Kötések egyszerűen 3.rész - Ütköző csomok

Kötések egyszerűen 3.rész - Ütköző csomok

Az ütköző csomók kötését nagyon fontos elsajátítani, hisz vannak olyan esetek, mikor a bot hosszánál nagyobb eresztéket kell állítanunk. Ez az eset leggyakrabban a matchbotos és a bolognai módszeres horgászatban fordul elő, amikor csúszóra szereljük az úszónkat. Elsősorban a mélyebb folyók illetve a bányatavak horgászatánál kell ezt a csomót vagy csomókat segítségül hívni. Nagyon fontos, hogy az elkészült csomóknál ne teljesen a kötés mellett vágjuk le a felesleges részt, mert akkor csökken a dobástáv, ugyanis a gyűrűkön nem tud akadálymentesen átfutni dobáskor az ütköző. A mai részben három ütközőcsomót sajátíthatunk el.

Sokmenetes ütköző

Ez a csomó nagyon stabil, a nagyobb méretű úszók alkalmazásánál is megállja a helyét, nem mozdul el. A nagyobb önsúlyú wagglerek esetén lehet két ilyen csomót is egymás mellé felkötni, ha úgy érezzük, hogy egy nem tart elég fixen.

A sötét színű F a főzsinórunk. A fehér szálból kötjük az ütköző csomót. Az ábrán látható módon, vegyük át kétszer az F körül a világos szálat.
Fogjuk meg az A és a B szálakat és képezzünk velük egy egyszerű csomót C
Ismételjük meg a második lépést még legalább kétszer
Az A és a B szálak egyenletes húzásával szorítsuk meg a C csomót. Vágjuk le a felesleges damilt, de ne túl közel a csomóhoz. Hagyjunk néhány mm-t, hogy könnyen áthaladjon a bot gyűrűi között. Ezzel elkészült a sokmenetes ütköző.


Nyolcas kötés

Ez az ütköző kizárólag kisebb méretű csúszóra szerelt úszókhoz ajánlatos, hisz nem tart olyan erősen a kevesebb menetszám miatt, mint a többmenetes.

A sötét színű F jelöli a főzsinórt. Vegyük át egyszer az F körül a világos szálat
Fogjuk meg az A szálat és az ábrán látható módon hajtsuk lefelé az F szálon át. Így megkapjuk a C hurkot
Fogjuk meg az A véget és vegyük át az F szál alatt a C hurkon
Az A és a B szálak egyenletes húzásával szorítsuk meg a C csomót. Vágjuk le a felesleges damilt, de ne túl közel a csomóhoz. Hagyjunk 2-3 cm-t, hogy könnyen áthaladjon a bot gyűrűi között. Ezzel elkészült a nyolcas csomó.


Belső szálas ütközőcsomó

Ez egy nagyon megbízható stopper, akár nagyobb önsúlyú wagglerúszók ütköztetésére is használhatjuk.

Az ábrán F jelöli a főzsinórt. Fektessük mellé az a kezdetű és A végű damilt, amiből az ütközőt kötjük. Vegyük át az A véget az F felett, így megkapjuk a B hurkot
Fogjuk meg az A szálvéget és vegyük át a szorosan egymás mellé fogott a és F körül
Ismételjük meg az előbbi lépést 4-5 alkalommal
Vezessük át az A véget a B hurkon
Húzzuk szorosra a kötés meneteit és a felesleges A és a damilokat vágjuk le. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk 2-3 cm-t, így könnyebben átcsúszik a vezetőgyűrűkön

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.