vizek védelmében tevékenykedünk. Jelen pillanatban 330.000 horgászt tömörít ez a szövetség.

A MOHOSZ a horgászok, a halak és a vizek védelmében tevékenykedik, mindemellett a hazai versenysportot is patronálja

Bank Bálint: Ha egy gyerek ma úgy dönt, hogy horgászni szeretne, mire van szüksége?

Dr. Dérer István: A hatályos jogszabályok szerint a betöltött 3 éves kor az, amikor valaki már egységes állami horgász okmányt igényelhet. Ez még nem jár vizsgakötelezettséggel. Nagyon röviden elmondom azt is, hogy a MOHOSZ szervezeti átalakításának egyik jelentős eredménye volt tavaly, hogy 6 okmányból egy egységes magyar állami okmány született meg, ami egy jelképes 200 forintos díjért, ami igazából a napló díja, kiváltható a gyermekek részére. Van egy öröknaptár benne és gyakorlatilag egész évben végigkísér ez a kis okmány. Gyakorlatilag, három éves életkor kell hozzá, nem kell horgászvizsga. El kell menni a gondviselővel egy kiváltási ponthoz, ami lehet egy szövetség vagy egy egyesület irodája, és már rögtön horgászhatsz is.

Az éves állami horgászjegyen a 200 Ft-os rubrika érvényes a gyermekhorgászokra

Bank Bálint: Aki ilyen gyermek horgászengedéllyel rendelkezik, annak egyedül is szabad horgásznia?

Dr. Dérer István: Az a fő szabály, amit a jogszabály előír, hogy nagykorú kísérő felügyelete mellett horgászhatsz. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell, hogy neki is horgászengedélye legyen, ugyanakkor arra is felhívnám a figyelmet, hogy érdemes érkezéskor ezt a dolgot letisztázni, mert vannak olyan vizek, ahol elő írják azt, hogy a kísérőnek is horgászati jogosultsággal kell rendelkeznie.

Tapasztalt segítséggel érdemes először belevágni a horgászatba

Bank Bálint: Ezenkívül kell még valami a horgászathoz?

Dr. Dérer István: Míg a papíroknál tartunk, és olyan gyereknél, akinek nem kell állami vizsgát tenni, akkor már csak egyetlen dolgot kell beszerezni, amit úgy hívnak, hogy területi jegy. Ezeket a vizekre vagy vizek bizonyos csoportjára adják ki a hasznosítók. Van napijegy, éves területi jegy, illetve vannak összevont területi jegyek. Ebben is tudok mutatni egy nagyon friss példát, a Magyar Országos Horgász Szövetség úgynevezett országos jegyét. Ezt a gyerekeknek alakítottuk ki, méghozzá két verzióban. Van egy úszós, és van egy feederbotos horgászatot, illetve könnyű fenekezést, pergetést is engedélyező változat, ami nagyon sok horgászvízre érvényes. Ez az év az első, amikor egyszerre tud a MOHOSZ kiadni egy Balatonra, Dunára, Tiszára, Tisza-tóra is érvényes jegyet. Tehát akkor még egyszer kihangsúlyoznám, hogy ez egy olyan okmány - meg a többi területi jegy is -, aminek megvásárlásához gyermekként még állami horgászvizsgát nem kell tenni, az a lényeg, hogy 15 évesnél ne legyen idősebb a gyermek.

Összevont gyermekhorgász területi jegy

Bank Bálint: Aki rendelkezik már ilyen papírokkal, az hány bottal horgászhat?

Dr. Dérer István: Gyermekeknél egy bottal lehet horgászni, és azon az egy készségen egy darab horoggal.

A horgászvizsgán már ismerni kell a hazai halakat

Bank Bálint: Mikor van szükségem horgászvizsgára?

Dr. Dérer István: Akkor lesz rá szükséged, amikor eléred a 15 éves kort, akkor már nem tudod elkerülni, mert a horgászat folytatásához szükséges elem az állami horgászvizsga. A másik ok, ami viszont gyakran bekövetkezik, hogyha valaki annyira megszereti a horgászatot, hogy még több időt szeretne eltölteni a vízparton, és oly módszereket is szeretne alkalmazni, amelyeket a helyi hasznosítók gyermekhorgászoknak nem, az ifjúsági horgászoknak azonban már engedélyeznek. Akkor az ifjúsági horgász léthez már szükséges az állami vizsga. Ez úgy működik, hogy állami horgászvizsgát lehet tenni, amelyez a NÉBIH honlapján, illetve a MOHOSZ oldaláról is letölthető a felkészülési anyag, amely alapvető halismereti, horgászati, jogi ismereteket tartalmaz. Elég gyorsan el lehet sajátítani, nem kell megijedni tőle, és meghatározott időpontokban, meghatározott helyeken lehet vizsgát tenni. Aki ezt az akadályt sikeresen veszi, kap egy szép állami vizsga okmányt, amivel - egy horgász egyesületbe belépve - már kiváltható az ifjúsági horgászengedély, és új lehetőségek nyílnak meg az ifjú horgász előtt. Gyermekeknél az elvihető halak számát elég szigorúan korlátozzák a vízkezelők, mert ott inkább a szórakozás a domináns, viszont egy ifjúsági horgász már halat is vihet haza a vízpartról (persze eleget téve a vízterület szabályozásának).

Ezekhez az okmányokhoz még nem szükséges horgászvizsga

Horgászvizsgára való felkészülést segítő tankönyv

A komolyabb technikákhoz sok vízen már kell horgászvizsgát tenni!

Bank Bálint: Pontosan hol is tudok horgászvizsgát tenni?

Dr. Dérer István: Meg kell keresni a területi horgász szövetséget, ott van egy iroda, ahol segítenek abban, hogy megkapjad a felkészülési anyagokat. Van nyomtatott anyag is, nemcsak letölthető. Segítenek a vizsgaidőpont meghatározásában, megmondják, hogy hol lesz a vizsga, miket kell vinni magaddal, egyszóval eligazítanak majd ott.

Területi horgász szövetségek névsora

Bank Bálint: Év közben is kiváltható az engedély?

Dr. Dérer István: Az engedély gyakorlatilag kiváltható az év végén is vagy nyáron, bármikor, amikor kedvet kap valaki. Aki bármikor kiváltja az állami horgász okmányt, ezt a következő év február 28-ig le kell adni az abban meghatározott módon, és majd ezt követően lehet kiváltani az újabb éves horgászjegyet.

Ha megvan minden, lehet menni horgászni

Bank Bálint: Van még valami fontos, ami a gyermek vagy ifjúsági horgászokat érintheti?

Dr. Dérer István: Ezen évtől kezdve elkezdjük támogatni a gyermek és ifjúsági horgász táborokat. Erre az egyesületek pályázhatnak, hamarosan megjelennek a kiírások. Nagyon szeretnénk, ha a nyári szünetben sok élményt szereznének a jövő horgászai és megismernék gyakorlatban is a halakat, a halfogást. Ezenkívül számos olyan dolgot tervezünk még, ami arról szól, hogy minél többen megismerjék és megszeressék ezt a nemes hobbit, a természetet, a halakat és óvják, féltsék a vizeket. Nagyon sok összetevője van ennek, de bízom benne, hogy mindenki meg fogja találni a számítását és egyre több jó információt tud szerezni akár a Magyar Horgász című magazinból, akár a MOHOSZ honlapjáról. Próbálunk segíteni abban, hogy egyre több ifjúsági és gyerekhorgásszal találkozhassunk majd a vízpartokon.

Köszönöm szépen Dr. Dérer Istvánnak a tartalmas beszélgetést

Írta: Bank Bálint
Videó és fotó: Takács Péter, Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.